G4Media.ro

Bloomberg: Preţul gazelor naturale în Europa a scăzut sub 50 de euro…

Sursa foto: Unsplash / Junho Kwon

Bloomberg: Preţul gazelor naturale în Europa a scăzut sub 50 de euro pentru un Megawatt-oră

Cotaţiile de referinţă la gazele naturale pe piaţa din Europa au scăzut joi dimineaţa sub 50 euro pentru un Megawatt-oră, pentru prima dată în ultimele 17 luni, în urma diminuării temerilor privind criza energetică în regiune, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Preţurile au scăzut cu peste 80% faţă de vârful din august, când reducerea livrărilor de gaze ruseşti a provocat Europei costuri de aproximativ o mie de miliarde de dolari, afectând economia regiunii şi alimentând inflaţia ridicată. Acum, Europa se redresează, vremea blândă a redus cererea pentru încălzire, în timp ce continentul a importat gaze naturale lichefiate (GNL) pentru a compensa tăierea livrărilor de gaze din Rusia. Stocurile sunt acum la un nivel mult mai ridicat decât în mod obişnuit în această perioadă a anului.

La hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 4,8%, până la 49,50 euro pentru un Megawatt-oră, cel mai redus nivel pe parcursul unei zile din septembrie 2021. Anul acesta preţul a scăzut cu aproximativ 35%, dar încă este dublu faţă de nivelul obişnuit pentru această perioadă a anului.

Analiştii avertizează că preţurile ar putea creşte dacă vremea se va răci semnificativ sau dacă vor exista perturbări în aprovizionare. Concurenţa cu Asia pentru gaze naturale lichefiate ar putea crea riscuri. Europa va trebui să umple depozitele cu o cantitate mai redusă de gaze din Rusia decât în vara anului trecut, susţin analiştii.

Livrările consistente de gaze lichefiate şi gradul ridicat de umplere a depozitelor de gaze conferă Europei încrederea necesară că va traversa restul iernii fără probleme în aprovizionarea cu energie.

Preţul gazelor scade, ceea ce a mai eliminat o parte din îngrijorările cu privire la inflaţie şi economia europeană.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Minciuni, mie Medvedev mi-a zis că e 3500 euro si fac gerul! 😏

    • Medvedev vb intotdeauna trotilat :)) . Singurul motiv pentru care e preluat obsesiv de agentiile de stiri e ca e fost presedinte ( carpa lui Putin ) si neavand nici o autoritate si responsabilitate asupra nimic e bun sa scoata pe gura ceea ce „oficialii” nu pot comunica.

  2. Bucurati-va cat mai puteti!! In martie am citit ca vin geruri si viscole. O sa inghete izmenele pe voi!! eu v-am avertizat.

    • Eu am auzit ca nici in iulie nu o sa ne fie prea bine. O sa murim de cald si rusii nu o sa ne mai trimita aer conditionat d-ala eftin din Siberia :))))

    • Speranta moare ultima ,shobolan putinist. Dar daca nu tine „gerul si viscolul” din martie pana in decembrie,foamea cauzata de cursul rubla-dolar te pune pe butuci.

    • Serios Riki, atata ai putut? Parca faceai parte din liga profesionista de trolli, asta e comentariu de amator…sau oare o fi angajat pe altul mai ieftin sub acelasi nume ca na, nu prea mai sunt bani de propaganda.

  3. Si gurernul se face ca nu vede, taxeaza la greu pe romani

  4. Nu este adevarat! Medvedev a spus ca va fi 5000 de euro per mia de mc, dar a venit Gazprom si a mai temperat spiritele spunand ca nu va ajunge dăcât la 4000 de euro. Minciuni peste minciuni!

  5. Serios? Ati citit si niste comentarii semi inteligente de la Riki in ultimul an ,incat va dezamageste ultimul? Desi tem.bel,ultimul comentariu( sper sa se extinda mobilizarea si sa fie ultimul) pare oarecum eligibil(e mai mult o rugaciune personala a shobolanului,dar daca ninge in iulie e realist).