G4Media.ro

Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, despre ridicarea vizelor pentru români: Sper să nu…

Sursa Foto: Facebook/ Ambasada SUA la București

Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, despre ridicarea vizelor pentru români: Sper să nu fie 5-10 ani, dar, din păcate, nu cred că o să fie 5 sau 10 luni. Aș intui că e ceva între aceste date, dar e greu de spus/ Rata de respingere să se reducă de la 10% la 3%

Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, a declarat, într-un interviu pentru Ziarul de Iași, că speră ca ridicarea vizelor pentru românii care vor să călătorească în america să nu dureze 5 sau 10 ani, dar din pacate nu crede că vor fi 5 sau 10 luni. ”Aș intui că e ceva între aceste date, dar e greu de spus, fiindcă sunt o mulțime de lucruri și de condiții care trebuie rezolvate ca rata de respingere să se reducă de la 10% la 3%”, a explicat Zuckerman.

Redăm mai jos un fragment relevant din interviul cu ambasadorul SUA

Reporter: În luna noiembrie a anului trecut, Polonia a devenit cea de-a 39-a țară pentru care au fost eliminate vizele de intrare în SUA. Cred că putem recunoaște că a fost frustrant pentru noi, românii, să ne uităm cum Polonia a intrat în acest program și noi nu am făcut un pas concret din acest punct de vedere, deși la nivel declarativ am fost mereu lăudați ca buni parteneri: militari, economici, strategici. Credeți că există șanse ca România să fie cea de-a 40-a țară care va intra în programul „Visa Waiver”?

Adrian Zuckerman: România și SUA au o relație extrem de bună. O repet, cum am spus în trecut, SUA este cel mai bun prieten al României, au ajutat România la capitolul apărării, la aspecte economice, industriale, chestiuni legate de educație. Nu ar fi nimic mai bun pentru SUA decât să poată elimina vizele pentru România. Din păcate, avem o lege care spune că rata de respingere a candidaților trebuie să fie de sub 3% și acum e în jur de 10%.

Am vorbit cu președintele Iohannis, care trebuie să vă spun că e singurul președinte care l-a vizitat la Casa Albă pe președintele Donald Trump de două ori și s-au întâlnit și cu alte ocazii, în alte locuri. Le-am promis și președintelui Iohannis și prim-ministrului Orban că vom lucra cu Guvernul pentru a vedea cum putem rezolva aceste lucruri, cum poate fi redusă rata de respingere, ca să ajungă de la 10% la 3% și astfel să se poată ridica vizele pentru România.

Reporter: Putem vorbi de un timeline realist pentru acest proiect? Nu mă gândesc la o dată exactă, dar discuția se poartă în termenii unui proces care poate dura 5-10 luni sau 5-10 ani?

Adrian Zuckerman: Sper să nu fie 5-10 ani, dar, din păcate, nu cred că o să fie 5 sau 10 luni. Aș intui că e ceva între aceste date, dar e greu de spus, fiindcă sunt o mulțime de lucruri și de condiții care trebuie rezolvate ca rata de respingere să se reducă de la 10% la 3%. Și cel mai important lucru, în opinia mea, este ca economia României să se dezvolte. Principalul lucru care ar trebui făcut pentru ca economia română să se dezvolte este eliminarea acestei culturi de corupție endemică ce a blocat evoluția țării la nivelul de acum.

Poate să mai înainteze puțin, dar ca să facă pași mari trebuie să fie eliminată această corupție. Am scris un articol în trecut în care am subliniat că România are un potențial enorm și îmi doresc să-l dezvolte, să devină una dintre cele mai puternice țări din punct de vedere economic în Europa. Are gaz în Marea Neagră, are petrol, are minerale, are o populație educată – s-a făcut un centru de tehnologie la Cluj care este unul dintre cele mai bune din Europa –, are un potențial atât de mare care nu e exploatat și e ținut înapoi de această cultură a corupției, care trebuie să fie eliminată.

