G4Media.ro

Atacul Iranului împotriva Israelului: Succes strategic sau eșec spectaculos?

Sursa foto: ATTA KENARE / AFP

Atacul Iranului împotriva Israelului: Succes strategic sau eșec spectaculos?

Avalanșa de rachete și drone pe care iranienii au dezlănțuit-o sâmbăta trecută împotriva Israelului a fost departe de a provoca daune serioase statului evreu, cele mai multe proiectile fiind interceptate, dar operațiunea ar putea fi considerată un succes strategic pentru republica islamica, deoarece a fost orchestrată pentru a scoate la iveală diviziunile atât în interiorul Israelului, cât și între Israel și SUA. Experții vestici consultați de G4Media.ro au comentat efectele atacului direct lansat de Teheran împotriva teritoriului israelian.

Baraj de rachete și drone

Iranul a lansat sâmbătă seara peste 300 de drone și rachete balistice și de croazieră către Israel, a anunțat armata israeliană. Atacul a reprezentat primul de acest fel în care Iranul a efectuat lovituri directe împotriva statului evreu. Atacul a fost efectuat ca răspuns după ce consulatul iranian din Damasc a fost distrus la începutul lunii aprilie în urma unui bombardament realizat, cel mai probabil, de avioane de luptă israeliene.

Șaisprezece persoane au fost ucise în urma acelui atac, inclusiv generalul de brigadă Mohammad Reza Zahedi, o figură importantă a Forțelor Quds, o ramură paramilitară a grupării de elită iraniene Gărzile Republicane (IRGC). Forțele Quds se ocupă și cu spionajul extern.

Experții au afirmat atunci că atacul din Damasc a fost cel mai important de acest gen asupra țintelor iraniene de când președintele Donald Trump a ordonat asasinarea generalului Qassem Soleimani, un comandant de top iranian, la Bagdad în 2020.

Deși oficialii de la Ierusalim au negat orice responsabilitate, experții cred că lovitura devastatoare din capitala siriană a fost în conformitate cu eforturile Israelului de a ucide oficiali iranieni pe care îi consideră o amenințare directă pentru Israel din cauza poziției și responsabilităților lor. De altfel, de când a izbucnit conflictul dintre Israel și organizația teroristă palestiniană Hamas în urmă cu șase luni, forțele israeliene ar fi ucis optsprezece oficiali IRGC.

De asemenea, de la atacul din 7 octombrie al grupării palestiniene Hamas, susţinută de Iran, Israelul și-a intensificat raidurile aeriene împotriva miliţiei libaneze Hezbollah şi a membrilor IRGC în Siria, ambele susţinătoare ale guvernului preşedintelui Bashar al-Assad.

Revenind la atacul de sâmbătă, acesta a inclus 170 de drone și 30 de rachete de croazieră, dintre care niciuna nu a pătruns pe teritoriul israelian, și cel puțin 110 de rachete balistice, dintre care un număr mic au ajuns în Israel, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei de la Ierusalim, contraamiralul Daniel Hagari.

Cel puțin nouă țări au fost implicate în escaladarea militară de sâmbătă seara – cu proiectile trase din Iran, Irak, Siria și Yemen și doborâte de Israel, SUA, Regatul Unit și Iordania.

Corpul Gărzilor Revoluționare din Iran a declarat că a lansat drone și rachete împotriva Israelului. Potrivit organizației militare, rachetele balistice au fost lansate la aproape o oră după dronele care au o viteză mai mică, astfel încât acestea să lovească Israelul aproximativ în același timp. (Cea mai scurtă distanță între Iran și Israel este de aproximativ 1.000 km, deasupra Irakului, Siriei și Iordaniei).

Departamentul Apărării de la Washington a declarat că forțele americane au interceptat zeci de rachete și drone lansate din Iran, Irak, Siria și Yemen.

Gruparea Hezbollah din Liban, susținută de Iran, a anunțat de asemenea că a lansat două baraje de rachete asupra unei baze militare israeliene din Înălțimile Golan.

Contraamiralul Hagari a afirmat că aproximativ 99% din rachetele și dronele trimise de Iran au fost interceptate fie în afara spațiului aerian israelian, fie deasupra țării.

