G4Media.ro

Bloomberg: JD Vance datorează scuze României / Dacă și-ar fi bătut capul…

Foto: JD Vance / Facebook

Bloomberg: JD Vance datorează scuze României / Dacă și-ar fi bătut capul cu dovezile, ar fi văzut instituții atacate și care au nevoie de sprijinul SUA

”JD Vance datorează scuze României. Dacă și-ar fi bătut capul cu dovezile, ar fi văzut instituții atacate și care au nevoie de sprijinul SUA”, scrie Bloomberg luni, într-o analiză semnată de Marc Champion, jurnalist care acoperă Europa, Rusia și Orientul Mijlociu, iar anterior a fost șeful biroului din Istanbul pentru Wall Street Journal. Analiza integrală, mai jos:

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

”În februarie, când JD Vance a criticat Europa pentru abandonarea democrației, el a menționat România pentru decizia sa fără precedent de a anula un vot prezidențial din primul tur, câștigat de un candidat de extremă dreapta venit de nicăieri. Vicepreședintele SUA datorează acestei țări scuze.

Spun acest lucru în ciuda faptului că am fost de acord la momentul respectiv cu două puncte pe care Vance le-a prezentat în discursul său fulgerător la Conferința anuală de securitate de la München din Germania. Acestea erau că documentele declasificate ale serviciilor de informații utilizate pentru a justifica anularea votului din 24 noiembrie din România nu au fost dovedite dincolo de orice îndoială rezonabilă și că democrația românească trebuie să fie slabă dacă poate fi atât de ușor influențată.

Nu există nicio îndoială că mulți alegători români au dorit să voteze un outsider – orice outsider – pentru a putea protesta împotriva unei clase politice pe care o considerau coruptă. Într-un număr de 14 candidați, Călin Georgescu s-a numărat printre cei care se încadrau în această categorie, dar astăzi avem mult mai multe informații despre ceea ce l-a determinat pe el, mai degrabă decât pe alții, să obțină 23% din voturi în ziua alegerilor, pornind de la sondaje de opinie de aproximativ 1% cu doar o lună înainte.

Mircea Toma, membru al Consiliului Național al Audiovizualului din România, este de o sinceritate dezarmantă în ceea ce privește eșecul autorității de reglementare de a detecta ceea ce se întâmpla, darămite de a preveni. Cu computere desktop din 2006, fără expertiză în sistemele de distribuție ale rețelelor precum TikTok și cu puține instrumente juridice pe care să le folosească într-un tărâm digital încă nereglementat, el a putut vedea doar creșterea extraordinară a activității în social media, care a dus campania unui obscur politician român la unul dintre subiectele TikTok cu cele mai mari tendințe din lume.

„Suntem în război fără arme de război pentru a lupta unul”, mi-a spus el, în timpul unui masterclass anual pentru tinerii jurnaliști români care este condus de Forumul Rațiu – o organizație non-profit – și London School of Economics. TikTok a eliminat specimene de mii de conturi suspecte de la vot, a dublat numărul de moderatori de conținut pe care îi are pentru România la 200 și a înființat o cameră de război electorală pentru reluarea alegerilor. Acesta este un progres real, spune Toma, deși este încă „ca și cum ai folosi o linguriță împotriva unui tsunami”.

De fapt, ceea ce ar trebui să se înțeleagă din convulsiile politice din România ar trebui să fie că TikTok este un paradis fără lege pentru serviciile secrete și interesele speciale care pot fi acum mai importante decât televiziunea pentru a decide alegerile, nu doar acolo, ci oriunde. Va fi nevoie de o reglementare majoră la nivelul Uniunii Europene a platformelor de social media pentru a pune în aplicare normele privind transparența și finanțarea campaniilor electorale care se aplică mass-mediei mai tradiționale.

Așadar, ce știm?

Jurnalistul de investigație Victor Ilie a identificat implicarea unei infrastructuri de mii de influenceri pe care o companie numită AdNow LLP o construise începând cu anul 2016. Deși înregistrată în Regatul Unit, AdNow a fost o unitate a Ad.Ru, o companie fondată de o fostă personalitate a televiziunii de stat ruse, care a continuat să conducă campaniile publicitare pentru alegerile prezidențiale ale lui Dmitri Medvedev în 2008 și ale lui Vladimir Putin în 2012. Puteți citi investigația lui Ilie aici.

Tehnica era de a viza influenceri dispuși să distribuie orice conținut viral, de cele mai multe ori teorii ale conspirației, atâta timp cât ar atrage clicuri și, prin urmare, venituri, mi-a spus Ilie. Aceiași influenceri erau apoi rugați să difuzeze conținut în schimbul unor plăți regulate pe care le urmărea prin intermediul declarațiilor fiscale ale AdNow din Regatul Unit. În timpul pandemiei, acestea au constat în principal în mesaje antivaccin care vizau vaccinurile Covid-19, iar românii s-au dovedit receptivi.

Ulterior, materialele au inclus dezinformări pro-Kremlin despre Ucraina, Europa și NATO. În cele din urmă, toamna trecută, au apărut hashtag-uri și videoclipuri pentru campania electorală a lui Georgescu, inclusiv remake-uri ale celebrelor videoclipuri cu Putin înotând în lac și călărind. Și alți candidați au primit sute de milioane de clicuri TikTok în timpul campaniei, dar accelerarea bruscă și originea sprijinului acordat lui Georgescu au ieșit în evidență.

Într-un raport din februarie privind alegerile din România, Serviciul francez de vigilență și protecție împotriva interferențelor digitale străine, Viginum, a numit această campanie o „campanie sofisticată de astroturfing”, termen utilizat pentru marketingul deghizat prin înșelăciune deliberată în comentarii publice nesolicitate. Citând serviciile române de informații, aceasta a declarat că 25 000 de conturi pro-Georgescu, în mare parte inactive, au intrat brusc în acțiune la 11 noiembrie, cu doar două săptămâni înainte de alegeri.

În ianuarie, procurorii români au solicitat ajutorul omologilor din Turcia pentru a depista peste 20 000 de conturi TikTok cu adrese IP turcești. Acestea fuseseră create folosind e-mailuri cu nume de domenii rusești cu doar o zi înainte de alegerile din România. Acestea au publicat cantități uriașe de articole pro-Georgescu în ultimele ore ale votului.

Autoritățile române au declarat, iar TikTok a confirmat, că o rețea de canale Discord și Telegram a coordonat această activitate, comunicând ce conținut pro-Georgescu să posteze. De asemenea, canalele au alimentat algoritmii TikTok în așa fel încât să accelereze răspândirea conținutului pro-Georgescu, fără ca moderatorii să detecteze comportamentul artificial.

Georgescu a fost împiedicat să participe la reluarea alegerilor. El este acuzat de șase infracțiuni, inclusiv falsificarea declarațiilor de finanțare a campaniei sale, pe care le-a dat ca fiind zero, acțiuni de subminare a ordinii constituționale și înființarea unei organizații pro-fasciste și antisemite. El le neagă pe toate și spune că este victima unui stat polițienesc.

Și ce se întâmplă cu candidatul însuși?

G4Media.ro, un site de știri, a adunat extrase din interviurile televizate și de pe canalul YouTube care nu au fost incluse în imaginile liniștitoare, aproape hipnotice, cu Georgescu vorbind despre spiritualism, sănătate, suveranitatea României și Dumnezeu, care au fost selectate pentru TikTok.

Într-una dintre ele, candidatul ridică o cutie de Pepsi și spune că băuturile răcoritoare sunt folosite pentru a introduce nanocipuri în consumatori. În altul, el spune unui public că nu ar trebui să mai existe partide politice în România. Într-o a treia, îi descrie drept eroi naționali atât pe liderul fascist al României din timpul războiului, mareșalul Ion Antonescu (un dictator responsabil pentru moartea a cel puțin 380 000 de evrei), cât și pe Corneliu Zelea Codreanu, care a condus o versiune a Cămășilor Brune ale lui Hitler. Ei au ucis, printre alții, intelectuali și politicieni români proeminenți.

Într-o înregistrare telefonică prezentată în materiale judiciare împotriva lui Ion Motocu, liderul unei organizații neofasciste arestate în decembrie pentru incitare la ură împotriva evreilor, Georgescu îi spune să fie pregătit să ia parte la „acțiunea” unui plan pe care intenționează să îl execute. În dosarul instanței se arată că Motocu l-a sunat pe atașatul militar de la ambasada Rusiei după ce a închis telefonul. În martie, România l-a declarat pe diplomat, împreună cu adjunctul său, persona non grata și a arestat șase români pentru că ar fi complotat împreună cu ei pentru a răsturna ordinea constituțională.

Serviciile de securitate din România nu sunt un etalon de aur al adevărului, dar Curtea Constituțională a țării avea motive să anuleze votul din noiembrie. A fost condamnată dacă a făcut-o și condamnată dacă nu a făcut-o. Dacă, așa cum a părut să sugereze Vance la München, judecătorii nu își apărau țara, ci conspirau cu partidele stabilite pentru a ține extrema dreaptă departe de putere, au făcut o treabă proastă. George Simion, liderul partidului ultranaționalist Alianța pentru Unirea Românilor, este favorit să câștige primul tur de scrutin. El ar putea foarte bine să câștige președinția cinstit, din motive pe care le voi analiza într-un articol viitor.

Vance și administrația SUA ar trebui să ajute un aliat loial să își consolideze instituțiile slabe, nu să se alăture unui atac asupra acestora. Indiferent dacă Georgescu este sau nu o plantă a Kremlinului, el a câștigat printr-o campanie secretă de manipulare. Este un candidat care laudă fasciștii genocizi, disprețuiește pluralismul politic și promovează o lume fantastică distopică. Acesta nu a fost un martir pentru cauza democrației românești, care – să nu ne înșelăm – are probleme.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. „Dacă și-ar fi bătut capul cu dovezile” vs „nu au fost dovedite dincolo de orice îndoială rezonabilă și că democrația românească trebuie să fie slabă dacă poate fi atât de ușor influențată.”?
    pentru ce sa isi ceara scuze? ca romania are pc-uri din 2006? ca cei care „lucreaza” la ele fac parte din pcr? ar trebui sa isi ceara scuze si pentru spitale, azile, scoli, defrisari? m4m4 lor de americani cu fsn-u’ lor cu tot.

  2. Anularea alegerilor se pare că trebuia să se întâmple… întrebarea rămasă fără răspuns este : de ce nu au fost anulate chiar înainte de turul 1 ?

    Dacă știau că ceva este grav în neregulă, trebuia decisă anularea… fară vot.

  3. E un articol de un realism izbitor,pe care fiecare îl poate citi în cheia lui.Teoretic ,dacă vrei dovezi,trebuie să te duci cu ancheta în Rusia să afli date despre persoanele care au creat domeniile rusești,adresele de email ale lor și datele de contact pentru canalul Telegram și care s-au implicat astfel în campania electorală din România.E posibil astfel să ajungi la FSB,actualul KGB.

  4. Vor coopera autoritățile ruse într-o astfel de anchetă,ne vor sprijini SUA să le determinăm să coopereze?

  5. Dar ,pe de altă parte pentru ce să faci anchetă,ce e ilegal pe plan penal,sunt convins că KGB/FSB a făcut același lucru și legat de alegerile prezidențiale din Rep.Moldova și SUA,a luat toate cele trei țări la pachet.Tu ca stat trebuie să contracarezi pericolele legate de dezinformare pe rețelele sociale,căci cine trebuie să asigure informarea corectă,nu ceilalți contracandidați prin echipele lor de campanie electorală?Nu poți invoca propria culpă ca să anulezi alegerile,Rep.Moldova,SUA de ce nu au făcut acest lucru cu alegerile lor,fiind supuse acelorași atacuri?

  6. Să-și ceară scuze? Astăzi Krasnov Junior, in România, va susține Simion pentru alegerile de săptămâna asta ca război hibrid suprem al Rusiei împotriva României!
    Dupa etapa de război hibrid a judecătorului care a anulat anularea.
    După etapa de război hibrid a FSB care a prins un român „atacând și spionând” Rusia.
    După etapa Piedone ce desființa afaceri pentru că a găsit muște in ciorbă.
    Totul este făcut să crească divizarea și să încline in favoarea extremismului.

