G4Media.ro

BREAKING Se redeschid școlile din 8 februarie. Copiii merg la cursuri în…

sursa foto: captură presidency.ro

BREAKING Se redeschid școlile din 8 februarie. Copiii merg la cursuri în funcție de rata de infectare din localitate, pe trei scenarii. În București vor merge la școală doar copiii de grădiniță, din clasele 1-4, clasa 8 și clasa 12

Președintele Klaus Iohannis a anunțat decizia privind redeschiderea școlilor din 8 februarie, când începe semestrul al doilea. Copiii vor merge la cursuri în funcție de rata de infectare din localitate, pe trei scenarii.

În București, potrivit ratei de infectare din prezent, vor merge la școală doar copiii de grădiniță, din clasele 1-4, clasa 8 și clasa 12.

Scenariile după care se deschid școlile:

În scenariul verde, toți copiii merg la școală, inclusiv grădinița.

În localitățile din scenariul galben, copiii de grădiniță și clasele 1-4 merg la școală, precum și clasa a 8-a și clasa a 12-a.

În localitățile din scenariul roșu merg fizic doar copiii la grădiniță și clasele 1-4 la școală, restul fac școala online.

În localitățile carantinate, toată lumea stă acasă.

G4Media.ro transmite LIVE declarațiile.

Klaus Iohannis:

Tocmai am finalizat o întâlnire la care a participat premierul, ministrul Educației, ministrul Sănătății și alți experți.

Am discutat o temă extrem de importantă: ce se va întâmpla cu școlile de săptămâna viitoare, când începe semestrul doi.

Am început cu o analiză a contextului pandemic și pot să spun câteva lucruri clare. Nu, nu am scăpat de pandemie, e nevoie să respectăm măsurile în igoare, dar putem constata că în ultimele săptămâni incidența bolii s-a redus un pic.

Avem ceva mai puține persoane la ATI, ceva mai puțin persoane internate în spital zilnic. Deci trendul este descendent, cum spun experții.

Nu suntem singur în Europa, ne-am uitat să vedem ce fac alții. Putem constata că marea majoritate a țărilor din UE deschid școlile. Sunt foarte puține, doar 3 state care nu deschid școlile.

În consecință, în unanimitate am decis: Începând de luni, 8 februarie, majoritatea copiilor merg fizic la școală.

Ținem însă cont de situația din fiecare localitate și în fiecare școală se vor lua măsuri stricte.

În consecință, în localitățile cu puține cazuri de Covid, scenariul verde, toți copiii merg la școală, inclusiv grădinița.

În localitățile din scenariul galben, copiii de grădiniță merg fizic, clasele 1-4 merg la școală, clasa a 8-a și clasa a 12-a merg la școală.

În localitățile din scenariul roșu merg fizic doar copiii la grădiniță și clasele 1-4 la școală, restul fac școala online.

În localitățile carantinate, toată lumea stă acasă.

Sigur, mai sunt multe detalii de clarificat. Cum se verifică dacă un copil e bolnav, la câte cazuri de îmbolnăvire într-o școală se închide – toate vor fi rapid clarificate prin ordin comun de ministru al Sănătății și Educației, care va fi pregătit azi și mâine.

În consecință, pregătiți copiii pentru școală!

Președintele Klaus Iohannis a avut, marți, la Palatul Cotroceni, o ședință de lucru cu premierul Florin Cîțu, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat Raed Arafat, și directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol.

Decizia de redeschidere a școlilor în format fizic a fost luată azi, 2 februarie, la Cotroceni, potrivit surselor Edupedu.ro. Școlile se vor redeschide pentru elevi și profesori, cursurile se vor relua în format fizic, cu respectarea unui nou set de reguli, potrivit acelorași surse.

sursa foto: captură presidency.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

39 comentarii

  1. In afara sa omoare oameni in spitale prin incompetenta si turnatorie la securitate stie sa faca altceva groparul medicinei romanesti de transplant?!? PLUS usereu’ la fel!

  2. Cum ramane cu vaccinarea cadrelor didactice? Dece se redeschid scolile cand nu sunt vaccinati toti profesorii si invatatorii?

