G4Media.ro

Michael Topolinski: Vom livra cele 115 milioane de măști / Vom aduce…

Michael Topolinski: Vom livra cele 115 milioane de măști / Vom aduce cantitatea promisă cu avioanele / Am economisit pentru minister circa 120 de milioane raportat la bugetul prevăzut pentru aceste măști

Omul de afaceri Michael Topolinski, care a câștigat licitația în valoare de 73,6 milioane lei fără TVA pentru 115 milioane de măști, a declarat într-un inteviu pentru G4Media.ro, că va livra aceste măști în termenul de 7 zile prevăzut în contract și că a garantat prețul de 0,68 de lei pe mască printr-un contract semnat cu un mare producător de China.

Topolinski susține că n-a avut măștile pe stoc, deși în aprilie declara că intenționează să importe 90 de milioane de măști, iar cele 30 de milioane de măști aduse până acum în țară nu erau de tipul celor solicitate de ministerul Sănătății.

Ministerul Sănătății a anunțat pe 24 iunie că Naguma Medical Supply SRL, deținută de omul de afaceri Michael Topolinski, este câștigătorul licitației pentru cele 115 milioane de măști, dar contractul nu a fost încă semnat, potrivit informațiilor G4Media.ro.

Redăm mai jos interviul cu Michael Topolinski realizat via whatsapp:

Rep: Cum ați reușit să garantați un preț de 0,68 de lei pe mască, dat fiind că, potrivit propriilor declarații, nu aveți măști pe stoc, ci vor fi importate din China, iar termenul de livrare este foarte scurt, de șapte zile?

Michael Topolinksi: Am garantat cantitatea de 115 milioane de măști la un anumit preț prin semnarea unui contract cu un producător foarte mare, cu livrarea în șapte zile. Vom aduce cantitatea promisă cu avioane, iar avioanele pot transporta până la 30 de milioane de măști per avion, dacă dorim.

Rep: Veți reuși să livrați măștile la timp, date fiind cantitatea mare (115 milioane), procedurile vamale, problema transportului? Un eventual transport aerian adaugă mult la costuri și riscați să ieșiti din preț.

MT: Știm ce costuri avem, iar acestea includ avioanele. Ne vom respecta obligațiile din caietul de sarcini și cele prevăzute în contract și vom livra cele 115 milioane de măști.

Rep: Ce penalizări veți plăti dacă nu veți furniza toate măstile la timp?

MT: Nu vom eșua. Ne vom respecta obligațiile din caietul de sarcini și din contract.

Rep: Ați precizat recent că ”Naguma nu are în prezent în România nicio mască medicală cu 3 pliuri de tip II pentru a fi livrată către Ministerul Sănătății, iar orice afirmații contrare făcute de politicieni sau alte persoane conform cărora avem un „stoc imens” sunt false”. Totuși, dvs ați anunțat în luna aprilie că sunteți pe punctul de a importa 90 de milioane de măști.

MT: Pe data de 9 aprilie am anunțat că intenționăm (plănuim) să aducem 90 de milioane de măști, dar până acum am adus circa 30 de milioane și niciuna dintre cele aduse nu sunt de tip II, așa cum a cerut ministerul în procedura de licitație. După ce le vom livra ministerului, vom fi adus circa 145 de milioane de măști. Cu 55 de milioane mai mult decât am anticipat pe data de 9 aprilie. Suntem foarte mulțumiți și sunt convins ca și voi, că am economisit pentru minister circa 120 de milioane raportat la bugetul prevăzut pentru aceste măști. Aceasta este povestea.

Rep: Este o mare diferență între declarațiile dvs din aprilie, când ați anunțat că veți aduce 90 de milioane de măști, și precizările recente, în care susțineți că Naguma a important în total aproximativ 30 de milioane de măști de diferite tipuri. Cum se explică diferența?

MT: 90 de milioane de măști a fost o estimare la începutul crizei generate de COVID. Toate business-urile fac estimări, apoi cumpără după nevoi. Am cumpărat 30 de milioane de măști pentru că asta au cerut clienții de la noi.

Rep: Care este sursa banilor pe care i-ați investit în România?

MT: În 2006 am investit din fonduri personale din Canada. În noiembrie 2019, familia Topolinski a vândut 50% din proprietatea din Bucureștii Noi pentru suma de 23, 5 milioane de euro. Am investit o parte din acești bani pentru a investi în Naguma. Vom utiliza restul de 50% din proprietatea din Bucureștii Noi pentru a construi un campus de birouri pentru industria IT.

Rep: Ati declarat că ați început să cumpărați apartamente în Romania împreună cu un partener. Cine este acesta?

MT: Partenerul din România a existat în timpul crizei din 2008. Familia Topolinski nu are parteneri în investițiile sale din România.

Rep: Aveți vreun fel de relație de afaceri sau de apropiere, de prietenie, cu domnii Frank Timiș sau cu Ovidiu Tender?

MT: Nu i-am întâlnit niciodată și nu am cumunicat în niciun fel cu acești oameni.

