G4Media.ro

Marcel Ciolacu și Teodor Meleșcanu vor contesta la CCR adoptarea bugetului fără…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Marcel Ciolacu și Teodor Meleșcanu vor contesta la CCR adoptarea bugetului fără dezbatere parlamentară / Ciolacu: De la Ceaușescu, România nu a mai cunoscut așa ceva. Orban va intra în istorie ca singurul prim-ministru care și-a permis să facă așa ceva

Președinții Camerei Deputaților și Senatului, Marcel Ciolacu și Teodor Meleșcanu, vor contesta la Curtea Constituțională (CCR) adoptarea de către Guvernul Orban a bugetului pe 2020 fără dezbatere, a anunțat președintele interimar al PSD.

Acesta a precizat că este fără precedent în Europa ca un buget să fie adoptat fără dezbatere parlamentară, menționând că de la Ceaușescu nu și-a permis nimeni în România așa ceva.

„Bugetul de stat, deoarece a fost asumare a răspunderii de către Guvernul României şi de către Orban, va fi atacat astăzi de către mine şi de către preşedintele Senatului ca şi conflict constituţional, la CCR (…). Nu există precedent în Europa ca un guvern democratic să vină cu un buget fără să fie dezbateri în Parlament. De la Ceauşescu, România nu a mai cunoscut aşa ceva, de 30 de ani. Chiar dacă nu vom reuşi să stopăm acest buget, cu certitudine, dacă decizia ne va fi favorabilă, vom stopa ca altcineva în viitor să facă acest lucru. Cu alte cuvinte, Ludovic Orban va intra în istorie ca primul prim ministru care şi-a permis acest lucru, nu numai din România, ci din Europa democratică”, a spus Ciolacu.

El a adăugat că în data de 30 decembrie va depune sesizare pe OUG 114.

„Efectele ordonanţei vor fi suspendate până ce CCR va da o decizie”, a spus Ciolacu.

Preşedintele interimar al PSD a declarat că social-democraţii nu exclud depunerea unei moţiuni de cenzură, în cazul în care şi alte formaţiuni se vor alătura acestui demers.

„S-au discutat toate variantele. Nu excludem varianta de moţiune în trei zile, în cazul în care şi alte formaţiuni politice vor dori să se alăture demersului nostru”, a arătat el într-o declaraţie de presă susţinută la finalul şedinţei Comitetului Executiv al PSD.

Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc, luni, în şedinţe comune succesive, pentru angajarea răspunderii Guvernului pe proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2020 şi modificarea OUG 114/2018.

G4Media.ro a scris încă de săptămâna trecută că Marcel Ciolacu, în calitate de președinte al Camerei Deputațilo, va sesiza Curtea Constituțională reclamând un conflict juridic între Parlament și Guvern după ce Cabinetul Orban își va angaja răspundere pe legea bugetului pentru anul viitor.

Practic, Marcel Ciolacu va cere judecătorilor constituționali să spună dacă Guvernul, puterea executivă, interferează sau nu în atribuțiile Parlamentului, puterea legislativă, în ceea ce privește modalitatea de adoptare a bugetului.

Sesizarea lui Ciolacu nu va împiedica intrarea în vigoare a bugetului pe 2020.

Acțiunea președintelui Camerei se va întemeia pe articolul 138 din Constituție pe prevederile referitoare la buget din Regulamentul ședințelor comune al Camerei Deputaților și Senatului.

Ce prevede Constituția: 

  • Art. 138, alin (2): Guvernul elaborează anual proiectul bugetului de stat şi pe cel al asigurărilor sociale de stat, pe care le supune, separat, aprobării Parlamentului.

