G4Media.ro

Administrația Sector 4 București cumpără măști de protecție la prețuri de șase-șapte…

Sursa Foto: Facebook/ Daniel Băluță

Administrația Sector 4 București cumpără măști de protecție la prețuri de șase-șapte ori mai mari decât prețul la zi / Cum explică câștigătorii licitației diferențele atât de mari/ UPDATE Precizările primăriei

Administrația locală din Sector 4 a anunțat în luna mai că pune la bătaie un buget în valoare de peste 64 de milioane de lei pentru a achiziționa 15,4 milioane de măști faciale medicale de unică folosință și peste 30 milioane de mănuși tot de unică folosință.

G4media a intrat în posesia documentelor licitației din care reiese că administrația sector 4 a selectat deja cinci societăți de la care va cumpăra aceste produse, însă prețul de achiziție este de șase-șapte ori mai mare comparativ cu prețul pieței la zi și de trei ori mai mare decât cu prețul la care ministerul sănătății a achiziționat cele o sută de milioane de măști în luna iunie.

Administrația locală din sectorul 4 va cumpăra măști la prețur de 1, 68 RON, 1, 75 RON sau chiar 2,25 RON bucata, în timp ce ministerul sănătății a plătit în luna iunie 0,64 RON pe mască de la Naguma Medical Supply.

Între timp, prețurile au scăzut cu mult, iar astăzi prețul de achiziție al măștilor de către stat a coborât la aproximativ 0,30 de RON pe mască. Altfel spus, administrația sector 4 se pregătește să plătească de șase-șapte ori mai mult pentru achizițiția celor 15 milioane de măști, comparativ cu prețul la zi.

Măștile și mănușile ar urma să ajungă în special în unitățile de învățământ. O parte dintre participanții la licitație ne-au transmis însă că prețul măștilor care vor fi cumpărate după 19 septembrie va fi mai mic.

Direcțiile din cadrul Primăriei Sector 4, administrație condusă de primarul Daniel Băluță (PSD), au anunțat pe 14 mai o licitație pentru achiziția de măști și mănuși. Valoarea celor două contracte putea ajunge până maximum 64,8 de milioane de lei.

Deși până în acest moment, pe site-ul public de licitații (https://e-licitatie.ro/pub) nu a fost anunțat câștigătorul – se așteaptă depunerea unor contestații până la sfârșitul săptămânii, G4media.ro a intrat în posesia raportului comisiei de specialitate privind desemnarea firmelor câștigătoare.

Din documente reiese că direcțiile Primăriei Sector 4 vor cumpăra 15,4 milioane de măști de protecție de unică folosință la un preț între 1,68 de lei bucata și 2,25 lei bucata.

Asta în condițiile în care licitațiile de acest gen din ultima vreme au fost câștigate cu prețuri de 0,30 lei bucata.

Așa cum reiese din documentul obținut de G4media.ro, în contractul cadru pentru furnizarea de măști se vor face achiziții de la trei firme: Azera Trade SRL din București, Inedit Clean Total SRL din București și Rovomatic Grup Construct SRL din București.

La licitația deschisă în luna mai, firmele interesate au avut timp să depună oferte până la mijlocul lunii iunie.

Explicația supraprețului

Deși Azera Trade a avut cel mai bun punctaj, modul de organizare al licitației nu îi permite să se bucure că a câștigat contractul.

”Am vrut să avem o listă de 20 de firme pe care să le selectăm. Prețul a fost unul orientativ la perioada lunii mai-iunie. După ce selectam cele 20 de firme, în funcție de nevoile momentului, doream să cerem oferte către cele 20 de firme de pe listă. Dacă era o firmă care putea să ne aducă întreaga comanda la prețul cel mai mic, atunci cu ea încheiam contractul. Dacă nu putea onora comanda sau nu pe toată, încheiam contractul cu următoarea firmă care avea prețul cel mai bun și tot așa”, ni s-a explicat de la una dintre direcțiile primăriei de sector.

