G4Media.ro

BREAKING Perchezitii DIICOT la Universitatea Spiru Haret/ Prorectorul și alți profesori universitari,…

Foto: G4Media.ro

BREAKING Perchezitii DIICOT la Universitatea Spiru Haret/ Prorectorul și alți profesori universitari, suspectați că au format un grup infracțional organizat

Procurorii DIICOT desfășoară la această oră percheziții la Universitatea Spiru Haret, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare. Potrivit unul comunicat oficial, mai multe cadre universitare sunt suspectate că, pe parcursul anului universitar 2018 – 2019, au format un grup infracțional organizat care a avut ca scop facilitarea promovării de către mulți studenți a examenelor. Spiru Haret e cunoscută ca și “fabrică de diplome” în urma scandalului lansat de fostul ministru Ecaterina Andronescu, care a încercat să anuleze absolvenților universității dreptul de a intra în învățământ.

Redăm mai jos integral comunicatul DIICOT

”La data de 18.12.2019, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate efectuează un număr de 76 percheziții pe raza municipiului București și a județelor Brașov, Bistrița-Năsăud, Ilfov, Giurgiu, Călărași, Vaslui, Satu Mare, Ialomița, Timișoara, Dâmbovița, Botoșani, Cluj și Mureș, dintre care 13 la sediile unor instituții de învățământ superior, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, în formă continuată, luare de mită, dare de mită, complicitate la dare de mită, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, instigare la însușirea, fără drept, în întregime sau în parte, a operei unui alt autor şi prezentarea ei ca o creație intelectuală proprie, abuz în serviciu, participație improprie la abuz in serviciu, fals intelectual, participație improprie la fals intelectual, instigare la fals intelectual, instigare la abuz în serviciu, cumpărare de influență și complicitate la cumpărare de influență.

În fapt s-a constatat că, pe parcursul anului universitar 2018-2019, unul dintre prorectorii instituției de învățământ, împreună cu secretari ai unor facultăți din cadrul universității, angajați care aveau acces la grilele de examen, precum şi alte cadre din conducerea universității, inclusiv cadre didactice direct implicate în evaluarea finală a studenților, au constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii de infracțiuni de corupție, infracțiuni de serviciu, falsuri intelectuale, uz de fals, divulgarea de informații nepublice, însușirea, fără drept, în întregime sau în parte, a operei unui alt autor şi prezentarea ei ca o creație intelectuală proprie.

Prin această activitate infracțională vastă, membrii grupării infracționale au urmărit facilitarea promovării frauduloase de către foarte mulți studenți/masteranzi, atât a examenelor universitare anuale sau/și examene restante cât fraudarea inclusiv a sesiunilor de licență si master, organizate pe parcursul anului universitar 2018-2019.

Astfel, în schimbul obținerii de diverse foloase materiale, au procedat la îndeplinirea defectuoasă, neîndeplinirea sau îndeplinirea unor acte contrare ce țin de îndatoririle de serviciu, facilitând promovarea frauduloasă a examenelor susținute de foarte mulți studenți ai universității, atât cu ocazia susținerii anumitor examene restanțe/credite, cât şi cu ocazia organizării sesiunii de licență/master aferente anului universitar 2018-2019 din toamna anului curent.

Pe parcursul anchetei au rezultat date de natură să ateste faptul că astfel de activități infracționale sunt derulate în cadrul universității de foarte mulți ani (cel puțin de la nivelul anului 2012) şi au privit nu numai fraudarea unor sesiuni de licență cât şi a examenelor obișnuite aferente anilor universitari, existând situații când studenții, viitori licențiați, nici măcar nu au trecut vreodată pe la cursuri şi nu au participat personal la susținerea examenelor la materiile și disciplinele respectivelor facultăți.

În raport de poziția de conducere ocupată în cadrul universității şi de influența pe care o putea exercita atât asupra angajaților acesteia cât și asupra cadrelor didactice/profesori, prorectorul instituției de învățământ superior coordona în mod direct activitățile infracționale.
Secretarii, persoane de încredere ai prorectorului, răspundeau şi erau implicați de regulă după caz, în facilitarea obținerii grilelor cu întrebările și răspunsurile de la examen, traficarea influenței pe lângă anumiți profesori pentru promovarea frauduloasă a examenelor restante/credite, facilitarea obținerii de lucrări de licență deja întocmite etc.

În continuare, grilele cu întrebări/răspunsuri, precum şi lucrările de licență/master ajungeau în posesia prorectorului, care mai departe, contrar legii si atribuțiilor prevăzute de normele aplicabile, în schimbul unor foloase materiale, le furniza persoanelor interesate (studenți/persoane intermediare), în scopul utilizării şi promovării frauduloase a examenelor (de an/sesiune de licență).

