
Aborigenii din insulele strâmtorii Torres au pierdut procesul cu guvernul australian pentru nereducerea emisiilor de gaze cu efect de seră
Aborigenii din insulele strâmtorii Torres, din nordul Australiei, au pierdut marţi un proces care viza tragerea la răspundere a guvernului australian pentru nereducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, transmite agenția de știri AFP, citată de Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„Gazele cu efect de seră suplimentare pe care Australia le-ar fi putut elibera, ca urmare a obiectivelor sale slabe de reducere a emisiilor (…), ar fi cauzat doar o creştere aproape imperceptibilă a temperaturii medii globale”, a decis Curtea Federală Australiană.
Un grup de localnici aborigeni a dus o luptă juridică de patru ani pentru a demonstra că guvernul nu a reuşit să-i protejeze cu măsuri climatice suficient de eficiente.
Mai puţin de 5.000 de oameni locuiesc pe insulele strâmtorii Torres, un grup de aproximativ 274 de insule situate între continentul australian şi Papua Noua Guinee.
Aceste insule slab populate sunt ameninţate de creşterea nivelului mării. „Am crezut că decizia va fi în favoarea noastră şi acum sunt în stare de şoc”, a spus descurajat Paul Kabai, care a contribuit la aducerea cazului în instanţă. „Ce putem acum să le spunem familiilor noastre?”, a continuat el.
Un alt reclamant, Pabai Pabai, a spus că are „inima frântă”.
Avocaţii proprietarilor tradiţionali de terenuri de pe insulele Boigu şi Saibai, care se numără printre cele mai afectate, au solicitat instanţei să ordone guvernului să „reducă emisiile de gaze cu efect de seră la un nivel care să împiedice locuitorii insulelor strâmtorii Torres să devină refugiaţi climatici”.
Procesul a susţinut că unele insule ar deveni în curând nelocuibile dacă temperaturile globale ar creşte cu peste 1,5 grade Celsius.
Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a avertizat că acest prag ar putea fi depăşit înainte de sfârşitul deceniului.
În anumite părţi ale strâmtorii, nivelul mării creşte de aproape trei ori mai repede decât media globală, conform cifrelor oficiale, susţine AFP.
Judecătorul Michael Wigney de la Curtea Federală Australiană a criticat guvernul pentru stabilirea unor obiective de emisii între 2015 şi 2021 fără a ţine cont de „cele mai bune date ştiinţifice disponibile”.
Fostul guvern conservator australian al lui Scott Morrison şi-a propus să reducă emisiile cu aproximativ 26% până în 2030.
Guvernul de stânga al lui Anthony Albanese, aflat la putere din 2022, a adoptat noi planuri pentru a reduce emisiile cu 40% înainte de sfârşitul deceniului şi pentru a atinge emisii nete zero până în 2050.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.