G4Media.ro

Alegeri cu miză majoră pentru șefia CSM: instituția va face anul viitor…

Sursa Foto: Colaj G4Media.ro

Alegeri cu miză majoră pentru șefia CSM: instituția va face anul viitor mutări cruciale pentru Justiție / Judecătoarele Andrea Chiș și Gabriela Baltag concurează joi pentru postul de președinte

Alegerile pentru noua conducere a Consiliului Superior al Magistraturii vor avea loc joi, iar bătălia pentru pentru funcția de președinte se va duce între judecătoarele Andrea Chiș și Gabriela Baltag. Chiș și-a anunțat, joi, oficial candidatura, făcând public proiectul de candidatura. Judecătoarea Gabriela Baltag a confirmat pentru G4Media.ro că și-a depus candidatura și a pus redacției la dispoziție proiectul de candidatură.

Funcția de președinte al CSM, pe un an de zile, reprezintă o poziție cheie în sistemul judiciar. Instituția va face anul viitor trei mutări importante pentru justiția din România, între care numirea unui nou șef la Înalta Curte și la Inspecția Judiciară.

Despre importanța alegerilor pentru funcția de președinte CSM scrie chiar judecătoarea Andrea Chiș în proiectul său de candidatură.

Miza alegerilor. ”Anul ce urmează aduce pe agenda consiliului chestiuni de importanță majoră pentru sistemul judiciar, respectiv:

  • numirea președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție,
  • numirea noului sau a noilor inspectori șefi ai Inspecției sau Inspecțiilor Judiciare,
  • precum și organizarea alegerilor pentru noul Consiliu Superior al Magistraturii.

Președintelui CSM îi revine un rol important în propunerea calendarului și stabilirea ordinii de zi a ședințelor. Pentru stabilirea calendarului alegerilor pentru noul CSM, e nevoie și de consultarea instanțelor și parchetelor. Cuvintele cheie sunt previzibilitate și responsabilitate”, se arată în proiectul de candidatură al judecătoarei Andrea Chiș.

Cine este șeful CSM? În prezent, funcția de președinte al CSM este deținută de judecătorul Bogdan Mateescu, care conduce și secția de judecători. Actualul președinte își încheie mandatul cu excluderea judecătorului Cristi Dănileț din magistratură, decizie care a generat îngrijorări la Bruxelles și Ambasada SUA, dar și din partea asociațiilor de magistrați din țară.

Aflat de partea protestatarilor pe vremea lui Dragnea, după ce a fost ales șef al CSM în acest an, judecătorul Bogdan Mateescu s-a aliat în Consiliu chiar cu cele pe care înainte le blama, judecătoarele din grupul Savonea. Tatăl lui Mateescu este primar PNL în Băile Govora. Cei doi Mateescu, tată și fiu, au fost vizați de un dosar de corupție redeschis la Secția Specială, clasat însă în vara lui 2020.

Ce face președintele CSM? Președintele CSM controlează activitatea administrativă a consiliului, adică stabilește ordinea de zi a ședințelor plenului și a secțiilor. Practic, cam tot ce ține de cariera magistraților sau de activitatea instanțelor (regulament de ordine interioară, posturi la concurs, înființare sau desființare de secții) intră în competența Consiliului Superior al Magistraturii. Președintele CSM este apoi interfața instituției, el comunică cu celelalte puteri în stat și.

Cum se desfășoară alegerile? Alegerile pentru noua conducere a CSM au loc joi, 16 decembrie. Potrivit unor modificări operate de PSD la legile justiției, cele două secții (de judecători și de procurori) desemnează prin vot candidatul la funcția de președinte, respectiv de vicepreședinte.

Ședința secției de judecători este programată joi la ora 12. Secția de procurori din CSM l-a desemnat deja pe Nicolae Solomon pentru funcția de vicepreședinte.

Noua conducere a CSM este aleasă apoi prin votul plenului, format din 19 membri: 14 judecători și procurori, ministrul justiției, șefa Înaltei Curți și cei doi reprezentanți ai societății civile). Plenul CSM se va reuni joi de la ora 13.