Oficialul israelian a precizat că interceptările au inclus toate dronele și rachetele de croazieră, care urmează o traiectorie plată, și majoritatea rachetelor balistice, care sunt trase pe o traiectorie de arc care folosește gravitația pentru a atinge viteze foarte mari.

Deoarece majoritatea proiectilelor au fost lansate de la o distanță relativ mare de teritoriul israelian, Israelul a reușit să trimită aparate de luptă stealth F-35 pentru a le intercepta. IDF a spus că 25 din cele 30 de rachete de croazieră trimise de Iran au fost doborâte în afara țării.

Pentru orice proiectil care a depășit această primă linie de apărare, Israelul a folosit Aerial Defense Array – umbrela defensivă cu trei niveluri de sisteme de apărare antirachetă în vigoare din 7 octombrie – aparent cu un efect pozitiv.

Cel mai înalt nivel este Arrow, folosit pentru a intercepta proiectilele cu rază lungă de acțiune. De altfel, experții cred că Arrow s-a ocupat de majoritatea rachetelor balistice îndreptate spre Israel.

Potrivit BBC, imagini dramatice care par să arate că una dintre aceste rachete este doborâtă în afara atmosferei Pământului sugerează că Arrow 3 – cel mai avansat dintre aceste sisteme, folosind rachete anti-balistice hipersonice exoatmosferice – a fost folosit de israelieni.

Următorul element din scutul defensiv, David’s Sling, ar fi fost folosit pentru a proteja împotriva rachetelor balistice cu rază scurtă de acțiune, a rachetelor de croazieră și a dronelor. Acestea au fost interceptate și distruse uneori chiar și la 300 km distanță.

În sfârșit, sistemul Iron Dome – care este conceput pentru a intercepta rachete nedirijate care se îndreaptă spre zone rezidențiale – a fost recent modernizat pentru a face față amenințării reprezentate de drone. Armata israeliană a anunțat că niciuna dintre cele 170 de drone trase de Iran și de grupările sale proxy nu a ajuns în spațiul aerian israelian.

Doborâte de aliați

Președintele american Joe Biden a declarat că forțele americane “au ajutat Israelul să doboare aproape toate” dronele și rachetele lansate de Iran. SUA au mutat avioane și nave de război în regiune înainte de atacul fără precedent lansat de Iran.

Două avioane și două distrugătoare americane au fost implicate în interceptarea barajului iranian de rachete și drone. Distrugătoarele au desfășurat sistemul de apărare antirachetă Aegis pentru a doborî cel puțin trei rachete balistice, potrivit CNN.

Comandamentul Central al SUA (Centcom) a anunțat și el că forțele sale au distrus peste 80 de drone și cel puțin șase rachete balistice.

Printre acestea au fost o rachetă balistică aflată încă pe vehiculul său de lansare și șapte drone, care au fost distruse la sol în zonele controlate de rebelii Houthi din Yemen înainte de a fi lansate.

Operând din baze secrete din regiune, forțele americane au doborât de asemenea o serie de drone iraniene peste sudul Siriei, lângă granița cu Iordania, au declarat surse de securitate pentru Reuters.

Fostul șef al Consiliului Național de Securitate israelian, Giora Eiland, a declarat că cea mai mare contribuție a SUA la operațiunea defensivă a fost oferirea de informații, pe care le-a descris ca fiind “extrem de precise.”

Eiland a mai afirmat că un sistem complex de comandă și control instituit între SUA, Israel și vecinii arabi în urmă cu mai bine de patru ani a fost eficient în detectarea și tratarea amenințărilor.

De partea sa, prim-ministrul Rishi Sunak a confirmat că avioanele britanice RAF Typhoon au doborât și ele mai multe drone iraniene. Sunak a spus că atacul iranian a fost “o escaladare periculoasă și inutilă pe care am condamnat-o în termenii cei mai fermi.”

Iordania – care are un tratat de pace cu Israelul – a interceptat și ea proiectilele care au intrat în spațiul său aerian pentru a asigura siguranța cetățenilor săi, a declarat un oficial iordanian. Eiland a notat că Iordania are sisteme radar avansate și rachete aer-aer, adăugând că piloții săi care operează aparatele F-16 au demonstrat că pot opera eficient noaptea.

În sfârșit, armata israeliană a indicat că Franța a ajutat și ea la patrularea spațiului aerian, dar nu era clar dacă a doborât vreo dronă sau rachetă.

