G4Media.ro

Academia Română va avea în trei ani o nouă aulă. Contractul de…

Sursa Foto: Facebook/ Ioan Aurel Pop

Academia Română va avea în trei ani o nouă aulă. Contractul de reabilitare, consolidare şi extindere a fost semnat miercuri

Academia Română va avea în trei ani o nouă aulă, după semnarea, miercuri, de către preşedintele forului, Ioan-Aurel Pop, şi preşedintele Companiei Naţionale de Investiţii, Manuela Irina Pătrăşcoiu, a contractului de reabilitare, consolidare şi extindere a sediului instituţiei, relatează Agerpres.

„De 125 de ani nu s-a mai construit nimic, legat strict de Academie. Şi acum, după eforturi pe care le-au început înaintaşi ai noştri, nu noi, eforturi foarte laborioase, (…) prin Compania Naţională de Investiţii, am reuşit să obţinem o finanţare pentru o nouă aulă a Academiei Române, cu toate cele necesare în jur. Aula va fi plasată în această curte şi nu va deranja cu nimic nici aspectul acestui ansamblu extraordinar de frumos, care e şi arhitectonic, dar şi natural. E un parc dendrologic în curtea Academiei”, a spus Ioan-Aurel Pop.

Ministrului Dezvoltării, Lucrărilor publice şi Administraţiei, Attila-Zoltan Cseke, a declarat că, prin intermediul acestei investiţii, la 125 de ani de la inaugurarea actualului sediu al Academiei, este „adăugat ceva pentru generaţiile viitoare”.

„De la şcoli până la spitale şi de la săli de sport până la stadioane, am inaugurat şi am semnat multe investiţii în această perioadă, dar permiteţi-mi să vă spun, că, pe lângă programul de construcţii de creşe, care rămâne programul meu de suflet, asemenea tipuri de investiţii, cum este cea de aici de la dumneavoastră, de la Academia Română, înseamnă mult mai mult decât modernizarea unei infrastructuri. (…) Eu cred că obligaţia noastră, a tuturor, a celor care suntem vremelnic în poziţii publice, este aceea de a păstra tot cea am primit de la predecesorii noştri, de la generaţiile anterioare. Mă bucur că în cazul de faţă este vorba de mult mai mult. Nu este vorba numai de o reabilitare, de a păstra în continuare ceea ce am primit în aceşti 125 de ani. Este vorba despre a adăuga ceva pentru generaţiile viitoare”, a spus Cseke Attila.

Ministrul a dat asigurări că „finanţarea necesară pentru această investiţie va fi asigurată în bugetul Ministerului Dezvoltării”.

„Această investiţie va merge înainte.Vă doresc şi îmi doresc să fim sănătoşi peste trei ani, când dumneavoastră veţi avea o nouă aulă a Academiei Române şi veţi avea şi un muzeu al Academiei. Să fie într-un ceas bun”, a încheiat Attila-Zoltan Cseke.

Potrivit preşedintelui Companiei Naţionale de Investiţii, Manuela Irina Pătrăşcoiu, investiţia va fi realizată de „o asociere de firme româneşti”.

Proiectul de reabilitare, consolidare, modernizare, extindere şi dotare a sediului istoric al Academiei Române şi construire a unui nou corp de aulă a fost inclus în anul 2020 în Programul Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social, Subprogramul „Alte obiective de interes public sau social în domeniul construcţiilor”, şi aprobat de Guvernul României prin Hotărârea nr. 1232/2021 din 17 noiembrie 2021. În februarie 2022, Compania Naţională de Investiţii a lansat procedura de achiziţie publică pentru atribuirea lucrărilor.

Investiţia, care, potrivit Academiei, este în valoare totală de aproximativ 125 de milioane de lei, va conduce la realizarea a trei componente.

Un prim obiectiv îl constituie transformarea în muzeu a sediului istoric al Academiei Române, datând de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi înscris în anul 2015 în categoria Monumentelor Istorice de către Ministerul Culturii, prin Institutul Naţional al Patrimoniului.

O a doua componentă este construirea unei noi aule a Academiei Române, cu o suprafaţă de 8.500 mp, care va găzdui cele 14 secţii ale Academiei, sediul administrativ, săli de întruniri şi spaţii de protocol.

Cea de-a treia direcţie este reprezentată de reabilitarea şi refuncţionalizarea clădirii „Moxa”, ca parte a sediului administrativ.

La finalizarea proiectului, cele trei imobile care vor alcătui sediul Academiei Române vor avea o suprafaţă construită totală de 14.600 de mp. Durata estimată de realizare a proiectului este de 36 de luni, din care 6 luni sunt destinate etapei de proiectare.

Academia Română participă în acest proiect cu o contribuţie de 833.000 de lei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Cati dintre entelectualii aia au fost colaboratori?

  2. Imaginea este din UBB, nu are legatura cu sediul Academiei.