G4Media.ro

Adevăratele motive pentru care Dragnea amână mitingul pentru familia tradițională

Adevăratele motive pentru care Dragnea amână mitingul pentru familia tradițională

Dificultățile logistice, riscul unui eșec în comparație cu mitingul Rezist, dar mai ales apropierea unei decizii în cazul Coman-Hamilton sunt adevăratele motive pentru care Liviu Dragnea a anunțat luni că mitingul pentru susținerea familiei tradiționale, programat neoficial pentru data de 19 mai, se amână până la o dată neprecizată, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid. Oficial, liderul PSD a explicat că mitingul se amână până după adoptarea legii referendumului. “Discutăm despre miting când o să avem ceva foarte clar”, a declarat Dragnea luni, după ședința Biroului Permanent Național al partidului.

(Foto: Inquamphotos/Octav Ganea)

Întrebat dacă liderii din teritoriu și-au exprimat nemulțumirea față de numărul mare de participanți impus de la centru, Dragnea a răspuns: “Există o singură nemulțumire, o dorință mare de a veni la București și posibilitățile logistice în România de a asigura transportul. Asta e tot ce se discută acum, numărul de autocare și de garnituri de tren. Despre miting discutăm când avem legea promulgată”.

Potrivit surselor G4Media.ro, au existat nemulțumiri în partid din cauza numărului mare de participanți solicitat de liderul PSD. Primarilor de sector din Bucureşti li s-ar fi cerut să asigure, pentru fiecare sector în parte, o participare de cel puțin 12 mii de persoane, după ce inițial li s-ar fi comunicat cifra de 15.000, considerată nerealistă. Potrivit unor surse G4Media.ro, unii lideri din teritoriu (Dolj, Olt, Teleorman) ar fi primit sarcină să aducă la București peste 20-30 de mii de oameni, ceea ce implică un efort logistic considerabil.

Pe de altă parte, un al posibil motiv este ridicolul întregii acțiuni, în condițiile în care liderii PSD și ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu sunt departe de a reprezenta un model de familie tradițională. Pe lângă toate acestea, PSD va fi pus în curând în situația de a legifera parteneriatul civil între persoane de același sex, iar în paralel de a organiza referendum pentru familia tradițională. Ar fi un comportament din care electoratul PSD n-ar mai înțelege nimic.

Pe data de 5 iunie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) urmează să răspundă la întrebările preliminare trimise de CCR pe tema noțiunii de familie, în sensul că prin noțiunea de familie se înțelege și partenerul de același sex, care au încheiat un parteneriat civil valabil pe teritoriul unui stat membru UE din perspectiva directivei 38/2000. Reamintim că în cauza Coman – Hamilton, parteneri de același sex căsătoriți legal în Belgia, au cerut ulterior în România permis de ședere, iar Ministerul Afacerilor interne a refuzat această cerere, pe motiv că România nu recunoaște nici căsătoriile, nici parteneriatele.

Dacă răspunsul CJUE va fi în sensul unei interpretări largi a noțiunii de familie din perspectiva libertății de circulație, atunci România și toate statele membre UE vor trebui să-și adapteze legislația și jurisprudența în sensul recunoașterii parteneriatului civil. În cazul Coman-Hamilton, avocatul general, cel care analizează toate argumentele prezentate într-o speţă, a concluzionat în luna ianuarie că persoanele de același sex căsătorite într-un alt stat în care căsătoria este permisă legal beneficiază de acest drept oriunde s-ar afla pe teritoriul Uniunii Europene. Prin urmare, este de așteptat că CJUE să decidă că statele membre trebuie sa-și adapteze legislația fie pentru a recunoaște căsătoriile între persoane de același sex, fie pentru a le recunoaște drepturile sub forma parteneriatului civil.

Curtea Constituțională ar urma să pronunțe o soluție în cauza Coman-Hamilton pe data de 7 iunie, au declarat pentru G4Media.ro surse din CCR. În aceste condiții, ar fi dificil de organizat un referendum pentru familia tradițională pe data de 10 iunie sau 17 iunie, date avansate ca posibile pentru consultarea populară. În orice variantă, referendumul ar veni la scurt timp după ce CCR ar putea obliga statul român, pe baza răspunsului CJUE, să recunoască parteneriatul civil.

Foarte probabil, acesta este motivul pentru care Liviu Dragnea a declarat luni, în timp ce dădea asigurări că-și menține opțiunea pentru referendum și că trebuie să găsească soluții pentru comunitatea LGTB. ”În ceea ce privește comunitatea LGBT trebuie găsită formula legală prin care parteneriatul civil trebuie legiferat, trebuie legiferate familiile monoparentale”, a spus liderul PSD. De pregătirea acestui proiect de lege s-ar ocupa Victor Negrescu, ministru delegat pentru afaceri europene.

