G4Media.ro

Asociaţia Secretarilor Judeţelor contestă propunerea premierului Cîțu privind mandatul limitat pentru funcţiile…

Florin Cîțu, prim-ministru

Asociaţia Secretarilor Judeţelor contestă propunerea premierului Cîțu privind mandatul limitat pentru funcţiile de conducere

Asociaţia Secretarilor Judeţelor din România, organizaţie apolitică şi profesională care reuneşte secretarii generali ai majorităţii judeţelor din România, îşi exprimă profunda îngrijorare referitor la intenţia declarată public de premierul Florin Cîţu şi de alţi lideri politici prin care se intenţionează introducerea mandatului de maxim 6 ani pentru unele funcţii publice de conducere din administraţia publică centrală şi locală, solicitând renunţarea la demersurile care destabilizează grav funcţionarea administraţiei.

„Apreciem că implementarea la nivel legislativ a unei astfel de măsuri fără precedent în ceea ce priveşte secretarii generali ai judeţelor (dar şi ai celorlalte unităţi administrativ-teritoriale), ar avea un uriaş impact negativ asupra funcţionării autorităţilor administraţiei publice locale din România, astfel încât solicităm ferm reconsiderarea unei astfel de intenţii surprinzătoare, neavenite şi neconstituţionale de transformare prin politizare deşănţată a unei funcţii publice de tradiţie, respectată şi cu un rol bine definit în întreaga administraţie publică locală, în funcţie numită, cu mandat limitat şi care urmează astfel să devină o anexă vremelnică a puterii politice instituţionalizate, la fiecare ciclu electoral”, precizează luni, într-un comunicat de presă, Cosmin-Radu Vlaicu, preşedintele asociaţiei.

Potrivit acestuia, începând cu adoptarea primelor legi ale administraţiei publice locale în Statul Român şi continuând până în prezent, funcţia publică de conducere de secretar general al unităţii administrativ-teritoriale a fost gândită şi legiferată ca un factor de neutralitate, echilibru, stabilitate şi continuitate în ceea ce priveşte activitatea autorităţilor executivă şi deliberativă a administraţiei publice locale.

„Mandatul limitat în timp nu este specific funcţiei publice astfel încât măsura apare din acest punct de vedere ca fiind neconstituţională şi contrară principiilor naţionale şi europene de organizare a funcţiei publice, iar după cum cunoaşteţi, sub aspectul rotaţiei în funcţii publice, în cadrul mecanismului de mobilitate în interiorul instituţiilor şi între acestea, însăşi Comisia Europeană îndeamnă la prudenţă, considerând prioritare stabilitatea şi fiabilitatea acestora (…) Mai mult, OECD – Sigma Papers, Principiile Administraţiei Publice, Principiul 4, arată că influenţa politică directă sau indirectă cu privire la funcţiile de management superior în serviciul public trebuie împiedicată, şi că de obicei, în serviciul public, funcţia de secretar general sau director general al unui organ administrativ determină linia de delimitare între funcţionarii publici şi cei desemnaţi politic. În aceste condiţii ne întrebăm retoric cum sunt respectate exigenţele europene privind funcţia publică şi serviciul public prin astfel de măsuri precum cele anunţate, dar mai ales, cum Guvernul României va respecta şi mai ales, implementa propriile obiective cuprinse în Programul de Guvernare, precum: profesionalizare şi stabilitate susţinute de un sistem meritocratic de management a resurselor umane/ a funcţiei publice; depolitizarea funcţiei publice şi stabilirea clară a poziţiilor politice în structura administrativă?”, menţionează Cosmin-Radu Vlaicu.

Acesta apreciază că reforma funcţiei publice nu se face prin politizarea acesteia, ci prin dezvoltarea unor mecanisme care să vizeze îmbunătăţirea sistemului de recrutare, evaluare, motivare, pregătire şi instituire a răspunderii acestui corp profesional.

