
Acordurile tarifare ale SUA cu state sud-est asiatice vizează transferul de mărfuri din China (analiză EFE)
Acordurile tarifare americane impuse unor ţări din sud-estul Asiei, precum Vietnam şi, cel mai recent, Indonezia, au în comun atacarea transferului de mărfuri chineze din aceste ţări deoarece impun taxe mai mari mărfurilor ce provin din ţări terţe, în timp ce Washingtonul acuză regiunea că facilitează vânzările chineze, relatează miercuri agenția de știri EFE într-o scurtă analiză.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Preşedintele american Donald Trump a anunţat marţi un acord cu Indonezia care, pe lângă reducerea de la 32% a tarifelor prevăzute în aprilie la 19% pentru produsele celei mai mari economii din sud-estul Asiei, prevede ca Jakarta să plătească mai mult dacă acţionează ca port intermediar pentru mărfurile dintr-o ţară care are taxe vamale mai mari (în principiu de 30% în cazul Chinei), transmite Agerpres.
„Această taxă va fi adăugată la cea plătită de Indonezia”, a afirmat preşedintele Donald Trump pe reţeaua sa Truth Social, o măsură similară cu cea inclusă în acordul comercial al SUA cu Vietnamul, anunţat în urmă cu două săptămâni şi care a devenit unul dintre primele acorduri semnate de Washington după cel cu Regatul Unit.
În acordul său cu Hanoi, Washingtonul a inclus o taxă de 40% pentru mărfurile pe care le primeşte din Vietnam şi pe care le detectează că provin de fapt din alte ţări, în contextul în care numeroase fabrici chineze s-au instalat în această ţară după războiul comercial dintre Washington şi Beijing din primul mandat al preşedintelui Trump (2017-2021).
„(Măsura) vizează în mod clar China”, susţine un document al firmei de consultanţă Capital Economics trimis EFE.
În discuţiile cu Casa Albă pentru a diminua impactul tarifelor vamale, majoritatea ţărilor asiatice „ar fi dispuse să facă concesii”, cum ar fi „să restricţioneze transferul produselor chineze”, conform lui Gareth Leather, economist la Capital Economics Asia.
În acest sens, Malaezia, care se confruntă cu un tarif de 25% – cu un punct procentual mai mult decât cel din aprilie – a publicat la începutul acestei săptămâni o nouă reglementare care solicită permise pentru exportul de pe teritoriul său a cipurilor de inteligenţă artificială (AI) provenite din SUA.
Măsura vine în contextul suspiciunilor americane că Kuala Lumpur acţionează ca un punct de transfer pentru livrările către China ale acestor bunuri protejate din SUA.
Leather asigură, de asemenea, că negocierile „ar putea deveni problematice dacă, aşa cum indică unele rapoarte, Statele Unite încearcă să excludă China din lanţurile de aprovizionare regionale”.
Pentru multe ţări din regiune, Beijingul „nu este doar un partener comercial mai important decât Statele Unite, ci şi o sursă de finanţare guvernamentală mai importantă”, subliniază economistul.
Având în vedere că se apropie data expirării armistiţiului tarifar decretat de preşedintele Trump – 1 august – guvernele din Asia au decis să continue negocierile înainte de intrarea în vigoare a taxelor.
Capital Economics indică faptul că în regiune „ar putea fi iminente, conform unor rapoarte recente”, acorduri ale SUA cu Thailanda şi India.
Potrivit lui David Boling, specialist în chestiuni comerciale asiatice în cadrul companiei de consultanţă Eurasia Group, „nu există prea multe” lucruri pe care ţările asiatice să le poată oferi Washingtonului şi, de aceea, consideră analistul, „trebuie să fie pragmatice şi să accepte că tarifele americane la adresa lor vor creşte”.
Într-un climat general care „nu este propice pentru mari acorduri care să liberalizeze comerţul”, este mai important „să controleze daunele, să evite ca tarifele să crească prea mult”, este de părere Boling.
„Transferul mărfurilor prin ţări precum Vietnam şi Mexic de către China pentru a evita tarifele americane este, de câţiva ani, o preocupare pentru Statele Unite. Nu este uşor să îl opreşti, dar există un sprijin politic puternic la Washington pentru aceste măsuri”, a concluzionat analistul de la Eurasia Group.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.