Context

În conformitate cu Legea americană privind imigrația și cetățenia, țările care doresc să adere la Programul de scutire de vize (Visa Waiver) trebuie să aibă, pentru vizele eliberate în alte scopuri decât imigrarea, o rată de refuz mai mică de 3% sau o medie pe 2 ani mai mică de 2%. Mai este bine de știut: Autoritățile SUA calculează rata de refuz potrvit anului fiscal, care începe la 1 octombrie și se termină la 30 septembrie, arată profit.ro într-un articol publicat în ianuarie 2020.

Potrivit sursei citate, în conformitate cu Legea americană privind imigrația și cetățenia, țările care doresc să adere la Programul de scutire de vize (Visa Waiver) trebuie să aibă, pentru vizele eliberate în alte scopuri decât imigrarea, o rată de refuz mai mică de 3% sau o medie pe 2 ani mai mică de 2%.

Autoritățile SUA calculează rata de refuz potrvit anului fiscal, care începe la 1 octombrie și se termină la 30 septembrie.

În 2014, rata de refuz pentru România a coborât pentru prima dată sub 10%, la 9,8%, de la 24,8% în 2010, dar ulterior a ajuns din nou la peste 11%. Astfel, rata de refuz pentru 2017 era în cazul României la 11,76%, înregistrându-se chiar o ușoară creștere comparativ cu 2016, când rata a fost de 11,4%. Însă, pentru 2018 a fost înregistrată o rată a refuzului vizelor de 10,44%, după cum a relatat anterior Profit.ro. Acum, potrivit datelor oficiale privind anul fiscal 2019, rata de refuz pentru vizele SUA solicitate de cetățenii români a scăzut din nou sub 10%, la 9,11%. Este de notat că și în cazul Bulgariei rata de refuz al vizelor pentru SUA a scăzut de la 11,31%, în 2018, la 9,75%, în 2019, după ce în 2017 era la aproape 15%. (Sursa: Profit.ro)

Citește interviul integral pe ziaruldeiași.ro

Sursa Foto: Facebook/ Ambasada SUA la București

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Aveam așteptări! Din păcate și ambasadorul ăsta e tot un escroc că precedenții. Nu mai manipulați,Romania n-are nevoie de 3%,suntem la altă categorie.sunt tari care aveau rata peste 20% și li s-au aprobat călătorii fara viza.ungaria,Polonia etc aveau peste 10% și acum circula fara viză.de ce autorul nu ne spune treabă asta și ne lasă să înțelegem că noi suntem de vina? Americanii te scavagesc dacă ești prost și te respecta dacă ești curajos.rusine Iohannis,bravo Ungaria și Polonia.

    • Polonia avea la finalul anului 2018 o rata de respingere de 3.9%, România având 10.4%.
      In ceea ce priveste Ungaria, ea este in programul VISA WAIVER inca din 2008.

  2. Bună seara! Din păcate, este posibil sa nu te înșeli! Se comunica un termen și apoi încep condiționarile ,după care ni se comunica faptul ca nu am respectat ….condiționarile ulterioare primelor!Vezi UE care a inventat MCV-ul!!!!Din 8 puncte au făcut 10,din 10-13 și uite așa progresiv,anul ăsta nu ne încadrăm pentru anul trecut.Votanții țării au trimis PNL și USR+ în PE fără o analiza și doar pe modelul schimbam stânga cu dreapta!!!Polonia și Ungaria întâi au întărit economia chiar dacă au primit avertizări de la PE și apoi si-au impus puncele de vedere chiar dacă au fost amenințați cu arti. 7!!!La noi,votanții nu au avut răbdare sa apară rezultatele economice nici după un an și au început sa conteste! Nu mai are nimeni încredere când vede luptele interne care ne vor duce din nou la austeritate…Iar ambasadorul…discuta întâi cu justiția și apoi..promite ceva ce nu este stipulat în scris!

    • Ati înviat, sputnicilor?
      Las’ că românii i-au trimis si pe pesedistii „competenti” Grapini, Manda si compania.

  3. Alt escroc pe post de ambasador , asta-i venit sa faca si el un ghesheft.