În ceea ce privește prețul, estimat în licitație chiar la peste 3 lei pe mască la nivelul lunii mai, reprezentantul municipalității spune că acest preț a fost stabilit în primărie. ”Probabil s-a făcut media contractelor în piața la nivelul lunii mai, când era stare de urgență”, ne-a mai transmis acesta.

Sergiu Marian Cazan, administratorul și acționarul unic al Azera Trade – firma care are prima șansă să obțină contractul – ne-a precizat că ”la acest moment prețul poate părea mare față de alte contracte din piață, dar pentru perioada mai-iunie, cam acestea erau prețurile”.

Mai mult, acesta susține că deși a oferit în cadrul licitației un preț de 1,68 de lei pe mască, acesta va mai scădea.

”Când cei de la Sectorul 4 vor face o comandă, noi vom ajusta prețul la momentul respectiv. Nu pot să vă spun cu cât, pentru că va fi totuși un nou concurs de oferte”, ne-a mai precizat acesta. Cazan ne-a asigurat că nu cunoaște pe nimeni din primărie și că a fost selectat corect.

Deși firma nu a avut o cifră de afaceri anuala mai mare de trei milioane de lei, spune că poate asigura măștile pentru că le aduce din țară. ”Nu le aducem din China sau din altă țară. Reprezentăm un producător român. Așa că putem să le aducem destul de ușor”, a mai punctat acesta.

Alte oferte

SRL-ul deținut de Sergiu Marian Cazan (Azera Trade) a oferit un preț de 1,68 de lei pe mască. Celelalte două firme selectate de administrația Sector 4 au oferit prețuri de 1,75 de lei pe mască (Inedit Clean Total) și 2,25 lei pe mască de Rovomatic Group Construct.

Inedit Clean Total SRL este o firmă deținută de Mariana Roșu. Aceasta deține mai multe societăți din domeniul medical și al curățeniei în spitale/clinici. Anul trecut aceasta a fost membră în consiliul de administrației al Companiei Municipale Medicale București, societate publică deținută aflată în administrarea Primăriei Generale a Municipiului București. Cotidianul ”Libertatea” a scris în acest că societatea a fost „abonată” în acest an la contractele cu produse de protecție organizată de administrația Gabrielei Firea.

Rovomatic Group Construct îi are ca acționarii sunt Zoița Manciu (cu 50%), Ionuț Tănăsie Manciu (47,5%) și Gheorghe Sota (2,75%). Și societatea s-a mai lipit de contracte publice chiar cu administrația condusă de Daniel Băluță, actualul primar. Alături de Erbașu Construct și de alte societăți de construcții, Rovomatic a primit anul trecut un contract de peste 93 de milioane de lei pentru renovarea a 62 de blocuri. Ionuț Tănăsie Manciu este și un apropiat al fostului ministru al Comunicațiilor din guvernul condus de Sorin Grindeanu, Augustin Jianu.

Contractul Ministerului Sănătății cu Naguma

Produsele cerute de administrația Sector 4 sunt destul de apropiate ca model și performanțe de cele solicitate de Ministerul Sănătății în vara. Reamintim că în iunie, Ministerul Sănătății a cumpărat 115 milioane de măști de la Naguma Medical Supply. ”Sunt puțin mai bune decât măștile cumpărate de minister, dar nu pot să spun că este o diferență foarte mare. Sunt puțin mai bune”, ne-a explicat Sergiu Marian Cazan.

Din această asemănare a produselor, și din faptul că perioada de licitare a celor două contracte (ca depunere a ofertelor) a fost aceeași (mai-iunie) se poate compara că măștile care vor fi cumpărate de Sectorul 4 sunt mai scumpe cu un leu. Mai exact, sunt mai sumpe o dată și jumătate (1,68 lei bucata – Sector 4; 0,64 lei bucata – Ministerul Sănătății.

Omul de afaceri Michael Topolinski a câștigat în luna iunine prin firma Naguma Medical licitația cu Ministerul Sănătății cu prețul de 0,64 de lei pe mască, așa cum a relatat g4media.ro.