Cine este Andrea Chiș?

Judecătoarea Andrea Chiș s-a plasat constant în tabăra reformistă din CSM. A fost printre puținii judecători din secție care a votat împotriva excluderii judecătorului Cristi Danileț din magistratură.

Potrivit juridice.ro, Andrea Annamaria Chiș este judecător de peste 25 de ani. A fost judecător la Curtea de Apel Cluj și este lector universitar dr. la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. A scris și a coordonat proiectul TAEJ – Transparență, Accesibilitate și Educație Juridică prin îmbunătățirea comunicării publice la nivelul sistemului judiciar, având ca și componente comunicarea interprofesională offline și online, precum și cu celelalte puteri ale statului și mass media.

Din proiectul de candidatură depus de Andrea Chiș:

  • Despre Inspecția Judiciară: Am făcut parte din comisia de examinare a actualului inspector șef al Inspecției Judiciare, dar nota mea a fost anulată, iar Inspecția Judiciară, în continuare, așa cum am arătat în anul 2016, reprezintă o amenințare din interiorul sistemului judiciar, având în continuare o practică neunitară, o lipsă de transparență a soluțiilor de clasare, iar cel puțin aparența creată de această instituție este de tratament diferențiat, mai cu seamă în ceea ce privește libertatea de exprimare, între colegii care au criticat în acești ani legile justiției și cei care le-au susținut.
  • Despre Secția Specială: am propus public, în ședința Plenului, o garanție suplimentară în cazul desființării SIIJ, înțelegând optica și îngrijorarea unor colegi, chiar dacă nu eram de aceeași părere în ceea ce privește utilitatea acestei instituții și garanțiile pe care le oferea cu privire la independența judecătorului și a procurorului, însă propunerea mea nu a fost însușită și nici nu au existat altele în avizul pe care l-am dat cu privire la propunerea de desființare. Sunt deschisă să discut cu colegii mei din consiliu, din instanțe și parchete garanția propusă deja sau altele și voi facilita o decizie la nivel de sistem, acceptată de o majoritate.
  • Despre valul de pensionări din sistem: Cu tristețe constat că am avut prevăzut corect, cu mai mulți ani în urmă, că pensionarea colegilor la împlinirea vechimii de 25 de ani în profesie, excepție până la momentul alegerii actualului consiliu, va deveni un fenomen pe scară largă și aceasta nu datorită amenințărilor externe legate de abrogarea pensiilor de serviciu, care, așa cum se cunoaște, au fost înlăturate prin deciziile Curții Constituționale, ci datorită nouă, celor aleși de colegii noștri.
  • În prezent, foarte mulți colegi, în special de la instanțele de control judiciar – Înalta Curte de Casație și Justiție, curțile de apel și tribunale, dar și de la judecătorii, aleg să se pensioneze de îndată ce ating vechimea cerută de lege. Se depopulează curțile și tribunalele.
  • Sunt puțini cei care mai doresc să promoveze în funcții de execuție, dar și de conducere. Avem un număr foarte mare de funcții de conducere ocupate prin delegări repetate, iar în cazul unora durata lor depășește durata unor mandate sau chiar a două (maxim) posibile, ceea ce este cu totul anormal.
  • Chiar dacă am adoptat regulamente ce permit evaluarea abilităților de judecător a celor care doresc să promoveze efectiv pe funcții de execuție (așa cum mi-am dorit în proiectul de candidatură), e nevoie de o evaluare a modului în care acestea au fost aplicate, pentru a verifica dacă sunt stimulați colegii să candideze ori, dimpotrivă, să se pensioneze.

Citește aici integral proiectul judecătoarei Andrea Chiș, membru CSM

Cine este Gabriela Baltag?

Judecătoarea Gabriela Baltag a fost şefa Asociaţiei magistraţilor şi provine de la Tribunalul Neamţ. Împreună cu Evelina Oprina, ea reprezintă nucleul cel mai dur anti-reformist din CSM. Cele două judecătoare sunt mai vehemente chiar şi decât tabăra Savonea împotriva DNA şi SRI.

