G4Media.ro

A crescut numărul rinocerilor în Africa / „O veste bună” pentru mamiferul…

Sursa foto: Pexels

A crescut numărul rinocerilor în Africa / „O veste bună” pentru mamiferul ameninţat cu dispariţia în urma braconajului intensiv / Prețul cornului rivalizează cu cel ale aurului şi cocainei, fiind estimat la 60.000 de dolari pe kilogram

Numărul rinocerilor a crescut pe continentul african în 2022, au anunţat joi activiştii din domeniul protejării mediului înconjurător, care au salutat „o veste bună” pentru acest animal ameninţat cu dispariţia în urma braconajului intensiv, informează Agerpres, care citează AFP.

Potrivit Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (UICN), 23.290 de rinoceri trăiau pe continentul african la sfârşitul anului trecut, reprezentând o creştere cu 5,2% în raport cu 2021.

„Odată cu aceste veşti bune, putem să respirăm uşuraţi pentru prima dată în ultimii zece ani”, a declarat Michael Knight, care prezidează grupul dedicat rinocerilor africani din cadrul UICN.

UICN a însumat estimările referitoare la numărul de rinoceri din diverse ţări africane pentru a obţine numărul de la nivelul întregului continent.

Organizaţia menţionată a considerat că „o combinaţie de iniţiative de protecţie şi de gestiune biologică” a stat la baza creşterii cu 4,2% a numărului de rinoceri negri, alcătuit din 6.487 de exemplare.

Numărul rinocerilor albi a crescut cu 5,6% şi a ajuns la 16.803 de exemplare, ceea ce constituie prima creştere a acestei populaţii începând din anul 2012.

Populaţia de rinoceri a fost decimată de decenii de braconaj, un fenomen susţinut de cererea existentă pe piaţa ţărilor din Asia, unde coarnele lor sunt utilizate în medicina tradiţională din cauza unor presupuse efecte terapeutice.

Potrivit UICN, peste 550 de rinoceri au fost totuşi ucişi de braconieri pe continentul african în 2022, în principal în Africa de Sud.

Această ţară găzduieşte aproape 80% din totalul rinocerilor de pe întreaga planetă. Braconierii vizează tot mai des rezervaţiile naturale private atunci când încearcă să obţină coarne de rinoceri.

Acestea din urmă sunt extrem de apreciate pe piaţa neagră, unde preţul lor rivalizează cu cele ale aurului şi cocainei, fiind estimat la 60.000 de dolari pe kilogram.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...