Contractul pentru mănuși

Pe lângă contractul de achiziție a măștilor, administrația Sector 4 a scos la licitație și un contract pentru mănuși de protecție de unică folosință. Lista firmelor selectate pentru a depune oferte este compusă din două firme:
General Medicals Active SRL din Mureș și Dolex Com SRL din Vâlcea.

De la una dintre cele două societăți sau de la amândouă, în funcție de ofertele companiilor, se vor achiziționa: 308.000 cutii a câte 100 de bucăți mănuși. Practic, 30,8 milioane de mănuși.

Diferența de preț dintre cele două srl-uri a fost una mică. General Medicals Active a oferit 18.449.000 de lei pentru întreaga cantitate, iar Dolex Com a ofertat 18.480.000 de lei

General Medicals Active este deținută de soții Mircea Ștefan Solovastru și Alina Nicoleta Solovastru din Târgu Mureș. Firma este una destul de mică, cu o cifră de afaceri care în medie a fost de un milion de lei pe an.

Dolex Com SRL este deținută de fostul senator PDL din perioada 2004-2008, Dorel Jurcan. Cifra de afaceri a societății a fost în ultimul an de 15 milioane de lei.

UPDATE

Primăria Sector 4 susține, într-un punct de vedere transmis G4Media.ro,  că prețurile vizează contractul cadru, iar prețurile contractelor subsecvente vor fi diferite. Primăria susține că în mai 2020 a fost organizată procedura pentru atribuirea unui acord-cadru pentru 24 de luni, însă atribuirea contractelor de achiziție de măști și achiziția efectivă se va face prin reluarea competiției între semnatarii acordului cadru, ceea ce va duce la scăderea prețului inițial.

”Prețurile din acordul-cadru nu sunt prețurile contractelor subsecvente acordului-cadru. Prețurile finale ale achiziției de măști vor fi obținute la nivelul contractelor subsecvente acordului-cadru, care se atribuie ca urmare a reluării compeției între semnatarii acordului-cadru, luând în considerare necesitatea obținerii unui preț cât mai competitiv.

In concluzie, în conformitate cu procedura organizată de Sectorul 4, atribuirea contractelor de achiziție de măști și achiziționarea efectivă a acestora se va face în funcție de necesitățile concrete, în perioada de timp pentru care a fost încheiat respectivul acord, prin reluarea compeției între semnatarii acordului-cadru, ocazie cu care se va reoferta prețul produsului de către semnatarii acordului-cadru, ceea ce conduce la scăderea/îmbunătățirea prețului inițial care stă la baza semnării acordului-cadru, autoritatea urmărind astfel să obțină cel mai bun preț pentru produsele în cauză, conform celor practicate în piață la momemntul achiziției”, se arată în punctul de vedere transmis G4Media.ro de primăria Sector 4.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

28 comentarii

  1. PSD? Nu e adevărat, nu cred o iotă! Cum, PSD- iștii să…pesedizeze prin licitații trucate!? Vedeți-vă de treabă și găsiți, Dracu’, mai repede o soluție pentru a combate pesedizarea de identitate…!
    Dex: a pesediza (neo.) = a fura

  2. Bucurestenii i-au votat pe astia, stiau ce voteaza.

  3. Acum cine trage Tunurile domnilor pesedisti ?

    PS. Cu bani obtinuti din impozitele si taxele pe care le platim statului si care o parte se intorc si la Baluta care isi omeneste „clica” si cica are grija de copii !

    PPS. Oricum Baluta se antreneaza serios sa il ajunga, daca nu sa il si intreaca pe Croitorasul cel viteaz !

    PPPS. Deocamdata a rezolvat trei dintr-o lovitura : si-a „omenit” clientii, a cumparat materiale de protectie pt elevi si profesori si si-a facut si campanie electorala pe banii altora !

  4. E simplu, trebuie sa ramina si de impartit. Oricum fraierii ii dau banii cu placere lui Baluta, ca-i artist.

  5. Sunt firme din categoria celor abonate la contracte cu statul, deci este clar. Naiv sa fii sa crezi ca este doar norocul si contextul favorabil la baza profitului lor viitor suprageneros.

