G4Media.ro

Bloomberg: Susținătorii lui Rutte fac presiuni în spatele ușilor închise pentru ca…

Sursa foto: European Council

Bloomberg: Susținătorii lui Rutte fac presiuni în spatele ușilor închise pentru ca premierul olandez să preia conducerea NATO înainte de alegerile europarlamentare din vară / Unele țări de pe flancul estic încă nu i-au acordat sprijinul

Țările care susțin candidatura premierului olandez Mark Rutte la conducerea NATO au lucrat în spatele scenei pentru a se asigura că această cursă va fi încheiată până în această vară, potrivit unor persoane familiare cu această chestiune, citate de Bloomberg.

Decizia trebuie să fie unanimă în rândul celor 31 de aliați ai Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, iar liderul olandez este deja marele favorit pentru a-i succeda actualului secretar general Jens Stoltenberg, atunci când mandatul acestuia se va încheia în octombrie. Cu toate acestea, unele țări din Europa de Est trebuie încă să îi acorde sprijinul lui Rutte, au declarat persoanele respective.

Rutte și-a făcut o apariție la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, în această săptămână, când a îndemnat țările europene să cheltuiască mai mult pentru apărare, un refren comun al fostului președinte american Donald Trump, care este un candidat puternic pentru a revendica Casa Albă în noiembrie. Rutte a susținut, de asemenea, atacurile SUA și ale Marii Britanii împotriva rebelilor Houthi la începutul acestei luni.

Rolul secretarului general al NATO va fi deosebit de critic în condițiile în care războiul dintre Rusia și Ucraina se va prelungi ani de zile. Șeful NATO va trebui să găsească un echilibru între evitarea oricăror repercusiuni directe sau a unei escaladări mai ample între alianță și Rusia, încurajând în același timp aliații să mențină sprijinul militar și financiar pentru Ucraina, în condițiile în care publicul începe să se plictisească de costuri.

Rutte încheie 13 ani în care a fost cel mai longeviv premier al Olandei, după ce guvernul olandez s-a prăbușit în iulie pe fondul luptelor interne privind politica de migrație. El va demisiona imediat ce se va ajunge la un acord asupra unui nou guvern de coaliție, iar politicianul de extremă dreapta Geert Wilders este așteptat să îi preia locul.

Rutte, în vârstă de 56 de ani, are sprijinul multor membri NATO pentru a conduce alianța, în parte pentru că este văzut ca un candidat care ar fi capabil să îl gestioneze pe Trump. În octombrie, Rutte a declarat că este deschis să preia acest rol, dar la Davos a refuzat să comenteze dacă mai este încă în cursă.

„Principala problemă a lui Trump a fost că nu cheltuim suficient”, a declarat Rutte miercuri, într-un interviu acordat Bloomberg TV. „A avut dreptate”.

În ciuda sprijinului larg din partea țărilor mai mari din NATO, inclusiv Franța și Germania, ambasadorii NATO nu au semnat încă candidatura lui Rutte. Unele țări din flancul estic al alianței trag de timp, în contextul în care se fac presiuni pentru o mai mare reprezentare a regiunii în funcții de conducere în cadrul organizației. În timp ce premierul estonian Kaja Kallas și ministrul leton de externe Krisjanis Karins și-au exprimat anul trecut interesul pentru acest rol, țările lor nu i-au nominalizat în mod oficial pentru această funcție.

Aliații NATO își propun în continuare să finalizeze procesul în această primăvară pentru a evita ca acest rol să fie prins în mijlocul negocierilor pentru posturile de conducere care vor urma alegerilor din Uniunea Europeană. Acest termen ar putea fi prelungit, dar majoritatea aliaților se așteaptă ca decizia să fie luată la timp pentru summitul liderilor NATO din iulie de la Washington.

Rutte a fost abordat de două ori de SUA pentru acest rol, a declarat o altă persoană, care a vorbit sub protecția anonimatului. El a refuzat ultima dată pentru că nu credea că cabinetul său se va prăbuși atât de repede cum s-a întâmplat.

După ce a condus alianța timp de un deceniu, trecând prin perioade tumultoase, inclusiv invazia Rusiei în Ucraina și ieșirea aliaților din Afganistan, Stoltenberg va demisiona în timpul celui de-al 75-lea an al alianței, care va fi sărbătorit în cadrul unui summit al liderilor de la Washington în această vară.

Stoltenberg a reluat importanța alianței transatlantice, atât pentru Europa, dar și pentru SUA, într-un interviu separat acordat marți postului Bloomberg TV. El a declarat că este convins că SUA vor rămâne un aliat important, indiferent de rezultatul alegerilor din SUA.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Ca cetățean al “Estului”, întreb când este acceptată România în Schengen?

  2. Politicos: „Pana la aderarea deplina la spatul Schengen, Romania nu poate sustine niciun politician care se opune in prezent sau care in trecut a intarziat prin veto acest drept legitim al Romaniei”
    In acest fel se transmite mesajul ca Romania nu uita si ca atunci cand va veni randul prietenilor nostri din Austria vor primi acelasi tratament.
    Bineinteles ca mesajul poate fi spus mai intai pe canale diplomatice si totul se poate rezolva prin accelerarea Schengen-ului. Pe de alta parte o asemenea pozitie ar distruge total orice mica sansa a domnului Presedinte de a mai fi numit in vreo functie impotanta. Vom trai si vom vedea.

  3. Adică NATO nu dă fuga-fuguța să-l numească șef pe Primul Dulap Adormit al nației? Ce greșeală, tovarăși, ce greșeală…