G4Media.ro

Analiști de la Budapesta: Societatea ungară se va întreba mai devreme sau…

Budapesta / foto: Pexels.com

Analiști de la Budapesta: Societatea ungară se va întreba mai devreme sau mai târziu de ce rămâne în urmă Ungaria faţă de România

Publicația maghiară NEPSZAVA, preluată de Rador, prezintă opinia unui fost președinte al Băncii Naționale și al unui fost ministru de Finanțe care arată că deciziile fiscale luate de guvernul Orban au dus la creșterea inflației mult peste media europeană. Lajos Bokros, fost ministru de Finanțe, arată că ”oligarhizarea” economiei maghiare a provocat o stagnare economică ce va face ca Ungaria să rămână în urma României.

Analiza integrală:

Nici economia mondială şi nici economia ungară nu se află într-o criză, deoarece nu scade PIB-ul, nu creşte rata şomajului, în schimb inflaţia este mare, ceea ce este, într-adevăr, neplăcut, a declarat economistul György Surányi, fost preşedinte al Băncii Naţionale a Ungariei, la un eveniment al Asociaţiei Jurnaliştilor Maghiari.

În opinia sa, atât în Statele Unite, cât şi în Uniunea Europeană, dar şi în Ungaria putea fi evitată actuala situaţie inflaţionistă, dacă guvernele şi băncile naţionale ar fi reacţionat din timp la pericol.

În opinia lui Lajos Bokros, fost ministru de Finanțe, inflaţia ungară a fost influenţată de cinci factori: politica monetară a Ungariei a fost mult timp prea blândă şi acelaşi lucru se poate spune şi despre buget. A fost o greșeală că Guvernul a permis creșterea excesivă a salariilor, într-o măsură care a depășit creșterea productivității economiei ungare. A patra cauză internă a fost că sistemul bancar a supracreditat economia ungară. Şi numai după aceea urmează cauzele externe, a declarat fostul ministru de finanţe, care a adăugat: Cu ani în urmă se știa că o politică monetară, bugetară și salarială, care era destul de relaxată, va produce inflaţie.

Premierul Viktor Orbán are dreptate când spune că dacă s-ar încheia războiul, inflația de 20% s-ar înjumătăți pentru că cauzele externe ar dispărea, dar și atunci ar exista cei 10% pe care Guvernul ar trebui să îi ia în considerare, a afirmat György Surányi, menţionând: În Ungaria inflaţia de bază este de 22,3%, iar în zona euro este de un sfert, ceea ce arată foarte bine că cauzele inflaţiei trebuie căutate în Ungaria.

Potrivit celor doi economişti ungari, din cauza politicii economice defectuoase din ultimii zece ani ţara a ajuns într-o capcană.

Este total greşit faptul că ţara ar putea fi competitivă în mod durabil cu salarii ieftine, a spus Surányi, care a adăugat: În acest sens au fost câteva exemple, aşa au fost unii „mici tigri” asiatici, aşa cum era pe vremuri China, dar în economia ungară, unde forţa de muncă s-a epuizat, este o misiune imposibilă să concurezi cu salarii mici.

Ar trebui să ne îndreptăm spre producţia cu înaltă valoare adăugată, dar asta nu merge cu muncitori cu patru clase. Cei care au în spate opt sau chiar 20 de ani de studii nu vor fi dispuși să lucreze pentru bani puţini, a spus Surányi.

Potrivit lui Lajos Bokros, Guvernul distruge puternic educaţia, şi se pare că urmărește să inunde țara cu forță de muncă ieftină. În opinia sa, Guvernul nici nu vrea să aducă în ţară munca creatoare de înaltă valoare adăugată. De mult nu se vorbeşte de faptul că toată lumea din ţară ar fi interesată de progresul tehnologiei sau ca ţara să ajungă din urmă UE, a mai afirmat fostul ministru de finanţe.

Cei doi specialişti susţin că ţara a ajuns într-o capcană şi din cauza politicii bugetare a Guvernului ungar: măsurile adoptate în ultimele luni pentru diminuarea cheltuielilor iau din resurse tocmai atunci când creşterea încetineşte oricum. Potrivit lui Bokros, reducerea cheltuielilor bugetare adoptată de Guvern nu poate fi numită drept pachet de austeritate în sensul că nu are un accent de politică economică. Nu este o soluţie rezonabilă că bugetul reţine plăţile timp de două luni. Guvernul nu folosește austeritatea pentru a corecta defectele structurale dăunătoare.