„Prin prisma celor mai sus arătate, Asociaţia Secretarilor Judeţelor din România consideră că este inacceptabilă orice încercare manifestă sau tacită de politizare şi vulnerabilizare a funcţiei publice de secretar general al judeţului şi solicită renunţarea de îndată la orice demersuri care destabilizează grav funcţionarea administraţiei publice locale şi principiile de bază ale exercitării funcţiei publice: stabilitate, legalitate, imparţialitate! Nu vă răzbunaţi pe profesioniştii administraţiei publice locale!”, conchide preşedintele Asociaţiei Secretarilor Judeţelor din România.

Citește și – Cîțu: Voi propune coaliţiei ca persoanele care ocupă posturi de conducere în administraţia publică să fie evaluate la trei ani şi să poată deţină cel mult două mandate

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Cine-s ăștia? CE FAC EI!? AFARĂ DACĂ NU LE CONVINE!!!!
    Să-și demonstreze priceperea în mediul privat!

  2. Mesaj de importanta nationala pentru toti frecatorii de menta din sistemul bugetar: „La munca, crocodililor!”, nu stati toata ziua si asteptati sa va pice prada, in cazul vostru – banul!
    Nota: Acesta nu este un mesaj adresat oamenilor din sistemul bugetar care isi fac datoria si chiar lucreaza, de multe ori, chiar si in locul specimenelor amintite mai sus.

  3. Eu as vrea sa stiu daca exista un singur „secretar general” care merge la serviciu pentru ca are nevoie de salariul lunar pe care-l primeste legal.
    Ca daca e acolo doar ca rampa de propulsare, sa serveasca pe shmekeri, sa primeasca comisioane – poate ar fi mai bine sa-i rotim pe repede-nainte

  4. Contesta degeaba si de pomana

  5. Secretarul primăriei comunale, de exemplu, este oricum mai tare ca primarul – contrasemnează toate actele și cam știe cu ce se mănâncă treburile, mai ales cînd primarul e doar vreun îmbuibat.
    Știu o secretară de-asta care însă are afacere proprie la oraș (nimic pe declarația de avere) și pe care după ora prânzului n-o mai prinzi în primăria comunei. Deci, nu, nu are nevoie de salariu și înțeleg că-i merge afacerea. Nu e proastă, e doar oportunistă.

  6. Secretarii de Primarie,
    Urgent la Puscărie!
    Jaf legalizat,
    Nici azi pământul dat!
    Ce Asociatie!
    Prelungirea jafului!
    Functia desfiintata!
    Externalizata!
    In judetul Buzău exista o comuna unde secretarul a fost veterinar la CAP.
    Nu te lasa Catu!
    Da-i afara ca au furat destul.
    Au osanza!

