G4Media.ro

Achiziție controversată la Ministerul Sănătății: 115 milioane de măști, cumpărate de la…

Achiziție controversată la Ministerul Sănătății: 115 milioane de măști, cumpărate de la o firmă a canadianului Michael Topolinski, care anunțase încă din aprilie că are la dispoziție 90 de milioane de măști chinezești

Procedura de achiziție derulată prin negociere directă de Ministerul Sănătății pentru cele 115 milioane de măști destinate persoanelor din categoriile considerate vulnerabile, în valoare de 73,6 milioane lei fără TVA, a fost câștigată de o firmă recent înființată de canadianul Michael Topolinski, cu acționari două entități din Cipru, potrivit unui comunicat al ministerului.

Achiziția a ridicat semne de întrebare din cauza termenului extrem de scurt dat de Ministerul Sănătății pentru transportarea măștilor la toate direcțiile să sănătate publică: doar șapte zile pentru 115 milioane de măști.

În plus, Topolinski anunțase încă din luna aprilie că a contractat achiziția a 90 de milioane de măști din China.

Ministerul Sănătății a anunțat, miercuri, că a finalizat astăzi achiziția măştilor de protecţie pentru familiile și persoanele defavorizate. G4Media.ro a scris în urmă cu o săptămână despre procedura de achiziție directă derulată de minister.

În urma finalizării achiziției, vor fi achiziționate 115 milioane de măști în valoare de 73 600 000 lei fără TVA, cu un preț unitar de 0,68 lei fără TVA/mască. Măștile de protecție vor fi transportate direct la direcțiile de sănătate publice în termenul maxim de până la 7 zile și vor fi distribuite beneficiarilor de către autoritățile publice locale cu ajutorul asistenților medicali comunitari și ai mediatorilor sanitar”, precizează Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă.

Vor beneficia de acest sprijin aproximativ 2,3 milioane de persoane, fiecare urmând să primească 50 de măști.

Potrivit anunțului postat pe site-ul ministerului, la finalul procedurii de achiziție pe primul loc s-a clasat firma SC Naguma Medical Supply SRL, cu 73,19 puncte. Detalii aici

Criteriul de atribuire pentru acest mega-contract a fost „cel mai bun raport calitate preț”, astfel: prețul are 40 de puncte, termenul de livrare 30 de puncte, iar cantitatea ofertată 30 de puncte. În invitația de participare, ministerul mai preciza că, în cazul ofertelor cu punctaj egal, primul criteriu de departajare va fi termenul de livrare cel mai mic, al doilea va fi cantitatea cea mai mare ofertată, iar ultimul prețul.

Ministerul solicita ca măștile să fie livrate, în funcție de comenzile de la direcțiile de sănătate publică din fiecare județ și din municipiul București, durata acordului-cadru fiind de 90 de zile.

Naguma Medical Supply SRL este o firmă înființată recent de omul de afaceri candian Michael Topolinski, care a anunțat încă din luna aprilie că a contractat achiziția a 90 de milioane de măști din China.

Potrivit unui comunicat al companiei publicat de romaniapozitiva.ro în aprilie, Naguma este o companie nou înființată de familia de investitori Topolinski (tatăl Michael și cei trei copii – Tyler, Michael și Ashton), prezentă în România de peste 13 ani și activând cu precădere în domeniul dezvoltărilor imobiliare. Pe termen lung, familia canadiană își propune ca Naguma să devină un furnizor de măști și alte echipamente individuale de protecție (EIP) pentru Europa de Est. „Iubim România, avem multe amintiri și experiențe frumoase care ne leagă de această țară. Este căminul nostru. Am decis așadar să luăm inițiativă și să aducem cantități mari de măști în țară, contribuind astfel la siguranța oamenilor și la reducerea costurilor de pe piață, astfel încât ele să devină mai accesibile pentru toată lumea. În ultimele zile observăm cum tot mai multe județe din România impun obligativitatea purtării de mască pentru absolut toată lumea, ceea ce face cu atât mai oportună inițiativa noastră”, declara Michael Topolinski, citat în comunicat.

Victor Ponta a denunțat miercuri achiziția, spunând că ”acest câştigător este o firmă, Naguma International, care încă din 9 aprilie a anunţat că a adus măştile în ţară. Nu a reuşit să le vândă nimănui şi atunci Ministerul Sănătăţii direct, pentru că cel de la Unifarm era ocupat cu cealaltă afacere, Ministerul Sănătăţii direct a găsit o soluţie pentru bietul om care adusese 100 de milioane de măşti şi nu voia nimeni să le cumpere. A organizat o licitaţie, în luna iunie, dar licitaţia era pentru măşti de protecţie, cum scrie în ordonanţa Guvernului şi omul nu avea măşti de protecţie, avea măşti faciale. Aşa că a anulat licitaţia, au reorganizat-o şi au schimbat în caietul de sarcini denumirea, ca să fie exact ce adusese omul în aprilie. Au pus şi două condiţii – să ai măştile, cantitatea de 100 de milioane şi să le livrezi în şapte zile. O singură firmă, evident, avea şi cantitatea şi putea să le şi livreze în şapte zile”.

Cine este Michael Topolinski. Omul de afaceri Michael Topolinski s-a mutat în România în 2006, alături de soție și cei trei copii ai lor. Mirajul balonului imobiliar l-a determinat să cumpere rapid, cu un partener, peste 800 de apartamente noi în 14 ansambluri rezidențiale din București și Brașov. Criza a făcut ca, în cele din urmă, să rămână cu doar 300 de apartamente în care a investit 25 milioane de euro, plus credite de la Alpha Bank.

Totuși, numele său este asociat cu cele trei foste fabrici din București pe care le-a cumpărat pentru investiții imobiliare. A început cu Textile Dacia și a continuat în 2012 cu fabrica Vulcan, pentru care i-a plătit omului de afaceri Marian Iancu 23 milioane de euro și ulterior a vândut terenul către NEPI care a dezvolat aici Vulcan Value Centre. În septembrie 2013, a cumpărat la licitație producătorul de pompe Aversa pentru 17,3 milioane de euro. La mai puțin de o lună de la licitație, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a contestat în instanță vânzarea fabricii și de atunci au apărut problemele juridice care nu s-au soluționat până astăzi, scria profit.ro în aprilie 2020.

Topolinski a înființat, în octombrie 2019, prin intermediul a două entități juridice înregistrate în Cipru, 4 firme cu profil imobiliar în România, printre care și Naguma Property, toate cu sediul la adresa fabricii Aversa.

Despre Naguma Medical Supply. Conform datelor de la Registrul Comerțului, consultate de G4Media.ro, SC Naguma Medical Supply SRL a fost înființată în octombrie 2019, având sediul în Bucureşti, Sectorul 2, Str. Ziduri Moși, Nr. 25, unde este platforma industrială Aversa.

Asociații firmei sunt Benevo Holdings Limited și Drouf Holdings Limited, ambele cu sediul în Cipru.

Compania Naguma Medical Supply S.R.L. a încheiat până acum 6 contracte de achiziții publice în valoare totală de 102.072,00 lei, tot pentru măști chirurgicale livrate unor comune.

Benevo Holdings Limited era asociată și în Aversa Manufacturing SRL, care a preluat fabrica de pompe și care din 2017 nu a mai produs nimic. În anul 2016, Digi24 difuza o anchetă din seria „România furată” despre cum statul român era pe cale să piardă definitiv fabrica de pompe nucleare (detalii aici)

Pe cele 10 hectare de teren ale Aversa din zona Obor, Topolinski a anunțat în 2019 că ar vrea să construiască „cel mai mare complex rezidențial din mijlocul Bucureștiului“.

Foto: Nelu Tataru (InquamPhotos / Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. 0,68 masca, fara TVA ! Pai cum ar fi putut fi refuzat ?!! :)))))))))))

    Ponta e de-a dreptul nasol ! „Masti faciale” !!! Pai or sa le poarte cu atata placere femeile ! Si le aplica noaptea iar dimineata la sculare, le spala, ca oricum in autobuz tot fara masca urca si la butic si la piata tot fara masca sunt ! :))))))

    PPS. Dom’ Tataru sunt cu gust de banane sau de ananas ?

  2. Pai cum? Nu avem noi o fabrica moderna de facut masti!? Trebuie sa le luam prin intermediari din china?

    Sau nu mai produce fabrica, gata? Poze, “pambluca” si-atat?

    • Pai fabrica aia lucra cu o masina din china si, ca orice lucru din china, intai se strica.
      Pana la urma nu rezulta ca sunt mai scumpe decat alea pe care (nu) le face fabrica romaneasca cu masina chinezeasca.

  3. România e printre putinele tari din UE care nu are un standard pt măștile de protecție.

    In realitate multe tipuri de măști chinezești nu oferă nicio siguranță medicală, poti sufla prin ele fără niciun efort.

    Aceste măști vor ajunge exact la persoanele vulnerabile care se vor considera in siguranță când le poartă.
    De aici cazurile ,,ciudate”( Am purtat mereu mască deci nu inteleg cum a iesit testul asa…

    Guvernul nu face altceva decât sa contribuie astfel la ,,zadarnicirea combaterii bolii”

    P.S. Nici pe piața dezinfectanților achizitionati de institutii publice impotriva sarsvov2 nu există reglementări.
    Concluziile?

  4. Omul de afaceri „canadian” cu terminație slavă în nume a achiziționat măștile încă din aprilie și era gata, gata să rămână să-și vândă măștile en-detail la zugravi și alți lucrători în mediu cu praf. Probabil că achiziția guvernamentală face parte din planul de relansare economică !

  5. Toți o apa și-o hazna…

    • Firma Naguma Medical Supply SRL este inregistrata in Octombrie 2019 in Romania (cu un capital social de 45000 de lei deci nu prea mic pt un srl de apartament) si deci, Plateste taxe in Romania.
      Asadar asta e un contraargument subtire. Nu ca asta ar fi de natura sa spele din oficiu aceasta afacere…

  6. Este trist ca vor sa ajute niște străini cu banii din fonduri publice alimentate din banii plătitorilor de taxe romani.
    Holding-urile alea unde ajung banii nici măcar nu plătesc taxe in România ( sunt inregistrate in Cipru, un fost paradis fiscal), iar salariile pe care le plătesc in România hrănesc gura si alimenteaza conturile străinilor.

    • Firma Naguma Medical Supply SRL este inregistrata in Octombrie 2019 in Romania (cu un capital social de 45000 de lei deci nu prea mic pt un srl de apartament) si deci, Plateste taxe in Romania.
      Asadar asta e un contraargument subtire. Nu ca asta ar fi de natura sa spele din oficiu aceasta afacere…
      din greseala comentariul a fost postat mai sus, unde nu are sens