G4Media.ro

Aurescu: Aderarea la Schengen este o prioritate majoră pentru România. Contăm pe…

Aurescu: Aderarea la Schengen este o prioritate majoră pentru România. Contăm pe susţinerea Preşedinţiei suedeze / Ambasadoarea Suediei: Dosarul Schengen va fi pe agenda unei reuniuni oficiale, atunci când condiţiile vor fi propice

Aderarea la Schengen este o prioritate majoră pentru România, a declarat, joi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, menţionând că ţara noastră contează pe sprijinul în acest dosar, în calitate de mediator, al Suediei care a preluat la 1 ianuarie Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, relatează Agerpres.

Şeful diplomaţiei române a amintit, în conferinţa de presă organizată de Ambasada Suediei la Bucureşti cu prilejul preluării Preşedinţiei Consiliului UE, maniera în care ţara noastră a gestionat situaţia creată de războiul din Ucraina, arătând că România a fost un „gardian de facto al securităţii UE”.

Referitor la votul împotriva aderării la spaţiul Schengen, de la Consiliul JAI din 8 decembrie, Aurescu a afirmat „României i-au fost nedrept negate aşteptările sale legitime”.

„Contăm pe susţinerea Preşedinţiei suedeze”, a spus el, arătând că ţara noastră se află în „cea mai favorabilă poziţie de până acum”. „Nu o luăm de la zero, ci construim pe tot ce am obţinut până acum”, a completat Bogdan Aurescu.

Ambasadoarea Suediei la Bucureşti, Therese Hyden, a punctat că „dosarul Schengen va fi pe agenda unei reuniuni oficiale, atunci când condiţiile vor fi propice”, anume când Austria îşi va schimba poziţia privind România, iar Olanda îşi va schimba poziţia privind Bulgaria.

„Am preluat acest dosar important de la Preşedinţia cehă şi vom lucra intens”, a completat diplomatul. „Este prea devreme să ne pronunţăm când se va încheia acest proces”, a menţionat Therese Hyden, în ceea ce priveşte un orizont de timp.

Ministrul Aurescu a precizat că, în acest moment, există un dialog cu partea austriacă, pentru a crea „premisele pentru un context favorabil”. „Nu trebuie să creăm aşteptări grăbite”, a evidenţiat el.

Reprezentantul permanent al Suediei la Uniunea Europeană, Lars Danielsson, a cărui țară a preluat președinția rotativă a Uniunii de la 1 ianuarie, a declarat că nu va iniția un vot privind admiterea Bulgariei și României la Schengen în Consiliul UE până la încheierea unui acord cu ţările care s-au opus aderării celor două state. El a precizat că Suedia nu a fost niciodată împotriva admiterii celor două țări în zona de liberă circulație. Detalii aici.

Citește și Aurescu, în discuție cu ministrul suedez de Externe pe tema aderării României la Schengen: Președinția suedeză este decisă să se implice activ pentru ca România să atingă acest obiectiv

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Conform Olandei, Suediei și Austriei, condițiile vor fi propice peste alți 11 ani.

    Onest este ca Suedia sa vorbească despre termene concrete, sau despre motivele pentru care se opune aderării României, dar a susținut Croația.

  2. aiurescu nu pricepe ca, daca o lume intreaga ii spune ca-i beat, ar trebui sa se duca la culcare.

  3. România e așezată prea între Serbia și Rusia.

  4. Mai are cineva timp de pierdut pe tema asta? B.oicotez tot ce e austriac si atat.

    • „Boicotez tot ce e austriac”

      Vă susțin în demersul dumneavoastră.. Astfel, determinăm firmele austriece să transmită un semnal către propriul cancelar în vederea schimbării poziției domniei-sale față de România.

      …Pentru că din recentul interviu la televiziunea națională austriacă se înțelege că nu este capabil să explice rațional de ce a respins România și a susținut aderarea Croației la Schengen, dar nici nu și-a schimbat opiniile.

  5. Umflatul cu trabuc zicea ieri că avem tot sprijinul Suediei. Azi spune că noi contăm pe susținerea Suediei. De la extaz la agonie în 24 de ore.
    Ãsta-i ministru de externe ?