  6. S-au dat niște tunuri în toată perioada aceasta de pandemie și câte se vor mai da, n-ai văzut așa ceva. Oamenii ăștia tranzacționează absolut orice, singurul lor scop este CĂPĂTUIALA, cetățeanul este ultima lor grijă. Atât la nivel administrativ central, vezi toate licitațiile cu cântec, cât și la nivel administrativ local, numai pe asta se bazează licitațiile, indiferent pentru ce se organizează, în primul rând ce le iese lor și cât, abia mai apoi sunt avute în vedere restul detaliilor, care, oricum nu mai prea contează. Mă întreb și eu, există vreo licitație sau vreun contract atribuit, care să presupună o sumă mare de bani, care să nu ridice suspiciuni, care să nu lase să se întrevadă că acolo s-a petrecut ceva necurat? Eu cred că nu. Și atunci ce vă mai miră. Așa se desfășoară lucrurile în această țară cu apucături de trib, în care, oamenii sunt subordonații statului și nu invers, așa cum ar trebui să fie în mod normal. Asemenea licitațiilor și contractelor publice atribuite în mod dubios, toate sunt putrede în această țară, toate sunt organizate și administrate pentru a le asigura confortul și bunăstarea celor cărora voi le acordați votul de 30 de ani, care, de fiecare dată, în fiecare campanie electorală, sunt dispuși să se facă preș în fața alegătorului, iar mai apoi, după ce trec hopul, văzându-se cu sacii în căruță transformă alegătorul în preșul lor. Cum vine asta? eu chiar nu pot înțelege deloc. Cum mama mă-sii, de 30 de ani să tot intri cu capul în zid și să nu înțelegi nimic, să nu te trezești și să schimbi foaia, măcar în semn de revoltă, cum? și De ce nu se întâmplă acest lucru? Într-o țară cât de cât civilizată politicianul se teme de popor și nu invers, la noi, totul este pe dos, poporul se teme de politicieni, ceea ce este contraproductiv pentru evoluția acestei țări. Din păcate, lipsa de reacție în timp a populației, manifestată în primul rând la vot, prin schimbarea periodică a borfașilor din politică, a condus la un astfel de fenomen. Borfașii au prins rădăcini, au născut tupeu și obrăznicie, ele s-au dezvoltat permanent, iar acuma s-au transformat în principalele arme împotriva poporului, în cel mai nefast mod cu putință. Tot acest mod deficitar de a administra țara, lipsa de strategii coerente și practice, precum și licitațiile trucate și contractele publice pe bani foarte mulți atribuite discreționar, să fie foarte clar, sunt doar reverberațiile unui sistem profund corupt, clădit numai pe parandărăt și pe sifonarea resurselor publice, la care au aderat serviciile, justiția și întregul aparat administrativ al statului. Ce vedem noi este doar zoaia care iese la suprafață, ce se găsește înăuntru este cu adevărat pestilențial.

    • Coruptia in Romania se alimenteaza din fonduri publice si din fonduri europene.
      De-asta ziceam ca ai nevoie de cel putin $100 miliarde bani curati din privat ca sa lupti impotriva sistemelor corupte bine inradacinate. Altfel, ne pierdem timpul. Faptul ca suntem constienti ca exista coruptie si ne plangem de ea, nu ii va stopa expansiunea.

  7. In sfarsit, in Bucuresti, s-a descoperit apa calda! 🙂

    In afara de mafia PSD, din consiliul de administratie al sect. 4 fac parte:
    6 consilieri de la USB
    si
    5 consilieri de la PNL
    Toti 11 au dormit pe ei?
    Chiar si in comisia de specialitate care s-a ocupat de problema sunt:
    unul de la PNL, unul de la USB si unul de la PMP.
    Dar nimeni nu le-a auzit glasciorul, cum ca ar fi ceva in neregula.

    A fost nevoie ca doi jurnalisti sa puna mana pe niste documente ca sa dezvaluie ceea ce toti cei din administratie stiau cu lux de amanunte?

