G4Media.ro

ANSVSA: Nu există dovezi ştiinţifice privind prezenţa şi supravieţuirea pe alimente a…

ANSVSA: Nu există dovezi ştiinţifice privind prezenţa şi supravieţuirea pe alimente a coronavirusului

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) reiterează faptul că, la această dată, nu există dovezi ştiinţifice privind prezenţa şi supravieţuirea pe alimente a virusului responsabil de COVID-19, astfel încât să fie posibilă infectarea oamenilor.

Ca urmare a apariţiei în spaţiul public a unui spot publicitar prin care se solicită Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor reglementarea comercializării produselor de panificaţie neambalate, inducându-se ideea că pâinea neambalată poate constitui o sursă de îmbolnăvire de COVID-19, ANSVSA a organizat o întâlnire de lucru cu reprezentanţii asociaţiilor şi patronatelor de profil, pentru a informa şi a clarifica necesitatea unei astfel de acţiuni, precum şi de a analiza impactul negativ care poate fi generat pe piaţa produselor respective prin mediatizarea de informaţii eronate.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, remis joi AGERPRES, la această întâlnire au fost invitaţi şi reprezentanţi ai Asociaţiei „Preţuieşte Calitatea”, care au refuzat însă să participe. În acest context, Autoritatea condamnă continuarea acţiunilor de inducere în eroare a consumatorilor.

Reprezentanţii asociaţiilor şi patronatelor din domeniul panificaţiei, prezenţi la discuţiile cu ANSVSA, au reclamat faptul că informaţiile eronate apărute în spaţiul public au creat confuzie în rândul operatorilor şi o stare de îngrijorare nejustificată în rândul consumatorilor, ceea ce a generat pierderi economice importante pe piaţa produselor de panificaţie neambalate.

Pe acest fond, reprezentanţii ANSVSA au reamintit faptul că, la această dată, nu există dovezi ştiinţifice că alimentele sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a virusului, aşa cum, de altfel, este menţionat şi în ghidurile pentru industria alimentară elaborate de FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations)/WHO (World Health Organization) şi EFSA (European Food Safety Authority), publicate în luna aprilie a anului trecut.

Totodată, atât Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA), organism european independent, care emite avize ştiinţifice bazate pe evaluări de risc cu privire la alimentaţia umană, cât şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi-au exprimat clar poziţia, pronunţându-se împotriva restricţiilor în activitatea de comerţ cu produse alimentare, pe motiv de COVID-19.

Ca urmare a acestor date, ANSVSA consideră că nu este necesară reglementarea suplimentară a comercializării produselor de panificaţie neambalate.

„Respectarea cu stricteţe de către personalul angajat care manipulează şi comercializează alimentele a regulilor privind siguranţa alimentelor, a celor de igienă personală şi de informare adecvată a consumatorilor sunt mecanismele prin care produsele alimentare puse pe piaţă sunt sigure. ANSVSA realizează permanent controale tematice la nivel naţional în domeniul produselor alimentare de origine non-animală, care vizează respectarea de către operatori a condiţiilor de funcţionare a unităţilor, a modului de întreţinere şi igienizare a spaţiilor în care sunt manipulate şi comercializate produsele alimentare, a condiţiilor de prelucrare şi depozitare a materiilor prime şi produselor finite, a cerinţelor de trasabilitate şi a celor privind etichetarea etc. În plus faţă de anii anteriori, controalele din această perioadă urmăresc, în contextul pandemiei de COVID-19, atât respectarea normelor de igienă alimentară, cât şi a celor de protecţie pentru personalul angajat, precum şi realizarea de dezinfecţii şi igienizări cu substanţe virucide care să asigure dezinfectarea echipamentelor şi ustensilelor din unitatea respectivă”, se menţionează în comunicat.

Anul trecut, în luna noiembrie, Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN a anunţat că este profund îngrijorat de apariţia şi difuzarea în spaţiul public a unui clip care conţine „informatii false, defăimătoare şi nefondate” despre produsele de panificaţie neambalate şi anunţă că vor face toate demersurile legale pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi. Este vorba despre clipul distribuit de Asociaţia „Preţuieşte Calitatea”, cu mesajul: „Zilnic apar aproximativ 500 de cazuri noi de COVID-19, din cauza consumului de pâine neambalată”.