  7. Orice reformă sau pui de reformă în această țară se va lovi tocmai de opoziția acestor trepăduși, inși care se vor eterni în funcțiile ocupate, care dezavuează orice inițiativă de schimbare, orice măsură care le-ar putea șubrezi veșnicia într-o funcție publică. Mă întreb, ce este atât de deranjant în acest fapt, dacă se recurge la evaluări periodice și la mandat limitat? Cu astfel de inși sperăm noi la modernizarea și reformarea acestei țări, mă întreb, cum naiba să ne depășim condiția vreodată? Sinecurile, veșnicia funcțiilor publice, opoziția față de evaluare și împământenirea metodelor antice după care se face administrație în România sunt tare care nu ne vor lăsa să progresăm deloc. Să curgă sinecurile, privilegiile nemăsurate, veniturile să crească în continuu, munca să fie cât mai puțină, controlul cât mai redus etc., sunt singurele lucruri pentru care acești impostori luptă, rezultatele și rodul muncii lor … să nu le zici nimic și să nu-i tragi la răspundere. Totul merge ca dracu în această țară, calitatea actului administrativ este pe nicăieri, indiferent de domeniul de activitate vizat, dar derbedeii ies în stradă să-și ceară drepturile, care drepturi, fi-r-ați să fiți, mai întâi oferiți rezultate, respectați-vă fișa postului, furnizați servicii și bunuri de calitate, iar mai apoi ieșiți și grohăiți. Au un tupeu nemăsurat acești inși precum cei care i-au cocoțat prin tot felul de funcții. Numai drepturi au acești nemernici, corupția este la cer în România, dar inșii din sistem vor salarii pe măsură, pensii speciale și bonusuri, pentru ce, băieți și fete? Pentru că-i protejați bine pe bandiți, iar corupția se dezvoltă mai ceva precum dospește o pâine! Ăia din transporturi ies în stradă, cer lefuri și cine știe mai ce, dar calitatea transporturilor și a tot ce ține de ele sunt pe nicăieri. lista poate continua… Și atunci mă întreb, toți acești nesimțiți nu ar trebui fugăriți cu o coadă de mătură și alungați cât-colo. Pentru reforme și politici serioase este nevoie de resursă umană curajoasă și dispusă să ia taurul de coarne, la ce tupeu au acești impostori, cu greu va fi implementată vreo reformă. Sistemul este înțesat până la refuz de astfel de putregaiuri, iar orice curățare a sa sau tentativă de curățare se va lovi de opoziția acestor nulități, care, de bine, de rău, o duc nemaispus de bine. Haideți, mai săriți cu niște majorări salariale, cum de unde? Din împrumuturi! Mai luați vreo 90 de miliarde de euro și creșteți-le putorilor veniturile, altfel vor ieși în stradă. Suntem numai țara lui „dă-mi”, dar niciodată țara lui „hai să facem”, pentru tâmpiți, pentru a putea avea mai întâi trebuie să facem, pe datorie nu putem trăi la infinit, nu ar fi rău să ajungem în situația Greciei, poate ar fi un început mai bun, pe cel din 1989 l-am ratat cu sprijinul și oblăduirea celui căruia ciocolaxul îi dedică ode, fi-r-ar ambii ai dracului, nenorociți jegoși!

  8. ASTIA SE VOR VESNICI !

  9. Cine sunt ăștia de la primărie???
    Pai sunt aia care au pus ochii pe pământurile nemuncite de bătrâni, și de care tinerii de la orașe nu se puteau atinge că proprietari erau bunicii! Și atunci ăștia de la primării și le-au însușit prin asociații sau le-au strămutat în așa fel încât asociațiile să aibă teren comasat, au participat la așa-zisele cadastrării gratuite fara hornari, pe care bunicii le-au semnat fara sa aibă habar ce semnează și au făcut praf moștenirea și proprietatea privată, de nici 10 instanțe nu reușesc să rezolve situațiile unora care se încumeta să își caute dreptatea!!!!
    Mafia primăriilor din Romania este mai ceva că mafia din spitale!!!

  10. Era bine să fi generalizat ideea pentru toate sectoarele/domeniile de activitate; bugetarii sau privatizații să nu aibă aceiași „șefi” mai mult de 5 ani, adică un singur mandat și atât! Unii s-au eternizat pe „scaune”! Cunosc multe cazuri de paranoici din cauza funcției prelungite la nesfârșit! Spre exemplu, undeva, pe lângă Slatina, există un director de instituție școlară care își terorizează angajații de nu mai puțin de 25 de ani!

  11. https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/asociatia-secretarilor-judetelor-critica-propunerea-lui-citu-privind-functiile-de-conducere-pe-baza-de-mandat-in-administratie-1456364

    – fac ceva pe ingrijorarea voastra
    – demersul destabilizează grav funcţionarea grupurilor infractionale organizate la nivel de UAT.
    – va numarati printre ,, secretarii generali ” care acopera ilegalitatile savarsite de secretarii UAT-urilor din teritoriu
    – colcaie UAT-urile din de ilegalitati savirsite de functionarii din interior iar voi ( alaturi de procurori , politisti si judecatori ) tineti ochii inschisi

    De ce nu am gasit o adresa de posta electronica a ,, asociatiei secretarilor judetelor ” ? Sinteti in ilegalitate ?

    Aveti comportament de nesimtiti imbuibati si infatuati .