    • @Laura Coman – Mai fatuca, sunt 27 (douazeci si sapte) de consilieri in consiliul local sector 4! 27-11= 16! De unde stii mataluta ca au dormit? Plus de asta „A fost nevoie ca doi jurnalisti sa puna mana pe niste documente ca sa dezvaluie ceea ce toti cei din administratie stiau cu lux de amanunte?” – Pe bune? Au visat asa peste noapte jurnalistii astia? Sau i-a informat acei consilieri care n-au dormit si au votat impotriva, dar, na, tre sa ai si majoritate ca sa poti face ceva, nu?

    • *Sau i-au informat acei consilieri care n-au dormit si au votat impotriva, dar, na, tre sa ai si majoritate ca sa poti face ceva, nu?
      Scuzati, graba la tastare, am vrut sa spun initial „acel consilier care n-a dormit”, dar m-am gandit ca poate sunt si alti consilieri de bun simt prin consiile locale.

    • @kafka, ia o pauza.

      Nu trebuie sa te corectezi. Eu imi dau seama din text daca e vb de greseli gramaticale sau de graba peste taste.
      In alta ordine de idei, nu e vb ca PSD are majoritate in primariile din Bucuresti, ci de faptul ca guralivii USR gasesc peste tot „dovezi” de coruptie in PNL, iar PNL-isti fac la fel impotriva USR, atunci cand e vb de scandal mediatic, de gargara ieftina si infantila..
      Dar cand totul se petrece sub nasul lor, cum se face ca niciun PNL-ist si niciun USR-ist n-.a remarcat porcaria descoperita de cei doi jurnalisti?
      Adica, stai putin.
      Tu esti consilier si membru al unei comisii care face afaceri necurate, dar in loc sa iesi public sa demasti mizeria, taci chitic si ii dai unui jurnalist, pe sub usa, un document oarecare? Chiar crezi ca ai de-a face aici cu Woodward si Bernstein prin vreun garaj subteran asteptandu-l pe „Deep troath”?

      Cred ca e cazul sa renunti la Kafka si sa incerci cu Buratino!
      —————————————–
      Stii cum merge treaba in consiliile astea?
      Azi castiga o firma a unui PSD-ist, pt ca maine urmeaza sa castige licitatia un PNL-ist, iar poimaine un USR-ist.
      Si uite-asa se rotesc milioanele si contractele pe banda rulanta, cu toate firmele, de la toate partidele.
      Nu te impacienta.
      Nu e o inventie romaneasca.
      Se practica si la case mult mai mari, pe miliarde de euro, nu pe cateva milioane de lei.

  8. Ăștia din S4 sunt fioroși tare! Care clan e acolo șef?!

  9. Era de asteptat. Clanurile mafiotilor din sectorul 4 impart bugetul public dupa bunul plac.

  10. Macar primaria a achizitionat,
    Si masti si tablete. Guvernul se face ca nu vede

    • A cumparat si le tine la saltea. La scoala 79, in buricul targului nu a ajuns nici o tableta si nici masti pentru copii. Vrajeala electorala din partea lui Baluta. Un interlop si el ca de altfel nu se cumetrea cu toate clanurile

  11. Să cumpere măști Simona Spătaru, direct de clanul Duduianu și de la Sergiu Mototolea, o rezolvă cu 7 lei bucata.

  12. Nu doar ca nu ii deranjeaza pe locuitorii din sectorul 4, dar il si realeg pe Baluta. Conform principiului „a furat, dar mai si face cate ceva”. Felicitari, romani!

  13. Asta e romania, un stat esuat la portile orientului cu borfasi si mafioti politici, de fapt nu maI sti unde se termina Mafia si incepe statul.Un loc in care olguta `cumpara° case de la Interlopi, casa pe care tot ea a trecuta de la primarie la acestia, in care olguta isi transfera banii in Turcia si ii aduce inapoi ca investitie turceasca intr o fabrica de biscuiti in parcul industria din craiova, in care a angajat in primarie in proasta lipitori de afise pe post de sefi pe salarii de 8000 lei net si care acum fac orice sa o scoata primarita, inclusiv pontati la servici cu munca la partid (cazul Dragnea fost ex fin, ca nu a apucat cu Irinuca).Ce sa i faci livache n ai avut parte de nasi xa lumea sa inveti ceva bun de la ei.Noapte buna Romania, oriunde ai fi.