De asemenea, ANPC şi ANSVSA, ale căror nume sunt menţionate în clipul publicitar, au reacţionat şi au comunicat, în mod oficial, că se dezic de acest material şi de conţinutul acestuia, considerându-l „profund şi total neadevărat”, în condiţiile în care nu au participat şi nu au girat apariţia acestuia. Astfel, cele două instituţii au anunţat că vor sesiza Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) cu privire la apariţia şi difuzarea acestui clip în spaţiul public.

Pe data de 12 ianuarie 2021, CNA a decis că spotul publicitar al Asociaţiei „Preţuieşte Calitatea” – Pâine neambalată, în care apare afirmaţia potrivit căreia „Zilnic apar aproximativ 500 de cazuri noi de COVID-19 din cauza consumului de pâine NEAMBALATÄ”, a fost difuzat cu încălcarea dispoziţiilor legale din Codul audiovizualului (perioada monitorizată 28 decembrie 2020 – 3 ianuarie 2021), articolul 101, în care se menţionează: „Este interzisă orice formă de promovare a unor produse sau a unor servicii care sugerează publicului ori îl instigă să renunţe la alte produse sau servicii similare ori asemănătoare identificabile”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Pai de aia nu am vazut nici un magazin care vinde mancare inchis de karkalete. Angajatii acestor magazine sunt imuni la karkalete, dar aia de la magazinele de haine si pantofi nu sunt. QED!

    • Calcule cinice. Sclavetele fără haine noi poate sta dar fără potol nu poate. Aceasta-i rațiunea așa ziselor măsuri de combatere a coronavirusului (A se citi măsuri de sărăcire generalizată a populației pentru facilitarea Marelui Reset)
      Și pălmașilor de la ANSVSA care turnau motorină peste brânza țăranilor că era făcută din lapte dar nu aveau nimic de spus privind „mâncarea” de origine anorganică din supermaket-uri toată stima. Să mâncați voi numai mâncarea din supermarket-uri.

    • pe textile rezista 3 zile, de ex.
      de ce n-ar rezista si pe paine?
      ma indoiesc sa nu fi facut cineva cercetari vis a vis de rezistenta virusului pe alimente
      alta poveste ca rezultatele nu au fost publicate
      (vreti sa muriti de foame?)

    • Virus nou…

      Abia au aparut primele vaccinuri acum cateva luni, altele sunt in teste, nu exista tratamente specifice (sunt in proces de cercetare), se publica studii uneori contradictorii despre modul de transmitere.

      Si totusi unele institutii si asociatii patronale considera ca stim suficient de multe lucruri despre virus incat sa ne permita sa ne culcam pe o ureche in ceea ce priveste siguranta produselor alimentare neambalate…

      Unii au impresia ca lipsa DOVEZILOR inseamna lipsa RISCULUI si transmit mai departe catre public aceasta concluzie logica viciata.

  2. Nu există dovezi pentru că nu s-au făcut studii în domeniu (sunt greu de realizat, trebuie verificate independent etc). Asta face din răspunsul ANSVSA o gogoașă ieftină. Răspunsul corect e „NU ȘTIM”.

    Pe bune, e chiar în regulă să declari că nu știi. Mult mai în regulă decât să susții că nu e nicio problemă când de fapt nu ai idee dacă o fi sau nu…

    • Multe lucruri pe care le consideram candva greu de realizat, verificat, etc. s-au realizat totusi.
      Ma indoiesc ca nu se pot face astfel de teste daca se doreste. Daca nicaieri in lume nu a fost publicat niciun test pe alimente poate inseamna ca lumea stiintifica implicata in studierea & stoparea acestei pandemii a considerat ca riscul de a te imbolnavi prin alimente este atat de mic incat nu merita studiat. Iar ANSVSA nu spune nimic gresit in acest caz.

    • Ca să faci un studiu semnificativ îți ia cam 4-6 luni, îți trebuie finanțare (că pe gratis nu îl face nimeni, nici măcar universitățile), e nevoie de oameni antrenați (care acum sunt necesari pentru programele de testare a populației, nu au timp de studii) și așa mai departe.
      De exemplu, abia acum o săptămână a ieșit studiu făcut de o universitate despre cât rezistă virusul pe haine în condiții obișnuite. Iar finanțarea lui a fost suportată de firme din industria textilelor.
      Crezi că industria alimentară are vreo dorință de a verifica empiric o situație, din moment ce poate s-au găsit câțiva care să își dea cu părerea că n-ar rezista virusul pe alimente?
      Te întreb pe tine: de ce nu ar rezista, mă rog frumos, pe alimente? Cele mai multe din ele sunt un mediu perfect de cultură pentru microbi și bacterii.
      Unui om care s-a infectat și stă pe la ATI acum îi e perfect egal dacă a luat virusul într-un mediu de mare risc sau atingând un obiect considerat a prezenta un risc prea mic pentru a merita studiul.

