G4Media.ro

Aproape 130.000 de joburi nou apărute la trei luni de la ridicarea…

Foto: Unsplash / Glenn Carstens-Peters

Aproape 130.000 de joburi nou apărute la trei luni de la ridicarea restricţiilor (eJobs)

Ridicarea restricţiilor, la începutul lunii martie, a reactivat sectoarele puternic afectate de pandemie, dar şi pe candidaţii care aşteptau această revenire, ultimele trei luni aducând, cu aproape 130.000 de joburi nou apărute, o creştere cu peste 30% a numărului de oportunităţi pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă comparativ cu trimestrul anterior, conform unui comunicat al eJobs, remis, miercuri, Agerpres.

Retailul a continuat să domine topul sectoarelor cu cele mai multe poziţii noi, însă pe locurile următoare din clasament se situează domenii care au înregistrat creşteri spectaculoase în numărul de joburi noi pe fondul eliminării restricţiilor.

„Dacă ne uităm în lista industriilor cu cele mai multe joburi postate în ultimele trei luni, vedem, imediat după retail, zona de servicii, industria alimentară, turismul şi transporturile. Toate, cu excepţia retailului, sunt zone care au fost afectate, într-o măsură considerabilă, de măsurile impuse în ultimii doi ani de pandemie. Pentru fiecare dintre aceste domenii vorbim despre creşteri de două cifre, însă cele mai semnificative sunt cele din turism, unde numărul de noi locuri de muncă aproape că s-a dublat. Organizatorii de evenimente reprezintă o altă categorie de angajatori pentru care nevoia de personal a crescut cu 60% pentru aceeaşi perioadă de timp”, a declarat Roxana Drăghici, head of sales, eJobs România.

Astfel, din martie până în iunie, au fost postate aproape 20.000 de locuri de muncă în servicii, 17.600 în industria alimentară, 15.000 în turism şi 14.000 în transporturi / logistică / import-export. Cei care au căutat să se angajeze în sectorul evenimentelor au avut la dispoziţie aproape 4.000 de opţiuni.

În ceea ce priveşte interesul candidaţilor pentru aceste domenii, cele mai multe aplicări au fost înregistrate pentru joburile din turism (193.000 de aplicări pentru perioada martie-iunie 2022), industria alimentară (184.000 de aplicări), transport / logistică / import-export (183.000) şi evenimente (63.000 de aplicări). Aproximativ 38.000 de aplicări au fost înregistrate pentru locurile de muncă sezoniere.

„O schimbare interesantă şi oarecum neaşteptată pentru aceste trei luni a fost reprezentată de creşterea numărului de joburi remote. Cifrele eJobs.ro arată un total de 11.500 de joburi în perioada martie-iunie 2022, de aproape trei ori mai multe decât în acelaşi interval de timp din 2021 şi cu 60% peste nivelul înregistrat în trimestrul anterior. Şi interesul candidaţilor pentru munca de acasă a rămas crescut – 318.000 de aplicări din martie până în iunie”, a mai spus Roxana Drăghici.

De altfel, numărul de locuri de muncă este aşteptat să crească şi în lunile următoare, atât pentru poziţiile care vizează candidaţii din zona blue collar, cât şi pentru specialişti.

Lansată în 1999, eJobs este prima platformă de recrutare din România şi liderul pieţei locale de profil. Începând cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internaţională de media localizată în Zurich, Elveţia. Cele 4,6 milioane de CV-uri şi cele peste 1,3 milioane de aplicări lunare constituie cea mai mare bază de candidaţi activi din România. Mai mult de 2 milioane de utilizatori unici folosesc în fiecare lună serviciile platformei eJobs.ro, iar zilnic sunt actualizate 7.000 de CV-uri.

Sursa foto: Unsplash / Glenn Carstens-Peters

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. adica s-au recuperat O PARTE din cele distruse cu ocazia confinamentelor. Stii cum e, depinde cum interpretezi datele :))

    • „Confinamente”? La fermele de troli rusești nu se mai găsesc niște fomisti vorbitori de română care să posteze pe două ruble, așa de tare v-a lovit criza putinistă?

  2. Postari au aparut dar in continuare salariul oferit e la secret. Dupa ce pierzi vremea cu interviul, afli ca „oferta” e vai de capul ei. Sa se introduca mai repede obligativitatea afisarii salariului impreuna cu anuntul de job!

  3. Cred că numărul 130.000 este exagerat. Poate 13.000 de locuri noi de muncă. Sau poate le numără în sistem 2 la școala de fete, 3 la prefectură….
    Se tot laudă AJOFM cu bursele de locuri de muncă, aceleași locuri de muncă de vreo 6 luni. Nu se înghesuie nimeni pt salariul minim.
    Vremea scalvilor pe plantație a cam trecut. Patronul român vrea personal calificat, dacă se poate la 30 de ani, necăsătorit, fără obligații pe la bănci, să lucreze pe salariul minim, plus ore suplimentare neplătite, fără concedii.
    Se miră de ce caută toți un post la buget. Chiar și pe salariul minim. Știm cu toții ce drepturi are bugetarul. Și ce sporuri…..

  4. Cifra mi se pare exagerata. Poate numara in stilul Pristanda. Una peste alta, piata muncii din Romania este rezultatul bataii de joc din ultimii zeci de ani. Romania este total necompetitiva pe aceasta piata. Salariile in bataie de joc si nesimtirea angajatorilor/departmanetelor HR au alungat foarte multi profesionisti. Patronul roman doreste profit maxim, BMW sau Mercedes, vila cu 10-20 camere, vacante exotice si plateste cu salariul minim pe economie. Multinationalele conduse de romanachi ajung in aceeasi situatie cu bugetele de salarii 90% pentru unii sefi si restul pentru prostime. Cei de la HR cred ca sunt cei mai perversi si mincinosi oameni pe care i-am intalnit. Cred ca la un moment dat se va sparge buba si multi vor ramane cu buzele umflate dupa angajati profesionisti.
    PS Imi plac toti papagalii de pe LinkedIn cum dau cotate sforaitoare despre importanta resursei umane si cum angajeaza ei pe baza a ceea ce stie sa faca candidatul si nu pe baza unor diplome/hartii. Dar daca i-ai cunoaste personal cred ca ai realiza ce oameni goi in interior sunt. Pana nu scapam de minciuna asta generala din orice domeniu nu o sa fie bine…