G4Media.ro

Administrația Prezidențială despre legile justiției: Președintele Klaus Iohannis consideră că adoptarea unei…

Administrația Prezidențială despre legile justiției: Președintele Klaus Iohannis consideră că adoptarea unei Opinii Interimare a Comisiei de la Veneția, cât mai curând posibil, este extrem de necesară

”Președintele Klaus Iohannis consideră că adoptarea unei Opinii Interimare a Comisiei de la Veneția, cât mai curând posibil, este extrem de necesară și va avea o importanță majoră pentru corpul magistraților și pentru întregul sistem judiciar din România”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale. Potrivit acestuia, consilierul de stat, Bogdan Dima a susținut, vineri, o prezentare în plenul Comisiei de la Veneția referitoare la modificările aduse în Parlament celor trei legi: statutul magistraților, organizarea judecătorească și legea de funcționare a CSM. Dima preia practic atribuțiile avute până de curând de consilierul prezidențial Simina Tănăsescu.

Redăm mai jos comunicatul Administrației Prezidențiale

”Președintele României a solicitat Comisiei de la Veneția să analizeze și să emită o opinie cu privire la legile justiției întrucât, dacă acestea intră în vigoare în forma adoptată de către Parlament, vor avea un impact negativ asupra independenței și a funcționării sistemului judiciar din România, implicit asupra statului de drept.

Cele trei legi adoptate de Parlament prezintă multiple deficiențe, iar conținutul lor poate și trebuie să fie îmbunătățit substanțial.

Modificările aduse celor trei legi afectează independența magistraților, prin introducerea unor prevederi criticabile. De exemplu, controlul asupra tuturor soluțiilor date de procurori de către procurorul ierarhic superior se extinde și asupra temeiniciei, nefiind astfel limitat la nelegalitate.

Totodată, este creată o secție specială de investigare a infracțiunilor comise de magistrați (judecători și procurori deopotrivă), ceea ce este de natură să afecteze independența activității magistraților.

În plus, legile au un impact negativ asupra funcționării sistemului judiciar. A fost operată o serie de modificări care pot permite pensionarea magistraților la vârsta de 45 de ani, cu numai 20 de ani vechime în profesie, toate acestea în paralel cu majorarea perioadei de pregătire pentru intrarea în profesie.

De asemenea, prin modificările aduse, avizul conform al CSM pentru stabilirea schemelor de personal ale instanțelor și parchetelor a fost eliminat, decizia urmând să revină doar Ministrului Justiției.

Nu în ultimul rând, modificările aduse legilor justiției conduc la diminuarea rolului garantului independenței justiției – Consiliul Superior al Magistraturii. De exemplu, cele mai multe atribuții ale acestuia, care acum sunt exercitate de către Plen, sunt transferate secțiilor, ceea ce va afecta funcționalitatea CSM și va afecta participarea reprezentanților societății civile membri ai CSM la luarea deciziilor CSM.

Președintele României consideră că opiniile Comisiei de la Veneția, fundamentate pe standardele constituționale europene, constituie repere esențiale în procesul de examinare a normelor constituționale sau legislative care sunt acum supuse analizei.

Drept urmare, opinia Comisiei de la Veneția asupra celor trei legi ne va ajuta să păstrăm valorile esențiale ale democrației, independenței justiției, cooperării loiale între puterile statului, precum și valorile statului de drept.”

Amintim că,  la sfârșitul lunii aprilie, Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a aprobat solicitarea PNL de sesizare a Comisiei de la Veneția pentru exprimarea unui punct de vedere cu privire la modificările Legilor Justiției propuse de PSD și ALDE, anunţă PNL. Practic, prin acest demers a mai apărut un filtru în calea modificării legislaţiei. Avizul Comisiei de la Veneţia este consultativ, dar practica arată că, de obicei, Curtea Constituţională ia în considerare acest aviz.

După refuzul sistematic al celor de la PSD și ALDE de a cere opinia experților internaționali în privința propunerilor de modificare a legilor Justiției, PNL a reușit să obțină acest lucru prin intermediul parlamentarilor săi din cadrul APCE. PNL a folosit în acest demers o cale extraordinară de sesizare a Comisiei de la Veneția prin intermediul Comisiei de Monitorizare a APCE, se arată în comunicatul PNL.
PNL a trimis la 29 martie o solicitare către Comisia juridică şi pentru drepturile omului din APCE prin care a cerut ca aceasta să sesiseze Comisia de la Veneţia cu privire la legile justiţiei.

Şi Forumul judecătorilor din România a cerut Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) să solicite Comisiei de la Veneţia o poziţie privitoare la modificarea Legilor Justiţiei.

Cele trei legi ale justiţiei – Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) – au fost adoptate în 26 martie pentru a doua oară de către Parlament după ce, iniţial, PNL le-a contestat, iar CCR a decis că unele articole sunt neconstituţionale, scrie News.ro.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Hai mutule în plm că dacă nu stai și te scarpini în cur până o să fie prea târziu. Fa dreaq ceva că se duce țara de râpă cu structura asta mafiota care se folosește de prostia și lenea populației să facă varză totul în jurul lor. Te-am votat degeaba să moară trei vecini. Ca și când ar citi comentariul ăsta……:))))

  2. Stimate Domnule Presedinte:
    Lipsa dumneavoastra de reactie, tacerea care va cuprins, nu dau nici un fel de incredere celor 6 milioane care v-au votat.
    Daca nu vreti sa va implicati din varii motive politice, realegere, etc va rugam sa ne spuneti ca sa nu mai asteptam nimic de la dumneavoastra.
    Psd-ul baga cutitul adinc in noi, iar dumneavoastra sinteti preocupat sa vedeti daca solutia de dezinfectant cu care ati dori sa curatati cutitul inainte, este de concentratia ceruta.
    Este momentul trezirii sau spuneti-ne ca sa o facem singuri. Desigur cu minus 6 milioane de voturi pentru KJ la urmatoarele alegeri prezidentiale.
    ACUM!

  3. Herr, ar fi cazul sa intervii, nu stiu cum dar cat mai repede. Ai numit-o pe veiorica ( oare stiai cat de proasta e si totusi ai acceptat-o???) acum fa ceva cu ea. I-ai dat prostului bomba atomica sa se joace cu ea. Ce credeai ca iese?