  3. Normal, de vreme ce Coviduț-19 suferă de obezitate cronică, că doar l-ați văzut in poze cât e de rotund, săracu’…!
    Ține post negru și nici picat cu ceară nu pune virionul pe mâncare….

  4. Corect. Nu exista dovezi stiintifice privind prezenta, dupa cum nu exista dovezi stiintifice privind absenta coraonavirusului pe alimente!!! Cu alte cuvinte: NU STIM, NU SE STIE!!! A-si prezenta in acest fel concluziile, institutia citata, da de dovada fie de incompetenta, fie de intentia de a manipula.

  5. Hilton, journalist, a aratat că un raport din noiembrie 2017, semnat de Daszak și Zhengli, printre altele, și intitulat „Descoperirea unui bazin genetic bogat de coronavirusuri asociate cu SARS de liliac oferă noi informații despre originea coronavirusului SARS”, este legat de subvenția data de Obama in 2014, și pare să descrie cercetarea proiectului Gain of Function.

    „Au făcut noi virusuri – create de om – în laborator. Au infectat celule umane cu ele în laborator. Și apoi au arătat că virusurile lor create de om se pot replica ca un virus funcțional ”, a explicat Hilton.

    Hilton a subliniat că SRAS Covid-2 este 96% identic cu coronavirusul de lilieci la care lucrau cercetătorii în laboratorul Wuhan.

    Singura diferență dintre acest virus și virusul pandemic este ca e cu mult mai contagios. Virusul pandemic, după cum știm, poate fi transmis de la om la om. Virusul original nu a putut. Și această diferență genetică de 4%la sută dintre ele se află exact în locurile în care tehnicile Gain of Function ar fi utilizate pentru a face virusul mai contagios..

    Hilton a spus că a luat legătura cu NIAID (National Institute of Allergy and Infectious Diseases) in mod repetat pentru a întreba despre subvenția din 2014 și au răspuns întotdeauna că subvenția în cauză nu era pentru cercetarea Gain of Function și, prin urmare, nu era supusă interdicției administrației Obama.
    Hilton a continuat spunând că a contactat membrii Cambridge Research Group pentru comentarii și a primit zeci de răspunsuri înapoi.

    Unii i-au spus că nu cred că cercetările NIAID de la laboratorul din Wuhan au început ca cercetare în Gain of Function, dar mai mulți oameni de știință l-au sfătuit să contacteze D. Richard Ebright de la Universitatea Rutgers pentru mai multe informații, deoarece „el este expertul global în toate acestea. ”
    Gazda a spus că Ebright i-a povestit că grantul inițial nu includea cercetarea Gain of Function, dar „reînnoirea proiectului în 2019 a inclus fără echivoc cercetarea … și ar fi trebuit marcată pentru revizuire”.
    Hilton l-a invitat pe Fauci să apară în emisiunea sa pentru a combate orice argument considerat greșit.

    „Săptămâna viitoare vă vom cere să răspundeți direct la noile informații pe care le-am raportat în această seară – că, în 2019, ați finanțat cercetarea riscantă de Câștig de Funcție care implică coronavirusuri de lilieci la Institutul de Virologie Wuhan”, a spus Hilton, subliniind că „Propriul nostru guvern” a avertizat că astfel de cercetări aveau probleme serioase de securitate biologică.

    „Cu cât analizăm mai mult acest lucru, cu atât mai mult se pare că avem dreptate – că ați comandat experimente genetice care au condus la crearea SARS Covid-2, virusul pandemic, într-un laborator”, a conchis Hilton.

    • Wow! No surprise!
      În timp ce dr. Anthony Fauci conduce varful de lance al răspunsului COVID-19 al națiunii, fiica sa lucrează pentru platforma de socializare Twitter.
      În plus față de cenzurarea cu ușurință a conservatorilor, platforma de socializare a reprimat și utilizatorii care împărtășesc „dezinformarea” COVID-19 si cei care-i critica actiunile , lipsa de cunostinte autentice, indiferent daca acestia sunt cei mai mari specalisti in domeniu.
      OMS este o institutie de tocat banii fraierilor si un suport fidel al globalistilor.

  6. Vel Pitar tu erai ? Sa stii ca si daca se interzic toate celelalte paini din lume nu voi cumpara de la voi paine.