G4Media.ro

Acţiunile Bayer au scăzut la minimul ultimilor şapte ani în urma despăgubirilor…

Acţiunile Bayer au scăzut la minimul ultimilor şapte ani în urma despăgubirilor de 2 miliarde de dolari obţinute în instanţă de un cuplu din SUA

Acţiunile Bayer au scăzut marţi cu până la 5%, la cel mai redus nivelul din aproape şapte ani, în urma despăgubirilor de 2 miliarde de dolari obţinute de un cuplu din Statele Unite într-o instanţă americană, în care reclamanţii au acuzat că erbicidul Roundup, produs de divizia Monsanto, i-a îmbolnăvit de cancer, transmite Reuters, citat de News.ro

Mărimea despăgubirilor stabilită de juriu va fi probabil redusă în baza unei decizii a Curţii Supreme americane, care limitează raportul dintre daunele punitive şi cele compensatorii la 9 la 1.

Acţiunile au închis în declin cu 2%, la 55,33 de euro pe unitate.

Juriul i-a acordat compensaţii de 18 milioane de dolari şi daune punitive de 1 miliard de dolari lui Alva Pilliod şi compensaţii de 37 de milioane de dolari şi daune punitive de 1 miliard de dolari soţiei sale, Alberta Pilliod.

Potrivit juriului, Roundup a fost conceput greşit, compania nu a informat în privinţa riscurilor cancerigene şi a acţionat cu neglijenţă.

Bayer a anunţat, luni, că verdictul este dezamăgitor şi că va face apel.

Este al treilea verdict consecutiv în defavoarea Bayer în litigiile legate de erbicidul Roundup, produs de divizia Monsanto, companie cumpărată anul trecut pentru 63 de miliarde de dolari.

”Anticipăm că cea mai mare parte a daunelor punitive va fi redusă la apel. Cu toate acestea, nivelul daunelor compensatorii este îngrijorător pentru piaţă, având în vedere că este peste cel din cazul Hardeman”, potrivit analiştilor băncii JP Morgan. Aceştia s-au referit la daunele compensatorii de 5 milioane de dolari acordate unui reclamant dintr-un caz anterior.

Potrivit JP Morgan, litigiul a redus capitalizarea Bayer cu 5 miliarde de euro, dar că va dura până în 2020 înainte ca alte cazuri şi decizii ale unor curţi de apel să ofere mai multă claritate.

Bayer, care a inventat aspirina, medicamentul de prevenire a atacurilor vascular cerebrale Xarelto şi pastilele pentru controlul sarcinilor Yasmin, are procese în SUA cu peste 13.400 de reclamanţi legate de erbicidiul Roundup.

Valoarea de piaţă a Bayer a scăzut sub suma plătită pentru Monsanto, după ce capitalizarea s-a redus cu circa 40 de miliarde de euro în urma primului verdict nefavorabil, care a avut loc în august anul trecut.

Pe de altă parte, Bayer a anunţat luni că este posibil ca Monsanto, care este investigată în Franţa pentru crearea unui dosar cu liste de persoane influenţe, cum ar fi jurnalişti şi cercetători, în speranţa influenţării acestora, să fi procedat la fel la nivel european, sugerând o posibilă agravare a cazului.

Agenţia pentru Protecţia Mediului din Statele Unite a anunţat în această lună că substanţa glifosat, care intră în componenţa Roundup, este sigură.

Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului, parte a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a conchis în schimb, în 2015, că glifosatul provoacă probabil cancer.

Sursa: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Dupa Volkswagen urmeaza Bayer… Rasa ”pura” s-a dovedit putin obscura. FDA nu glumeste cand vine vorba de certificatele de conformitate si sanatatea omului.

    • Daca ai fi citit articolul, ai fi stiut ca Roundup a fost produs de fapt de Monsanto.

    • FDA sunt capturati de corporatiile americane, victima a „regulatory capture”.

      FDA amendeaza Monsanto, dar lasa activitatea sa continue, e ipocrizie maxima.

      Postacul PSD „emil” a primit o hartiuta de la partid pe care scrie sa atace Germania.

      Poate avem noroc si scapam de otrava Roundup.

  2. Niste vaccinuri obligatorii de la bayer daca se gaseste vreo tara sa le introduca??

    • Singurul care castiga de pe urma miscarii anti-vaccinare e Vladimir Putin, care vrea sa creeze cat mai mult haos in UE ca sa scape de sanctiuni.

      Anti-vaccinistii sunt cei mai prosti oameni din lume.

  3. Numai Dragnia e de vinã cã nu vrea roșii de la Bayer Munchen stropite proaspãt ,cu arbitru olandez la centru de la Ajax Amsterdam și tușier de la Hermannstadt .Ce meci frumos ,mor spectatorii de râs cu pesticide .Poftã bunã #retard !

    • Dacă ar durea prostia” postacul mafiei PSD-ALDE ar pocni ca o ”roșie ” nestropită cu ”pesticide” de la ”Bayer Munchen”. Că ei, slugile aprozaristului șef de la Mafia PSD-ALDE au și ei suflet de ”patrihoț”, ca tătuca și ”mor” cu pesticide românești ca să nu ”iasă din viață ca un prost” cum a zis stăpânul ”aragazelor”. Ar fi sub demnitatea lor de ”spectatori”. Îi doare fix în pix pe mafioți de pesticide, glifosatul se folosește bine mersi și-n România, dacă i-ar durea măcar”prostia”, s-ar duce la rătăcitul ăla de ministru al agriculturii, ăla cu oaia, care hrănește cormoranii la piscină și l-ar intreba cât glifosat se vinde la noi oe piață.

  4. Curtea Supreme americane a limitat prin lege raportul dintre daunele punitive şi cele compensatorii la 9 la 1.
    Asta inseamna ca, per total, la daune compensatorii de 55 milioane, daunele punitive nu au cum sa depaseasca suma de 495 milioane
    Chiar si asa suma ramane fabuloasa, insa nu ajunge nici pe departe la 2 miliarde de dolari.
    In orice caz, Bayer a luat plasa urat de tot.
    Timp de zeci de ani, firma americana Monsanto a vandut ierbicidul Roundup in toata lumea, iar Bayer care a cumparat firma abia anul trecut in iunie, plateste acum sume uriase pt ticalosia fostului concern american.

    Nu cred ca cei doi soti bolnavi de cancer si trecuti de 70 de ani vor apuca sa vada macar 1 dolar din suma exorbitanta, avand in vedere ca astfel de procese se intind pe foarte multi ani si de multe ori plata nici nu se mai face (din motive de „insolventa”)

  5. Un mic amanunt, deloc nesemnificativ, pentru toți apărătorii patriei și a produselor românești curate și sigure : erbicidul Roundup (substanță activă Glifosat) care face obiectul acelui proces este comercializat fără restricții în România, fiind omologat de către Comisia de Omologare a Ministerului Agriculturii.
    Deci, puțină moderație nu strică atunci când sărim cu verdicte despre străinii răi care ne otravesc.
    Iar dacă indignarea este chiar atât de mare, nimic nu vă împiedică să cereți explicații autorităților române, nu? Dar ei nu pot fi deranjați, nu-i așa, că ei „țin cu poporul și fac pentru România…”.