G4Media.ro

Aflat la Ierusalim pentru a discuta despre anexarea unei părți din Cisiordania,…

Aflat la Ierusalim pentru a discuta despre anexarea unei părți din Cisiordania, ministrul american de Externe acuză Iranul că seamănă teroare

Șeful diplomației americane, Mike Pompeo, a acuzat Iranul că “seamănă teroarea” în Orientul Mijlociu în ciuda pandemiei de Covid-19, cu ocazia unei vizite fulger, miercuri, la Ierusalim, pentru a discuta despre proiectul de anexare de către Israel a unor porțiuni din Cisiordania ocupată.

La prima sa deplasare în străinătate după aproape două luni, secretarul de stat american a purtat o mască în culorile drapelului american la sosirea sa pe aeroport înainte de a merge la Ierusalim pentru a sta de vorbă cu prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu.

“Chiar în timpul acestei pandemii, iranienii folosesc resursele regimului ayatolahului pentru a răspândi teroarea în lume și asta chiar când poporul iranian suferă enorm, ceea ce spune multe despre cei care conduc țara”, a declarat dl Pompeo într-o conferință de presă împreună cu dl Netanyahu.

Iranul, oaia neagră din perspectiva Israelului și a Statelor Unite, este țara cea mai afectată de epidemie în Orientul Mijlociu, cu peste 110.000 de cazuri de persoane contaminate.

În ultimele trei săptămâni, cel puțin șase lovituri au fost atribuite aviației israeliene contra unor ținte pro-iraniene în Siria, ceea ce a dus la o dezbatere privind reducerea sau menținerea în țară a unor efective ale Iranului, aliat al regimului lui Bachar al-Assad.

Teheranul “nu și-a oprit niciun moment planurile și acțiunile violente contra americanilor, israelienilor și a tuturor celorlalți în regiune”, a afirmat dl Netanyahu, spunând că vrea să “combată” “agresiunile Iranului în Siria” și în altă parte.

”Amenințare” pentru pace

Vizita lui Mike Pompeo vine la aproape doi ani după recunoașterea de către administrația Trump a Ierusalimului, oraș aflat în dispută, drept capitală a Israelului, și în ajunul învestirii unui guvern de uniune între dl Netanyahu și fostul lui rival Benny Gantz, menit să pună capăt celei mai rele crize politice din istoria Israelului.

Acordul lor de împărțire a puterii prevede prezentarea, începând de la 1 iulie, a unei strategii de punere în practică a proiectului american prezentat în ianuarie de președintele american, Donald Trump, pentru a debloca conflictul israelo-palestinian.

Planul, respins de palestinieni, prevede anexarea de către Israel a văii Iordanului și a coloniilor israeliene din Cisiordania ocupată, ca și crearea unui stat Palestinian pe un teritoriu redus.

Puțin înaintea sosirii dlui Pompeo, un adolescent palestinian a fost ucis de un tir al unui soldat israelian în timpul unor ciocniri în sudul Cisiordaniei, potrivit ministerului palestinian al Sănătății. În ajun, un soldat israelian a fost ucis de pietre aruncate de palestineni.

“Decizia (privind anexarea, n. red.) va fi luată de Israel și vreau să știu ce crede despre asta noul guvern”, a declarat dl Pompeo într-un interviu pentru cotidianul Israel Hayom, înaintea vizitei sale.

“Statele Unite sunt parte în acest plan”, a ripostat negociatorul șef al palestinienilor, Saëb Erakat, susținând că Washingtonul nu i-a contactat pentru a pregăti această vizită.

“Lideri internaționali ne-au atras clar atenția că anexarea ar reprezenta o amenințare nu numai pentru pacea din Orientul Mijlociu, ci și pentru sistemul internațional în întregime”, a adăugat el.

”Marele Israel”?

În ultimul deceniu, sub egida lui Benjamin Netanyahu, populația din coloniile israeliene din Cisiordania a crescut cu 50%, depășind 450.000 de persoane, care trăiesc adesea conflictual alături de 2,7 milioane de palestineni.

Coloniile sunt și o problemă de politică internă în Statele Unite, unde mișcări evanghelice, susținute de republicanii lui Donald Trump, apără proiectul unui “mare Israel” care să includă teritorii din Cisiordania.

La apropierea alegerilor prezidențiale americane din noiembrie, “administrația Trump vrea cu adevărat ca anexarea să se concretizeze”, explică Daniel Shapiro, ambasadorul american în Israel sub fostul președinte american Barack Obama.

“Administrația Trump este probabil puțin preocupată de delimitări precise, dar caută  să obțină o realizare (…) care să fie prezentată bazei electorale evanghelice a dlui Trump și alegătorilor evrei de dreapta”, a declarat el pentru AFP.

În Israel, sondajele sugerează un sprijin ridicat pentru anexare din partea dreptei, dar nu a centrului și stângii, tendințe reprezentate în guvernul de uniune în special de Benny Gantz, care a emis îndoieli în legătură cu o anexare rapidă.

Analiști israelieni se așteaptă deci la măsuri limitate ale viitorului guvern, precum alipirea la Israel a coloniilor din apropierea Ierusalimului, doar dacă, potrivit dlui Shapiro, nu va aștepta numele viitorului locatar al Casei Albe.

Sursa: Le Point / Traducere: Gabriela Sîrbu (Rador)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...