G4Media.ro

Bogdan Aurescu: Ultima dovadă a importanţei unităţii şi solidarităţii europene, precum şi…

sursa foto: Inquam Photos/ Sabin Cirstoveanu

Bogdan Aurescu: Ultima dovadă a importanţei unităţii şi solidarităţii europene, precum şi a apartenenţei României la UE, a apărut în contextul gestionarii pandemiei de COVID-19

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis sâmbătă, cu ocazia împlinirii a 15 ani de la aderarea României la UE, că impactul pozitiv al Uniunii în viaţa de zi cu zi a românilor rămâne unul major.

„Încrederea pe care marea majoritate a cetăţenilor români au acordat-o constant Uniunii în toată această perioadă şi pe care continuă să o manifeste, în ciuda provocărilor curente multiple, reflectă spiritul european al societăţii româneşti de astăzi. Impactul pozitiv al Uniunii în viaţa de zi cu zi a românilor rămâne unul major, perceptibil fie în mod direct, prin proiectele pe care România le implementează cu finanţare europeană sau prin exerciţiul nemijlocit al libertăţilor europene, fie indirect, prin conectarea europeană şi modernizarea societăţii şi economiei româneşti ca urmare a participării noastre la procesele europene”, afirmă ministrul Afacerilor Externe.

El consideră că ultima dovadă a importanţei unităţii şi solidarităţii europene, precum şi a apartenenţei României la UE, a apărut în contextul gestionarii pandemiei de COVID-19.

„Prin unitate şi acţiune comună, am reuşit ca, alături de partenerii noştri din UE şi de instituţiile europene, să limităm efectele negative ale acestei crize şi să punem bazele relansării economice în Europa. Am reuşit, totodată, prin intermediul cooperării europene şi al mecanismelor UE de gestionare a situaţiilor de criză să repatriem în siguranţă mii de cetăţeni europeni, inclusiv români, pe care pandemia i-a găsit în diferite colţuri ale lumii. Coordonarea şi acţiunea comună în plan european au făcut, de asemenea, posibile, soluţii în beneficiul tuturor statelor membre, inclusiv al României, pentru diminuarea efectelor negative pe care pandemia le-a generat în funcţionarea pieţei interne şi a aprovizionării cu bunuri, în asigurarea liberei circulaţii şi, nu în ultimul rând, în facilitatea accesului la vaccinuri, medicamente şi echipamente medicale”, se arată în mesaj.

Aurescu subliniază că România a răspuns, la rândul său, cu solidaritate şi cu implicare activă în gestiunea crizei, totodată implicându-se activ în reflecţia privind modalităţile prin care putem consolida rezilienţa Uniunii în etapa post-criză.

„Ca stat membru responsabil şi implicat, România trebuie să îşi aducă contribuţia nu doar la întărirea acţiunii Uniunii în interior, ci şi în plan global – unul dintre obiectivele strategice agreate la cel mai înalt nivel al Uniunii. Diplomaţia română continuă să lucreze pentru o Uniune puternică în plan intern şi la nivel global, constant angajată în gestionarea cât mai eficientă a acţiunii româneşti în cadrul Uniunii, în deplină coerenţă cu obiectivele noastre de politică externă. Lucrăm în logica acestui deziderat având convingerea că o Uniune Europeană mai puternică este esenţială şi pentru prosperitatea şi stabilitatea regională”, precizează ministrul român.

El menţionează că, în cadrul procesului de extindere pe care România îl susţine activ, uşa Uniunii trebuie să rămână deschisă partenerilor care demonstrează voinţa reală de a adera la valorile comune europene şi care depun eforturi în acest sens.

„La 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, avem certitudinea că viitorul României este strâns legat de viitorul Uniunii Europene. Sper ca reflecţia asupra direcţiilor proiectului european, prilejuită de Conferinţa privind viitorul Europei, la care România şi cetăţenii români contribuie în prezent, va da rezultatele cele mai bune. Vom putea avea astfel o Uniune Europeană mai consolidată şi mai coezivă, unită în jurul valorilor comune stipulate în Tratatele UE, mai prosperă şi mai puternică la nivel regional şi global, spre beneficiul direct al tuturor cetăţenilor europeni – inclusiv al celor români şi al României”, se mai arată în mesaj.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. Cu toți ne dorim o Europa unita și nu cu doua sau trei viteze, fără lozinci și cu păstrarea suveranității, dreptul majorități să aibă întâietate în fără unei minorități cu apucături sodomice

    • Esti tare preocupat de presupusa sodomie a altora, sigur nu ai niste dorinte ascunse? Pana la urma, fundamentalistii ortodocsi ai Rusiei sunt doar niste frustrati reprimati.

    • Ba e ok și cu mai multe viteze, numai sa fim acolo! La mulți ani României in UE!

  2. Traditia mioriticului, coalizeaza pentru talharit si jefuit.

  3. Nu am simtit rolul jucat de UE in pandemie si nici solidaritatea europeana. Fiecare stat s-a descurcat cum a putut, luând masurile pe care le-a considerat potrivite pentru gestionarea molimei. Unele măsuri au fost mai liberale, iar altele care aminteau de un regim autoritar. Grija fata de cetățean a revenit în sarcina guvernelor naționale. La fel si organizarea vaccinarii.

    • zici ca nu ai simtit sau ca esti

    • Jay e postac rus, evident ca n-a simtit ajutorul UE.