Ele au criticat constant binomul DNA-SRI şi – ceea ce au numit – abuzurile DNA. Judecătoarea Gabriela Baltag este o obişnuită a platourilor Antenei 3 şi a luju.ro, o publicaţie vehementă împotriva justiţiei.

Judecătoarele Gabriela Baltag şi Evelina Oprina au votat, luni, pentru diminuarea salariului cu 25% timp de un an, în cazul judecătorului Cristi Dănileț.

Din proiectul de candidatură:

  • Sunt în măsură să afirm faptul că la data de 01.08.2016 salarizarea aplicabilă familiei ocupaționale ,,Justiție” trebuie să aibă la bază o valoare de referință sectorială de 605,225 lei. Prin urmare, la momentul intrării în vigoare a prevederilor Legii nr.153/2017, salariile existente în sistemul judiciar trebuiau să includă în calculul lor o valoare de referință sectorială de 605,225 lei, motiv pentru care plafonarea și deci grilele din acest act normativ menționat mai sus nu sunt aplicabile sistemului judiciar.
  • Cât timp ordonator principal de credite rămâne Ministerul Justiției și nu Înalta Curte de Casație și Justiție, astfel cum a decis recent Consiliul Superior al Magistraturii atunci când a acordat aviz pozitiv12 pe un proiect legislativ de modificare a art. 131 și art. 132 din Legea nr. 304/2004 de organizare judiciară, instanțele vor fi reprezentate de o parte a executivului spre deosebire de
    parchete care au propria lor reprezentare prin Procurorul General.
  • Ministerul Justiției a rămas mereu în urmă cu emiterea actelor administrative care au vizat salarizarea, împrejurare ce a generat mari nemulțumiri la nivelul instanțelor, conducând implicit și la declanșarea a numeroase situații litigioase. Mai mult decât atât, Ministerul Justiției nu poate să invoce în argumentarea soluțiilor administrative adoptate în cazuri particulare, respectiv în emiterea de astfel de ordine, doar existența de hotărâri judecătorești definitive, întrucât atunci când o componentă salarială importantă, așa cum este valoarea de referință salarială( e.g. VRS 605,225 lei) sau un coeficient de ierarhizare( e.g. coeficienții prevăzuți la litera A, pct. 6-13 din anexa la OUG nr. 27/2006, reținuți în raport cu funcția deținută, respectiv
    la nivelul indemnizației procurorilor DNA și DIICOT), stabiliți în baza unui titlu executoriu, trebuie extinsă/extinse la întreaga familie ocupațională, potrivit celor dispuse în mod obligatoriu prin Decizia CCR nr. 794 din 15 decembrie 2016.
  • Președintele Consiliului Superior al Magistraturii împreună cu ceilalți membri ai Consiliului pot depune toate diligențele necesare pe lângă ordonatorul principal de credite pentru a urgenta înlăturarea discriminărilor și, astfel, corectarea înțelegerii și aplicării greșite a dispozițiilor legii în materie de salarizare.
  • Tema pensiei de serviciu a magistraților reprezintă un subiect permanent de adresabilitate a reprezentanților celorlalte două puteri care au înțeles că doar astfel pot convinge populația că îi pot garanta un anumit standard de viață, anume, supunând o altă autoritate a statului unui permanent linșaj, dar mai ales punând presiune și obligând-o să facă față provocărilor declanșate în acest mod în detrimentul concentrării depline asupra misiunii ce îi este încredințată prin Constituție și lege.
  • Din calitatea de Președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, având în vedere și experiența anterioară, dar mai ales pregătirea profesională pe care am dobândit-o în timp, pe care am dedicat-o și folosit-o mai apoi, în consultări și diferite expuneri publice corecte, asumate, ce nu au reprezentat niciodată o nesocotire a locului și rolului magistraților, pot aduce nu doar un
    an de liniște pe acest segment, pot convinge celelalte două puteri că această manieră de abordare a temei pensiei de serviciu este în detrimentul întregii societăți.
  • Despre inspecția judiciară: După atâția ani pot spune că, probabil, cea mai deplină independență s-ar garanta Inspecției Judiciare dacă aceasta nu ar mai fi, în niciun mod, legată
    de Consiliul Superior al Magistraturii. Activitatea disciplinară a inspectorilor judiciari ar fi poate mai puțin contestată dacă nu ar mai exista instituția avizării și nici cea a confirmării soluțiilor (…) Activitatea Inspecției Judiciare nu este deloc una populară, motiv pentru care ea formează subiectul a numeroase critici, actele emise făcând obiectul unui număr considerabil de
    litigii înregistrate pe rolul instanțelor/