 • Citește și răspunsurile transmise în variantă originală

Rep: How did you manage to secure a price of 0.68 lei per mask, considering that you yourself stated you do not have stored mask supplies and they will have to be imported from China in a real tight, 7-day delivery deadline?

Michael Topolinksi: We secured the quantity of 115 million at an effective cost by signing a Contract with a very large Manufacturing Group with delivery in 7 days. We are bringing the quantity by Planes and Planes can carry up to 30 million masks per plane if we want.

Rep: Will you manage to deliver the masks in due time, considering the high quantity (115 million), customs procedures, transportation problems? A possible transportation by air will ad to the costs and you risk exceeding the set price.

MT: We know our costs and our costs include airplanes. We will meet our Obligations under Tender Book and Contract Documents and deliver all 115 million masks

Rep: What penalties will you pay, should you fail to deliver all masks in due time?

MT: We will not fail. We will meet our Obligations under Tender Book and Contract Documents.

Rep: You recently stated tha Naguma does not have any 3-fold type II medical mask in Romania to be delivered to the Health Ministry and any different statement made by politicians or other people, that there was a „huge” supply, were false. Still, you announced in April you were about to import 90 million masks.

MT: On April 09, we announced we intended (planned) to bring 90 million masks, but until now, we brought about 30 million and none of those we brought are the Medical Type II as required by Ministry Auction. After we deliver to Ministry, we will have brought about 145 million masks. About 55 million more than we anticipated on April 09.

We are very happy, as I am sure you are, that we are saving the Ministry about lei 120 million compared to budget! This is the story.

Rep: There is a considerable difference between your statements in April, when you announced you would bring 90 million masks, and recent statements in which you say Naguma imported about 30 million masks of various types. How do you explain the difference?

MT: 90 million masks was an estimate at beginning of Covid. All businesses do estimates and then buy what they need. We bought 30 million masks because that is what our customers wanted from us.

Rep: What is the source of money you invested in Romania?

MT: In 2006 I brought personal money from Canada. In Nov 2019 the Topolinski Family sold 50% of our Bucurestii Noi plot for €23.5 million. We used part of this cash to invest in Naguma. We will develop the other 50% of Bucurestii Noi plot as IT office campus.

Rep: You have said that in your first years in Romania you and a partner started buying apartments in Romania. Who is the partner?

MT: My partners existed Romania during the world financial crisis in 2008. The Topolinski Family has no partners in its investments in Romania.

Rep: Do you have any sort of close, friendship connection with Mr Frank Timis or Mr Ovidiu Tender?

MT: I have never met or had any communication of any kind with either of these men.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și

Cine este Michael Topolinski, misteriosul investitor imobiliar canadian de la care Ministerul Sănătății cumpără 115 milioane de măști medicale / Ce afaceri a făcut cu statul în România și proiectele imobiliare anunțate în București

Ponta, acuzații grave despre licitația câștigată de omul de afaceri Michael Topolinski: Ministerul Sănătăţii direct a găsit o soluţie pentru bietul om care adusese 100 de milioane de măşti şi nu voia nimeni să le cumpere / Au pus şi două condiţii – să ai măştile, cantitatea de 100 de milioane şi să le livrezi în şapte zile

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. si cam asta-i realitatea….cum dracu sa functioneze industria romaneasca cand vine unu la licitatie ( si bine face ca asa e in capitalism ) si-ti da un pret de 0,68 pe masca , transport inclus cu avion cargo din china si profit ( ca doar nu crede nimeni ca a facut benevol treaba asta + un parandarat pe la baieti )

  avem mari probleme de competivitate din cauza chinei iar UE trebuie sa se trezeasca.

  nu vop putea face niciodata masti la paris, dar sunt sigur ca se pot face la vaslui, teleorman, olt, mehedinti etc cu cei care azi primesc ajutoare

  • Pentru Franta, Germania este totul in regula cat timp isi pot vinde linistiti masinile electrice cu baterii sau materie prima din China, restul industriilor pot sa pice. Franta oricum are monopol pe industria lactatelor, unde n-o sa intre China foarte curand iar Germania aproape ca detine Grecia in credite bancare (aprox 300 miliarde euro).

  • Interesant. Și Neluțu nostru o sa le vanda cu 15 lei la farmacia lui. E buna și starea asta de alertă la ceva. Că doar cum avea să facă și Neluțu și sleacta lui de ciumați galbeni.

 2. Citez din declaratia lui Michael Topolinski: „Am economisit pentru minister circa 120 de milioane raportat la bugetul prevăzut pentru aceste măști”.
  Intreb si eu, de unde stie acest om de afaceri, care este BUGETUL GUVERNULUI PREVAZUT PENTRU MASTI? Oups…..miroase a contract cu dedicatie?!

  • @Eugen – Hm, te-ai gandit vreo clipa ca e public bugetul asta? Ia vezi, nu cumva e trecut pe pagina de achizitii a ministerului?

 3. Salut!
  Cu ceva vreme in urma, un canadian declara la un post tv : afacerile bune se fac in tarile unde este dezordine!
  Mai departe, spun eu :
  Dezordinea nu trebuie desfintata !
  Cine controleaza dezordinea, are mult de castigat!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.