G4Media.ro

Aproximativ 2.500 de foci au fost găsite moarte pe coasta rusă a…

Sursa foto: Unsplash / Neil Cooper

Aproximativ 2.500 de foci au fost găsite moarte pe coasta rusă a Mării Caspice. Cauza: „Factori naturali” / Focile caspice se află pe lista animalelor pe cale de dispariție încă din 2008

Aproximativ 2.500 de foci pe cale de dispariție au fost găsite moarte pe coasta rusă a Mării Caspice, a anunțat duminică agenția de știri de stat RIA Novosti, citând autoritățile din regiunea Caucazului de Nord, potrivit CNN.

Focile caspice, singurele mamifere care se găsesc în Marea Caspică, au fost clasificate ca fiind pe cale de dispariție pe lista roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN) încă din 2008.

Focile au eșuat pe coasta republicii ruse Daghestan, de-a lungul Mării Caspice, cea mai mare masă de apă fără ieșire la mare din lume, care este mărginită de cinci țări: Azerbaidjan, Iran, Kazahstan, Rusia și Turkmenistan.

Ministerul pentru Resurse Naturale din Daghestan a declarat că animalele au murit din cauza unor „factori naturali” și a avertizat că numărul focilor moarte este probabil mult mai mare.

Judecând după aspectul lor, focile au murit în urmă cu aproximativ două săptămâni și nu existau „semne de moarte violentă, nici resturi de plase de pescuit”, a precizat ministerul.

Potrivit RIA, inspectorii patrulau pe coastă în căutare de alte foci moarte. Între timp, specialiștii de la Centrul de Mediu din Marea Caspică analizau mostre de la focile moarte pentru a identifica cauza morții.

Decesele în masă vin după ce, la începutul acestui an, peste 140 de foci caspice au fost găsite moarte pe plajele kazahe din Marea Caspică, potrivit KASPIKA, o agenție pentru conservarea focilor caspice.

Potrivit IUCN, populația de foci caspice a suferit din cauza vânătorii excesive, a degradării habitatului și a schimbărilor climatice.

În urma acestui incident, ministerul din Daghestan a declarat că numărul total de foci caspice din zonă rămâne stabil, „variind între 270.000 și 300.000”.

Hrănindu-se în principal cu pește, focile, care pot ajunge la o lungime de peste 1,6 metri și cântăresc până la 100 de kilograme, se află în vârful piramidei alimentare și nu au dușmani naturali la vârsta adultă, potrivit RIA.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...