G4Media.ro

Alba: Obiecte care i-au aparținut lui Iuliu Hossu, într-un eveniment expozițional de…

sursa foto: Catedrala Schimbarea la Față/ Facebook

Alba: Obiecte care i-au aparținut lui Iuliu Hossu, într-un eveniment expozițional de Ziua Naţională a României

O expoziţie cu obiecte rare care i-au aparţinut Cardinalului Iuliu Hossu, figură proeminentă în timpul evenimentelor Unirii Transilvaniei cu Regatul României, a fost vernisată vineri la Principia Alba Iulia, în cadrul evenimentelor dedicate Zilei Naţionale a României şi împlinirii a 104 ani de la actul istoric de la 1 Decembrie 1918, relatează Agerpres.

Intitulată „Artă şi Istorie – Arc peste timp – Episcopul Unirii, Cardinalul Iuliu Hossu”, expoziţia cuprinde veşminte, obiecte personale şi corespondenţa de cancelarie ce au aparţinut celui care în 1969 va deveni Cardinal, aflate actualmente în colecţie privată.

Este pentru a doua oară când obiecte personale aparţinând lui Iuliu Hossu, episcopul Gherlei care a dat citire, în 1 Decembrie 1918, Declaraţiei de la Alba Iulia, sunt expuse în Alba.

În iunie 2019, când Iuliu Hossu a fost beatificat, alături de alţi şase episcopi greco-catolici, în cadrul unei ceremonii oficiate pe Câmpia Libertăţii de Papa Francisc, au fost expuse la Blaj crucea şi inelul primite de la Papa Paul al VI-lea, cel mai probabil în 1969, atunci când a fost făcut cardinal in pectore, pălăria şi zucchetto acestuia, o reverendă, sfeşnice, dar şi ultimul rozariu avut asupra sa pe perioada spitalizării, la Colentina, înainte de a trece la cele veşnice, în mai 1970.

Iuliu Hossu a fost arestat în noaptea de 28 spre 29 octombrie 1948, an în care regimul comunist a dispus interzicerea Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. Între 1950 şi 1954, a fost întemniţat la închisoarea din Sighet. În ianuarie 1955, a fost plasat în domiciliu obligatoriu în două mănăstiri, împreună cu alţi doi episcopi supravieţuitori ai închisorii din Sighet – Ioan Bălan şi Alexandru Rusu. Începând din august 1956, a fost izolat în domiciliu obligatoriu la Căldăruşani vreme de aproape 14 ani.

A murit la Spitalul Colentina din Bucureşti la 28 mai 1970, la vârsta de 85 de ani. A fost înmormântat a doua zi după deces, la Cimitirul Bellu Catolic.

În 7 martie 2019 s-a desfăşurat procedura de deshumare a osemintelor sale. O parte din oseminte au rămas în acelaşi mormânt, cealaltă parte fiind transferate în Eparhia de Cluj-Gherla.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Deși ai luptat pentru Unire, eu te-aș ruga: Roagă-te pentru noi, sfinte Iuliu, să scăpăm de București ! Cred că ți-ai dat seama că Unirea nu ne-a adus nimic bun.

  2. nu exista nicaieri o lista a delegatilor, cu atat mai putin niste acte doveditoare ca au fost delegati prin vot

    asa cum americanii-britanicii-sovieticii au dat in 1944 undo Marilor adunari de la Chisinau si Cernauti, o sa vedem din nou germanii si unguri dand cancel marii „uniri”

    inca mai traiesc oameni care isi amintesc ca germanii si italienii au facut deja prima incercare in 1940, iar clujenii au fost foarte multumiti