Ce prevede Regulamentul ședințelor comune ale Camerei și Senatului:

  • Art. 59. – (1) Proiectul Legii bugetului de stat şi proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat se întocmesc anual de către Guvern şi se supun aprobării şedinţei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului.
    • (2) Proiectul Legii bugetului de stat şi proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat se trimit de către Guvern birourilor permanente ale celor două Camere, care vor asigura difuzarea acestora către deputaţi şi senatori şi vor întocmi programul de dezbatere şi adoptare a respectivelor proiecte, cu consultarea liderilor grupurilor parlamentare. 
  • Art. 60. – Proiectul Legii bugetului de stat şi proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat se trimit de către birourile permanente, spre dezbatere şi avizare, comisiilor pentru probleme de buget şi de finanţe. Celelalte comisii avizează aceste proiecte în legătură cu acele capitole care intră sub incidenţa obiectului lor de activitate.
  • Art. 61. – Grupurile parlamentare, deputaţii şi senatorii pot prezenta comisiilor amendamente scrise şi motivate, în cel mult 5 zile de la data primirii proiectului.
  • Art. 62. – (1) Comisiile sesizate în fond pentru examinarea proiectelor de buget întocmesc câte un raport comun asupra fiecărui proiect, în care vor fi prezentate amendamentele admise şi cele respinse, cu o scurtă motivare a soluţiei adoptate.
    • (2) Rapoartele comune se întocmesc în cel mult 30 de zile de la sesizare.
  • Art. 63. – Dezbaterea proiectelor de buget în şedinţă comună este precedată de prezentarea de către iniţiator a elementelor de fundamentare a proiectelor, precum şi a raportului comun. Raportul este prezentat de către unul dintre preşedinţii comisiilor permanente sesizate în fond sau de către un raportor desemnat de aceştia.
  • Art. 64. – (1) La dezbaterea generală a proiectelor de buget poate lua cuvântul numai câte un reprezentant al grupurilor parlamentare din cele două Camere, precum şi un reprezentant al parlamentarilor care nu fac parte din asemenea grupuri.
    • (2) Reprezentantul Guvernului are dreptul să ia cuvântul înainte de încheierea dezbaterii generale.
    • (3) În faza dezbaterii generale nu pot fi propuse amendamente.
  • Art. 65. – (1) După încheierea dezbaterii generale se trece la dezbaterea pe articole a proiectului legii fiecărui buget.
    • (2) La discutarea fiecărui articol, deputaţii şi senatorii pot lua cuvântul.
    • (3) În cursul luărilor de cuvânt pot fi prezentate numai amendamente privind probleme de redactare sau care nu aduc atingere fondului problemei discutate.
    • (4) Preşedintele care conduce lucrările poate supune aprobării şedinţei comune sistarea discuţiilor la articolul dezbătut.
  • Art. 66. – (1) Discutarea articolelor începe cu amendamentele depuse la comisii, admise şi respinse.
    • (2) În cursul dezbaterilor, deputaţii şi senatorii, Guvernul sau grupurile parlamentare pot pune în discuţie amendamentele respinse de comisia sesizată în fond sau amendamentele depuse la comisie, în conformitate cu prevederile prezentului regulament.
    • (3) În plenul celor două Camere se pot formula amendamente de corelare tehnico-legislativă, gramaticale sau lingvistice. Amendamentele se depun în scris la preşedintele de şedinţă.
  • Art. 67. – Amendamentele şi articolele sunt adoptate dacă întrunesc majoritatea de voturi a deputaţilor şi senatorilor prezenţi la lucrările şedinţei comune.
  • Art. 68. – După încheierea dezbaterilor pe articole, proiectele de legi se supun în ansamblu votului final al deputaţilor şi senatorilor.
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

28 comentarii

  1. Bravo papagalilor!
    Material de frecat!
    Cine sa pună in discuție buget , legi?
    Bulangii adică?

    • Ce pussici sunt cei doi șefi ai camerelor.
      Aici nu e poker sa zici pas sau sa suni un prieten? Da ce e? Pentru ce luptă? Pentru salarii? Ca de construit nu au construit mai nimic. Vor un program de guvernare paralel si fonduri pentru el?
      Se numește asumarea raspunderii. Mai bine ar acționa în consecință daca sunt barbați.
      O țară intreaga urmareste ce se intampla in parlament și ăia doi: tot niște oi. Pic de inteligență nu citesti pe fața lor. Doar ticaloșie

  2. habar nu are Mandolină ce e aia dezbatere parlamentară.
    Dacă asta o făcea PSD-ul, urlau toți că văleu comuniștii. Acum când PNL procedează pur comunist, e ok.