  4. Minte ca un golan, nu respecta nimc, MCV, CJUE, CEDO, Comisia de la Venetia, Schengen, etc.

  5. Pasul decisiv spre o astfel de Europa a fost facut deja .Sumele imense de bani oferite tarilor membre si imprumutate de catre UE ce sunt detinatoare de dobinzi foarte mici si purtatoare de termene laxe de rambursare vor produce nu numai dezvoltare dar vor grabi integrarea totala in UE . Inca se mai zbat unii asa zisi iliberali de prin tarile riverane noua (comunisti mascati ) sa ramana la putere . Daca nu isi modifica discursul nu vor reusi .Romania , la virful statului , a inteles asta si incercarile de a ne indeparta de ceea ce o natiune intreaga isi doreste , au fost oprite (cu costurile stiute , acum, si de imagine ) de catre Seful Statului .Acum suntem in situatia de a putea pune in practica tot ceea ce cetatenii si-au dorit si ceea ce UE ne cere , ca parte a unei integrari avansate. Coalitia aflata la guvernare, ce are in portofoliu votul a 70 de puncte procentuale in Parlament ,poate schimba orisice doreste si este evident drumul pe care Romania il va parcurge in viitorul imediat .Guvernul isi face treaba , banii vor veni, in etape , mai ramane doar ca Parlamentul si Coalitia majoritara sa inceapa a pune in practica toate angajamentele luate .Doar sa va imaginati cum ar fi aratat Romania fara accesul la aceste vaccinuri de buna calitate si a-ti trai in alte parti ale lumii unde deja mor milioane de oameni si care folosesc vaccinuri doar ca denumire si nu ca efect . Nu trebuie decit sa va uitati pe harta si intelegeti unde va este si unde ne este locul .Un „La multi ani tuturor ”

    • Nu sunt convins ca Guvernul isi face treaba. Ultima oara cand am vazut un Guvern cat de cat functional a fost in 2016. Iar votantii tot hoti aleg, fiindca hotul la hot trage.

    • Cerintele UE sunt in stadiu de finalizare totala, cele pentru accesarea initiala a fondurilor din PNNR . Cerintele UE si cele cetatenesti referitoare la justitie trebuiesc supuse aprobarii Parlamentului si va incepe si asta sa se faca. Nu au ce face , trebuie sa se puna pe treaba . Tot ce vor incerca sa amine va fi parte doar a nevoii politice de vot in apropierea alegerilor din 2024 .Probabil ca deja totul este planificat si impartit pe etape ce vor culmina cu deciziile finale de forta peste doi ani .Jocul se intinde dincolo de anul 2024 . Nu numai banii din PNNR vor fi accesati ci si multe alte sume pina cel putin in 2027 daca nu mai mult .Aducerea UDMR la guvernare implica tocmai acesta nevoie politica, esentiala, pentru a putea face mari modificari legislative altfel PSD si PNL ii lasau in afara jocului .

    • Decizia a fost luata si joculpolitic este in miscare . nu mai exista drum de intoarcere . banii au fost dati .

    • Sumele sunt ajutor de subzistenta și redresare. Ceaușescu a construit orașe, dezvoltatat si industrializat România cu ajutorul FMI, problemele au aparut când s-au terminat banii iar o parte din investiții s-au dovedit falimentare.

    • ioane esti habarnist la greu . nu intelegi nimic din ce a fost .

  6. Curind vor aparea si deciiziile de forta ce ne vor aduce politic in mijlocul deciziei din UE . Cei care inca spera sa revina in tara o forma de comunism chiar si mascat fiind in iliberalism ce impreuna cu un nationalism mincinos inca incerca sa isi faca jocul in UE , se vor trezi „paria ” ai societatii .Nicicind tarile , estic europene ,nu au avut un nivel de viata asa de consistent . Unii inca mai viseza „la coada vacii ” sau la pomana porcului asteptind , cu mina intinsa , sa le dea partidul cite ceva .Nu intelegeti „ miticilor ”aia de se tot opun unei Europe unite ,ca nu aveti ce face . Asta e destinul natiunii romane .Nu avem ce cauta in Eurasia si nici nu ne putem intoarce in trecutul celor care ne-au cotropit natiunea de atit de multe ori .Viitorul neamului este in UE . La multi ani UE.

  7. Mai avem nevoie de inca 50 de procente ca sa ajungem la 100 la 100 datorie publica din PIB ne asteapta o aventura formidabila avind acces in viitorii ani la aceste sume inimaginabile .Integrarea totala in Europa este atit de aproape .

  8. Afara cu neomarxisti usr din țară

    • @Ursu _ Din programul politic si din activitatea desfășurată in scurtul timp in care au fost acceptati la guvernare de cleptocratii din PSD/PNL/UDMR nu a reieșit nicicum „neomarxism”.

      Este adevarat ca i-au deranjat pe hoți iar asta a supărat atat de tare, incat sunt înjurați chiar daca acum este la Victoria „guvernul d-lui Iohannis” PSD/PNL/UDMR.

      Pe de alta parte, intoleranta de tipul „afara din tara” a dus la rezultate extrem de proaste peste tot pe unde s-a manifestat. Autoritățile romane tocmai vorbesc despre spiritul european…

      Iar problema cea ma gravă , in opinia mea, plătitor de taxe si impozite, este ca aceasta intoleranta se manifesta tocmai potriva celor care au facut ceva (cat au putut si au fost lăsați ) ca sa protejeze de hoți puținul meu si averea publica.

  9. România „aparține ” Uniunii Europene cam pe trei sferturi. Are instituit MCV, ceea ce inseamna ca nu este o democrație veritabila si nici stat de drept cu adevarat (de fapt, este o cleptocratie), nu este acceptata in Schengen si nici in Eurozona.
    …Si nici nu se întrevede un termen pentru schimbarea situației .

    • ce bine ar fi daca ar putea sa se schimbe totul dupa cit te taie pe tine capul . de perspectiva si etapizare ai auzit ?

  10. CEL MAI SLAB MINISTRU DE EXTERNE.