G4Media.ro

Bogdan Aurescu: Recomand ferm românilor din străinătate să opteze pentru votul prin…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Bogdan Aurescu: Recomand ferm românilor din străinătate să opteze pentru votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare programate în decembrie

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat, vineri, într-o conferinţă de presă, că le recomandă ferm românilor din străinătate, în contextul pandemiei COVID-19, să opteze pentru votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare programate în decembrie.

„Chiar dacă în acest moment avem doar două state care nu au permis votul, pe teritoriul lor (la alegerile locale – n.r.) – Malta şi Nigeria – sunt multe situaţii în care autorităţile statelor de reşedinţă, în dialogul cu misiunile diplomatice şi consulare ale României, au recomandat în mod repetat încurajarea votului prin corespondenţă”, a explicat şeful diplomaţiei române.

Așadar, el a încurajat înscrierea pe platforma dedicată.

„Vreau să recomand în mod ferm, insistent ca cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate să opteze pentru votul prin corespondenţă şi să se înregistreze pe platforma votstrainatate.ro”, a spus ministrul Aurescu.

În acest sens, a vorbit şi de „rezerve” din partea cetăţenilor români referitor la înscrirea online. Pentru a se înregistra ca votanţi prin corespondenţă, românii trebuie să trimită codul numeric personal, copii ale actelor ce atestă rezidenţa lor în respectiva ţară şi adresa unde vor să primească buletinul de vot.

„Nu există niciun fel de pericol din punct de vedere al siguranţei datelor votanţilor. CNP-urile sunt criptate atunci când sunt utilizate în acest proces electoral. Datele personale nu ajung în niciun fel la vreo altă instituţie pentru a fi folosite în alt scop. Ele sunt utilizate strict pentru gestionarea şi desfăşurarea în bune condiţii a procesului electoral, atunci când vorbim în acest caz despre votul prin corespondenţă”, a mai spus Aurescu.

De asemenea, ministrul de Externe a precizat că românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate „vor putea vota la orice secţie din afara ţării, indiferent dacă s-au înregistrat sau nu în registrul electoral”.

În ceea ce priveşte votul la secţie, Aurescu a arătat că, în urma înscrierilor celor aproape 4.000 de români, pe votstrainatate.ro, în acest sens, a fost decisă înfiinţarea a 12 secţii la Bruxelles, Paris, Stuttgart, Bonn, Roma, Milano, Haga, Londra, Manchester, Chişinău, Madrid, Barcelona. Aceste secţii, a subliniat el, „vizează exclusiv înregistrările de pe portalul votstrainatate.ro„.

El a amintit că „există o serie de state, inclusiv din cele cu comunităţi de români, care au transmis misiunilor diplomatice şi consulare ale României acordul de principiu pentru organizarea de secţii de votare”. Printre acestea se numără Franţa, Italia, Germania, Marea Britanie, Spania.

„Aceste acorduri de principiu pe care le-am primit din partea statelor gazdă, precum şi măsurile şi condiţiile impuse sunt valabile pentru acest moment. Nu poate fi exclus ca, în funcţie de evoluţia pandemiei (…), statele de reşedinţă să revină asupra informaţiilor comunicate. Ele pot să fie revizuite şi pot să aibă un anumit impact asupra modului în care vom organiza procesul electoral în afara ţării, inclusiv asupra numărului total de secţii pe care le vom organiza”, a atenţionat Aurescu, conform Agerpres.

Mai mult, el a afirmat că „acest acord al autorităţilor din statele de reşedinţă nu poate face obiectul unor negocieri politice sau diplomatice”.

Votul în diaspora pentru alegerile parlamentare va avea loc timp de două zile, pe 5 şi 6 decembrie, între orele 7.00 şi 21.00, cu posibilitatea de prelungire. Potrivit votstrainatate.ro, pentru votul la secţie s-au înscris 3.939 de români din afara ţării, iar pentru votul prin corespondenţă, aproape 17.000. Termenul limită pentru înscrierea la votul prin corespondenţă este 22 octombrie, în timp ce termenul pentru votul la secţie a fost 21 septembrie.

Potrivit preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, românii din diaspora ce au optat online pentru votul la secţie pot să îşi schimbe alegerea, dacă doresc, pentru vot prin corespondenţă până la data limită, 22 octombrie.

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Mai bine destructurati mafia din justitie, politie, primarii si parlament. Frauda si hotia opereaza in Romania, nu in strainatate.

    • Corect Emile, am vazut aceasta mafie calcand pe sacii cu buletinele de vot de la Sectorul 1. Mafia USR-ista.

  2. aceasta perla aureliana a fost de nivel Rafila

  3. Nenea Aurescu, voi vota daca am chef, sa nu uitari asta. Daca n-am chef, nu votez. Daca ma scol cu fata la cearceaf, s-ar putea sa nu votez. Depinde cum va e norocul.

    • Postacule rus, pistacule rus, nu ne fa asta. Ai mila de noi si voteaza, nu mai fi asa tafnos, postacule rus.
      Auzi la el, daca se sciala cu fata la cearceaf s-ar putea sa NU VOTEZE!!!!!!!!!!!!

  4. Daca eram programatorii care ne credem, pana -n decembrie aveam software-ul necesar pt. votul electronic. Il luam de la Estonia, sunt sanse mari sa fie open-source. O sa zica PSD-istii c-au hack-uit USR-istii encriptarea AES. :)) Bine, Romania-i blocata pe undeva la 1866 doar ca Regele Carol I e mort de ceva vreme …

    • * La cum are taranul roman cam cel mai nou model de ‘telefon destept’, n-ar fi o problema cu alte detalii(in afara de prostia umana). Platim Google sa le faca update-uri la zi la toate(inca nu-s in stare sa livreze ‘vanilla’ kernel 😐 …

    • Sa știți ca ministrul de externe și diplomatii din ambasade și consulate ar fi extrem de multumiți dacă s-ar introduce votul electronic! Problema esențială nu este lipsa capacității umane sau tehnice ci lipsa cadrului legal: faceți in așa fel încât Parlamentul sa adopte o lege a votului electronic și va fi mult mai simplu și ușor in viitor! Spuneti de Estonia!!! Ha! Pai acolo este totul informatizat dar estonienii nu acuza imediat ca folosind votul electronic cineva va “manipula” rezultatele! Luați in calcul și romanismele astea!