Astfel, s-a constatat că, pentru fraudarea efectivă a probei 1, scrise a examenului de licență, fie grilele cu răspunsurile la întrebări ajungeau în posesia candidaților (care procedau la învățarea şi memorarea acestora, sau procedau la salvarea acestora în telefon şi ulterior, în timpul examenului accesau datele de care aveau nevoie, fără a fi împiedicați de supraveghetori, ci dimpotrivă fiind așezați în anumite locuri prestabilite pentru a putea acționa fără probleme), fie studenții candidați erau direct ajutați în timpul examenului scris de către anumiți supraveghetori, în completarea răspunsurilor la testul scris de licență.

În ceea ce privește proba a II a, orală, de susținere a examenului de licență/master, prorectorul era de regulă cel care după obținerea lucrării de licență, o trimitea mai departe studentului prin intermediul poștei electronice, cu foarte puțin timp (doar câteva zile) înainte de susținerea şi prezentarea efectivă a lucrării, studentul neavând practic posibilitatea nici măcar de a citi și a-și însuși conținutul lucrării, aceasta nefiind rezultatul efortului de cercetare personal.

Mai departe, prorectorul se ocupa în majoritatea cazurilor de însăși întocmirea şi copertarea exemplarului original destinat facultății, pe care în perioada imediat premergătoare sesiunii de licență, o preda direct sau indirect cadrului didactic, respectiv profesorului în a cărui coordonare ar fi trebuit să existe lucrarea studentului în cauză.
În cauză vor fi puse în aplicare un număr de 96 de mandate de aducere, persoanele depistate urmând a fi audiate la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală și la sediul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. București – S.C.C.O. Giurgiu, S.C.C.O. Ialomița, S.C.C.O. Călărași, B.C.C.O. Iași – S.C.C.O. Vaslui, B.C.C.O. Iași – Botoșani, B.C.C.O. Brașov, B.C.C.O. Timișoara, B.C.C.O. Cluj-Napoca, B.C.C.O. Cluj – S.C.C.O. Bistrița Năsăud, B.C.C.O. Oradea – S.C.C.O. Satu Mare, B.C.C.O. Galați – S.C.C.O. Vrancea, B.C.C.O. Mureș, B.C.C.O. Ploiești – S.C.C.O. Dâmbovița și S.C.C.O. Buzău și cu sprijinul echipelor de intervenție din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.”

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

25 comentarii

  1. Aici s-a format marele jurist pesedist nicolicea!
    Pe cand o ancheta si la romano-americana?

  2. Mergeti si pe la facultatile de medicina, politehnica din fiecare oras din Romania si veti gasi aceeasi situatie.
    Profesorii fie cer mita pt trecerea examenelor, fie studentii deja sunt setati sa ofere mita pt orice examen.
    #NatieDeCacat

  3. Groaznic, un sereleu de confecționat diplome poartă numele întemeietorului învățămîntului modern din România!

    • duamna abramburica sa traiasca, ea este nasa spirituala a multor ciuperci patogene cu eticheta de „universitate”.

  4. Abia acum?! Așa ceva se „practica” și prin ’93.

  5. Aceste jeguri au distrus sistematic învățământul românesc.
    Au de foarte multi ani probleme cu legea și întregi facultăți fara acreditare, dar asta nu i-a oprit sa continue să elibereze hârtii igienice pe post de diplome.
    Analfabeții țării mulțumesc Universității Spiru pentru hârtia imprimata numita diploma!

  6. Nu glumiți cu Univ. Spiru Haret, va rog
     dl. Prof. univ. dr. ing. Dr. h. c. Fănel IACOBESCU, aceasta măciucăa calității din Romania, unicul RENAR, acreditat de ei impreuna cu ei. Si care nu au nevoie de nimeni sa le spuna altfel.

    https://www.renar.ro/ro/about/president/

    • Titular al disciplinelor: Falsificarea produselor alimentare, Controlul falsificarii produselor alimentare.
      Bai frate… teorie avem dar nu poti sa-i convingi pe cei de la ANPC sa o si aplice – ANPC si cu RAR fiind membri in consiliul director al RENAR

  7. Ce surpriza! Cica aia sunt fabrica de diplome. Pe bune?:))

    • Cum crezi ca au facut ofițeri din plutonieri in MAI prin 2000? Cu diplome din’astea… si acum cerem rigurozitate – de la unu care a primit diploma prin poștă

  8. In mod normal trebuiesc controlate toate institutiile de invatamint superior si nu numai . Modalitatile de acordare a diferitelor diplome si modalitatile prin care studentii unor astfel de institutii au parcurs stagiile anuale este de cercetat .Daca apar studenti , ce au o virsta inaintata ,atipica pentru un parcurs normal liceu, student-facultate ,masterand , doctorand ,trebuie cercetat . Daca exista multe cazuri in care au fost posibile studii ce au cuprins doi ani intr-unul singur ,iar este atipic si trebuie cercetat . Daca accesul la studiu in facultati a fost permis pe un sistem tip grila si atunci trebuie cercetat . Daca a fost permis studiul la nivel de fara frecventa , este obligatoriu de cercetat lucrarea de diploma si lucrarea de master sau de doctorat . In fapt totul trebuie inceput prin reasezarea pe principii de normalitate a intregului sistem de invatamint romanesc . Fara a curata acest sistem de impostura ,ca factor general destabilizator , Romania nu poate trece mai departe .

    • Uram acest fenomen dar ce sa intelegem ca „aia” care fac 3 facultati pe parcursul traseului profesional, ca asa simt ca este necesar sa faca, sau doar i-si doresc recunoasterea cunostintelor acumulate in urma experientei sunt niste infractori? Si chiar credeti ca este normal imediat dupa master sa-ti iei si doctoratul? Cred ca aici ai nevoie de experienta, practica etc. Doctoratul tocmai ca este doctorat nu ar trebui sa vina „lipit” de master. In general ne alegem doar cu „rezolvari” proaste. Dupa scandalul plagatelor avem cursuri de etica etc… Care ajuta pe cine?… Deontologie profesionala nu se face, nici nu se stie ce este aia…

  9. „Practica” este de notorietate, aceeasi de multa vreme si nu este numai cazul „universitatii Spiru Haret”. In acelasi fel au fost „formati” ilustri specialisti, absolventi ai „universitatilor” Dimitrie Cantemir, Bogdan Voda si alte asemenea!!! Acestia nici macar cu „copy/paste” nu s-au obosit!

  10. Și la stat și la privat este la fel!!
    Cum vă imaginați că toți foștii tractoriști de pe vremea lui Ceaușescu care au devenit primari au obținut diplome de licență??
    Cum vă imaginați că toți foștii șoferi deveniți șefi de birouri sau servicii și unii chiar directori au obținut diplome de licență???
    Au învățat pe brînci!!

  11. Am văzut un caz , prin 2000, unul care a terminat masterul la stat , la facultatea de Mecanica in anul in care a luat bacalaureatul avea vreo 40 de ani pe atunci și era patron de discoteca in campusul universitar.

    • Am văzut un caz , prin 2000, unul care a terminat masterul la stat , la facultatea de Mecanica in anul in care a luat bacalaureatul avea vreo 40 de ani pe atunci și era patron de discoteca in campusul universitar.

  12. Si mai știu și niște primari: unul de la PSD, iar celălalt de la PD(l) actualmente la al 3-lea mandat este la PNL

  13. A C A B CA C D C , asa am numit eu gradinita asta , memorai raspunsul grila, dadeai banul inainte si ….. ni te te jurist. la Puscarie cu ei….

  14. Astept cu nerabdare scena asta cu ,,mascati ,, si la universitatile de stat . E plin invatamintul public de mirsavii .

  15. A inceput din nou balacareala Spirului Haret Cineva vrea înadins sa distrugă universitatea si vietile atâtor oameni . Cata ura poate exista in aceasta tara! Stiti prea bine cum luati notele la universitățile de stat . Cata nesimțire poate sa existe in cei care lovesc necontenit in aceasta universitate Spiru si cata sete de sânge pot sa aibă , de atâția ani, cei care balacaresc Spiru. Mi e greu sa cred ca fac parte dintr-o tara in care toti musca pe toți , toti defaimeaza pe toti, toti urăsc. Pana cand????? Opriți-va altfel raul cu care loviți, se va întoarce impotriva voastră Lupta-ti pentru respect, bunătate , pentru salarii mari si pensii mari din care sa putem trai normal , impotriva împărțirii societatii in bogati si săraci , pentru alimente sanatoase si nu cu otrava , acestea sint adevaratele probleme pe care nu le discuta nimeni niciodata. Ura si dezbinarea ne vor spulbera ca popor.

    • In sfarsit un comentariu intelept !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  16. Am facut o facultate la stat si una la Spiru Pot sa spun ca la Spiru am răscolit bibliotecile , am invatat cu muuuuult mai mult decat la stat, nu s-a copiat, nu sint pile . Cata rautate puteti avea, aruncand cu mizerii asupra universitatii Spiru Haret!

  17. Scuze tastare mai sus: luptati (legat) Ca sa nu fie discutii