Citește aici integral proiectul judecătoarei Gabriela Baltag, membru CSM

Potrivit Constituției, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei. Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii este ales pentru un mandat de un an, ce nu poate fi reînnoit.

Durata mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani.

Hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii se iau prin vot secret. Preşedintele României prezidează lucrările Consiliului Superior al Magistraturii la care participă.

Sursa Foto: Colaj G4Media.ro

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

40 comentarii

  1. De departe judecătoarea Baltag are profilul profesionistul și neatarnat politic cum sunt ceilalți!
    Sper sa aibă șansă într-un sistem judiciar ocupat de hastagisti!

    • Da, daca e cu Antena 3 si luju.ro e foarte buna pentru troli rusi ca tine!

    • De la rusi vine … ploaia …
      Se simte Crivăț de schimbare de la răsărit.

    • Mariane la ant 3 l am văzut și pe Barna și pe Cioloș…Și mulți alții de pe la usr…Știu ca deranjează pozițiile tuturor celor care scot la iveala rahatul făcut de justiția hastagista!

    • Buna gluma @Andrei :))

    • da, stim de la Antena 3 cat e de neatarnata 🙂
      si se vede ca se preocupa in principal de salariile si de pensiile ce le revin…

    • Evident ca judecatoarea Baltag este un profesionist din moment ce primele lucruri la care se gandeste legat de sistemul judiciar este salariul si pensia speciala.

    • Mai tibi în campanie electorala se mai fac tot felul de promisiuni…:) exact ca în viata politica…

    • justitia E PE PILOT AUTOMAT. DE LA VARANU & CO

    • Se întâmplă rotația cadrelor la Conducerea Statului Mafiot. (Securitatea)

    • păi să pună la șefie
      un cizmar, ceasornicar, un croitor – ceva

      dintr-astea, de modă veche
      à la „odă prea-iubitului”

  2. O sa castige grasuna aia care pare ca are o viata cumpatata si ferita de excese bahice si culinare.

    • Sunt promovați judecătorii din zone cu corupție generalizată dar care nu au găsit niciun corupt.

    • Asa cred si eu. Reptrezentata GIO Savonea adica Baltag castiga detasat. Tara asta parca poarta inca un blestem milenar.

    • Nu degeaba pizdeii le-au dat magistraților pensii speciale si la vârste fragede, acum vedem efectul.

  3. Câștigă coada de Baltag a mafiei.

  4. La un calcul sumar, impartirea asta atat de clara intre optiunile fiecareia dintre candidate ar avantaja-o pe Chis, pentru ca procurorii din CSM ar trebui sa fie mai de partea ei, nu cu Chis, care-i faulteaza pe unde da de ei. In mod normal, si Predoiu tot cu Chis ar trebui sa voteze. Se fac 9 voturi din 19 si mi-e greu sa cred ca niciun alt judecator nu voteaza cu Chis in afara de ea. Dar socoteala de-acasa…

  5. Este clar cine va fi ales la sefia CSM din Romanika: Gabriela Baltag, alias Gaby Secure! 🙁 De ce? Well, fiindca isi ia lumina de la luju.ro, Antena 3, „La Piovra” din justitie e pe val, Mateescu e actualul shef, etc. Intr-o tzara normala, pan.arama asta nu ar fi avut nici o sansa, nici macar ca magistrat, dar in Romanistan unde ma.fia din justitie are radacini si radacini, no chance … De fapt as zice ca interlopii si politicienii corupti sunt mici copii pe langa ma.fiotii astia din justitie 🙁

  6. Deci ce sa mai intelegem?
    Stelian a incalcat independenta justitiei spunind: ”sunt luate cu japca”
    Gabriela spunea: „abuzurile DNA” si nu incalca pe nimeni (sau nimic)!

