G4Media.ro

BNR: Maxim istoric atins de necorelarea dintre școli-facultăți și cerințele pieței muncii

Foto: Pixabay.com

BNR: Maxim istoric atins de necorelarea dintre școli-facultăți și cerințele pieței muncii

Indicele de necorelare a calificărilor cu nevoile de pe piața muncii a ajuns în trimestrul al doilea din 2019 la un maximum istoric, anunță Banca Națională a României, în Raportul pe inflație publicat vineri. Documentul arată că acest indicator a atins valoarea de aproape 25 de puncte procentuale, după o creștere continuă în ultimii 5 ani.

BNR corelează valoarea indicelui și cu rezultatele studiului PWC conform căruia România a pierdut 6% din PIB în ultimii 2 ani, din cauza nepotrivirii specializărilor produse de sistemul de învățământ cu cele cerute de companii pe piața muncii.

Acest indice a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) folosind datele Eurostat și este, de fapt, o “sumă a modulelor diferențelor înregistrate pe fiecare nivel de instruire între oferta de forță de muncă și cererea de forță de muncă”.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Realitatea crunta, ce este folosita deseori ca scuza pentru a papa niste parale cel putin fondul POCU (fost POSDRU). Inchei transmisia.

  2. Minte multa nu se cere, prost sa fii – sa ai putere!

  3. Pamflet
    Acesta este rezultatul faptului ca ministerul invatamantului se afla in subordonarea fabricilor de diplome de multi ani.
    Desfiintarea invatamantului profesional si politica de a merge toti elevii la liceu e o cauza. Alta cauza e politica de a forta promovarea bacalaureatului de catre toti elevii, indiferent daca stiau sau nu materia.
    Atata timp cat invatamantul a devenit o afacere pentru fabricile de diplome, pentru furnizorii de lapte si corn, pentru furnizorii de ,,o masa calda,” si pentru organizatorii de excursii.
    Selectarea elevilor in functie de capacitate si performante in urma unor examene serioase a fost eliminata cu desavarsire, in scoli contand mai mult banchetele, balurile si excursiile decat cunostintele acumulate. Iar rezultatele sunt cele din acest articol

  4. Corelarea se face în funcție de specializările profesorilor fără legătură cu cerințele pieței muncii. Școala e pentru profesori