G4Media.ro

Asociația Energia Inteligentă: Gazele din depozite nu pot acoperi cu totul importurile…

Sursa foto: European Council

Asociația Energia Inteligentă: Gazele din depozite nu pot acoperi cu totul importurile din timpul iernii / ”Trebuie să ne debarasăm un pic de mitul înmagazinării gazelor naturale”

Cantitatea mare de gaze pe care o are România în depozite nu este suficientă pentru a acoperi cu totul importurile necesare în vârfurile de consum din iarnă, a afirmat, miercuri, Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, citat de Agerpres.

„Trebuie să fim atenţi şi să ne debarasăm un pic de mitul înmagazinării gazelor naturale. În ultima vreme, depozitele de gaze ni se prezintă ca fiind soluţia miraculoasă care poate să înlocuiască gazele din import. Din păcate, nu există această posibilitate, nici la nivelul României, nici al Uniunii Europene”, a spus el, la Forumul Gazelor Naturale, organizat de publicaţia Financial Intelligence.

Chisăliţă a arătat că depozitele au fost construite mai mult din perspective comerciale şi tehnologice şi mai puţin din punctul de vedere al asigurării securităţii.

„Practic, ele nu au fost gândite niciodată să fie capabile să asigure 100% importuri. Este un element pozitiv că avem multe gaze în depozite, dar nu vom putea înlocui toată cantitatea de gaze care ar fi necesară în vârfuri de consum şi care anii trecuţi venea din import din Federaţia Rusă”, a explicat preşedintele asociaţiei.

România a depăşit pragul de 3 miliarde de metri cubi de gaze în depozite, ceea ce reprezintă un record absolut, a scris luni, pe Facebook, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Potrivit acestuia, luni, 7 noiembrie, sunt în depozite 3.000,7 milioane de metri cubi, ceea ce înseamnă 97,75% din capacitatea totală.

„Da, repet: NU vom avea probleme cu gazele în această iarnă. Populaţia şi economia nu vor avea de suferit”, a susţinut Popescu.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, România are cu 701 milioane de metri cubi de gaze în plus în depozite, potrivit Transgaz.

Pragul minim aprobat pentru România în noul regulament al Comisiei Europene, de 80%, a fost atins pe 17 septembrie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Si cate zile tine recordul ala absolut? 3 zile de gaz? Astea-s reserve?! Vreau sa inmagazinezi pe 1-2 ani inainte!! Sa fim pregatiti! Nu asa! “Am mai pus benzina de 15 lei! Record absolut!”

    • Ideea e ca debitul cu care se pot scoate din rezerva e limitat. La fel si debitul gazelor extrase local. Probabil ca pe cele 2 luni mai reci de iarna e nevoie de suplimentare prin import. Nu stiu exact cirele, dar banuiesc ca undeva pe la o treime din consumul instant maxim trebuie importat?

    • Ajunge pentru 3 luni de completare la producția internă. Înțeleg că USR-iștii sunt în dilemă! Ar vrea să nu fie suficient dar ar face jocul rușilor, ar vrea deci să fie suficient dar ar trebui să recunoască Guvernul ca fiind competent!

    • Dumitru Chisăliță a făcut campanie pentru Allen Coliban de la USR el însuși fiind înregimentat în camarila de hoți ai USR! Mult așa zise ONG fac politica partidului sponsor, în cazul ăsta a USR!

  2. Înmagazinarea gazelor e motiv de auto-laudă pentru Virgil Popescu. De parcă l-ar fi pompat el.

  3. Sună rusesc intervenția lor! Dacă aveam 70% depozite, că până acum, de ce nu avem 100%, dacă avem 100% , de ce nu tin alea 100% 4-5 ani?

    • Hai să nu o mai dăm cotită! Este omul USR! ” USR l-a propus pe Dumitru Chisăliță, expert în energie, președinte al Asociației Energia Inteligentă ca șef la ANRE”. USR a promis ăstuia o sinecură și o va livra când vine la putere!

  4. Daca unul din pozitia lui se exprima atat de confuz vai de noi! Ajunge un zvon lansat de cineva mai priceput in meserie si se duce totul de rapa.
    Astea sunt stocuri de rezerva pentru perioade de criza.
    Daca furnizorii de gaze incearca sa te santajeze cu inchiderea robinetului (cum a fost acum niste ani cu conducta care trecea prin Ucraina) sa ai de unde consuma. Nu consumi din depozit daca primesti gaze de la producatori.
    Furnizorii care ar forta nota se vor gandi mai mult daca-si pot permite sa opreasca livrarile pentru doua luni. Adica doua luni fara incasari…. Intre timp, mai apar si altii dornici sa vanda.
    Nu se pot face depozite cu stocuri nelimitate. Si depozitarea costa.
    La fel cum nu pui muraturi ca sa te tina mai multi ani, pentru ca apar legumele proaspete…