  7. Dar dacă tu ca stat apreciezi că un anume candidat,recte Călin Georgescu nu a făcut el însuși campanie electorală prin echipa lui de campanie și de acest lucru s-a ocupat în proporție covârșitoare alte persoane anonime folosind adrese de email și domenii înregistrate în Rusia,pentru a crea conturi de TikTok în Turcia și a se folosi de ele pentru asocieri ce folosesc diverse informații înregistrate în Marea Britanie, cred că ești îndreptățit ca stat să anulezi alegerile pentru că respectivul candidat nu a câștigat în baza campaniei electorale desfășurate prin echipa lui de campanie,așa cum cere lege,ci în baza campaniei electorale efectuate pentru el de entități cu sorginte în Rusia.

  8. Suntem în fața unei alegeri cu miză vitală pentru viitorul țării. Circumstanțele nu sunt de natură să ne liniștească. Oferta politică este printre cele mai sumbre :
    • clasă politică trecută prin ciur și dârmon, căreia îi putem atribui majoritatea marilor deficiențe din ultimii 35 de ani ( psd/pnl/udmr),
    • partide nou nouțe, create artificial și rapid pe baza lehamitei față de clasa politică ”veche”, cu zero plan de țară, pline cu pasiuni distructive, ( ce se bâlbâie ne face părul măciucă) – aur, sos, pot
    • opoziție măcinată de lupte și idiosincrazii interne, lipsită de experiență politică, incapabilă să ofere o alternativă coerentă, fiindcă nu a putut să propună nici măcar un candidat unic
    La toate acestea mai suntem blagosloviți cu două superputeri, cu ingerință evidentă în alegeri, dintre care unul lucrează pe brânci, în umbră și interesat să impună soluția proprie, cu implicații dintre cele mai sumbre, mână în mână cu cealaltă ale cărei simpatiii declarate manifest sunt evidente, fiind mascate în mod diletant cu lozinci despre democrație, pe care o exercită acasă sub formă absolut”originală”.

  9. Și dacă ne uităm la Rep.Moldova și SUA,candidații care și-au disputat finala prezidențială erau cunoscuți și consacrați pentru publicul electoral,au desfășurat masiv campanie electorală prin echipele lor de campanie,pe când în România,în privința dlui.Călin Georgescu nu s-a întâmplat același lucru.

  10. Dar dacă pentru temeiurile indicate consideri că se impune anularea alegerilor,atunci ca stat nu mai validezi primul tur al acestora la 4 decembrie 2024, pentru ca apoi la 6 decembrie 2024 să-ți invalidezi propria decizie și în orice caz nu anulezi întreg scrutinul sau ciclul electoral,de la strângerea de semnături și înregistrarea de candidaturi,ci doar acea parte a scrutinului lovită de motivele invocate de nelegalitate,respectiv cea legată de campania electorală, deci practic dispui reluarea alegerilor cu aceeași candidați înscriși pe buletinele de vot de la campania electorală încolo.Altminteri ,orice decizie luată excede legii.

  11. Ca o concluzie,organizarea de noi alegeri prezidențiale, ci nu reluarea alegerilor prezidențiale începute în 2024,din punctul în care s-a încălcat legea potrivit argumentelor CCR,respectiv de la campania electorală încolo,consider că este o măsură nelegală și cu aceasta închei toate comentariile mele pe marginea subiectului în discuție.

    • +10 pentru efort. in legislatie nu ma bag. si nu sunt de acord ca cineva sa ma acuze de furt pentru ca am mai multi bani decat el si va demmonstra de-a lungul istoriei. dar nici nu sunt de acord sa ma plang pe facebook, tt ca unii fura(si eu nu) si ma denigreaza. pentru asta exista justitie. ca e buna, rea, exista cai de atac peste romania. daca nu am in tara unde sa reclam … era sa zic pana la dzeu. pana acolo m-au mancat sfintii, si nu vreau sa fiu ca stefan cel mare(mai patriot ca asta, descalate si ute, incaleca si du-te, da fa o biserica si nu scoala. sa nu stie nimeni sa citeasca ca va afla cltura altora). vreau sa aplic aia cu fantanile otravite greu. simion presedinte, sos aur pot majoritari cu ce fug din usl. la cine te mai plangi? mai faci un nivel la catedrala? ii injuri pe americani? pe rusi? pe europeni?

  12. nu stiu dle nimic 🤣 am vazut la televizor 🤣

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.