G4Media.ro

ANALIZĂ Maia Sandu dă primele semnale la Chișinău pentru înzestrarea armatei. Temă…

Automobile Humvee din dotarea armatei Republicii Moldova primite din SUA. Sursa/Ministerul Apărării al Republicii Moldova

ANALIZĂ Maia Sandu dă primele semnale la Chișinău pentru înzestrarea armatei. Temă tabu în Republica Moldova 

În contextul războiului din Ucraina, autoritățile politice și cele militare de la Chișinău iau în discuție tot mai serios necesitatea înzestrării militare, iar o infanterie ușoară, mobilă, dar care să-și mențină o putere de foc mare este soluția optimă care este luată în calcul în Republica Moldova.

În cei aproape 31 de ani de existență, armata Republicii Moldova a fost ținută fie deliberat, fie din lipsă de viziune strategică sub subfinanțare cronică. Doar o sumă de circa 0,4% din PIB a fost alocată anual, ceea ce reprezintă undeva la circa 50 de milioane de dolari.

De altfel, riscurile la adresa securității Republicii Moldova devin tot mai elocvente prin prisma declarațiilor oficialilor militari și politici de la Moscova, dar și prin atitudinea conducerii de la Tiraspolul a regiunii separatiste transnistrene care va trebui să îndeplinească ordinele Moscovei și reprezintă focar primordial de instabilitate pentru Republica Moldova.

Orice tentativă de finanțare a Armatei se lovește de retorica populistă a partidelor pro-ruse de la Chișinău.

În acest context, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat la postul public de televiziune că situația războiului care se prelungește în Ucraina, deschide serios discuția ca Republica Moldova să se înzestreze cu armament pentru a putea face față oricărui tip de scenariu.

„Noi nu vrem arme că luptăm împotriva vecinilor, așa cum face Rusia. Noi vrem să fim în siguranță la noi acasă și vrem să nu se atace nimeni. Dacă nu era această agresiune din partea Rusiei, probabil nu am fi discutat prea mult despre necesitatea de echipare a armatei. Dar în situația în care vedem ce face Rusia în Ucraina, ar fi total neserios să nu ne gândim cum ne apărăm, dacă ni se întâmplă așa o tragedie. Sper foarte mult să nu ajungem acolo, dar nu depinde de noi, așa cum am mai vorbit. Dacă într-o zi Rusia încearcă să vină peste noi, ce facem noi? Trimitem armata cu sapa să ne apere?”, a spus miercuri seară, Maia Sandu, la Moldova 1.

Ea a mai spus că Republica Moldova nu vrea să atace pe nimeni sau ca statul să fie implicat de cineva în război, „dar este o realitate pentru care trebuie să ne pregătim”.

Maia Sandu a precizat că UE va oferi Chișinăului echipamente non-letale, dar că Republica Moldova are nevoie și de arme și muniții.

„Trebuie să discutăm serios subiectul privind armata națională și cum este ea dotată. Dacă avem o armată, ea nu trebuie lăsată „cu sape de lemn”, ci trebuie să facem niște lucruri elementare. Eu sper să nu ajungem în situația în care armata trebuie să ne apare, dar nu este corect să ținem armata fără niciun echipament care să le permită să ne apere. Singura promisiune pentru arme pe care o avem este de la UE și este pentru arme non-letale”, a mai spus Maia Sandu.

Ea a mai explicat că, de obicei, țările europene neutre au armate foarte puternice și bine echipate.

„Noi suntem o țară neutră și avem o armată în care nu s-a investit și iată suntem în această situație de vulnerabilitate. Nu putem să ne închidem ochii și să ne astupăm urechile și să ne facem că nu există război la câțiva kilometri de noi”, a mai spus Maia Sandu.

Ce tip de armament e necesar în Republica Moldova

Fostul ministrul al Apărării de la Chișinău, Vitalie Marinuța, a declarat pentru G4Media că reforma armatei ar trebui să axeze pe capabilități defensive.

„Armata trebuie să aibă capacitățile pentru a riposta eficient un potențial atac din partea forțelor ostile venit dinspre Transnistria sau din partea forțelor Federației Ruse. Cred că că Armata Republicii Moldova trebuie să aibă capabilități de cercetare, dar și de protecție a spațiului său aerian. În Ucraina, am contat foarte mult sistemele antiaeriene. Acesta ar fi minimum necesar pentru armata națională.

El a mai explicat că dacă ar fi să ne uităm la războiul din Ucraina, Republica Moldova ar trebui să nu se bazeze foarte mult armele convenționale.

Ci să punem accent pe armele care s-au arătat eficiente în războiul din Ucraina. Este nevoie de armament cu care să dotezi unități mici, mobile, care ar putea să lupte în diferite împrejurări. Vorbim aici de arme pentru infanteria și artileria ușoară. Avem nevoie de asemenea de drone. Putem observa că acum și acestea sunt folosite foarte mult și trebuie să ne bazăm și pe abilitățile noastre de recunoaștere”, a mai spus el.

Despre cele 40 de milioane de euro care vor veni pentru arme neletale în Republica Moldova, Marinuța a spus că banii europeni sunt bine-veniți, dar Republica Moldova ar trebui să investească totuși și resursele proprii în dezvoltarea armatei naționale și a capabilităților de apărare.

La rândul său, expertul în securitate și cercetător al Departamentul Europa de Est si Eurasia al Stiftung Wissenschaft und Politik din Berlin, Dumitru Mînzărari, a declarat că evenimentele din Ucraina sugerează ca cea mai optimală strategie ar urmă să fie bazata pe trei sarcini: descurajare, apărare, maximizarea costurilor pentru agresor.

Înzestrarea fortelor armate ar urma sa implementeze logica descrisa mai sus: asigurarea avertizării timpurii, capacitatii puternice de foc si mobilitatii. Abordarea curenta a Ministerului Apararii, care pare sa mizeze pe forte de infanterie usoara o consider gresita”, spune Mînzărari.

El a precizat că înca în 2014 a devenit clar ca infanteria ușoara este dezavantajată și nu poate genera suficientă capacitate de foc și sufera pierderi enorme de personal.

„Cazul Ucrainei a demonstrat ca blindatele pot reduce semnificativ pierderile infanteriei, asigurând protecția acesteia; dar și să ridice capacitatea de foc a unităților, optimizand fărâmițarea forțelor agresorului”, a mai spus el.

Mînzărari mai afirmă ca reformarea armatei Moldovei dupa modelul infanteriei ușoare îi va mentine mobilitatea, dar îi va reduce capacitatea de foc. Acest rezultat va duce la pierderi rapide și masive de teritorii într-un scenariu de război, iar „Moldova nu își poate să facă schimb de teritorii pentru a câștiga timp, așa cum o face în prezent Ucraina”.

„Ea trebuie să genereze o capacitate masivă de foc și să fie foarte agresivă în distrugerea agresorului imediat la începerea unui război. Doar astfel se poate asigura o descurajare robustă și se poate ridica probabilitatea protejării cu success a integrității teritoriale și suveranității Republicii Moldova”, a concluzionat expertul.

Foto: Automobile Humvee din dotarea armatei Republicii Moldova primite din SUA. Sursa/Ministerul Apărării al Republicii Moldova

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. asta e politica ruscista, invatati fortat rusa, ramaneti in c u r u gol fara arme si fara protectie militara nato, lasati-va exploatati , acceptati sa fiti folositi si controlati de noi…stati cuminti in teroare si multumiti-ne ,fara noi nu puteti trai…🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮…cr im inali teroristi….

  2. Tu din ce buget ai salariul, din al României sau rusiei?