G4Media.ro

BREAKING Iulian Gherguț, românul răpit în Burkina Faso acum 8 ani, a…

Iulian Gherguț / Sursa foto: Digi24

BREAKING Iulian Gherguț, românul răpit în Burkina Faso acum 8 ani, a fost eliberat și adus deja în România. Mulțumiri oficiale pentru Maroc

Iulian Gherguț, românul răpit în Burkina Faso acum 8 ani, a fost eliberat și adus deja în țară, transmite MAE. Gherguț se află deja în România, notează Agerpres. Anunțul vine la două luni după ce G4Media a atras atenția printr-o serie de articole asupra faptului că nu există nici o informație despre cel mai vechi ostatic român, deși el fusese răpit de opt ani. Sora lui Gherguț a declarat atunci pentru G4Media că ”gardienii spuneau despre el că e românul de care nu se interesează nimeni”.

Ministerul de Externe a transmis oficial în comunicat mulțumiri pentru autoritățile din Maroc, indiciu că instituțiile din această țară au ajutat instituțiile române implicate în operațiunea de eliberare.

G4Media a scris în 12 iunie că un ostatic american eliberat în luna martie din regiunea Sahel, Africa, a confirmat că românul răpit acum opt ani de la o mină din Burkina Faso este în viață. Iulian Gherguț avea 39 de ani și era ofițer de securitate la o mină de mangan din Tambao, în nordul Burkina Faso, aproapede frontiera cu Niger și Mali, când a fost răpit de gruparea teroristă Al-Mourabitoune, pe data de 4 aprilie 2015. Timp de mai mulți ani, autoritățile române nu au comunicat nimic despre progresele făcute în demersurile de eliberare ale românului.

Românul a transmis mai multe mesaje în ultimii ani, în care implora familia și autoritățile române să facă demersuri pentru a-l elibera. Primele imagini cu românul captiv au fost făcute publice de către teroriști în august 2015. Alte înregistrări au mai apărut în 2016 și 2017. În toate mesajele, românul făcea apel la autoritățile române să îl ajute. Poziția oficială a statului român este că nu plătește răscumpărări pentru cetățenii răpiți.

Sora lui Iulian Gherguț spune că a primit recent un apel telefonic de la Jeffery Woodke, care i-a spus ei și mamei sale despre hotărârea de a le ajuta, dar și despre necesitatea ca guvernul român să se implice mai activ în căutarea lui Iulian. „Ultimele săptămâni ne-au dat speranță”, a adăugat femeia, care așteaptă acum ca autoritățile române să dea curs acestei piste.

burkina faso, africa
Foto: Captură Google Maps

Citește seria de articole G4Media legate de Iulian Gherguț:

Românul răpit din Burkina Faso acum opt ani este în viață, confirmă un ostatic american eliberat recent / Agenția Fides: Iulian Gherguț este cel mai vechi ostatic occidental din Sahel, Africa

Sora ostaticului român capturat de opt ani în Burkina Faso: Gardienii spuneau despre el că e românul de care nu se interesează nimeni / Tatăl meu are 89 de ani, sunt părinți care pentru un minut ar fi vrut să îl vadă

MAE a confirmat pentru G4Media că ostaticul român din Burkina Faso este în viață, dar nu a răspuns de ce nu a reușit să-l elibereze în opt ani

Comunicatul integral al MAE:

În continuarea precizărilor de presă ale Ministerului Afacerilor Externe privind demersurile permanente efectuate de către Celula de criză interinstituțională, constituită din Ministerul Afacerilor Externe și instituțiile competente, în rezolvarea situației cetățeanului român Iulian Gherguț, răpit în Burkina Faso, Ministerul Afacerilor Externe informează că acesta a fost eliberat și se află, la acest moment, în siguranță, pe teritoriul României.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că rezultatul acțiunii finalizate astăzi prin aducerea în țară a cetățeanului român Iulian Gherguț este rezultatul muncii depuse de către toate instituțiile din cadrul Celulei de criză interinstituțională, care au efectuat demersuri permanente pentru eliberarea cetățeanului român, pe toate palierele și canalele politico- diplomatice.

Ministerul Afacerilor Externe folosește acest prilej pentru a adresa mulțumiri, în numele autorităților române, tuturor partenerilor externi, în mod special autorităților marocane, pentru sprijinul important acordat în vederea soluționării acestui caz extrem de complicat.

Postare pe Twitter a președintelui Klaus Iohannis:

„Salut eliberarea cetățeanului român răpit în Burkina Faso! Felicitări tuturor instituțiilor române implicate pentru eforturile permanente și mulțumiri partenerilor externi care ne-au sprijinit în acest demers dificil”.

Postare pe Twitter a premierului Marcel Ciolacu: 

„Salut reîntoarcerea în România a cetăţeanului român răpit în Burkina Faso. Acest lucru a fost posibil prin efortul constant al tuturor instituţiilor româneşti cu responsabilităţi în domeniu şi cu sprijinul partenerilor noştri externi. Mulţumiri tuturor!”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Ma mir ca l-au tinut asa mult, In general cum statul roman nu da doi bani, conationalilor rapiti li se da drumul imediat.

  2. Dacă în 2 luni a fost eliberat înseamnă că în ceilalți 8 ani mergeau la lucru pentru cafelută

  3. Familia lui e vecina in Sãbãoani, jud. Neamt cu niste amici. Cica statul roman nu a facut absolut nimic. Pe de alta parte, cand te duci la dracu’n praznic sa pazesti minele lui Timis, nu te astepti sa te salveze Melescanu.

  4. Sora lui Gherguț a declarat că gardienii spuneau despre el că: e românul de care nu se interesează nimeni” Iar MAE zice că: „aducerea în țară a cetățeanului român Iulian Gherguț este rezultatul muncii depuse de către toate instituțiile din cadrul Celulei de criză interinstituțională, care au efectuat demersuri permanente pentru eliberarea cetățeanului român, pe toate palierele și canalele politico- diplomatice”.
    Deci după 8 ani de captivitate văzând că nu se interesează nimeni de el teroriștii au constatat că nu rentează să-l mai țină, le consumă resursele degeaba, așa că probabil iau dat drumul. Ei bine asta da succes diplomatic românesc!

  5. Si dupa 8 ani de nimic, vine k WC iohanis si lauda autoritatile romane pentru…nimic. superb!

  6. ‘muncii depuse’…vai de limba cea de toate z

    • @ neahMarin – Esti in eroare! Acolo avem un genitiv si, da, e corect muncii depuse. Bine, presupun ca asta ai vrut sa semnalezi…

  7. Au depus eforturi aia de la mae din celula de criza si dupa 8 ani a fost eliberat captivul, wtf???
    Exemplu de eforturi depuse vedeti la eliberarea americancei din NBA care a fost captiva la rusi, vrajeala asta comunista romaneasca tine doar pentru fraieri.