G4Media.ro

ANRE anunţă noi reglementări privind racordarea prosumatorilor la reţeaua de distribuţie a…

Sursă foto:Pixabay

ANRE anunţă noi reglementări privind racordarea prosumatorilor la reţeaua de distribuţie a energiei electrice

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) anunţă că a aprobat noi prevederi care ajută la deblocarea punerii în funcţiune a instalaţiilor realizate de prosumatori şi implicit la deblocarea valorificării energiei produse din surse regenerabile în centrale electrice cu puteri de până la 400 kW pe loc de consum şi livrate în reţeaua electrică, relatează Agerpres.

„Având în vedere numărul mare de petiţii depuse la ANRE privind racordarea prosumatorilor la reţeaua de distribuţie a energiei electrice, Comitetul de reglementare a aprobat, în şedinţa din data de 19.10.2022, un act normativ privind modificarea şi completarea unor ordine, ale cărui prevederi vin în sprijinul viitorilor utilizatori ai reţelelor electrice. Noile prevederi ajută la deblocarea punerii în funcţiune a instalaţiilor realizate de prosumatori şi implicit la deblocarea valorificării energiei produse din surse regenerabile în centrale electrice cu puteri de până la 400 kW pe loc de consum şi livrate în reţeaua electrică”, anunţă ANRE.

Astfel, ANRE a adoptat prevederi derogatorii pentru prosumatori de la aplicarea dispoziţiilor procedurii destinate acestei categorii de utilizatori, referitoare la grupurile de măsurare a energiei electrice necesare în instalaţiile de utilizare ale prosumatorilor, respectiv cele destinate măsurării energiei electrice produse în instalaţiile de producere a energiei electrice din surse regenerabile, în sensul necondiţionării punerii sub tensiune a instalaţiei de utilizare de montarea acestor echipamente.

Prevederile procedurii privind racordarea la reţelele electrice de interes public de joasă tensiune a locurilor de consum aparţinând utilizatorilor clienţi casnici se aplică şi locurilor de consum aparţinând utilizatorilor persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale şi instituţii publice, noile categorii de utilizatori beneficiind, alături de clienţii casnici, de rambursarea de către operatorul de distribuţie a costurilor lucrărilor de proiectare şi execuţie a branşamentului.

Dispoziţiile procedurii se aplică inclusiv utilizatorilor din categoriile menţionate, pentru racordarea cărora operatorii de distribuţie au emis avize tehnice de racordare înainte de 25 iulie 2022, dar pentru care nu au fost încheiate contracte de racordare până la data respectivă.

În cazul contractelor de racordare încheiate pentru racordarea unor locuri de producere în baza unor avize tehnice de racordare valabile la 4 martie 2022 şi/sau la 17 iunie 2022, termenele pentru prezentarea autorizaţiei de construcţie a obiectivelor (centrale electrice), de 12 luni de la data încheierii contractului de racordare şi 18 luni de la data emiterii avizului tehnic de racordare, se prelungesc cu 6 luni.

„Impactul asupra operatorilor economici din categoria producătorilor de energie electrică este unul pozitiv, în sensul că prin prevederile actului normativ se stabilesc măsuri care evită blocarea procesului de racordare, prin acordarea prelungirii cu 6 luni a termenelor pentru prezentarea autorizaţiei de construire a capacităţilor de producere pentru care procesul de racordare este demarat şi utilizatorii deţin avize tehnice de racordare emise înainte de intrara în vigoare a actelor normative care stabilesc termenele respective”, arată ANRE.

Reprezentanţii ANRE spun că, la momentul actual, echipele de control din cadrul ANRE au în curs de desfăşurare acţiuni de control la operatorii de distribuţie a energiei electrice, având ca tematică modul de îndeplinire a obligaţiei legale privind respectarea regulilor/etapelor de racordare la un loc de consum existent a instalaţiilor de producere a energiei electrice din surse regenerabile, urmând ca, după finalizarea acestora, rezultatele să fie făcute publice.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Nu mai dureaza 2 ani conectarea, o sa dureze 5 ani si se rezolva… nu mai brea nimeni sa devina prosumer…

  2. Deja stau de câteva luni cu dosarul aprobat … și nu vine nimeni să monteze contorul dublu sens!

    • Eu am monofazat.

    • daca imi este permis o intrebare : cat ofera pret pe energie in regim prosumator ?

    • @un domn
      Eu nu știu … încă n-am reușit să aflu nici cine trebuie să instaleze contorul … și asta după multe telefoane și emailuri …

    • @Darwin
      Am plătit și o factură de tarif racordare, primită de la DEER … deci cred că ar trebui să fie gata dosarul …
      Iar despre firmele de instalare … habar nu ai prin câte am trecut … a trebuit să le și arăt cum se folosește un multimetru!