  7. Evident ca judecatoarea Baltag este un profesionist din moment ce primele lucruri la care se gandeste legat de sistemul judiciar sunt salariul si pensia speciala.

  8. Baltag are un nume predestinat pentru functia de presedinte CSM. Chiar a fost o lovitura de topor data justitiei, ultima isprava karatistul Danilet. Traiasca Latrina 3 care a promovat-o pe tanti jude.

  9. Cred că trebuie întrebat Varanul. Sau Vântu. Sau Ghiţă. Sau Alina Bica. Sau ăla din Italia… Chiar şi Dragnea trebuie să aibă vreo părere…

  10. Speranțe minime ca CSM dorește sau este capabil in a se reformă . Ciuma roșie a știut prin cei mai ticăloși miniștrii ai justiției ( fie alta întrebare, autor al teribilei ordonanțe 13, fie buburosul sovietic) să impună capete de pod în CSM și mult mai important , in curtea neconstituțională dorneanu . Din aceste poziții cheie indivizi și individe(sic) impun României un sistem tribal , autoritarist și discreționar . Interesele caracatiței roșii devin instantaneu , interesele lor . Par niste Katiuse care se multiplica . Atunci când speri că ai omorât hidra , taindu-i capul , in locul lui cresc alte două la fel de veninoase .
    Un lucru e cert . Iohannis nu a fost mușcat de hidre, el fiind imun la venin . Numai cătușele îl sperie ! De moarte ! I le-a arătat Ciorlacu și în secunda următoare s-a metamorfozat in varanul slugarnic . Grivco , nu Gringo .

  11. Ghici ghicitoarea mea, cine Baltag va cistiga, in actualul CSM.

  12. Judecatoarele ROȘII vor vota desigur cu clona lor.Cucuveaua Savonea și BALTAG sunt aceeași MIZERIE!

  13. CSM-Clanul Securității din Magistratură, respectiv CURtea Prostituționala reprezintă cangrena/mafia supremă îmbârligată dintre Justiție și clasa politică.
    Mă refer la membrii lor…

  14. publicitate ! zilele trecute si-au baut joc de o judecatoare de la curtea de apel constanta ! au umilit-o doar pt ca si-a facut meseria ! …de s-a vb doar despre marele judecator Danilet ? ? ?

  15. Sa vorbesti despre justitie in tara asta este egal cu mersul pe jos în jungla Amazonului…Justiția română este existentă doar la pensii speciali și bănet cât încape , în rest niste potlogari, analfabeți, profitori, penalisti…..Domnilor țara asta nu are justiție!

  16. Baltag asta este chiar ticăloasa! O matracuca!

  17. DNA practic nu mai exista, iar SRI egal PSD+interlopi- daca nu lucreaza cineva mai tare sa faca praf orice urma de Justitie astia sunt principalii autori: SRI+IOHANNIS+ Predoiu (asta chiar ii va pune cruce).

  18. PFFF… DECI SUNT ALEGERI LA CSM..AHAAAA DE ASTA L-AU EXCLUS PE DĂNILEȚ…ACUM SE EXPLICĂ…BALTAG= MATRACUCĂ CORUPTĂ

  19. Oare mai sunt si judecatori si magistrati cinstiti si corecti? Incaseaza sume enorme, sunt protejati de lege. Nu le e rusine de societatea in care traiesc? Nu le e teama ca inter(l)opii aia v(i)olatori si traficanti de copii pe care ii elibereaza ei fara nicio sanctiune s-ar putea sa faca rau si familiilor lor? Le place sa locuiasca in orase cu strazi peticite, cu spitale prafuite si scoli insalubre, pentru ca ei amana solutiile in dosarele politicienilor c(o)rupti pana se prescriu furturile si sp(a)gangelile? Nu au dorinta de a face dreptate si bine oamenilor obisnuiti din aceasta tara?