    • Sa se dea drumul la scoli ,copilul meu este clasa a 12 a si online nu se poate invata nimic .Copii au inceput sa o ia razna cu depresii si probleme de orientare .O sa avem generatii cu probleme psihice poate asta se doreste

  3. Inconștienti! Vor răspunde ei pentru elevii, profesorii si părinții care se vor imbolnavi?

  4. Ura! În sfârșit părinții sătui sa aibă grija de proprii copii ii pot trimite la scoala ca să scape de grija lor…și președintele poate merge liniștit la ski după un lucru bine făcut!

  5. Sa inceapa loteria. Cei care se imoblnavesc o sa fie pierderi colaterale dar asta e nu se poate opri in loc ecosistemul economic din jurul scolii: manuale, cd-uri, haine, patiserii, transport, meditati, maculatura, cursuri in scoli doar pentru un amarat de virus. Este o decizie economica buna. Pana pe 8 face Gheorghita toate judetele verzi

  6. Art. 34 – Dreptul la ocrotirea sănătăţii
    (1) Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat.
    (2) Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice.

  7. Copii și adolescenții au liber de a se infecta cu noile tulpini, să dea acasă la părinți și bunici !

    Noi nu testăm, nu carantinăm și nici sistem de sănătate nu avem să îi internăm!

    Dacă nu testam, nu avem infecții, deci e scenariu verde !

    Ce mai conta 1-2 luni, până vaccinam bolnavii cronici (printre care și copii cu diabet) si persoanele 65+?
    Oricum s-a pierdut 1 an, oricum învățământul romanesc este doar „o bonă”, un loc unde îți lași copilul, de învățat învață cine vrea singur, profesorii mișcă doar la meditații sau afterschool.

    Copilul meu, nici în ziua de azi, nu a primit manualele pentru toate materiile studiate, la fel anul trecut. Are profesori care nu au intrat 1 ora online, dar aceștia își primesc salariul lunar și incaseaza bani din meditații.

  8. Dacă copiii României merg la școala, exista riscul creării unui deficit de sparanghelari in Germania.

    Va rog sa revizuiți decizia.

  9. Mamă, ce de îngrijorați p-acilea. Când se închideau școlile vă contorsionați de grija educării plozilor și erați împotriva măsurilor sanitare; iar acum v-a cuprins grija de sănătatea publică. 😂😂
    Tot pe ulei și făină trollați, sau o faceți pro-bono?

  10. Copiii sunt viitorul acestei țări. Fără educație și fără socializare țara va avea surprize neplăcute de la copiii și adolescenții de astăzi.
    O decizie bună dar târzie. Ar fi trebuit să încerce să păstreze școlile deschise permanent așa cum au făcut francezii și alții din Europa.
    Pentru trolii care nu au copii și nu vor să fie împotrivă doar pentru că au altă culoare politică: CIOCUL MIC.

    • @educatia si bla bla bla sau „hai sa scapam de copii urgent”
      Eu am copii dar ii voi tine acasa.
      Trimite ti tu copiii in autobuze si troleibuze ultraaglomerate sa ia covidul sa il aduca acasa la bunici.
      Probabil nu ai mai putut merge la amant-amanta si te deranjau copiii acasa.
      Ciocul mic ii spui la mama ta care se pare ca te a dat la scoala degeaba.

  11. Presedintele vegheaza la sanatatea si siguranta cetatenilor-albina, dadatori de bunastare pentru casta specialilor…

  12. Postati comentariul meu la acest articol, derbedeilor! Ati auzit functionarii g4!? Sau aveti nevoie de cateva impulsuri sub forma de Suturi in fund? Poate va vizitez putin, sa vad cine e in tura asta seara! Atentie la cenzura, ca o festelesti, tu ala care o practici!