Un al posibil motiv care i-ar fi putut determina pe liderii PSD să dea înapoi este teama de a scăpa de sub control o adunare pe fondul unor nemulțumiri sociale crescânde. Argumentul că legea referendumului n-a fost încă promulgată era valabil și la momentul anunțării mitingului, deci acesta din urmă este cel mai puțin plauzibil.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. Cred ca nu strangeau 20.000 de ametiti. Si aia momiti cu o plimbare la Bucuresti moca, mancare si bautura. Si eventual bani, ca s-au facut cam „nesimtiti” si votantii PSD – vor mai nou, bani.

    • milionul de participanti e oricum o bazaconie. Un calcul simplu arata ca la 100 de persoane de autocar (le-am luat ca etalon pe ale lui Firea din Bucuresti), ar necesita 10.000 de autocare. Nici nu stim daca exista asemenea flota. Si ca o imagine vizuala, la 12 metri de autocar, ar insemna 120 de km de autocare bara la bara la intrarea in Bucuresti.

  2. Dragnea va crapa exact ca Ceausescu, rapus chiar de trepadusii din banda sa cu ocazia unui meeting.

    • Yoy, domnu! Să v-auză Ăl dă Sus, că dacă o mai țân ăștia mult așa, nici noi, națâile conlocuitoare, n-om mai avea nimic dă cior…. de lucrat!

  3. Homo teleormanicus ar organiza mitingul si maine, daca ar putea. Problema e cu banii. La mitingul asta nu vor participa oameni care trebuie sa scoata bani din buzunar pentru asta. Dimpotriva, trebuie sa fie platiti, transportati, hraniti si dotati cu stegulete si sepcute. Or , astea cam costa , si cineva trebuie sa plateasca. Dupa cum stiu eu ca merg lucrurile, responsabilitatea mobilizarii oamenilor si platii facturilor merge catre organizatiile judetene care , o imping mai jos catre organizatiile municipale, orasenesti si comunale. (Pe principiul ” va descurcati voi”).Si la nivelul asta, cand ii pui pe oamenii de la partid sa mai stoarca ceva bani pentru o cauza tulbure, maloasa, cam greu. Incep sa dea din buze marunt si sa gandesca ca mai bine sa-si vanda Dragnea ferma de porci si proprietatile din Brazilia, daca vrea sa faca miting. Efectul ar fi invers fata de cel scontat. Demobilizare in loc de mobilizare. Eu cred ca s-a cam saturat si activul PSD , cel marunt, evident, de homo teleormanicus.

  4. Deci mitingul fundamentalistilor afiliati mafiei BOR, precum si al inutilelor slugilor politice se poate transforma intr-o victorie pentru comunitatea non-heterosexuala? Romania, mereu surprinzatoare.

  5. O greșeală majoră a lui Livache, de la început la final. Nu a sesizat că în aceeastă chestiune nu e loc de întors șerpește și că taberele au poziții foarte bine conturate.

    În acest mod a reușit să și-i pună în cap pe toți – pe cei pro LGBT cu organizarea mitingului, pe cei (puțini) oarecum indiferenți cu confiscarea temei de către PSD și pe cei din Coaliția pentru familie cu sprijinul pentru parteneriatul civil.

    Orice se va petrece, cu sau fără miting, Livache pierde pe linie, a pierdut o bună ocazie să tacă pentru că știa de mult timp că România va fi obligată să adopte cel puțin parteneriatul civil pentru persoanele de același sex.

    Iar el personal, împreună cu C P Tăriceanu, în calitatea lor de președinți ai celor două Camere ale Parlamentului, vor avea responsabilitatea inițierii și trecerii legii parteneriatului civil în Parlament

    Ideea acestui miting este una din cele mai mari greșeli ale lui Dragnea.

  6. Este pur și simplu urmarea faptului ca Liviu Dragnea confundă funcția de președinte PSD cu cea de președinte al Camerei Deputaților.

    Dacă mitingul și împăunarea pro-referendum i s-au potrivit de minune președintelui PSD, în schimb imaginea cuplurilor de același sex care se vor alinia la Oficiul Stării Civile va fi decontată de președintele Camerei Deputaților.

    Și asta se va întâmpla oricum, cu sau fără miting, cu sau fără referendum.