Potrivit fostului ministru de finanțe, un bun exemplu în acest sens ar fi desfiinţarea Centrului Klebelsberg, responsabil cu managementul educațional, care este o instituție dăunătoare din punct de vedere al politicii educaționale şi costă şi foarte mult, fără sens. Dar la fel de inutile şi uşor de abandonat sunt considerate de cei doi economişti şi cele 130 de miliarde de forinți cheltuite pentru mass-media publică și 120 de miliarde de forinți pentru propaganda guvernamentală.

În opinia lui Surányi, rambursarea impozitului pe venitul personal de 670 de miliarde forinţi acordată înainte de alegeri a fost o decizie la fel de greşită, deoarece a zdruncinat bugetul. Această sumă putea fi cheltuită mult mai util pentru consolidarea învăţământului, a sănătăţii sau a sferei sociale. Dacă banii ar fi fost destinaţi în această direcţie tot s-ar fi creat un deficit, dar cel puțin s-ar fi făcut progrese în rezolvarea unor probleme sociale importante.

În următorii doi-trei ani Guvernul nu va avea resurse pentru asanarea acestor probleme sociale grave, a fost de părere fostul preşedinte al Băncii Naţionale a Ungariei, care a adăugat că de ani de zile Guvernul a cheltuit o sumă nerezonabil de mare pe investiții – stadioane, săli de sport – pe care nimeni nu le folosește, așa că acestea sunt doar consumatoare de bani.

Sute de miliarde de la buget au fost folosite pentru investiții ineficiente sau au fost furate de cei care au primit subvenţia, din această cauză cheltuielile uriașe nu au dus țara înainte, am ajuns într-o capcană şi de aceea este nevoie acum de măsuri de austeritate.

Potrivit lui Boktor, Guvernul Orbán a impus țării un sistem oligarhic care nu servește eficienței economice. Întrebarea este dacă Ungaria poate reveni la bazele statului de drept. În opinia sa, oligarhii NER au ocupat azi toate domeniile care produc pentru piaţa internă.

Nu mai există venituri absorbabile în economie care să fie suficiente pentru a menține sistemul oligarhic, iar în această situație, mai devreme sau mai târziu, societatea ungară se va întreba de ce rămâne în urmă Ungaria chiar și în comparație cu România, a conchis fostul ministru de finanţe. (Traducerea: Rozália Gănciulescu)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. „de ce rămâne în urmă Ungaria chiar și în comparație cu România,” …
    Aha, mai e mult pana acolo…peste 200 de ani…
    Sa ne uitam ce-a reusit Ungaria dupa iesirea din comunism si ce a „reusit” Romania….
    Oricum am lua-o, Romania e inca departe de Ungaria… departe muuult!

    • Si noi facem la fel.
      Crestem cheltuielile bugetare, in loc sa digitalizam, avem inca 22k de bugetari speciali.
      Invatamantul este la pamant, profesorii sunt la nivel maxim de solitaire.
      Inca avem WC in curtea scolilor, ce sa mai vorbim de calculatoare.
      Reforme nu facem, marim acum pensii cat putem, deficit 7%…
      La ei s-a devalorizat HUF intr-un an, de la 1e-300HUF acum avem 1e-400HUF. Sunt firme care afiseaza preturi in euro.
      Criza deja a venit peste tot, noi chefuim in campanie electorala.
      Nu mai vine nimeni sa taie salariile si pensiile. O sa ne arunce euro la 7 lei pana la alegeri.
      Bebeluselor dans! 🤣🤣🤣

  2. Parcă în România nu cresc salariile clanului bugetarilor peste productivitate și peste bunul simț.

  3. Ce banc 😃 Romania nu are cum nici macar sa ajunga din urma Ungaria,chiar si bulgarii sunt peste noi. Mentalitatea e alta si de aici porneste totul iar mentalitatea se optine pe generatii prin sistemul de invatamant,capitol la care suntem praf.Deci e posibil sa-i ajungem in urma poate peste 200-300 de ani.

  4. Ma Iertați, dar este o gluma proasta….

    România este cu vreo zece ani in urma Ungariei in privința dezvoltării economice. In ciuda derapajelor autoritariste ale domnului V Orbán.

    • Cifrele arata cam asa.

      2000 – Romania era la 60% din PIB/capita exprimat ca putere de cumparare fata de Ungaria
      2022 – Romania e la 90% din PIB/capita exprimat ca putere de cumparare fata de Ungaria.

      Reducerea asta de decalaj arata exact ce spune acel autor: Ungaria gafaie economic de minim 10 ani. Chiar si o tara ca Romania o poate depasi (in mai putin de zece ani, daca tendinta se pastreaza), cu toate problemele ei legate de administratie si lipsa de infrastructura. Regimul Orban e o frana majora pentru dezvoltarea Ungariei.