  14. Pe bune dl baluta de la pzd a furat?

  15. Dana muianu stie ca baluta fura?

  16. Parte a solutie: Răspunderea magistratilor și confiscarea extinsă

  17. Sectorul 4 = Monte Carlo
    1 buc. ghiveci de flori = 1.000 euro
    1 metru liniar bordură granit = 900 lei
    1 buc. mașinuță golf pt. Poliția Locală: 15.000 euro
    1 buc. mască medicală = 2,25 lei
    1 buc. contract fițuici de propagandă = 30.000 euro
    1 buc. contract „consultanță” fiscală – 30.000 euro

    • Eu Tot Nu Inteleg: cine verifica ca primariile cheltuiesc banul public corect? Nu putem numai rotim primarii sperand sa ia seama ca nu ne place ce fac. Sa comentam in G4 sperand sa le aratam tuturor ce se intampla. Piedone a patit-o dar scandalul a fost prea mare, cu morti. Si el a inceput cu floricica si bordura si a continuat fericit pana au murit oameni. Asta asteptam? Ce rol joaca declaratiile de avere? Cine se sesizeaza unde?

  18. La buticul de langa locuinta mea se vand trei masti la 3 straturi (deci standard) cu 1,5 lei sau una la 2 lei iar patronul e multumit cu profitul pe care il obtine de pe urma lor !

    PS. Baluta, Baluta, inca imi esti primar… :(((

  19. Asta cu măştile e un mizilic pentru borduristul care trăieşte, iubeşte şi munceşte cinstit în 4. Toată prostimea e căzută în extaz de câte realizări măreţe are ajutorul de interlopi, stomaologul, fostul consilier al lui piedone-arde-tot. Ca să fie treaba clară, nu-l prăvăleşte nimeni şi nimic , e cel mai iubit dintre primari. E logic, e plin de inteligenţi prin zonă. Individul are fixaţii grave cu borduri, pietroaie şi asfalt, oriunde, oricum, sub toate formele tipurile şi variantele. Nu contează că toate lucrările sunt cu materiale dubioase, prost executate, sau că n-au niciun sfârşit. Mult, tot timpul, prost, şi scump, doar aşa conving electoratul că-s cel mai bun. Nu contează că majoritatea „realizărilor” lui n-au nimic de a face cu urbanismul, estetica, arhitectura şi bunul-simţ, sau că nevoile reale ale unei metropole de secol XXI sunt altele. Ce va fi cu adevărat de folos din toate astea oamenilor şi peste 10 ani? Cu ce îmbunătăţesc ele viaţa oamenilor? Bani şi resurse aruncate cine ştie pe unde, fără să ceară măcar acordul celor care l-au angajat în postul de primar, plătit din taxele şi impozitele lor. Ca să-ţi dai seama câtă administraţie publică ştie e suficient să vezi că în loc să facă parcări foarte mari la intrările în oraş, pentru a descuraja traficul infernal din oraş, a preferat, electoral, să planteze câteva mai mici aproape de intersecţiile care oricum erau super aglomerate – Brancoveanu sau Sudului. Mai vezică sunt străzi care în urma „modernizărilor”au rămas cu nişte trotuare inutilizabile. Mai mult, unele sunt ocupate integral cu locuri de parcare autorizate şi plătite. Despre piste pentru biciclete nici nu mai poate fi vorba. Cât despre şcoli, tot aşa, electoral, doar cele care prezintă interes sunt băgate în seamă. Deci, ceva săpături mai aspre despre cum au fost gestionaţi banii din taxe şi impozite la s4, despre mirobolanta adp s4, sau despre creditele care au îndatorat la greu primăria? Nimic. Nimic o să fie şi în continueare, iese cu 80%. Vorbim despre măşti.