G4Media.ro

Asociația profesională a procurorilor îl acuză pe procurorul general al României că…

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Asociația profesională a procurorilor îl acuză pe procurorul general al României că se opune organizării concursului pentru promovarea pe loc în funcții de execuție a procurorilor: Nu se poate argumenta rațional că ar exista un interes public atâta timp cât există un deficit de personal

Asociația Inițiativa pentru Justiție, asociație profesională a procurorilor, condamnă ”acțiunea fără precedent” a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, doamna Gabriela Scutea, de a se opune, în contencios administrativ, organizării concursului pentru promovarea pe loc în funcții de execuție a procurorilor. Concursul a fost stabilit conform Hotărârii 1060 din 28 iunie 2022 a Consiliul Superior al Magistraturii – Secția pentru procurori.

”Reamintim procurorului general al PÎCCJ că atribuțiile privind organizarea examenelor și concursurilor din cariera de judecător sau procuror revin, potrivit legii, Consiliului Superior al Magistraturii și Institutului Național al Magistraturii, iar nu ordonatorilor de credite ori superiorilor ierarhici.

Astfel, potrivit art. 43 alin. 1 din Legea nr. 303/2004, concursul pentru promovarea judecătorilor și procurorilor se organizează anual sau ori de câte ori este necesar, de secțiile corespunzătoare din CSM, prin INM, iar potrivit art. 45 din aceeași lege, numărul de locuri disponibile pentru promovarea pe loc este aprobat anual de către secțiile corespunzătoare din CSM”, se arată într-un comunicat de presă.

Asociația procurorilor susține că ”este de neînțeles de ce procurorul general al PÎCCJ, membru de drept al secției pentru procurori a CSM, solicită Curții de Apel București, în dosarul nr. 5818/2/2022, înregistrat la 05.08.2022, suspendarea executării hotărârii privind organizarea concursului din acest an pentru promovarea pe loc în funcții de execuție a procurorilor”.

Asta, în condițiile în care organizarea acestui concurs nu diferă prin nimic față de celelalte concursuri de același tip organizate de-a lungul anilor. ”Nu se poate găsi o explicație logică în sensul că actul administrativ atacat ar vătăma un interes legitim public, care să justifice acțiunea procurorului general al PÎCCJ, în calitate de reprezentant al Ministerului Public.

Tot de neînțeles este de ce această acțiune a procurorul general are loc la mai bine de o lună de publicarea anunțului și calendarului concursului, după afișarea pe site-ul CSM a listei procurorilor care îndeplinesc condițiile de participare, și de ce doamna procuror general nu a considerat măcar necesar să dea un comunicat prin care să își justifice gestul, în primul rând față de cei direct interesați, pe care, uneori, îi numește ”colegi”.

Conform dispozițiilor legale în vigoare, promovarea judecătorilor și procurorilor se face în două etape: promovare pe loc, în baza unui concurs în care se evaluează cunoștințele juridice, urmată de promovare efectivă, în baza unui concurs în care se evaluează activitatea și conduita candidaților.”, se mai arată în comunicat.

Procurorii semnalează că aceste concursuri sunt blocate în situația în care în teritoriu vorbim de deficit de personal.

”Nu se poate argumenta rațional că ar exista un interes legitim public ca, în condițiile în care la parchetele superioare există un deficit de personal, locurile vacante să nu se ocupe ori ca ocuparea acestora să se facă având la dispoziție o bază de selecție redusă. Și mai straniu apare faptul că entitatea care afirmă un interes în suspendarea concursului este tocmai autoritatea publică în cadrul căreia își desfășoară activitatea cei care ar urma să promoveze”, se mai precizează în comunicat.

Asociația profesională solicită procurorului general ”să reevalueze situația și să analizeze oportunitatea renunțării la cererea de suspendare a executării hotărârii privind organizarea concursului din acest an pentru promovarea pe loc în funcții de execuție a procurorilor”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Principala problema nu este lipsa personalului, ci acapararea justitiei de catre mafia psd si pnl.
    Dosarele zac pentru ca mafia psd si pnl a pus mana integral pe justitie.
    Niciun procuror nu mai are curaj sa-i trimita in judeacta pe marii corupti si marii infractori din psd si pnl, care au devalizat tara, pentru ca imediat, Inspectia Judiciara sau Sectia Speciala (Sectiile Speciale) vor gasi un motiv pentru a-i exclude din magistratura.
    La fel s-ar intampla si daca vreun judecator i-ar condamna pe oameniimmafiei psd si pnl.
    Toti au vazut ce au patit judecatorii cinstiti, corecti, competenti incoruptibili si nesantajabili Camelia Bogdan si Cristi Danilet, toti au vazut ce a patiy exceptioanle Sefa a DNA, Kovesi.
    Pana cand judecatorii corupti de la CCR, ICCJ, Curtile de Apel si Judecatorii, aflati in solda mafiei psd si pnl nu vor fi eliminati din sistem si arestati, dosarele vor zace in continuare, iar mafiotii si vor face de cap.
    UE trebuie sa ne oblige sa-i eliminam pe judecatorii corupti, aflati in slujba mafiei, sa nu ne dea niciun ban, sa nu ne primesca in Schengen, sa ne amenintte cu eliminarea din UE.

  2. Atentie ! Serviciile sovietice blocheaza reformarea justitiei ! Va fi o lupta mare !

  3. Scutea e de la secu si actioneaza la ordin. probabil trebuie a promoveze pe acele locuri oamenii sistemului

  4. Ba exista un interes! Dar nu public, bine ‘nteles! Doar nu vreti promovare pe post prin concurs (de regula, astia sunt cam „scapati din lesa”, aici doar competenta dicteaza, cam greu cu aranjamente prea multe la concurs), cand comod pentru „alesii neamului” sunt…delegarile sau interviurile la CSM (vezi cazul lui Iosif, ala responsabil de plagiatul lui Ciuca) , posturi ocupate „de cine trebuie” sau mai bine zis „de cine le trebuie”. Si iarasi zic, avem ce meritam, dupa cum am votat si, mai ales, am lipsit de la vot! Ca pe Scutea n-a pus-o acolo mama, ci ai de au votat majoritar USL!

  5. Simțeam nevoia să-i răspund d-lui…Cosmin…Cum poate să vorbească de Kövesi..cu abuzurile…de la Ploiești…Oradea…și câte nu au mai fost mediatizate .. iar de Camelia Bogdan…și Danilet….la fel.. ..

  6. Doamna a ajuns procuror general cu sprijinul serviciilor si tot acestea ii vor face vant pentru ca a devenit BALAST. Un procuror integru n-ar fi acceptat niciodata sa lucreze cu un PRIM ADJUNCT precum domnul procuror plagiator Bogdan Licu. Deciziile contradictorii si discriminarile impuse isi fac simtite efectele. Nu e intamplator faptul ca a iesit cu atatea comunicate dintr-o data. Incearca sa-si salveze pielea. Pensionare placuta, speram sa nu va mai vedem.

  7. Aceasta dna e din Brasov unde mafia a înflorit. Oameni nevinovati, bătrâni,, singuri, jefuit sau alungați din casele lor. Dosare uita.te zac la parchet de ani de zile.Avocati corupti poliție în care nu ai incredere si care manipulează actul.medical . Persoane care intimidează încercând sa.i demastei sunt trecute in randul.bolnavilor psihici. Îngrozitor ce se petrece aici. Luați.masuri urgente aici.

  8. @ Cozmin,
    Ai fost plecat în China? Acum te-ai întors?