G4Media.ro

Austria vrea un nou tratat UE și pledează pentru mai multă libertate…

Sursa Foto: Facebook/ Karoline Edtstadler

Austria vrea un nou tratat UE și pledează pentru mai multă libertate de acțiune și de decizie pentru statele membre

Noul ministru austriac al afacerilor europene, Karoline Edtstadler, s-a pronunţat joi, la Paris, pentru un nou tratat instituţional european, care să instaureze mai multă subsidiaritate, o propunere primită însă cu rezerve de Franţa, transmite AFP.

”Dorim un nou tratat pentru Europa. El trebuie să includă principiile fundamentale ale subsidiarităţii”, a declarat Edtstadler după o întrevedere cu omologul său francez, Amélie de Montchalin.

Principiul subsidiarităţii defineşte aria de intervenţie a Uniunii Europene şi vizează ”protejarea capacităţii de decizie şi de acţiune a statelor membre” în domeniile care nu sunt de competenţă comunitară exclusivă.

”Este nevoie de o împărţire clară a competenţelor între ce fac statele membre şi ce puteam face noi împreună la nivel european”, a adăugat Karoline Edtstadler, aflată la prima sa vizită în străinătate după preluarea mandatului de ministru.

De partea sa, ministrul francez al afacerilor europene a reamintit că Parisul nu se opune de principiu unui nou tratat dacă acesta permite îmbunătăţirea funcţionării UE, dar a precizat că acesta nu este un scop în sine.

”Dacă aceste lucruri trebuie să fie ameliorate şi dacă pentru asta trebuie să schimbăm tratatele, pentru noi nu este un subiect tabu. În prezent nu facem din asta un obiectiv în sine”, a spus Amélie de Montchalin.

Ea a salutat revenirea guvernului ‘progresist, proeuropean’ la Viena, condus de Sebastian Kurz, după ce acesta a guvernat alături de extrema dreaptă, care a făcut ”lucrurile poate puţin mai complicate”.

Sursa Foto: Facebook/ Karoline Edtstadler

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. O reducere a contributiilor fiecarei tari de la 1 % la un procent mai mic ( poate 0.5 %) ar fi binevenita. Fondurile UE sa fie indreptate spre tehnologie , proiecte comune tuturor tarilor UE ( de exemplu Galileo) si nu spre coeziune. In caz contrar UE ar fi incetinita vreo 50 de ani pina toate gospodariile din Romania ar avea closete si apa curenta