G4Media.ro

Adunarea Generală a judecătorilor de la Curtea de Apel Constanţa: „Fără limită…

Sursa foto: G4Media.ro

Adunarea Generală a judecătorilor de la Curtea de Apel Constanţa: „Fără limită de vârstă pentru acordarea pensiei de serviciu”/ „Eventualele modificări să se facă gradual, doar pentru viitor”

Adunarea Generală a judecătorilor de la Curtea de Apel Constanţa a emis în unanimitate un punct de vedere nefavorabil propunerii de modificare a Statutului magistraţilor prin care, până în 2035, se introduce limita de vârstă de 60 de ani pentru pensionare, se arată într-un comunicat al CA Constanţa. În prezent, magistraţii se pot pensiona doar dacă au vechimea de 25 de ani în profesie.

Judecătorii solicită ca eventuale modificări la lege să se aplice doar celor care vor intra în profesie după intrarea în vigoare a legii. Cu majoritate de voturi, judecătorii de la CA Constanţa propun ca o eventuală modificare a legii prin introducerea unei vârste de pensionare să se facă gradual, etapizat.

După apariţia primelor informaţii publice privind reforma pensiilor magistraţilor şi introducerea unei vârste de pensionare, plenul CSM a convocat adunările generale ale instanţelor şi parchetelor pentru emiterea unor puncte de vedere.

Potrivit amendamentelor la Satututul magistraţilor trimise la Camera Deputaţilor:

* se introduce condiţia de vârstă, pe lângă vechimea în profesie de minim 25 de ani, pentru pensionarea magistraţilor, etapizat, astfel încât în 2024, aceştia să iasă la pensie doar dacă au împlinit 50 de ani, iar în 2035, doar dacă au împlinit 60 de ani

* pensiile în plată vor fi impozitate cu 30%, pe partea care depăşeşte salariul minim brut şi care nu este supusă principiului contributivităţii;

* baza de calcul nu va mai viza veniturile din ultimele 12, ci va creşte treptat la 300 luni (adică 25 de ani);

* procentul aferent bazei de calcul (valoarea pensiei din venituri) va fi de 65%, nu de 80% pentru personalul auxiliar de specialitate (grefieri);

* personalul auxiliar din instanţe şi parchete se va pensiona la 65 de ani (grefieri);

* se va elimina treptat vechimea asimilată din alte profesii juridice;

* pensiile magistraţilor vor fi plafonate la nivelul din septembrie 2017;

* actualizarea pensiilor nu se va mai face în funcţie de creşterea indemnizaţiei.

Citeşte mai jos comunicatul CA Constanţa:

„La data de 31 mai 2023, ora 1000, la sediul Curţii de Apel Constanţa a avut loc şedinţa Adunării Generale a Judecătorilor, convocată de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, în temeiul art.55 alin.(4) din Legea 304/20022 privind organizarea judiciară şi art. 38 lit. a) din Legea 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii având înscrisă în ordinea de zi: Exprimarea unui punct de vedere referitor la necesitatea adoptării unui sistem real de etapizare a vârstei standard de pensionare, care să evite disfuncţiile şi inechităţile din sistemul judiciar, cu asigurarea previzibilităţii şi respectării statutului constituţional al magistraţilor.

După dezbateri şi supunere la vot Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Constanţa, în temeiul dispoziţiilor art.13 lit. c) din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti, aprobat prin H.C.S.M. nr. 3243/2022, a hotărât:

,,Cu unanimitate de voturi, emiterea unui punct de vedere nefavorabil propunerii de modificare a art.211 din Legea nr.303/2022, în sensul că se impune eliminarea oricărei condiţii privind limita de vârstă pentru acordarea pensiei de serviciu, iar în subsidiar, se impune ca orice modificare legislativă cu privire la acest aspect să fie aplicabilă exclusiv pentru viitor, respectiv pentru magistraţii care vor intra în profesie ulterior modificării legii, fără a afecta drepturile judecătorilor aflaţi în funcţie.

Cu majoritate de voturi, emiterea unui punct de vedere ca o eventuală modificare a legii prin instituirea unei vârste legale de pensionare să facă obiectul unei reglementări cu caracter  gradual, etapizat, care să evite disfuncţiile şi inechităţile din sistemul judiciar, cu asigurarea previzibilităţii şi respectării statutului constituţional al magistraţilor, în mod similar cu majorarea graduală a vârstei standard de pensionare ce s-a realizat în sistemul public de pensii (prin stabilirea vârstei de pensionare raportat la luna şi anul naşterii asiguratului şi pentru o perioadă de timp mai îndelungată).”

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Câtă nesimțire la șleahta asta de moșnegi aroganți și corupți.

  2. Voi ar trebui să lucrați până la 75 de ani și pensia contributivă ! Vă ajunge salariul imens și banii din corupția care colcăie în rândurile voastre. Și nu răspundeți deloc pentru greșelile voastre.

  3. Greu se enunță la pensiile gingașe
    Un simplu muritor iese la pensie la 65 cu o pensie mizeră iar dacă mai mănâncă pensia 10 ani să fie fericit
    Ei gingașii ies la 45-50 , cum a ieșit fostul șef DNA și dacă o duc tot până la 75 de ani , mănâncă pensia gingașă 25 de ani
    Unii mănâncă pensia cam 10 ani și se chinuie , gingașii mănâncă pensia cam 25 și se lăfăie în huzur
    Că așa este viața , nu-i așa Nicule , Marcele și Klaus
    Ce mai iubiți voi poporul
    Nu vă mai dați cu cărămida în piept că suferiți pentru plebe , mă ai bine să v-o dați în cap
    Sau plebea mai bine vă dă cu votul în cap și șutul în dos