G4Media.ro

ANALIZĂ Programele electorale înaintea parlamentarelor din Republica Moldova: ce promit principalele partide…

Foto: Parlamentul European

ANALIZĂ Programele electorale înaintea parlamentarelor din Republica Moldova: ce promit principalele partide și cum se poziționează față de marile teme geopolitice

În Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare anticipate pe 11 iulie. Lista concurenților electorali este lungă, cu nu mai puțin de 19 de partide și blocuri electorale înscrise oficial în cursa pentru cele 101 de fotolii parlamentare. Din acestea, nu mai mult de șase formațiuni au șanse reale de a trece pragurile electorale de 5% pentru partide sau 7% pentru blocurile electorale formate din două sau mai multe formațiuni. Veridica.ro a făcut o radiografie succintă a programelor electorale propuse de principalii competitori.

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS)

Sub sloganul „Pornim Vremuri bune”, PAS propune un program electoral de 45 pagini în care se regăsesc viziunile partidului și promisiuni electorale pentru potențialii votanți. Din start, PAS își leagă imaginea de fosta sa lideră, Maia Sandu, care continuă să joace rolul de locomativă a PAS, chiar dacă oficial Constituția nu permite acest lucru.

Preambulul programului face referire la Justiție și lupta cu fenomenul corupției endemice din Republica Moldova.

„Perioada de furt, fărădelege, dezbinare și sărăcire intenționată a celor mulți poate să se încheie în 2021. Oamenii vor să trăiască bine la ei acasă, alături de cei dragi. Să se simtă liberi, să se bucure de prosperitate, să-și vadă munca apreciată, să știe că ceea ce e a lor nu va fi furat”, se precizează în document.

Totuși, pe site-ul dedicat campaniei, în cele 10 legi pe care PAS propune să le adopte cum ajunge în Parlament, primele trei sunt legate de aspecte socio-economice și abia următoarele trei fac referire la eradicarea corupției prin confiscarea averilor funcționarilor și demnitarilor corupți, ridicarea imunității deputaților corupți și schimbări de funcționare ale sistemul judecătoresc.

PAS militează pentru o dezvoltare a țării în tandem cu Uniunea Europeană și promite programe de finanțare pentru agricultori, în condițiile în care deja circa 66% din exporturile Republicii Moldova, în marea lor parte produse agricole, merg pe piețele europene.

Programul lor vizează apoi funcționarii statului – medici, profesori, polițiști, funcționari publici. Se promit creșteri salariale de 10% pentru toți bugetarii și de până la 30% pentru profesori.

PAS promite cinci obiective majore naționale, acestea fiind legate de agenda reformistă a președintelui Maia Sandu. Astfel, PAS își propune: un program împotriva corupției endemice din zona sistemului judiciar și a corupției din rândul funcționarilor statului; locuri de muncă plătite decent acasă cu un salariu mediu pe economie de peste 700 de euro până în 2025; pensie minimă de circa 100 de euro; dezvoltarea satelor și modernizarea lor prin investiții de circa 100 de milioane de euro; dezvoltarea relațiilor cu Uniunea Europeană și atragerea de fonduri și investiții din Vest.

Programul țintește toate categoriile de vârstă, atât din mediul urban, cât și cel rural. De asemenea, sunt vizate condițiile de muncă pentru femei și repatrierea diasporei moldovenești. Promisiunile PAS se îndreaptă și spre antreprenori, agricultori și angajații sistemului public (medici, profesori, polițiști).

PAS mai promite o dezvoltare a infrastructurii rutiere, energetice și medicală, precum și programe de protecție socială. Politica externă și cea de securitate sunt lăsate în josul listei de priorități. PAS militează pentru o politică externă pro-europeană și o opțiune clară de apropiere față de Uniunea Europeană.

Politică externă  este prezentată drept una consecventă și în concordanță cu valorile europene. În ceea ce privește prioritățile de politică externă, după apropierea de Bruxelles, PAS menționează România ca principal partener de dezvoltare. Relația cu Rusia se regăsește de abia la poziția a cincea și face referire la o relație economică corectă, urmată apoi de o dorință de relansare a parteneriatului strategic cu SUA, practic al doilea donator extern al Republicii Moldova, după Uniunea Europeană.