  3. Redactia G4
    aveti un articol, merita intrebat ANRE :

    1 cat este pretul energiei livrata de prosumator ? am auzit de 7 bani per Kw, sper sa gresesc
    2 cum se scade / compenseaza aceasta productie a prosumatorului ?
    3 de ce Bancile NU finanteaza aceste panouri fotovoltaice ? bunul creditat este un Activ, nu un Pasiv ca o masina obisnuita, Activul produce bani, Pasivul chletuie bani – BNR NU incurajeaza creditarea panourilor fotovoltaice, insa, in 1999 a incurajat leasing ul auto, a reglementat acea nisa. Azi, panourile fotovoltaice ar trebui sa fie prezente pe toate terasele si acoperisurile imobilelor
    4 toate aceste puncet, ar fi un back up la un blak out de elctricitate. Nu spun ca e subiect de CSAT ca se supara lumea, dar, e subiect de CSAT in contextul Conflictului la granitele Romaniei

    deci

    Redactia G4, mergeti mai departe ?

    • @Darwin

      de aceea indicam la Redactia G4, sa demareze pe acest Articol o Dezbatere. Apoi, cei 5.000 euro, nu sunt de colea, daca BNR accepta ca e un Activ, apai dobanda sa nu fie ca la masina, in acest sens am spus ca merita reglementata creditarea.

    • @Darwin

      cred ca amicul tau NU ti a spus ce inseamna acel Factoring. E bine ca iti este Amic, NU prieten. sub 15% ( asimileaza ca o dobanda ) NU exista Factoring. Cum functioneaza, la cat se face decontarea, etc. Asadar, Creditarea este cheia, insa, reglementata la o dobanda din o crifra, se poate, insa, BNR ar vrea ?

  4. Doamne, Dumnezeule mare… descurajant si exasperant schimb de opinii :-(((
    Te apuca disperarea (sau cel putin pe mine ma apuca) la gandul ca sunt atat de multi concetateni dispusi sa cheltuiasca mii (sau chiar zeci de mii) de euro fara sa aiba nici cea mai vaga idee pe ce dau banii, cum functioneaza domeniul, care-i legislatia etc. Cumparati-va, frate, Ferrari fara sa aveti permis de conducere si fara sa va ganditi in prealabil ca, daca sunteti nevazatori, e posibil sa apara o mica problema la un moment dat… si pe urma injurati guvernul ca nu v-a tras de maneca.
    Ironic, cea mai inteleapta constatare pe care am citit-o aici este ca „Forumurile de gen sunt complet haotice și pline de păreriști…” Daca asa stau lucrurile pe forumurile de profil, e lesne de imaginat cam care-i situatia pe forumurile generaliste, ca acesta.
    In fine, sa nu lungesc pelteaua inutil.
    @Darwin. Fara suparare, sunteti pe dinafara (cel putin cu partea legal-administrativa, poate ca la cea tehnica sunteti stralucit, nu contest).
    Transelectrica nu are ABSOLUT nicio treaba cu toata tarasenia asta. Uitati-va, naibii, pe site-ul lor si-o sa va lamuriti in trei minute cam cu ce se ocupa…
    Iar compensarea cantitativa inseamna altceva decat credeti dvs. si le mai spuneti si altora. Optati dvs. pentru compensare cantitativa cu furnizorul dvs, si-o sa platiti cate ceva in fiecare luna, inclusiv in alea de productie maxima pentru PV. Angaralele alea, cum le numiti dvs., NU se platesc la diferenta dintre consumat-injectat, ci la consumul net, la ce absorbiti din retea (asa cum e si logic, daca ne gandim macar un pic). Asa ca, de pilda, pentru energia electrica, multa-putina, pe care o consumati in frumoasele nopti de vara o sa aveti totusi de plata angaralele cu pricina…
    @un domn. Le cereti bietilor jurnalisti sa faca nu stiu ce dezbateri, anchete pe la ANRE etc. – dar nu v-a trecut prin minte ca poate v-ati putea uita CHIAR DVS. pe site-ul ANRE, daca va intereseaza subiectul???
    Hint – dati un goagal dupa „legislatie prosumator” si-o sa constatati ca (uluitor, senzational, soc si groaza, n-o sa-ti vina sa crezi…) primul rezultat care apare este fix sectiunea respectiva de pe site-ul ANRE. Cu ghid prosumator, legislatie relevanta si toate cele…
    Urmeaza (zeci de) site-uri ale unor mari furnizori, sau firme serioase care se ocupa de instalarea de sisteme PV si care ofera informatii cat se poate de detaliate…
    Stiu ca suna jignitor (mai ales in contextul in care de-a lungul anilor am citit si apreciat multe zeci, poate sute de postari de-ale dvs.), dar nu ma pot abtine sa nu impartasesc cu toata lumea un indemn pe care il foloseste adesea un foarte bun prieten de-al meu – oameni buni, incercati sa cititi mai mult decat scrieti…