    • nu e ok, dar este evident ca toarasii tai, comunistii adevarati, vor sa dezbata doar pt a impiedica bugetul.
      ei tin cu dintii ca orice guvern sa vina cu bugetul in feb ca alde chiparosu’

    • tu esi mazeta de pe hotnews.Un ciolan cu colac, amic cu ciolacu,volguta,stefanescu,ciuvica.Dupa cum observi toti sunteti niste mizerii.

    • Ti-a dat-o mandolina drept in gingii.De sa te scobesti toate sarbatorile.

    • Loser,Loser
      Stai sa treca sarbatorile si o sa iesim in strada iar.
      Pensii,salarii la bugetari.In privat nu conteaza, noi am ajuns sclavii de serviciu.
      Mama voastra de jigodii.
      Voi nu sunteti in stare nici la cules de capsuni mai nenorocitilor.
      Nu va convine?Mergeti in privat sa vedeti cum se castiga o paine corect.

    • E cu unghia în gât de când a fost deconspirat, loserul clonat. Drept răzbunare, folosește identiatea bad@. Bine, fiindcă este imbecil nu realizează că ceea ce contează cu adevărat e ce scrii, nu sub ce nume. Și cum bad@ nu ”exprimă opinii argumentate” ca trolli, ci doar face mișto de postaci, puțin contează zbaterea disperatului. Îl face doar să reamintescă mereu că e un troll neputincios.

    • Sigur ca a fost ok când Parlamentul (cauti mata cu ce majoritate) a adoptat bugetul prin femartie…
      Sigur ca a fost ok (unii mai tin minte) când Parlamentul a validat un guvern (Vacaroiu) fara prezentarea unui program de guvernare! Deci, ce e aia dezbatere parlamentara?
      Ce era urgent la faimoasa OUG13? S-a putut fara dezbatere parlamentara? Acum de ce nu va convine? Fiindca o fac ailalti?

  3. Atunci cand Iohannis a contestat bugetul nu a dorit acelasi lucru, adica blocarea lui?
    Oricat de partizan ai fi, oare nu sunt suficiente motive pentru a-l contesta?
    -educatie
    -sanatate
    + administratia prezidentiala
    +parlament
    +servicii
    -investitii

    • Proiectul de buget psd contestat de presedinte s-a dovedit a fi unul cat se poate de pagubos pentru Romania, si neasumat de teodorovici si dancila, adica mincinos, bai co-rect! Cara-te de-aici, postacule!

  4. Ei nu zău, voi vreți numai bețe în roate.
    Dar Mdam Dancila care nici nu știa ce buget semnează, nu era de-a voastră???
    Pe voi cine v-a ,,sesizat,, și unde??? ?
    Și nea Meleșcanu, la vârsta domniei sale, nu ar fi mai sănătos să stea liniștit la gura sobei , lângă o cană cu vin fiert???… Zic, ar fi mai ortodox. !!!

  5. Ba da, pentru mafia PRO-PSD-ALDE ”sunt suficiente motive pentru a-l contesta”, că s-a închis sifonul și nu mai au securiștii interlopi ce să sugă.

    • Interesanta logica….
      Votati Romania normala = „-sanatate” +”-educatie”
      Daca iesim din logica partizanatului ar fi o chestie, dar conteaza mai mult aia cu sa moara PSD.

    • PSD a promis 8 spitale şi nu a făcut niciunul.

      Deci lasă vrăjeala, PSD vrea numai să fure.

    • E musai sa iti dai reset, PSD a iesit de la guvernare, in privinta lui ai dreptate, nu te contrazice nimeni, cel putin nu eu.
      Doar ca acum vorbim de bugetul facut de PNL, acesta este subiectul!
      Daca vrei sa deviem putem vorbi si despre altceva, dar nu e cazul, zic si eu.

