G4Media.ro

Andy Varga, elevă în clasa a XII-a: Dacă nu v-ați mai da…

Andy Varga, elevă în clasa a XII-a: Dacă nu v-ați mai da cu pumnii în piept (unii) despre ce părinți extraordinari sunteți și ne-ați întreba și pe noi ce vrem cu adevărat, ați vedea că cei mai mulți vrem să susținem examenele

„Dacă nu v-ați mai da cu pumnii în piept (unii) despre ce părinți extraordinari sunteți, și ne-ați întreba și pe noi ce vrem cu adevărat, ați vedea că cei mai mulți vrem să susținem examenele”, așa sună mesajul tranșant pentru părinți și autorități din partea unei eleve de clasa a XII-a.

Este vorba despre Andy Varga, cea care a trimis Edupedu.ro următorul text:

„Eu am înțeles că toată lumea este îngrijorată și că nimeni nu știe cum să acționeze în situația de față, dar văd că am ajuns în punctul în care copiii chiar gândesc mai mult decât adulții.”

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

FOTO: Andy Varga

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Hmm.

    Copilul meu nu are examene – inca.
    Copilul meu vrea sa se intalneasca cu prieteni, sa aiba petreceri – sau sa dea alte teste/examene.

    Scenariul 1:
    – Il las pe copilul meu sa faca ce crede.
    – Poate aduce virusul acasa.
    – Poate unul din parinti moare – nu suntem chiar batrani, dar nici chiar asa de sanatosi; ne vor pune pe lista de tensiune arteriala (stress), sau prea grasi, prea sedentari, sau cauze necunoscute; si toata lumea va rasufla usurata – cumva era de asteptat sa ni se intample noua si nu lor, care fac sport in fiecare zi, beau ceaiuri medicinale si au luat vitamina C.
    – Copilul are sanse mult mai mici de imbolnavire grava – isi va vede de viata fara 1-2 parinti.

    Scenariul 2:
    – Nu-l las pe copilul meu sa faca ce vrea
    – Copilul se revolta: parintii sunt dictatori nemilosi in ochii lui.

    Scenariul 3:
    – Il las pe copilul meu sa faca ce vrea, cu speranta ca virusul nu e chiar asa cum se zice:
    – 5% sansa sa ia virusul de la examen + 5% de la intalniri cu prietenii, + 5% mers la cumparaturi + 25% redeschiderea scolilor – e tot sub 50% , si ma simt „norocos” ca nu se va intampla.
    – chiar daca se intampla: 5% sanse sa fie grav pentru mine + 5% pentru sotie = 10% din 40% = 4% – sanse mari.
    – Din sute de parinti de la aceiasi scoala, doar cateva zeci decedeaza, si noi nu suntem printre ei. Intrebam copilul cum se simt prietenii lui ramasi fara parinti…
    Happy End, nu-i asa?

    Semnat:
    Un parinte egoist….

    • Condimentati viata si cu un pic de optimism ,de pozitivitate ,de filozofie etc,moartea si boala va gaseste si daca stati inchisi in casa .

    • @Ebe: De acord, dar asta nu inseamna ca trebuie sa te duci afara sa o cauti daca e in zona, dar inca nu te-a vizitat

    • @Ebe – sper ca Scenariul 3 se potriveste cu recomandarea ta:
      un pic de optimism, de pozitivitate + un pic de filozofie.

    • @Sandu
      Nu-l lasati sa faca ce trebuie (nu doar ce vrea), parctic nu-l lasati sa faca nimic si unul dintre parinti aduce virusul acasa. Asta nu-i un scenariu? Doar copilul se poate molipsi pentru ca-i mai mic si mai prost?
      Chiar asa?!

  2. Mult mai empatic si altruist decat isi pot imagina cei ipocriti,totusi.Bine punctat,bravo.Suspensia finala este bestial de …dureroasa !

    • Comentariu referitor la postarea lui @Sandu (2)

    • Aiurea!
      Raspunde exact fricilor irationale pe care le au mai multi, aia da. Empatie pauza. Presupunand o familie din 3 persoane, daca-i consideram identici, atunci exista 33% sanse pentru oricare dintre membri sa se molipseasca. Se poate reduce riscul cu 33% daca oricare dintre parinti ramane acasa si copilul se duce la scoala. Educatia copilului e cel putin la fel de importanta ca oricare munda a oricarui parinte (pana la urma pentru ce lucrati?!).
      Astea-s tampenii.

  3. Corect. Viata trebuie sa mearga inainte. Statisticile sunt tot mai clare la nivel mondial. COVID-19 nu este mai mortal decat o gripa obisnuita.

