G4Media.ro

Agenţia Spaţială Europeană vrea să angajeze şi să lanseze în spaţiu primul…

sursa foto: Pexels.com

Agenţia Spaţială Europeană vrea să angajeze şi să lanseze în spaţiu primul astronaut cu dizabilităţi fizice/ Șeful ESA: Spaţiul este pentru toată lumea şi asta aş vrea să transmit

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) speră să angajeze şi să lanseze în spaţiu primul astronaut cu dizabilităţi fizice şi câteva sute de para-astronauţi aspiranţi au aplicat deja pentru acest lucru, a declarat şeful ESA, Josef Aschbacher, transmite Reuters, citată de News.

Programul spaţial care reuneşte 22 de membri a încheiat cea mai recentă campanie de recrutare de astronauţi şi a primit 22.000 de cereri, a spus Aschbacher.

„Am dori să lansăm un astronaut cu dizabilităţi, care ar fi prima dată în istorie. Dar mă bucur şi pentru ESA, deoarece arată că spaţiul este pentru toată lumea şi asta aş vrea să transmit”, a adăugat austriacul.

ESA, a cărei rachetă Ariane a dominat odată piaţa lansărilor comerciale de satelit, se confruntă cu o concurenţă din ce în ce mai acerbă din partea unor companii finanţate de giganţi ai tehnologiei, cum ar fi Blue Origin, a lui Jeff Bezos şi SpaceX, înfiinţată de Elon Musk.

Fondatorul Amazon, Bezos, speră ca luna viitoare să devină primul om care să meargă în spaţiu cu propria rachetă, subliniind rolul tot mai mare pe care îl joacă miliardarii tehnologici într-un domeniu care a fost cândva dominat de agenţiile publice.

„Spaţiul se dezvoltă extrem de rapid şi dacă nu ajungem din urmă acest tren, rămânem în urmă”, a adăugat Aschbacher, subliniind planurile de a modela agenţia ca un jucător antreprenorial, gata să lucreze cu investitorii în capital riscant pentru a ajuta la creşterea startup-urilor europene, care ar putea rivaliza într-o bună zi cu jucătorii din Silicon Valley.

Dificultăţile sunt imense: bugetul ESA de 7 miliarde de euro este o treime din cel al NASA, în timp ce şapte sau opt lansări pe an sunt mult mai mici comparativ cu cele 40 efectuate de Statele Unite.

Aschbacher, care a crescut uitându-se la stelele de deasupra fermei montane a părinţilor săi din Austria, a candidat odată pentru a deveni astronaut ESA când era student.

Dar ceea ce a fost odată un entuziasm de nişă, a devenit acum mainstream, a spus el. Anunţul de angajare din acest an a atras cereri de aproape trei ori mai mari faţă de cele 8.000 de cereri primite în urmă cu un deceniu, iar un sfert dintre acestea sunt din partea unor femei, în creştere faţă de doar 15% înainte.

ESA a promis să dezvolte tehnologii pentru a se asigura că persoanele cu dizabilităţi, cum ar fi picioarele scurtate, joacă un rol complet. Şi acei astronauţi vor merge dincolo de Staţia Spaţială Internaţională: unii se vor deplasa în staţia Gateway planificată de SUA pe Lună, în timp ce statele membre ale ESA iau în considerare o invitaţie din partea agenţiilor spaţiale chineze şi ruse de a participa la proiectul lor similar de bază lunară.

Ar putea astronauţii europeni să lucreze într-o zi simultan pe două baze lunare diferite? Invitaţia este pe masă şi este o idee foarte frumoasă”, a mai spus şeful ESA.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Sa ia și un LGBT-ist, să fie tacâmul complet!

  2. Eh, asta o sa rezolve toate problemele ESA.

    • Admir gesturile umane de suport si compasiune facute din simtul datoriei fata de cei care sunt nevoiti sa-si traiasca viata cu un handicap. Insa ideologia nu e compasiune, e ALTCEVA.

      A face din discriminarea pozitiva o obsesie e efectul unui puternic dezechilibru in gandire. Atitudinile obsesive motivate ideologic sunt doar perdeaua de fum menita sa mascheze egoismul profund al naturii umane, aceasta boala pentru care nu exista remediu omeneste vorbind.

      Suntem fie prea mandri ca sa ne recunoastem boala ca atare, fie suficient de naivi incat sa credem ca o putem vindeca cu un strat de vopsea. Iar ideologia e instrumentul prin care aceste vulnerabilitati ale mandriei si naivitatii sunt exploatate in scopuri electorale, sau la modul mai general exploatate politic.

      Istoria se repeta. Tot la fel, ideologia comunista a manipulat politic naivitatea maselor care credeau ca nu setea de putere, ci compasiunea pentru clasele defavorizate era motivatia care le anima liderii.

  3. Biden e deja pierdut in spatiu.

  4. Gandind obiectiv, ceea ce multi din comentatorii de aici nu prea au capacitatea mentala sa faca, ar putea sa fie o idee foarte buna, in functie de ce dizabilitati fizice are respectivul(a). Daca spre exemplu are picioarele paralizate sau amputate, faptul ca e in gravitatie zero ar elimina mare parte din problema, te poti deplasa linistit prin statie doar cu mainile. Nu stiu cum ar fi in cazul unei iesiri in spatiu totusi, costumele alea nu-s facute pentru oameni cu dizabilitati. Insa daca e ancorat(a) bine, nici asta n-ar trebui sa fie o problema majora.

    Mai calmati-va cu LGBT (ai o problema nene, n-are legatura), problemele ESA si comentariile politice, nu-i deloc o initiativa rea.

    • Oamenii experimenteaza pt a vedea cum o persoana cu handicap se descurca in spatiu. Mai devreme sau mai tarziu vom ajunge acolo

    • @postake

      De ce iti dai cu parerea pe subiecte unde nu vei avea in veci un cuvant de spus? Esti cu o clasa sub personal si cu idei putine si fixe. Fugi repede la magazinul de la colt, bea 5 beri sau votka si apoi voteaza psd. Asta este maximul vietii tale

  5. Ba, sa-mi fie cu iertare, spatiul cosmic chiar nu e pentru toata lumea. Sefimea Europei e poluata rau de tot.

  6. Stephen Hawking cu toate dizabilitățile lui ar fi fost mult mai util/valoros în spațiu decât postacul sănătos tun. Dar ce zic, nu doar în spațiu.

  7. Oho, câte aspecte noi pot fi soluționate de aceste persoane în spațiul cosmic!
    Din păcate, nici literatura SF nu a avut atâta imaginație…
    Felicitări, inițiatorului!