  7. Asa a inceput si caderea lui Ceausescu, prin organizarea unui mare miting de sustinere , in Bucuresti , intr-un moment nepotrivit ( minciuni si laude adresate Conducatorului si Partidului de yesmeni si sicofanti , situatia reala a majoritatii populatiei fiind foarte grea )…

  8. Motivul este unul simplu: sa scoti mortii din gropi si sa-i plimbi cu autocarul prin tara, se numeste profanare de morminte si se pedepseste destul de aspru. Daca ar putea sa faca un meeting virtual, atunci ar aduce un milion de oameni doar din Teleorman. Toti cu semnaturi de sustinere pentru Dragnea si a programului de guvernare, toti iubitori pana la sacrificiu de PSD dar toti….morti.

  9. Este clar ca Dragnea da inapoi. Toate motivele insiruite de dl Tapalaga sunt valabile, cel mai tare fiind riscul unor conflicte violente.
    In plus, pentru a lua o hotarare corecta, nu e nevoie de miting, nici chiar de referendum.E nevoie de bun sim si de minte limpede. Dar astea s-au cam pierdut.
    Un om sanatos la cap, nu poate sa mearga cu admiratia fatza de occident atat de departe, incat sa inghita pe nemestecate toate derapajele.

  10. O intrebare pertinenta:
    mosul si nepoata formeaza sau nu o familie traditionala ?

  11. Eu am spus-o de cateva luni ca Dragnea vrea sa fie presedinte. Si o spun din nou. Voi scandalativa numai despre cu cine manca mici sau cu cine se fute el. Intre timp el isi asigura pozitia. Voi chiar credeti ca legile pe care le face, le face sa isi curete dosarele? Gresit. Pe el il intereseaza sa nu ajunga in puscarie pana la alegeri. Ca dupa aia nu mai conteaza cate dosare are, ca pe toate le sterge. Tariceanu e chiar atat de prost sa creada ca Dragnea o sa-l lase sa candideze? Tariceanu are tot atatea sanse de castig ca si Dan Diaconescu. La momentul potrivit, Dragnea o sa ii deie un sut in cur lui Tariceanu si o sa-l faca curva lui. Voi chiar credeti ca pe Dragnea il intereseaza familia ? Pe el il intereseaza referendumul. Pentru el referendumul este simularea prezidentialelor viitoare. Acum are ocazia sa modifice si sa schimbe lucrurile in asa fel incat sa castige. Odata a fost prins, a doua oara nu o sa fie cine sa il mai prinda. Va zic atat, daca va pasa de copii vostri, in momentul in care Dragnea isi depune candidatura, emigrati cat puteti

  12. acest miting poate fi periculos pentru PSD daca nu vine un numar mare de oameni, se va vedea adevarata sustinere a PSDului. daca vine totusi un numar impunator se va vedea pe fata modul cum au fost adusi fraudulos: unii vor fi cumparati cu mici si bere si 50 lei, altii vor fi santajati cu suspendarea din functie, mai pe scurt se va folosi resursa administrativa si mituirea in scopuri de partid ceea ce ar trebui sanctionat intr-un stat democratic

  13. Cand a scos pe piata tema familiei traditionale a calcat pe grebla. Daca face si mitingul, il loveste grebla in ochi a doaua oara :))

  14. mitingul are doar substrat politic, nicio legatura cu familia traditionala. Daca le-ar fi pasat de familia traditionala ar fi organizat referendumul pana acum, pt care au semnat 3 milioane de oameni.

  15. Potrivit art. 259 din noul Cod civil (NCC), „Căsătoria este uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie, încheiată în condiţiile legii.
    (2) Bărbatul şi femeia au dreptul de a se căsători în scopul de a întemeia o familie.”
    Art. 277 NCC prevede: “(1) Este interzisă căsătoria dintre persoane de acelaşi sex.
    (2) Căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România.
    (3) Parteneriatele civile dintre persoane de sex opus sau de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România.
    (4) Dispoziţiile legale privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European rămân aplicabile.”
    Logodna este reglementată la art. 266 şi urm. NCC, după cum urmează: “(1) Logodna este promisiunea reciprocă de a încheia căsătoria.
        (2) Dispoziţiile privind condiţiile de fond pentru încheierea căsătoriei sunt aplicabile în mod corespunzător, cu excepţia avizului medical şi a autorizării instanţei de tutelă.
        (3) Încheierea logodnei nu este supusă niciunei formalităţi şi poate fi dovedită cu orice mijloc de probă.
        (4) Încheierea căsătoriei nu este condiţionată de încheierea logodnei.
        (5) Logodna se poate încheia doar între bărbat şi femeie.”
    Logodna creează drepturi în situaţia ruperii sale, partea care nu a provocat sau nu a rupt în mod culpabil ori abuziv logodna fiind îndreptăţită la despăgubiri.
    Cât priveşte parteneriatul civil, vă informez că există înregistrată la Senat o propunere legislativă cu acest obiect, ce a primit până în prezent avizul favorabil al Consiliului Economic şi Social şi al Consiliului Legislativ.