
Actorul suedez Stellan Skarsgard spune că a acceptat un salariu mai mic pentru rolul din „Sentimental Value” ca să ofere echipei mese bune: „Norvegia este cea mai bogată țară, dar nu vor să cheltuiască bani pe mâncare”
Actorul suedez Stellan Skarsgård a acceptat un salariu mai mic și a devenit producător executiv al filmului „Sentimental Value” al lui Joachim Trier — câștigător al Marelui Premiu la Cannes în acest an — pentru că voia să ofere echipei mese bune.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„La început nu trebuia să fiu producător executiv, dar am spus: «Nu aș filma niciodată în Norvegia fără un contract special». După „Insomnia” [thrillerul lui Erik Skjoldbjærg din 1997, refăcut ulterior de Christopher Nolan], am adunat întreaga echipă și le-am spus: «Nu voi mai filma niciodată în această țară – dacă nu vom primi un prânz bun»”, a declarat el în cadrul unei mese rotunde la Festivalul de Film de la Karlovy Vary, unde a primit Globul de Cristal pentru contribuția artistică remarcabilă la cinematografia mondială, scrie Variety.
„Am slăbit opt kilograme în timpul filmărilor la „Insomnia”. De obicei, primeam o pâine feliată și un salam ambalat în plastic. Atât!”, spune el. „De atunci, am mai făcut și alte filme în Norvegia, dar în contractul meu a fost întotdeauna specificat că toată lumea trebuie să primească prânzuri la cele mai înalte standarde europene. Și asta este scump. Norvegia este cea mai bogată țară, dar nu vrea să cheltuiască bani pe mâncare.”
Skarsgård adaugă: „Cred că am renunțat la jumătate de milion de coroane din salariul meu pentru a plăti asta, pentru mâncarea tuturor. Iar producătorul mi-a spus: «Vei primi recunoaștere pentru asta». De asemenea, mâncarea trebuie servită pe veselă adevărată – fără plastic, pungi de hârtie sau altceva. Și nu stai la coadă, te așezi și mănânci. Asta face pe toată lumea mai fericită și filmul mult mai bun. De atunci, nu am mai făcut niciun film prost în Norvegia.”
Variety a contactat producătorii norvegieni ai filmelor „Insomnia” și „Sentimental Value” pentru a le cere un comentariu. Când a fost întrebat despre calitatea mâncării din „Insomnia”, Petter Borgli, unul dintre producători, a răspuns prin e-mail: „Fără comentarii (a fost acum 29 de ani) ;)”.
Skarsgård a fost lăudat pentru interpretarea sa din „Sentimental Value” în rolul lui Gustav Borg, un regizor în vârstă care încearcă să se reconecteze cu fiicele sale, printre care se află și o actriță interpretată de Renate Reinsve.
„Este jucăuș, felul în care Renate aleargă prin Oslo în „The Worst Person in the World”. Dar [Joachim Trier] este foarte subtil, și îmi place foarte mult asta”, spune el. „Problemele pe care le introduce în film, nu le rezolvă – și asta e bine. Dar [această familie] s-a apropiat, și asta e fantastic”.
El este un tată diferit de Gustav, care „nu are instrumentele necesare pentru a dezlega acele noduri emoționale”, spune el.
„Lucrul bun la modul meu de a fi părinte a fost că am arătat foarte clar că sunt plin de defecte, că sunt un om, că nu sunt pe un piedestal și că nu am drepturi speciale pentru că sunt tată”, spune el.
„Nu am luat decizii pentru copiii mei, nu i-am cenzurat. Pot spune orice vor, atâta timp cât au respect pentru ceilalți oameni. Am opt copii și sunt foarte drăguți. Nu știu cât de mult i-am distrus, dar au avut libertatea de a se distruge singuri.”
Skarsgård nu se limitează niciodată, mai ales când vine vorba de gusturile sale în materie de mâncare și filme.
„Sunt mulți oameni care își limitează alimentația. «Nu mănânc carne», spun ei. Eu mănânc de toate”, râde el. „Am acest apetit pentru viață, dar, de asemenea, nu genul face filmul prost. Ci lenea. Filmele americane pe care le-am făcut au fost realizate de regizori foarte buni. Cum ar fi „Ronin” cu John Frankenheimer, „Dune” cu Denis Villeneuve sau primul meu film Marvel. Din păcate, a trebuit să semnez pentru patru dintre ele. Dar primul a fost regizat de Kenneth Branagh!”
El adaugă: „Sunt proiecte valabile, chiar dacă fac parte din marele sistem. Ce este rău în acest sistem are legătură cu societatea neocapitalistă în care trăim, unde totul este deținut de firme de investiții. Ca atunci când AT&T, o companie de telefonie, a preluat Time Warner. O companie de telefonie! Și șeful AT&T le-a spus celor de la HBO: „Acum renunțați la porcăriile astea artistice și începeți să faceți chestii mai ușoare, ca să putem obține 15%”. E oribil.”
Mutarea în SUA „nu ar avea sens” pentru el, spune el.
„Am opt copii, la naiba – aș fi falit înainte să cobor din avion. Școli pentru opt copii, universități, asistență medicală?! Ca să nu mai vorbim de soții.”
Dar chiar dacă filmele de nivel mediu „au dispărut, din păcate” – „Aveau cei mai buni actori, cei mai buni scenariști, cei mai buni regizori. Mi-e foarte dor de ele. Cred că tuturor ne lipsesc” – el spune că filmele independente sunt „oricum destul de vii”.
„Încă obțin multe din asta”, spune el. „Să fiu pe platoul de filmare, acolo este cea mai mare bucurie a mea. Și când eram mai tânăr, era distractiv și să beau toată noaptea.”
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.