    • Aberezi. Este mult mai mortal decât gripa obișnuită și asta e deja știre veche, nu te poți preface că n-ai știut. Pe tema școlilor nu sunt la curent, nu comentez.

    • Sa te vad eu cum experimentezi afirmatia asta dupa ce te ai molipsit. Fa o vizita la ATI Boss…

    • A mai fost unul ce sustinea exact acest lucru. Era sofer de TIR. Acum nu mai e – s-a intalnit cu COVID-ul . Sper ca nu esti sofer de TIR.

  4. Domnișoara Varga, de acord. Dar rămâne o întrebare: sustineti examenele în stare vie?

  5. Domnișoară, eu consider că ar fi foarte bine, ca fiecare să poată decide pentru el, dar atunci să își asigure mijloacele de existență la împlinirea vârstei de majorat.

  6. Considr ca prioritar , toti vrem sa fim sanatosi si sa scapam cu viata din aceasta pandemie. Daca aveti sanatate , veti putea tine orice examen . Sanatate si succes.

  7. Daca societatea se blocheaza în carantina, încercati sa analizati scenariul n-spe; daca moartea de virus (5% din cei infectati) are x probabilitate, sa se afle care este probabilitatea de a muri de foame (ca mama si tata stau acasa, nu mai ies la munca sa nu infecteze odorul). Sau protectia e doar pentru jmecheri, prostimea sa iasa la lucru (pe câmp, la centrala electrica, la statia de pompare a apei, eventual si la spital)?

  8. Doamna sau Domn Vali , eu am copii dar i-am educat sa fie responsabili , in primul rand .
    Le-am explicat ca viata in societatea de consum , este identica daca nu salbatica decat jungla , si pana acum se pare ca au inteles , ca numai cei cre se adapteaza vor reusi , altfel viata nu iarta .

    • @A310
      Sunt convins ca te-au crezut, doar le arati destula salbaticie si acasa. „Pe banii mei faci ce vreau eu” e foarte aproape de „eu te-am facut, eu te omor”.
      Arunci cu vorbe despre adaptare, dar nimic din ce-ai scris mai sus nu se potriveste si adaptarea n-are nicio legatura aici.
      Nu exista niciun motiv plauzibil pentru care copiii tai nu pot gandi mai departe sau mai bine decat tine (eu vad mai multe avantaje pentru ei). N-ai niciun merit pentru ca esti parinte si ei n-au nicio vina pentru ca-s doar copii. Domnisoara de mai sus e destul de mare pentru a intelege alternativele, riscurile si a alege ce-i trebuie pentru viata ei.
      In orice caz, pastreaza-ti dresajul asta cu banii pentru acasa la tine, domnisoara nu traieste din banii tai si nu toti parintii sunt asa de… (nici nu stiu sa-i dau un nume?!)

    • Mda.
      Va e groazic de frica, dar ma omorati cu altruismul si empatia.
      Am vazut altruismul si empatia cand a disparut hartia igienica din magazine.
      Copiii nu risca nimic, daca-i trimiti la scoala nu-i ca si cum i-ai trimite la moarte sau in zona de razboi, astea-s minciuni. Nu la ei va ganditi.
      Va ganditi doar la voi, exclusiv la voi. Aveti senzatia ca-i mai importanta munca voastra decat munca lor, ca aveti mai multa minte decat ei si ca nu inteleg ei tot de vor sa-si asume riscuri.
      Nu-i nimic adevarat din toate astea si-mi pare rau pentru copiii crescuti de asemenea parinti. Nicio problema, oameni buni, o sa ajungeti intr-o zi sa le explicati ce-ati facut si singura voastra scuza adevarata este ca v-a fost frica. Mergeti pe explicatia asta, o sa va creada si-o sa va iubeasca in continuare, dar nu incercati sa-i vopsiti cu altruism, evolutie, risc pentru ei si alte bazaconii.

  9. acest corona sa zicem ca-i o scorneala…dar daca nu-i ce parinte poate trai cu vina ca si-a lasat copilul sa mearga ..unde ..nu bacul este problema ci modul acestor autoritati ce au scop doar propria inbogatire din bani publici fraudati (ex nenumarate in pand. ,cu restrictii si libertati date dupa interes) iar masurile ce zic ei ca le iau sunt 0 zero garantie ???!! 3 ore cu masca pe nas-gura cu si far sa porti ochelari ,faceti un experiment..presiunea pusa pe copii la ce randament sa ne asteptam…unul stranuta sau tuseste in sala..reactii ???!!! politicienii vor banii cu orice pret ..ce nu-l vor plati ei fiti siguri !!! Militez pt un majorat la 20 ani,acum copii nostri dupa lege sunt majori nu va jucati cu ipocrizia politicienilor ,pot inventa ce nu va trece prin cap sa puna mana pe bani !!!