    • Daaa ,sigur, „e musai sa îți dai reset” și să mai votezi ceva „din scoarță în scoarță” la anul, ca în 2016, ca în ultimii 30 de ani.De ce să „deviem” la faptul că „PSD a ieșit de la guvernare” dar controlează Parlamentul și are oamenii infiltrați în toată administrația? De ce „să moară PSD” când poate să trăiască bine mersi, ca până acum, să „mănânce și gura la’ slugi” ceva, nu?
      Dar hai ” sa vorbim de bugetul facut de PNL, acesta este subiectul!”. Concret, care sunt „motivele suficiente”, pe fiecare categorie în parte, 1,2,3. Sau ” nu e cazul, zic si eu” când e să discutăm concret și nu trollisme în general?

  6. Daca anunță ciolaku un protest în piață venim si facem Craciunul impreuna. Sacrificăm si porcul.

    • Corect in sfirsit ai inteles si tu ceva .Bravos ,dar ti-a luat cam mult sau te-ai trezit brusc din letargie ?

  7. PSD a făcut praf bugetul, a luat din el tot ce a putut pentru sine, rude, prieteni etc. şi acum se prefac că vor să dezbată? Ce bătaie de joc!

    Dăncilă şi Teodorovici şi-au dat derogare de la legea răspunderii fiscale ca să poată măslui cifrele. PNL nu poate face mai rău ca PSD, nu e posibil.

    Măcar de n-ar mai fi românii dobitoci care votează PSD, am avea o oarecare normalitate în ţară.

    • Alta logica imbatabila daca PSD a facut mai rau, e scuzabil ce face PNL

    • Corect in sfirsit ai inteles si tu ceva .Bravos ,dar ti-a luat cam mult sau te-ai trezit brusc din letargie ?

    • Nu cred. Încă au impresia că mai prostesc pe cineva cu „ligica imbatabila” a alegerii răului mai mare, de scârbă să nu-l alegi pe cel mic.

  8. Am citit pe comisarul.ro, ca numerosi pesedisti,au dosare la DNA,aflate aproape de finalizare si in care sun acuzati de furtul a miliarde de euro din Bugetul Romaniei.
    Cum poate un comunisto- securist si un carator de geanta a unui terorist sa ne managerieze banii si viata prin interventia in bugetul Tarii cu ajurorul unor batrani politruci ,din CCR , alesi acolo de catre acesti pradatori ai banilor Tarii . Cum se poate ca persoane care apropie de 80 de ani, sa aiba viziune si claritate asupra dezvoltarii Romaniei in urmatorul an , cand ei au servit trei sferturi din timpul activitatii lor , regimul comunist .

    • Pai, nu se poate, de-asta si e Romania unde e, tot ce lipseste din tara asta e in buzunarele fsn-pdsr-psd de 30 de ani, acolo sunt banii romanilor, furati cu nerusinare, hotii scapati de justitie prin slugile lor de-acolo, bine platite si imbuibate, iar banii dositi prin conturi si nerecuperati! Moartea ceausestilor ar trebui sa va dam, psdeilor, in schimb nici macar puscarie nu faceti, in fiecare zi mai scapa unul de la parnaie, prin smecheriile legislative din ultimii ani, fir-ati ai dracului sa fiti!

    • Cu cit vezi mai multe comentarii fake cu atit se apropie deznodamintul . Totul se stie si cine sunt vinovatii la revolutie si dupa si cine a furat ,cit a furat si unde sunt banii . Urmeaza decontul

  9. Uăi postacilor, ia trimiteți linkul ăsta la Ciolanu ăla: https://www.nytimes.com/reuters/2019/12/23/business/23reuters-italy-budget-approval.html
    Poate îi punți și traducerea, că am dubii că ar vorbii vreo limbă străină. Eventual rusa…

  10. Deci pe vremea lui ceausescu exista o chestie care se cheamă buget și se discuta în MAN.mars la școală și mai învață putina istorie.