G4Media.ro

Alegeri prezidenţiale americane: Donald Trump se confruntă cu o mişcare de frondă…

Sursa foto: Twitter/ Donald Trump

Alegeri prezidenţiale americane: Donald Trump se confruntă cu o mişcare de frondă a Partidului Republican?

George W. Bush și Mitt Romney au anunțat că nu vor vota pentru Trump, relatează „New York Times”. Și nu sunt singurii.

Dar impactul insubordonării lor nu este același ca în urmă cu patru ani, asigură cotidianul american. A nu admite un candidat capricios, care are doar o mică șansă de a se muta din nou la Casa Albă nu are nicio legătură cu ignorarea unui președinte din propriul partid care vrea un al doilea mandat.

O altă poveste de rău augur pentru Donald Trump: mişcarea de frondă din Partidul Republican pare mai profundă decât în 2016. Un număr tot mai mare de membri ai Marelui Partid Vechi (GOP) s-ar gândi astfel să admită public că nu îl vor susține pe miliardar. Mai rău, ei ar putea vota pentru democratul Joe Biden, inamicul declarat la liderului de la Casa Albă.

Este ceea ce Colin Powell, fost secretar de stat pentru George W. Bush, tocmai a anunțat, denunțând „minciunile” lui Donald Trump . „Nu am putut vota pentru el (în 2016) și, cu siguranță, nu îl pot susține pe președintele Trump în acest an”, a declarat la CNN cel care a votat pentru Hillary Clinton la alegerile anterioare și care a indicat explicit că va vota pentru Joe Biden.

La rândul său, Cindy McCain, văduva senatorului republican John McCain, este aproape sigură că îl va sprijini pe fostul vicepreședinte al lui Barack Obama. În ceea ce îl privește pe Jeb Bush, fost guvernator al Floridei și fratele lui George W. Bush, acesta nici măcar nu este sigur că va merge la vot.

Gestionarea proastă a pandemiei de către președinte și postura sa securitară în fața protestelor americane împotriva brutalității poliției după moartea lui George Floyd par să fie la originea acestor poziții. Se pare că afirmaţiile fostului secretar al Apărării, Jim Mattis, care l-a acuzat pe Donald Trump că „a împărțit America”, au fost elementul declanșator. După acest discurs, senatoarea republicană de Alaska, Lisa Murkowski, a fost una dintre primele persoane care și-au exprimat îndoielile cu privire la votul pentru Trump. Mulți oficiali au spus apoi cu voce tare că actualul președinte pare incapabil să-și îndeplinească atribuțiile.

„A venit timpul pentru o nouă conducere în această țară”, a declarat William H. McRaven, amiralul, acum pensionar, care a condus atacul soldat cu moartea lui Osama bin Laden. Și el continuă: „Președintele Trump a arătat că nu are calitățile necesare pentru a fi un bun comandant-șef”.

Casa Albă nu este însă în flăcări, deocamdată. Donald Trump a câștigat într-adevăr alegerile din 2016, în ciuda unui număr semnificativ de republicani și ofițeri militari retrași care au refuzat să-l susțină. Și președintele american are mult mai mulți susținători în GOP decât în 2016. Printre susținătorii săi de neclintit se numără lideri republicani precum Mitch McConnell, lider al majorităţii în Senat, și foști dușmani precum senatorii Ted Cruz și Lindsey Graham. Și sondajele recente indică faptul că republicanii de la bază sunt sută la sută în spatele președintelui. Însă opoziția coordonată de unii republicani i-ar putea încuraja pe cei mai sceptici să-și lase deoparte loialitatea față de partid și să conducă astfel la o frondă structurată și potențial dezastruoasă pentru Donald Trump.

Sursa: Le Point / Traducerea: Rodezia Costea (Rador)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. ar putea fi sfarsitul republicanilor si al rasismului in SUA

  2. “You have enemies? Good! That means you’ve stood for something.” Winston Churchill
    Trump a avut de la inceput opozanti in GOP si si-a mai si facut altii noi pe parcursul primului mandat. Asa-i in tenis.
    Asta nu inseamna ca se intorc republicanii impotriva lui. Din contra, chiar daca multi conservatori erau sceptici legat de persoana lui Donald Trump in 2016 (si eu eram), politicile lui i-a convins ca este un presedinte bun.

  3. Vad ca g4 media tine mortis sa ne convinga ca republicanii incep sa-l paraseasca pe Trump. Dar exemplele mentionate nu sut nici relevante nici importante ca numar. In primul rand acei „dizidenti” n-au votat nici in 2016 cu Trump. Si atunci cum poti sa spui ca nu-l mai vor?
    Manipulare, manipuare, dar sa stuim si noi motivul

  4. @zvarosvski
    Enunti prostii mai mari decat tine. Republicanii sunt urmasii sudistilor, daca era dupa ei si acum erau negrii pe plantatie. Dar e mai usor sa faci pe cineva dobitoc decat sa deschizi o sursa de informare (nu zic carte ca te superi)

    • A ramas o vorba de la Abraham Lincoln: „Better to remain silent and be thought a fool than to speak and to remove all doubt.”
      „Republicanii sunt urmasii sudistilor” e o enormitate care arata o lipsa crasa despre istoria SUA.
      Abraham Lincoln este cea mai mare figura istorica a SUA, cel care a condus Uniunea (compusa din 25 de state din nordul si vestul SUA) in razboiul civil impotriva Confederatiei (compusa din 13 state din sudul SUA) pentru abolirea sclaviei.
      Abraham Lincoln a fost, totodata, primul presedinte republican al SUA.

    • @Cristian, ti-a explicat utilizatorul de mai sus de ce esti dobitoc

    • Cristian, ai făcut istoria cu tapalaga și pantazi? Sau cu profesorul lui casually? Ce surse de informare ai avut? Saul Alinsky?

  5. dar ce fragili sunteti mai baieteii lui trump. it’s ok, calmati-va, doar voi aveti impresia ca your sugar daddy is a winner, pt toata lumea e un loser penibil. ca asa ganditi voi, ca la gradinita. mai vorbim cand mai cresteti un pic, cand invatati sa aveti un dialog, ca acum doar urlati ca lumea nu e cum vreti voi sa fie, ci e asa cum e.

    • Ma scuzati, ma bag in seama fără sa știu despre ce vorbesc. Și îmi plac fluturașii. Cum care? Aia care îmi ies pe urechi.

  6. Acest „nou” articol despre republicani care il parasesc pe Trump si care, ar fi in stare sa se arunce in bratele vanjoase ale lui Biden, este o reluare a articolului de ieri, cu alt titlu, dar cu aceiasi eroi, nimic nou, de fapt.
    In loc sa ne prezinte penibila manifestatie demonocrata, a catorva lideri in frunte cu Pelosi ce au tinut un „minut de reculegere” in memoria lui Floyd, lung de fix 8 minute si 46 secunde, g4 media se inspira din „maretele” stiri prezentate pe la CNN sau in NYT prin care nu servesc adevarul, ci doar interesele cuiva…..
    Democratii se fac ca nu au auzit de victime ale rasismului in timpul presedintiei lui Obama: nici usturoi n-au mancat, nici gura nu le miroase…..

  7. Multi campioni ai Istoriei SUA pe aici !

    PS. „Ce-i mana pe ei in lupta ?”

  8. e de notorietate partizanatul G4Media pentru Partidul Democrat din USA