G4Media.ro

Aurescu, în discuție cu ministrul suedez de Externe pe tema aderării României…

sursa foto: Facebook

Aurescu, în discuție cu ministrul suedez de Externe pe tema aderării României la Schengen: Președinția suedeză este decisă să se implice activ pentru ca România să atingă acest obiectiv

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a discutat telefonic cu omologul său suedez, Tobias Billström, în calitatea sa de reprezentant al Președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2023.

Suedia asigură Președinția Consiliului UE și a dat asigurări că va sprijini România, inclusiv în demersul aderării la spațiul Schengen.

Ministrul Bogdan Aurescu a abordat cu prioritate subiectul aderării României la spațiul Schengen, mulțumindu-i omologului suedez pentru susținerea României pe tema aderării la Schengen, exprimată inclusiv în cadrul Consiliului JAI din 8 decembrie 2022. 

„De asemenea, ministrul român a exprimat încrederea într-o cooperare activă și de substanță cu Președinția suedeză pentru înregistrarea unor evoluții pozitive, care să permită obținerea unei decizii de aderare. A fost subliniată, totodată, importanța coordonării de către Președinția suedeză a dialogului cu toți partenerii europeni implicați în acest dosar”, se precizează în comunicatul transmis de Minister.

Ministrul suedez de Externe a reconfirmat ministrului Bogdan Aurescu sprijinul Suediei pentru aderarea României la spațiul Schengen și a subliniat că Președinția suedeză este decisă să se implice activ și să depună toate eforturile pentru realizarea acestui obiectiv prin identificarea de soluții concrete, în baza unui dialog constructiv cu toate părțile implicate, precum și să sprijine eforturile României în direcția finalizării aderării. 

Ministrul suedez de externe a exprimat, totodată, speranța în înregistrarea de progrese în acest dosar și în identificarea unei soluții pozitive, subliniind legitimitatea demersurilor și așteptărilor României. 

Totodată, ministrul român de externe a salutat atenția pe care Președinția suedeză își propune să o acorde sprijinului multidimensional pentru Ucraina și Republica Moldova, precum și problematicii migrației, aspectelor vizând statul de drept și drepturile fundamentale, priorităților în domeniul mediului și schimbărilor climatice, consolidării rezilienței UE, relației cu partenerii terți.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

 1. A vorbit sa ia o placuta suedeza

 2. „…sprijinul Suediei pentru aderarea României la spațiul Schengen și a subliniat că Președinția suedeză este decisă să se implice activ …”

  În cazul acesta, nu este clar de ce Suedia nu înscrie pe ordinea de zi a Consiliul Justiție și Afaceri Interne votul pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen. Pentru că, dacă în mod ipocrit vor spune că susțin România, dar se opun Bulgariei, de fapt se opun și aderării României, cele două fiind „la pachet”.

  Dacă s-ar stabili dinainte votul pozitiv, ce rost ar mai avea, ar putea fi trimise doar hârtiile pentru a fi semnate de reprezentanții celor 27 de state membre. Firesc este să se voteze, iar dacă Olanda se împotrivește, să explice clar de ce.

  …Pentru că nu cred că Austria sau vreun alt stat-marionetă al Olandei, sau Suediei, ar mai vota acum împotrivă.

  Deocamdată, nu cumpărăm carburanți de la austrieci și evităm să dăm bani Austriei în orice fel.

 3. Toți promit că se implica activ, că doar nu-i doare gura să zică, și la urmă rămânem iar de căruță.

 4. …si el iti intra inapoi pe geam. Aiurescule, termina ma cu grohaiala, ai putina demnitate!