În final, doar câteva rachete iraniene au penetrat spațiul aerian israelian. Doi oficiali americani au declarat pentru CBS News că cinci rachete balistice au lovit teritoriul israelian. Patru au aterizat în baza Nevatim – unde se află avioanele de luptă F-35 – despre care oficialii au spus că este ținta principală a Iranului.

O rachetă a lovit o pistă, alta a lovit un hangar de avioane gol și una a lovit un hangar care nu mai era folosit. O a cincea rachetă balistică, care pare să fi avut ca țintă un radar din nordul Israelului, și-a ratat obiectivul.

Din cele 120 de rachete balistice lansate de Iran, aproximativ jumătate dintre ele au eșuat la lansare sau s-au prăbușit în timpul zborului, a declarat unul dintre oficialii americani pentru CBS.

‘Eșec spectaculos’

Imediat după ce atacul iranian a luat sfârșit, Casa Albă a declarat că acesta a a fost un “eșec spectaculos și jenant.”

“Am văzut relatări care spuneau că iranienii au intenționat în mod voit să eșueze, că acest eșec spectaculos și jenant a fost intenționat,” a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby. “De asemenea, am văzut Iranul spunând că a oferit o avertizare timpurie pentru a ajuta Israelul să-și pregătească apărarea și să limiteze orice daune potențiale. Toate acestea sunt categoric false,” a adăugat el.

Oficialii americani au declarat anterior că Iranul a transmis un mesaj prin Elveția către Washington, spunând că intenționează să răspundă atacului israelian în Siria.

Dar Kirby a precizat că afirmațiile că Teheranul a transmis în avans momentul sau țintele atacului sunt “ridicole.” Atacul a arătat că Iranul a intenționat “în mod clar să provoace distrugeri semnificative și victime,” a adăugat el.

O opinie similară a împărtășit și generalul american în rezervă Jack Keane, care a declarat că atacul Iranului cu rachete şi drone împotriva Israelului “a eșuat.”, potrivit FoxNews.

Keane a spus că forțele proxy ale Iranului, precum Hezbollah și rebelii Houthi, sunt probabil “uimite” de incapacitatea Teheranului de a lovi efectiv Israelul.

“A fost o înfrângere copleșitoare și o umilire pentru Iran. Liderii lor naționali cu siguranță sunt umiliți, cei din IRGC sunt umiliți,” a concluzionat generalul Keane.

Succes strategic?

De partea lor, oficialii iranieni au salutat atacul de sîmbătă seara, pe care îl consideră un succes militar și strategic. Iranul a avertizat Israelul că răspunsul său “va fi mult mai mare decât acțiunea militară din această seară dacă Israelul va riposta împotriva Iranului,” a declarat șeful de stat major al forțelor armate Mohammad Bagheri pentru televiziunea de stat.

El a spus că bazele americane vor fi, de asemenea, atacate dacă SUA ar lua parte la orice represalii israeliene.

Comandantul IRGC, Hossein Salami, a spus și el că Teheranul va riposta împotriva oricărui atac israelian împotriva intereselor, oficialilor sau cetățenilor săi.

Iar purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanani, a declarat că loviturile Iranului au fost un act limitat de autoapărare și a declarat că țările occidentale ar trebui să aprecieze “reținerea” Teheranului.

În acest context, trebuie precizat că nu toți comentatorii occidentali văd atacul iranian drept un “eșec spectaculos,” așa cum l-a descris Casa Albă. De exemplu, publicația The Conversation crede că “primul atac direct asupra Israelului de către Iran se poate dovedi a fi un succes strategic. Momentul atacului este crucial, orchestrat pentru a scoate la iveală diviziunile atât în interiorul Israelului, cât și între Israel și SUA.”

În condițiile în care o parte din societatea israeliană îl critică pe premierul Benjamin Netanyahu pentru strategia vizând războiul din Gaza și eforturile de eliberare a ostaticilor israelieni aflați în mîinile teroriștilor palestinieni, “atacul iranian ar putea adăuga și mai multă presiune asupra guvernului lui Netanyahu pentru lipsa de soluționare a situației ostaticilor și refuzul de a intra în Rafah și de a termina Hamas.”

De asemenea, cred comentatorii, atacul iranian a fost lansat în contextul în care există disensiuni majore între membrii cabinetului Netanyahu și cei din Administrația Biden. Diferențele sunt cauzate în special de temerile americane privind soarta civililor palestinieni în cazul în care forțele israeliene vor invada Rafah.