În ceea ce privește dosarul transnistrean, PAS pledează pentru intensificarea dialogului în formatul de negociere 5+2 (Moldova, Transnistria, OSCE, Federația Rusă, Ucraina, Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană). Ceea ce este interesant este că în programul PAS nu se mai regăsește retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, un fapt menționat din start la începutul mandatului Maiei Sandu în decembrie 2020, retorică estompată ulterior pentru a nu antagoniza Rusia și la nivel prezidențial.

Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor

Până în prezent, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BeCS) nu a prezentat un program oficial, ci a făcut mai degrabă o radiografie succintă a punctelor tari cu care va aborda această cursă electorală, toate fiind numai din zona socio-economică specifică stângii.

Orientarea este una prorusă, după cum de altfel a și afirmat președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, în felicitare cu ocazia zilei naționale a Rusiei, atunci când a afirmat că „Federația Rusă este cel mai sincer prieten și cel mai de încredere partener strategic al nostru”.

„Ne unesc secole de istorie comună, lupta comună împotriva invadatorilor străini, aceeași credință și Biserică, numeroase legături economice, sociale și umanitare. Nu vom uita niciodată faptele vitejești ale soldaților ruși care și-au vărsat sângele pentru eliberarea pământului nostru, precum și ajutorul pe care Rusia l-a oferit poporului nostru în cei mai grei ani de după război.

Astăzi, sute de mii de concetățeni de-ai noștri locuiesc și muncesc pe teritoriul Rusiei. Produsele fermierilor și vinificatorilor moldoveni sunt îndrăgite și apreciate în Rusia. Militarii ruși desfășoară operațiunea de menținere a păcii pe teritoriul țării noastre – și în mare parte datorită eforturilor lor, de aproape 30 de ani pământul nostru nu cunoaște vărsări de sânge”, a declarat Dodon.

Pe 8 iunie, Igor Dodon și partenerul de alianță, liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, și-au prezentat programul de dezvoltare social-economică a Republicii Moldova și viziunea lor pentru următorii ani într-o uzină. Acesta se sprijină pe șapte piloni: industrializarea economiei, dezvoltarea regională, dezvoltarea agriculturii, sprijin social, sistemul de sănătate, educaţie, cultură.

De remarcat este că BeCS mizează pe nostalgii sovietice de industrializare a economiei. „Volumul producției industriale, înregistrat în 2020, a fost de doar 60% față de cel din 1989, iar ponderea industriei în structura PIB-ului a scăzut la jumătate, precum și numărul persoanelor angajate în industrie”, susține BeCS.

Programul mai vorbește de mărirea pensiilor și ajutoarelor sociale, dar nu se menționează și cu cât și în ce orizont de timp.

Ca și alegerile prezidențiale pierdute în toamna anului trecut, Dodon își bazează retorică pe mesaje anti-europene, anti-românești și stataliste. Dodon vorbește de o raliere împotriva Vestului și României care vor să distrugă Republica Moldova.

„Factorii străini, cu ajutorul instrumentelor lor politice de la Chișinău, vor să impună cetățenilor un set de pseudovalori, anti-familie, anti-creștine, improprii națiunii noastre. De asemenea, se urmărește lichidarea identității moldovenești, inclusiv prin interzicerea limbii moldovenești. Se urmărește transformarea țării noastre într-o colonie, care să devină o sursă de forță de muncă ieftină, pământ ieftin vândut străinilor etc”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook pe 15 mai, după oficializarea alianței cu PCRM.

Partea de acuzații rasiste, xenofobe și anti-NATO i-a revenit celuilalt lider al BeCS, Vladimir Voronin. „Asta vă doriţi, dragi alegători, când veţi vota pentru parlament? Vă doriţi ca ei să voteze pentru eliminarea statutului de neutralitate al ţării? Şi pentru ca soldaţii NATO să vină aici şi să aveţi copii cu pielea închisă la culoare, nu doar cu pielea albă? Asta vă doriţi? Iar după ei să vină jandarmii români?”, a declarat Voronin într-o emisiune politică difuzată de postul TVC 21 pe 14 mai.

În general, programul BeCS este mai degrabă unul sărăcăcios, lipsit de viziune, cifre și termene de reușită. În schimb, media aservite PSRM, precum și cele de limba rusă, au început deja campania de fake news și black PR la adresa PAS-ului și vectorului său de imagine – Maia Sandu. (Sursa foto: site Parlamentul European)

Citește tot articolul pe Veridica.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează