G4Media.ro

Ministerul Sănătății cumpără prin negociere directă peste 90 de milioane de măști…

Ministerul Sănătății cumpără prin negociere directă peste 90 de milioane de măști pentru persoanele vulnerabile, la prețul de peste 150 de milioane de lei fără TVA

Ministerul Sănătății a lansat procedura de achiziție prin negociere directă a peste 90 de milioane de măști pentru persoanele vulnerabile, la un preț total estimat de cel puțin 151 de milioane de lei fără TVA. Conform ordonanței de urgență adoptată de Guvern în 21 mai, fiecare persoană din categoriile considerate vulnerabile va primi 50 de măști pentru o perioadă de două luni.

În acest scop, Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Sănătății, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, cu 230 de milioane de lei.

Conform invitației de participare la achiziție, Ministerul Sănătății intenționează să cumpere între 90 și 115 milioane de măști de protecție facială, la prețul estimat pe bucată de 1,68 lei fără TVA. Prețul total estimat este de 151,2 – 193,2 milioane de lei fără TVA.

Este vorba despre un acord-cadru care va avea contracte subsecvente, în funcție de comenzi, care vor fi făcute și vor trebui livrate către direcțiile de sănătate publică din fiecare județ și din municipiul București. Durata acordului-cadru este de 90 de zile.

Criteriul de atribuire este „cel mai bun raport calitate preț”, astfel: prețul are 40 de puncte, termenul de livrare 30 de puncte, iar cantitatea ofertată 30 de puncte.

Măștile trebuie să fie clasa de risc I, tip II, cu minimum 3 straturi, lamă nazală, fabricate din material nețesut hipoalergenic, nesteril și cu o eficiență de filtrare bacteriană ridicată BFE mai mare de 98%, cu termen de valabilitate de 3 ani.

Aceste măști vor fi cumpărate de Ministerul Sănătății, urmare a legii prin care Parlamentul a aprobat instituirea stării de alertă și prin care ministerul a fost desemnat să asigure măștile de protecție pentru persoanele din categoriile vulnerabile.

În 21 mai, Guvernul a adoptat ordonanța de urgență 78, prin care a suplimentat bugetul Ministerului Sănătății cu suma de 230 de milioane de lei și a stabilit că vor beneficia de 50 de măști gratuite, pentru o perioadă de două luni, următoarele categorii de persoane:

a) persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
b) persoanele din familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
c) pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de până la 704 lei inclusiv, reprezentând nivelul indemnizației sociale pentru pensionari prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările ulterioare;
d) persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri exclusiv din prestațiile sociale prevăzute de art. 42 și 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Tot prin ordonanța de urgență s-a stabilit că achiziția măștilor se realizează prin procedura de negociere fără publicare prealabilă.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Ce nesimțire…
  Guvernul cumpără mai scump decât este prețul pieței. Și nu mă refer la OLX, ci la magazinele online unde primești factură și e totul legal.

  În mod logic și firesc (economic), la o cantitate atât de mare, prețul trebuia să fie mult sub prețul pieței.

  Din păcate suntem o țară bananieră, unde zilnic cei civilizați-educați se pregătesc să emigreze din România nu din cauza banilor neaparat ci din cauza acestei corupții pe față, fără niciun menajament, fără nicio opoziție din partea nimănui.

  Societatea a intrat într-un vortex al nepăsării, al indolenței sau…al complicității.

  Trist.

 2. Sunt la Lidl acum 50 de bucati cu 60 de lei. Tunuri, tunuri, tunuri…

  • Iar pe Emag prețul începe de la cca 0,70 lei bucata (set de 50).

  • Totuși, nu știu dacă astea ieftine de pe Emag îndeplinesc criteriile de filtrare. Însă nu înțeleg de ce ministerul n-ar încerca să achiziționeze măști care să îndeplinească criteriile, dar la un preț pe jumătate față de cel propus.

 3. Acum vreo doua luni, toti epidemiologii spuneau ca masca poate fi spalata si apoi uscata cu fierul de calcat la 70 grade, asta echivaland cu sterlizarea ei !
  Acum statul se scalda in bani si vrea sa cumpere cu 151 de milioane fara tva masti pt doua luni pt persoanele defavorizate ?

  PS. Si peste doua luni ? Si cand vine valul doi ? Mergem spre miliard pt masti pt o anumita categorie de persoane ?

 4. Ei, și vezi cât de utilă este starea de alertă! Corupția este atât de încimentată în mentalitatea acestor nemernici, nimeni și nimic nu-i poate dezbăra de ea. O justiție inertă, fără reacție, pusă doar în slujba hoților, că doar ei îi oferă privilegii, pensii speciale și alte favoruri. Au plecat niște hoți patentați, cărora, după cum se vede nu li se întâmplă absolut nimic, și au venit alții, care fură cu la fel de mare elan și sârg. Distinși românași, ăștia vă fură de 30 de ani, mă fură și pe mine, dar măcar eu nu i-am votat și nu-i voi vota câte zile voi avea, fugiți și votați-i, sunt altfel, da, da, foarte diferiți, dar asemănători!

 5. Mai bine donau 230 de lei persoanelor vizate, ca doar nu or fi mai mult de 1M in categoriile alea.
  Asa era toata lumea castigata / multumita!

  • @Ionut „direct giving” suna bine, dar era bine daca citeai tot articolul

   90-115 milioane de masti / 50 masti/persoana = 1.8 – 2.3 milioane de persoane

   151,2 milioane de lei / 1.8 milioane de persoane = 193,2 milioane de lei / 2.3 milioane de persoane = 83.9 lei/persoana

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.