“Permițând atacului iranian să rămână nepedepsit este puțin probabil să fie benefică pentru postura de descurajare a Israelului. Netanyahu trebuie să echilibreze răspunsul direct la Iran cu răspunsul său la conflictul continuu din Gaza. Există pericolul unei escalade în spirală cu Iranul care va ajunge într-un punct în care nu mai poate fi controlat.

Aliații Israelului au de parcus o linie fină între asigurarea obiectivelor lor de a preveni o catastrofă umanitară în Rafah și slăbirea unui aliat până în punctul în care acesta nu este capabil să funcționeze eficient și să exercite controlul asupra suveranității sale. Numai timpul va spune dacă Iranul a obținut un succes strategic. Dar ceea ce este clar este că atacul a creat o bătaie de cap coaliției Netanyahu,” concluzionează publicația.

Ce cred experții

A fost așadar atacul iranian din weekend un succes strategic și militar sau, așa cum crede Administrația de la Washington, un ‘eșec spectculos’? G4Media.ro a solicitat opiniile unor experți în regiunea Orientului Mijlociu.

Nizar Farsakh, lector la Elliott School of International Affairs din cadrul George Washington University: “Depinde de o evaluare a ceea ce s-a întâmplat cu adevărat față de ceea ce guvernele au permis presei să raporteze. Vom ști în câteva luni, dacă nu ani, odată ce se va permite ca imaginea completă să iasa la suprafață.

După toate aparențele, faptul că 99% dintre proiectile și drone au fost interceptate ar fi un eșec – dacă intenția Iranului ar fi fost aceea de a distruge efectiv 300 de ținte. Dar dacă scopul Iranului a fost să satureze atacul pentru a permite să fie lovite 3 sau 4 ținte cheie, atunci și-au folosit dronele în mod eficient pentru a copleși apărarea israeliană, precum și pe cea a aliaților săi.

În plus, în măsura în care sistemele de apărare israeliene (și cele ale aliaților săi) sunt statice, atunci barajul de drone și rachete a expus întreaga gamă a acelui sistem de apărare și modul în care funcționează, ceea ce, la rândul său, permite Iranului să pregătească un sistem mai puternic pentru un atac viitor.

În sfârșit, dacă scopul Iranului a fost să îngrozească civilii israelieni, ei au reușit asta în mod clar. Pentru israelianul de rând, să vadă cerul luminat de rachete face ca amenințarea existențială să fie foarte reală. Sigur, 99% au fost interceptate, dar acest lucru nu este liniștitor pentru cei 1% care au trecut. Imprevizibilitatea și incapacitatea Israelului de a garanta securitatea sunt lucrurile pe care Iranul le degradează în mod efectiv.”

Sean Foley, profesor de istorie la Middle Tennessee State University, specializat în istoria Orientului Mijlociu și tendințele culturale, politice și religioase din lumea islamică: “Nu cred nici că atacul a fost un ‘eșec spectaculos,’așa cum l-a descris Casa Albă, nici ‘un succes strategic sau militar,’ așa cum susține Teheranul. Mai puțin chiar de 50% dintre rachetele iraniene s-au apropiat de țintele lor, iar Israelul nu a suferit daune mari.

Dar atacul, primul de acest fel împotriva Israelului din 1991, a avut un impact semnificativ. Membrii guvernului israelian – chiar și în timpul atacului – plănuiau deja o ripostă. Astăzi, guvernul israelian a precizat că trebuie să răspundă cu un răspuns masiv. Dacă atacul Iranului ar fi fost un eșec spectaculos, liderii israelieni nu ar simți nevoia să anunțe un astfel de răspuns.

Mai mult: liderii israelieni știu că orice atac împotriva Iranului va fi complicat din punct de vedere logistic, va încorda alianțele cu Washington și alte capitale occidentale și va risca un război și mai larg care ar putea încorda resursele militare – deja întinse la capacitate maximă – ale Israelului. Doar acest lucru singur spune multe.”

Surse: New York Times, Reuters, CNN, BBC, The Telegraph, CBS News, FoxNews, whitehouse.gov, inss.org

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. care succes? :)) a fost un epic fail aceasta operatiune iraniana :))