  10. DRAGĂ ANDY,
    așa cum a numit-o domnul Marian Staș, expert în educație, (în paranteză fie vorba, domnule Staș, câte cercetări științifice ați făcut, de când ocupați această funcție, legate de ce vor elevii claselor a VIII și a XII-cea, părinții și bunicii acestora dar și profesorii care vor fi nevoiți să asiste la examene – care și dânșii au familie)
    “draga de Andy Varga” vreau și eu să-ți spun câteva lucruri esențiale:

    1. sunt părintele unui elev care a învățat constant și s-a implicat activ, căruia nu-i este frică de examenul propriu-zis, ci de posibilitatea de a se îmbolnăvii sau de a-i îmbolnăvii pe cei dragi lui…

    2. nu cred că ești tu în măsură să vorbești despre ce vor elevii, părinții și nu în ultimul rând profesorii, fără ca măcar să le fi cerut părerea anterior (dacă ai făcut-o ar fi fost mult mai corect să prezinți în articolul tău și rezultatele acestui chestionar pentru a da valoare și greutate științifică acestui demers). Fără un astfel de chestionar care să cuprindă un număr reprezentativ de elevi, părinți și cadre didactice, părerea emisă de tine rămâne …doar o părere și atât. Surprinzător este faptul că reprezentanți ai ministerului de resort îți susțin ideile fără ca tu să ai în spatele manifestului tău o analiza pertinentă, științifică.

    3. de unde dorința ta nemărginită de a susține acest examen de BAC în condițiile în care, acum ceva vreme, aveai altă părere despre învățământul românesc:
    “Ce mă nemulțumește cel mai mult la școală este faptul că nu este altceva decât o rutină. Un lucru obligatoriu prin care trecem toți, cei mai mulți fără să ne alegem cu ceva de fapt. Ne sunt evaluate capacitatea de a memora peste noapte niște informații care sunt la două clickuri distanță și pe care după test/teză/examen le dăm uitării și nu mai interesează pe nimeni să își dezvolte creativitatea, să facă ceva practic cu ceea ce învață și să rămână într­-adevăr cu ceva.”

    4. se pare că părinții huliți de tine in interviu (https://revistacariere.ro/inspiratie/andy-varga-este-mai-rau-cel-care-accepta-raul-decat-cel-care-il-face/) au ajuns să aibă aceeași părere, că nu notele sunt importante, ci sănătatea copiilor)…și spre surprinderea mea tu ți-ai schimbat-o total.
    “Cel mai probabil, dacă nu aș merge la școală, aș avea mult mai mult timp pentru alte activități, cum ar fi teatrul, chitara, cititul și sportul, la care am renunțat tocmai din lipsă de timp liber. O zi normală pentru mine începe cu școală, continuă cu ore în particular sau repetiții, fie la teatru, fie la chitară și se termină cu făcut de teme și uneori cu diverse lucruri pentru CJE. Din păcate, am ajuns în punctul în care părinții sunt mult mai interesați de ce note au luat copiii lor, dacă au avut vreun test sau dacă au fost ascultați la vreo materie.”

    5. așa cum spunea și colega ta de generație, Raluca Ţonea „Cum putem învăţa, când trăim cu incertitudinea că e posibil să ne infectăm şi să nu mai ajungem să dăm bacalaureatul sau, mai rău, să ne pierdem vieţile? Da, suntem tineri, dar asta nu însemnă că suntem toţi sănătoşi: am colegi ce suferă de astm, am colegi ce au boli cardio-vasculare, am colegi cu boli autoimune. Nu toţi am supravieţui în cazul unei infectări”…cred că era mult mai corect să gândești altruist și nu egoist cum ai făcut-o. Ai pus interesele tale mai presus decât cele ale generației tale, mă refer aici la sănătatea acestora,

    PS: Domnule Staș vă rog să țineți cont și de părerile altor elevi în legătură cu ce-și doresc sau nu aceștia. (exemplu scisoarea elevei Raluca Ţonea din Suceava- https://adevarul.ro/locale/suceava/mesajulunei-eleve-ministerul-educatiei-cum-invatam-traim-incertitudinea-putem-infecta-nu-mai-dam-bacalaureatulb-1_5eac05a45163ec427151dbaf/index.html- pe care nu o citați în emisiunile televizate și care cred ca este în asentimentul multor elevi, în special a celor din zonele greu încercate…)