  13. Vad ca reactia mea ati postat-o, gugumanilor! Astept publicarea postarii anterioare reactiei…cautati bine!

  14. Am trăit să o văd și pe asta; copil să se bucure că începe școala! Devenise complet necooperant, nu mă voia să învețe deloc; nici un fel de sancțiune sau recompusă nu-l mai influenta. „NU VREAU!!!” Școala online in cazul nostru a funcționat doar o perioadă. Ajunsese să spună că își urăște părinții! Cu cinism o spun; decât cu copilul la psihiatru mai bine cu bunica la cimitir…

    • @ Ion:
      O fi vorba despre copilul tau; altii sunt bine mersi. Iti asumi un risc este treaba ta. Eu spre exemplu nu imi asum niciun risc si voi continua online. II las pe altii sa joace ruleta ruseasca cu sanatatea familiei.

    • @Ion
      Nu esti cinic. Esti vocea prostiei si rautatii umane.

  15. Iohannis nu are copii si nu înțelege ce înseamnă să ai grija de un copil ani de zile, suntem responsabili de educația și sănătatea lor, dar ne obligați să alegem între sănătate și educație !

    El este pensionar special, merge in fiecare weekend la ski si city-break, ca de, are 6 case, este „esential” si nu are grija unui copil !!

    Eu nu îmi trimit copilul să stea într-un colectiv cu plozii lui Șoșoacă, Firea, Budeanu și alte himere.

    Eu dacă mă îmbolnăvesc, cum îmi întrețin familia si copilul? Cu 75% din nimic, în carantină?
    Dacă ajung la spital și mor ca la Balș , cine o sa aibă grijă de copilul meu? Iohannis la ski?
    Bunicii pentru ce să îi îngropăm, pentru cea mai josnică educație din Europa? Pentru manuale lipsa? Pentru profesori nerozi, care își fac treaba doar la meditații și afterschool?
    Copii noștri dacă vor să învețe, vor învăța singuri, școala românească nu merită sănătatea lor și a noastră.

    • Dar,de ce-ai mai dat copilul la scoala,ca si inainte erau oameni bolnavi prin autobuze,in scoli,pe strazi? De ce sa nu stai vesnic in casa,caci virusii nu dispar niciodata,doar devin din ce in ce mai fiorosi. Stai in casa,mai exista si sida,tbc,hepatita,herpes,turbare,tuse magareasca, castraveti contaminati,etc

  16. Problema e simplă : nu mai sunt bani pentru părinții care stau acasă. Dar ce-ar fi să abrogati pensiile speciale ca să-i ajutați pe cei care vă umplu sacul – a propos, „buget „, în latină, înseamnă „sac de bani” – într-un moment de criză autentică? Dar, desigur, mai bine mor câteva zeci de mii de români decât să deranjați fosilele care au împușcat copii la „Revoluție” și acum primesc lunar 10.000 de lei pentru că sunt… speciali.

  17. Eh, s-au saturat oamenii sa faca pe parintii.
    70 la suta dintre parinti considera scoala un serviciu de baby sitting gratuit. Ii doare in basca de ceea ce se intampla la scoala. Cei mai instariti platesc meditatii si cu asta au rezolvat problema.
    Normele alea de igiena din scoala sunt fix pix, sunt o frectie. Covidul e AEROPURTAT.
    Se stie clar ca in spatii inchise covidul se ia cu masca fara masca. Niciodata, dar niciodata nu s a raspuns unei ingrijorari majore: ce se intampla in autobuzul aglomerat in care copiii fara parinti cu masina personala sunt obligati sa se urce?
    Totul este sa pastram aparentele, sa parem toti responsabili si ingrijorati.
    Presedintele si guvernul sunt niste saltimbanci, asa cum sunt si Sosoaca si aia de la aur.
    La un moment dat unii dintre ziaristii de la g4, pantazi sau nevasta sa sau chiar tapalaga, au scapat porumbelul pe gura: erau ingrijorati ca mor biznisurile din preajma scolilor: covigrul shaorma coca cola un trening un caiet un pix s a m d.
    Deci, dragi fatzarnici, babaci, presedinte si guvern, aur si alte poame acre, afaceristi, ziaristi de 2 bani, lasati povestile si macar lasati ne pe astia preocupati sa PUTEM ALEGE!!!
    VREM SA ALEGEM DACA TRIMITEM SAU NU COPIII LA SCOALA.
    Asa ar fi toata lumea fericita, nu?
    De ce sunteti batuti in cap?

