G4Media.ro

Arhiepiscopia Iași: Acuzațiile lansate de directorul DSP Botoșani că unii preoți ar…

Arhiepiscopia Iași: Acuzațiile lansate de directorul DSP Botoșani că unii preoți ar fi scos din biserici persoanele vaccinate nu au putut fi verificate. Chiar dacă s-ar adeveri acuzele respective, ele nu sunt deloc reprezentative pentru atitudinea Bisericii

Arhiepiscopia Iași afirmă că acuzațiile lansate de directorul DSP Botoșani că unii preoți ar fi scos din biserici persoanele vaccinate nu au putut fi verificate și, chiar dacă s-ar adeveri acuzele respective, ele nu sunt deloc reprezentative pentru atitudinea Bisericii.

Purtătorul de cuvânt al arhiepiscopiei a transmis câteva precizări presei, în care arată că reprezentanții arhiepiscopiei nu s-au putut întâlni cu directorul DSP Botoșani, Monica Adăscăliței, iar informațiile transmise de aceasta telefonic nu s-au confirmat.

În comunicat se subliniază că, „chiar dacă s-ar adeveri acuzele respective, ele nu sunt deloc reprezentative pentru atitudinea Bisericii, în general, ci reprezintă o nedorită excepție, care ar urma să fie corectată în cel mai scurt timp”.

„Vizavi de declarațiile doamnei director Monica Adăscăliței, noi nu am putut oferi un punct de vedere oficial fără câteva date concrete, minimale. Exista (există încă) și posibilitatea ca la mijloc să fie o confuzie, cei incriminați să nu fie, de fapt, preoți ai Arhiepiscopiei Iașilor. Ar putea nici măcar să nu fie de confesiune ortodoxă. Spre exemplu, chiar azi a apărut o știre într-un ziar local din Botoșani conform căreia un bărbat de 43 de ani, cu alcoolemie ridicată, care a fost „victima unui accident provocat chiar de el”, ar fi preot misionar. În urma verificărilor, s-a constatat că nici un preot din Botoșani nu a fost însă implicat recent în vreun accident rutier. Din informațiile noastre, este de fapt vorba despre un pastor. Și nu este prima dată când se fac astfel de confuzii, asimilându-se clericilor ortodocși diferite persoane care sunt fie schismatice, fie de altă confesiune, fie poartă abuziv haine preoțești”, arată purtătorul de cuvânt al arhiepiscopiei.

Arhiepiscopia așteaptă ca Monica Adăscăliței să precizeze care sunt acei preoți menționați în sesizările care ar fi fost primite la DSP Botoșani și, mai ales, care sunt probele video care îi încriminează.

Autorităţile sanitare din Botoşani vor demara o anchetă în cazul unor preoţi acuzaţi că au cerut credincioşilor vaccinaţi să părăsească lăcaşurile de cult, a declarat, luni, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Monica Adăscăliţei, citată de Agerpres.

Precizările Arhiepiscopiei Iași:

Ieri (22 noiembrie), doamna Monica Adăscăliței, director al DSP Botoșani, a lansat în spațiul public o serie de acuzații la adresa unor preoți din județul Botoșani care ar fi scos din biserici enoriași vaccinați, cărora le-ar fi atras atenția să nu poarte mască. Evident, dacă s-ar dovedi că este adevărat acest lucru, ar fi de o gravitate extremă. Am încercat să o contactăm pe doamna director pentru a ne preciza care sunt acei preoți și care sunt dovezile care îi încriminează. Din păcate, nici până la această oră dumneai nu a găsit timp pentru a se întâlni la birou cu reprezentații Protopopiatului Botoșani și ai Centrului Eparhial Iași. Telefonic, a furnizat, din memorie, câteva nume, dar din verificările noastre nu s-a confirmat, până acum, nici una dintre acuzații.

Înțelegem dorința presei de a fi promptă cu preluarea unor astfel de declarații, cu potențial de mare audiență. Ne-a îndurerat însă faptul că s-au făcut generalizări de genul „preoții din Botoșani” – ca și cum toți ar da afară din biserici credincioși. Chiar dacă s-ar adeveri acuzele respective, ele nu sunt deloc reprezentative pentru atitudinea Bisericii, în general, ci reprezintă o nedorită excepție, care ar urma să fie corectată în cel mai scurt timp.

Vizavi de declarațiile doamnei director Monica Adăscăliței, noi nu am putut oferi un punct de vedere oficial fără câteva date concrete, minimale. Exista (există încă) și posibilitatea ca la mijloc să fie o confuzie, cei incriminați să nu fie, de fapt, preoți ai Arhiepiscopiei Iașilor. Ar putea nici măcar să nu fie de confesiune ortodoxă. Spre exemplu, chiar azi a apărut o știre într-un ziar local din Botoșani conform căreia un bărbat de 43 de ani, cu alcoolemie ridicată, care a fost „victima unui accident provocat chiar de el”, ar fi preot misionar. În urma verificărilor, s-a constatat că nici un preot din Botoșani nu a fost însă implicat recent în vreun accident rutier. Din informațiile noastre, este de fapt vorba despre un pastor. Și nu este prima dată când se fac astfel de confuzii, asimilându-se clericilor ortodocși diferite persoane care sunt fie schismatice, fie de altă confesiune, fie poartă abuziv haine preoțești.

Noi așteptăm, în continuare, ca doamna director Monica Adăscăliței să precizeze care sunt acei preoți menționați în sesizările care ar fi fost primite la DSP Botoșani și, mai ales, care sunt probele video care îi încriminează. Întotdeauna am avut toată deschiderea pentru a colabora pentru clarificarea unor aspecte problematice cu instituțiile statului. Dar se împlinesc 24 de ore de când aceste acuzații neprobate circulă în spațiul public și e firesc să se ridice tot felul de semne de întrebare în mintea oricărui om onest, iubitor de adevăr.

Pr. Cons. Constantin Sturzu
purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor

sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

  1. Vezi cazuri din astea în fiecare zi din toată țara, dar mnooo, ele nu sunt reprezentative.

    • Pai si COMITETUL nu spune tot asa ,,nu s-a demonstrat”, cand pateste cineva ceva in urma vaccinarii?

    • Marele Alb are nevoie de câți mai mulți fraieri care dau colțu’ , pentru că „besereca ortodoaxa” va beneficia din plin de pe urma deceselor, prin taxe de înmormântare.

  2. astia sunt un soi de „colegiul medicilor”

  3. @ rambo – nu ai viziune economica Ce spui este un cistig rapid si limtat Un fel de milionar de carton E mult mai rentabil sa ai un client ani de zile cu tot felul de necesitati spirituale dar tu ai ce ai cu harap alb Nu ratezi niciodata sa dai in el chiar daca o faci subiectiv

  4. Și dacă o să se spună că unii preoți pretind bani pentru servicii religioase o să răspundă la fel… este o ”nedorită excepție” care oricum nu s-a putut proba!

  5. La manastirea Parepa(Prahova) maicutele nu te lasa cu masca pe fata, ba chiar sunt agresive incercand sa ti-o scoata.