    • #Constantin…..te contrazic… suntem înaintea lor cu 30 de ani….la noi se fura și bugetarii stau degeaba ,cum stăteau la ei acum 30 de ani!

  5. Sa nu exageram! Dar totuși ungurii au pierdut avansul luat în fața României datorat faptului ca au intrat în UE înaintea noastră si au beneficiat de 3 ani in plus de finanțare europeană. Autocrația nu face nicidecum bine unei țări,ci doar elitelor apropiate de conducere.

  6. Maghiarii au cam dat cu piciorul la toate avantajele de a fi intrat în UE înaintea noastră și în Schengen.Toti ce care au vrut să producă în UE pentru a evita taxele vamale și-au mutat producția în Ungaria în 2004,nu au avut nevoie de work permit pentru a putea lucra legal în UK spre deosebire de noi. Singurul mare avantaj pe care îl au e agricultura bine organizata și finanțată cu bani europeni,pe când românii fac agricultura haotic ,principala strategie fiind traditionalul „să moară capra vecinului”. Dar la un moment dat poate ne revenim și noi sub îndrumarea europeană,că de capul nostru ne punem singuri bete in roate.

  7. Concret si actual, pe criteriul Purchasing Power Parity (paritatea puterii de cumparare) – PIB/locuitor :
    – Romania: 38.097 USD/locuitor
    – Ungaria: 42.132 USD/locuitor
    sursa: World Economic Outlook Database, October 2022″. IMF.org.

  8. Mari parti din Transilvania sunt deja peste corespondentele lor din Ungaria ( cu exceptia Budapestei dar chiar si acolo pe cifre Bucuresti-ul este peste Budapesta chiar daca nu se vede inca in infrastrucructura si servicii).

    Daca am exclude partile subdezvoltate din Romania (nordul Moldovei, parti din Oltenia si Muntenia) deja diferenta in PIB atat brut cat si parity adjusted este net in favoarea Romaniei.
    In ciuda coruptiei si uselismului Ungaria ramane in urma Romaniei daca trend-urile actuale continua.

    • @Three Fifty, asa e cu ruralul la noi – ca ne trage in jos. totusi per total vorbim de un raport de 4 la 3 in PPP. Si mai presus e vorba aici de perspectiva. Una e (perspectiva) in Bucuresti alta e la Budapesta. Cu tot Orbanul asta de cosmar. ce inseamna 20 de ani de Orban in comparatie cu sute de ani cand Budapesta a fost cel mai mare oras din regiune (industrial, cultural, cum vrei tu). Uita-te la marile companii cand iau decizii strategice.

    • Drace, Romania are un GDP fals. Citeste articolul de pe profit.ro „Ce PID cuidat”. Budapest are mai mlti locuitori ca Bucurestiul… si tara e mai mica.

  9. nu pisa contra nimanui si nu vrem luat gradina maicii domnului, doar lasat construit ceva. mic, mare, onm vedea. e loc si pt a dumitale

  10. #Constantin…..te contrazic… suntem înaintea lor cu 30 de ani….la noi se fura și bugetarii stau degeaba ,cum stăteau la ei acum 30 de ani!

  11. Toti credeti ca daca cititi Pib-ul pe cap de locuitor si-l comparati inseamna diferenta intre noi si ei. Va inselati! Pib-ul este doar un reper economic dar educatia unui popor si mentalitatea face cat 10 piburi😃 La mentalitate si educatie suntem in urma fata de toata Europa. Atatea gunoaie flegme si chistocuri aruncate pe strada sau prin geamul masinilor nu am vazut nicaieri in lume ca in Romania…si ca sofer de Tir stiu ce vb. Ungurii orice le-ar conduce vor fi peste noi.

  12. Ungaria este deja în spatele României pentru simplul fapt că este cea mai hidoasă dictatură din lume poate, ‘progresele’ lor fiind bani atât de îndemânatic jecmăniți de la EU. Este deja ‘de facto’ că Ungaria este un cal troian al Rusiei și al Chinei atât în EU cât și în NATO. Interesul guvernului Orban în a ‘acapara’ regiuni românești în așa-zisă sferă națională combinat cu intenția revizionistă vădită plus investițiile masive în armată ar trebui să fie un clar semnal de alarmă pentru București. Dar… dat fiind măsurilor cosmetice ale lui Orban tip ‘plafonarea prețurilor la cartofi ‘ care nu prea corespund unei economii de piață liberă față de România care.. merge pe încet-încet spre o economie de piață sănătoasă, Ungaria nu are nici umbra unei șanse de a se putea compara… Singura lor șansă este să-i de-a în rat lui Orban și să pornească pe o cale democratică …