
Australia se confruntă cu proliferarea unei alge toxice pe coasta sudică, care pune în pericol pescuitul și sute de specii marine
Proliferarea unei alge mortale pentru sute de specii marine suscită îngrijorare crescută în sudul Australiei, întrucât perturbă activitatea de pescuit şi forţează autorităţile să caute, începând din această săptămână, soluţii de urgenţă, informează agenția de știri AFP.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Autorităţile din Australia de Sud organizează marţi o reuniune de urgenţă pentru a fi informaţi de oamenii de ştiinţă asupra proliferării algei Karenia mikimotoi, care deteriorează branhiile peştilor şi îi asfixiază, transmite Agerpres.
În ziua precedentă, prim-ministrul Anthony Albanese a anunţat un ajutor financiar de 14 milioane de dolari australieni (aproximativ 7,8 milioane de euro) pentru pescăriile afectate şi curăţarea malurilor, printre altele.
Alga toxică era deja prezentă pe o suprafaţă de 4.400 de kilometri pătraţi de coastă când a fost reperată pentru prima dată, la jumătatea lunii martie.
Plajele din locuri turistice, bogate în faună şi floră, precum insula Kangaroo, la sud de oraşul Adelaide, precum şi peninsulele Yorke şi Fleurieu sunt pline de carcase de rechini, raci, crabi şi caracatiţe.
”Este dificil să exagerezi gravitatea extremă a acestei crize de mediu”, a explicat Adriana Verges, specialistă în ecologie marină la Universitatea din New South Wales.
”Este vorba despre o mortalitate masivă care afectează aproape 500 de specii marine diferite, printre care bureţi de mare şi alte nevertebrate esenţiale pentru formarea habitatului, precum şi peşti. Este total devastator”, a adăugat ea.
Ian Mitchell, care administrează o piaţă de peşti în Adelaide, a explicat că sunt pescari care n-au mai prins nimic din aprilie.
”Nu am mai văzut niciodată ceva la fel de grav”, a declarat el pentru postul naţional de televiziune ABC.
”Vorbesc zilnic cu pescari şi se aude la telefon că plâng”.
Potrivit lui Paul Gamblin, director general al Australian Marine Conservation Society, industriile pescuitului şi acvaculturii au nevoie de ani întregi pentru a se reface.
”Este vorba despre un semnal de alarmă enorm”, a declarat el pentru AFP.
Australia de Sud nu s-a mai confruntat până acum cu o proliferare a algelor toxice de o asemenea amploare şi durată.
Schimbările climatice au determinat o creştere a frecvenţei şi a duratei valurilor de căldură marină în întreaga Australie, ceea ce afectează considerabil ecosistemele marine.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.