    • Prea prost, prea psd.ist, prea plătit să comenteze.
      @ Vlad T: dacă ești dus cu pluta îmi cer scuze dar sincer cred că ești plătit pentru că văd comentarii de la tine constant pe parcursul zilei.
      Nu ne mai luați de proști și terminați cu manipularea.

    • @batut in cap esti tu
      Pentru tine o discutie cu argumente e mai de neinteles ca fizica cuantica.
      Hai cu „esti troll” si ai rezolvat povestea.
      Așa ca te incadrezi perfect in definitia de caz.

    • Cu tot riscul de a fi blamata in comentarii, sunt de acord cu ceea ce spui. Multi parinti respira usurati cand copii lor pleaca la scoala,spun multi si nu majoritatea. Am 2 copii ,unul bolnav cu handicap gr.1 si celalalt copil in cls.a X a. A terminat acest semestru cu media 9.50 ,prima pe clasa. A invatat f.f.f mult . A inceput orele la ora 13 si termina la 19.apoi pana la ora 23 chiar 24 invata si face teme,prefera sa doarma putin mai mult dimineata,a fost activa la toate orele online,pe mine materia ei deja ma depaseste deci exclus sa o ajut, s.a inscris si la orele suplim.Rose.In fiecare Sambata si Duminica a iesit cu cativa prieteni in oras cu respectarea masurilor necesare. In concluzie niciodata nu mi.am facut griji ca, copilul meu nu va mai invata si ca va face parte din generatia de prosti de care se tem unii parinti. Sincer ,tine mult de educatia si formarea copilului in cei 7 ani de acasa.Am fost foarte linistita ca in toata perioada pandemiei copilul meu a fost acasa in siguranta.

  18. Trecand peste subiectul deschiderii scolilor-Alooo dle prezidente conform ziarului ziare.com 77 de ONG-uri din toata tara au semnalat CSM sa analizeze f bine si sa nu numeasca sef de sectie Diicot pe un procuror f controversat care a ridicat si arestat o jurnalista la ordinul sefului Radiolui care a oferit informatii publice cu foarte multe nereguli despre cheltuielile deplasarilor in strainatate a unui mahar psd pe nume Minculescu precum si alte dosare pe care le-a clasat in mod dubios-nu semnati numirea acestui individ extrem de dubios

  19. Nu se vor face teste rapide pe motiv de penurie de personal medical angajat în școli. Realitatea aceasta este, dar cât de greu poate fi să organizezi câteva echipe mobile care să se deplaseze în școlile din localitate pentru recoltarea probelor ? Chiar suntem închistați în rutina birocratică ? Și de ce nu se achiziționează sisteme de ventilație compacte cu UV-C încorporate ?

  20. Deschiderea școlilor este o decizie politică pt a închide gura unora.Ma intreb cine raspunde de posibila înbolnăvire a copiilor si mai departe a părinților, bunicilor?Sa luam in considerare ca in Israel s au infectat 50.000 copii si adolescenti cu noua tulpină, deci De ce deschidem noi acum școlile?-Facem experiențe pe sănătatea copiilor si familiilor lor? Intr adevăr dreptul la educație e prevazut in Constitutie, dar și dreptul la sanatate este la fel de important.Consider greșită decizia de a se deschide școlile, mai ales în acolo unde onlin ul a funcționat f bine.Altfel se pune problema in locurile izolate fără internet,fără tablete unde probabil nici covidul nu ajunge,acolo da, se poate merge la scoala.In Bucuresti copiii au invatat ,au dat teste, au fost ascultați si verificați de profesori chiar f atent si in sistemul online.

  21. Acum deschideți școlile, acum, când noua tulpină a virusului se răspândește cu repeziciune? Măcar o lună, două mai puteați amâna, să facă bunicii rapelul la vaccin, că să poată purta de grijă nepoților fără frica de contaminare. Un an de școală se poate repeta, o îmbolnăvire poate avea un sfârșit tragic…

  22. Cred ca-s o gramada de falsi parinti pe aici. Dna Elisa , de ex. care se plange ca al ei copil, cls a 12-a nu invata nimic online. In mod traditional (romanesc) parintii alergau in clasa a 12-a sa faca rost de scutiri, in principiu ca invata copilul, domnule. Bac, medicina , ce-o mai fi, important era sa chiuleasca sa se pregateasca. Care copil mai chiulea si extra, ca de.
    Vedem cum pandemia a schimbat aceste obiceiuri, parintii vor sa ajunga copiii la scoala si sufera ca acestia nu pot invata la cele nshpe materii pentru care foloseau un singur caiet atunci cand mergeau la scoala. Ce ii opreste pe acesti copii avizi de cunoastere sa fie atenti la ora sau sa citeasca din manual?

    • nu va dispare. Nici nu e nou( dovada e ca 80 din infectati nu au simptome). Cum de s-a facut scoala in anii trecuti si bunicii au fost nemuritori? In curind,va trebui sa nu mai facem copii,caci Pamintul se va suprapopula cu oameni care se tem de moarte,pentru ca nu cred in Dumnezeu

    • Perfect!
      Observ ca pe mine ma cenzurează asa ca încerc și aici:
      Declarațiile contrazic Ordinul emis în Monitorul oficial din 05.02.2021.
      Conform Ordinului, decizia de începere a școlilor este luata de ISMB și DSP, în baza informațiilor cu privire la cazuri covid și de capacitatea / logistica a școlilor de a susține cursuri în condiții de siguranță.
      Pentru părinții care doresc în continuare școala în mediu online (așa cum o fi ea.), document medical din partea medicului curant este un abuz – art. 71 din codul civil : dreptul la intimitate. Este suficient un document medical din partea medicului de familie din care sa reiasă ca un membru din familie are o boala autoimuna.
      Azi 07.02.2021 nu am găsit pe saitul ISMB nicio decizie cum ca maine ar începe școala

  23. Numai tâmpiti pe aici.
    O jale națională.
    In toata Europa de vest copiii au mers la scoala de la 1 Septembrie, numai in Romania nu

  24. Nu e bine! E contradicție!
    Ordinul din monitorul oficial emis în 05.02.2021 scrie clar ca decizia începerii școlii va fi luata de inspectoratul școlar și direcția de sănătate publică.
    Decizia va avea ca bază, informații cu privire la cazuri de îmbolnăviri, capacitatea școlilor de a face față pandemiei.
    Azi 07.02.2021 nu am găsit nicio decizie pe saitul oficial al inspectoratelor – și nici nu ai cum asa din scurt.
    In concluzie :orice lege la noi, creează un abuz.
    Atenție!! pentru părinții care vor sa își tina copii acasă : consider ca este un abuz sa îți solicite document medical de la medicul curant pentru a dovedi ca ai o boala cu risc! De ce?
    Dreptul la intimitate se regăsește în codul civil art 71 citiți.
    Este suficient un document medical din partea medicului de familie din care sa reiasă ca aveți o boala autoimuna.
    Și părere personala : cand vrei sa îți faci o radiografie, orice analiza gratuita, pe asigurare medicala de stat atunci îți cer trimitere de la medicul de familie.
    I am scris învățătoarei ca noi optăm în continuare pentru școală online, asa cum e…. Nu s a schimbat nimic de anul trecut și pana acum, ba din contra- a apărut și a 2 a tulpină… Asa ca să se expună cine dorește și e curajos

  25. Declarațiile contrazic Ordinul emis în Monitorul oficial din 05.02.2021.
    Conform Ordinului, decizia de începere a școlilor este luata de ISMB și DSP, în baza informațiilor cu privire la cazuri covid și de capacitatea / logistica a școlilor de a susține cursuri în condiții de siguranță.
    Pentru părinții care doresc în continuare școala în mediu online (așa cum o fi ea.), document medical din partea medicului curant este un abuz – art. 71 din codul civil : dreptul la intimitate. Este suficient un document medical din partea medicului de familie din care sa reiasă ca un membru din familie are o boala autoimuna.
    Azi 07.02.2021 nu am găsit pe saitul ISMB nicio decizie cum ca maine ar începe școala