
Beneficii ale AI pentru democrație? IT-iști din UK care sprijină conservatorii, respectiv laburiștii, explică cum pot folosi instrumentele AI în campaniile electorale
Îngrijorarea cu privire la inteligența artificială (AI), care distruge alegerile și amenință democrația, a atins cote maxime. Apar aproape săptămânal noi avertăziri cu privire la impactul potențial al deepfakes generate de AI – înregistrări video și audio realiste ale unor politicieni care spun lucruri pe care nu le-au spus niciodată – care răspândesc confuzie și neîncredere în rândul publicului votant. Iar în Regatul Unit, autoritățile de reglementare, serviciile de securitate și guvernul se luptă pentru a proteja alegerile generale din acest an de interferențe străine maligne, arată o analiză BBC.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
S-a acordat mai puțină atenție posibilelor beneficii ale IA.
Dar se depun multe eforturi, deseori sub radar, pentru a încerca să valorifice puterea acesteia în moduri care ar putea îmbunătăți democrația, în loc să o distrugă, spune sursa citată.
„În timp ce această tehnologie prezintă unele riscuri importante în ceea ce privește dezinformarea, ea oferă, de asemenea, unele oportunități semnificative pentru campanii, pe care nu le putem ignora”, spune Hannah O’Rourke, co-fondator al Campaign Lab, o rețea de voluntari care sprijină partidele politice de stânga din Marea Britanie.
„Ca orice tehnologie, ceea ce contează este modul în care este implementată efectiv IA. „Impactul său va fi resimțit în modul în care o folosesc efectiv cei care fac campanii”, arată sursa citată. Printre altele, Campaign Lab organizează cursuri de formare pentru militanții laburiști și liberal-democrați cu privire la modul de utilizare a ChatGPT (Chat Generative Pre-trained Transformer) pentru a crea prima versiune a pliantelor electorale. Totuși, le reamintește să editeze cu atenție produsul final, deoarece modelele lingvistice mari (LLM) precum ChatGPT au o tendință îngrijorătoare de a „halucina” sau de a inventa lucruri.
Grupul experimentează, de asemenea, cu chatbots pentru a ajuta la instruirea consilierilor pentru a avea conversații mai atractive cu alegătprii, pe teren.
Inteligența artificială este deja încorporată în programele de zi cu zi, de la Microsoft Outlook la Adobe Photoshop, spune dna O’Rourke, așa că de ce să nu o folosim într-un mod responsabil pentru a elibera timp pentru mai multe campanii față în față?
„Dezinformarea generată de AI pur și simplu nu funcționează atunci când politicienii au relații adecvate cu alegătorii și cu comunitățile pe care le reprezintă, atunci când aceștia își îndeplinesc cu adevărat promisiunile.
„Nu poți falsifica faptul că un parc local pe lângă care cineva trece în fiecare zi a fost curățat, la fel cum nu poți falsifica o conversație la ușă.”
Expertul în inteligență artificială Joe Reeve, care susține conservatorii, este un alt tânăr militant politic convins că noua tehnologie poate transforma lucrurile în bine. El conduce Future London, o comunitate de „tehno-optimiști” care folosesc inteligența artificială pentru a căuta răspunsuri la întrebări importante precum „De ce nu pot cumpăra o casă?” și, în mod crucial, „Unde este robotul meu majordom?”.
În 2020, dl Reeve a fondat Tory Techs, parțial ca un răspuns de dreapta la Campaign Lab.
Grupul a organizat sesiuni de programare și a explorat modul de utilizare a IA pentru a perfecționa mesajele de campanie ale conservatorilor, dar, spune dl Reeve, acum „se concentrează mai ales pe discuțiile cu parlamentarii în spații mai private și mai sigure pentru a ajuta la pregătirea politicienilor cu privire la ceea ce înseamnă IA și cum poate fi o forță pozitivă”.
„Tehnologia are posibilitatea de a face lumea mult mai bună pentru o mulțime de oameni și asta indiferent de politică”, spune el pentru BBC News.
Pe de altă parte, Marea Britanie a văzut deja primul său candidat electoral – și poate primul din lume – cu inteligență artificială. Andrew Gray a fost respins categoric de alegători la alegerile parțiale din Selby și Ainsty din iulie, obținând doar 99 de voturi.
A fost o experiență dureroasă pentru fostul avocat, care a candidat independent „alimentat de inteligența artificială”, cu speranța de a provoca un cutremur politic. Dar alegătorii din circumscripția rurală din North Yorkshire nu erau pregătiți pentru un astfel de concept „nou”, spune el, și de multe ori au fost pur și simplu derutați de el.
„Când alegătorii îmi trimiteau mesaje, de multe ori credeau că sunt un robot”.
Campania dlui Gray s-a bazat pe Polis, un instrument bazat pe inteligență artificială care permite grupurilor cu opinii foarte diferite să ajungă la un consens prin vot și discuții.
Sondaje sintetice?
Joe Twyman, co-fondator al companiei de sondaje Deltapoll, spune că sondajele sofisticate de „regresie” – de genul celor produse recent de YouGov, care au prezis o victorie zdrobitoare a Partidului Laburist la alegerile generale – au fost posibile doar datorită inteligenței artificiale.
Sondajul de regresie are în medie între 6.000 și 10.000 de respondenți, potrivit British Polling Council.
Deltapoll colaborează cu start-up-ul tehnologic Bombe, care folosește inteligența artificială pentru a analiza datele de sondaj colectate de pe eșantioane mai mici.
Iar dl Twyman respinge rapid ideea că LLM-urile ar putea fi folosite pentru a simula alegătorii.
În 2022, cercetătorii americani au susținut că rezultatele nu se pot distinge de cele ale oamenilor reali care răspund la un sondaj.
Dar dl Twyman spune că oamenii sunt mai complecși și mai imprevizibili decât mașinile antrenate pe baza datelor existente și că „sondajele sintetice” nu ar avea „nicio valoare”.
Cu toate acestea, el recunoaște că este imposibil de știut exact care dintre instrumentele de inteligență artificială, din ce în ce mai numeroase, oferite campaniilor politice, vor avea succes.
„Unele dintre ele vor fi incredibil de puternice, altele vor fi niște prostii complete promovate de vânzători de ulei de șarpe care exploatează următorul mare lucru și vor fi unele lucruri de care nu vom auzi niciodată și care ar putea face o mare diferență”, spune dl Twyman.
Cei mai mulți optimiști din domeniul tehnologiei sunt îngrijorați de potențialul dezinformării alimentate de inteligența artificială de a face ravagii la alegeri, mai ales că în 2024 se estimează că 49% din populația lumii va merge la urne.
Iar beneficiile pentru democrație ale acestei tehnologii puternice și în evoluție rapidă pot părea marginale, atunci când sunt puse în balanță cu daunele pe care le-ar putea provoca.
Dar nimeni nu poate prezice cum se va desfășura acest lucru – singura certitudine este că IA este aici pentru a rămâne, iar politica nu va mai fi niciodată la fel.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank