G4Media.ro

Noi instructori ruşi şi material militar rusesc au sosit la Niamey, capitala…

Sursa foto: Pixabay

Noi instructori ruşi şi material militar rusesc au sosit la Niamey, capitala Nigerului / SUA dispun de o importantă bază de drone în apropiere de Agadez, construită cu un efort financiar de circa 100 milioane de dolari

Noi instructori ruşi au aterizat sâmbătă la Niamey, unde au efectuat două livrări de material militar în două avioane cargo, la mai puţin de o lună de la sosirea primilor instructori, a anunţat televiziunea publică din Niger în noaptea de sâmbătă spre duminică, potrivit AFP, transmite Agerpres.

„În mai puţin de o lună, Rusia a închiriat trei zboruri cargo pentru a aduce” material militar „divers”, precum şi „mai mulţi instructori ai armatei ruse la Niamey”, a relatat Tele Sahel.

Primii o sută de instructori ruşi au sosit în 10 aprilie în capitala Nigerului, efectuând o primă livrare de material de apărare aerian.

Africa Corps (sau The African Corps în limba engleză) percepută ca succesoare a societăţii paramilitare ruse Wagner în Africa, şi-a confirmat sosirea în ţară.

Televiziunea a explicat că „nu a avut permisiunea de a transmite” sosirea celui de-al doilea zbor „din motive de securitate naţională”. Cel de-al treilea zbor, „pe lângă materialul militar şi instructori, a adus şi o cantitate mare de produse alimentare diverse pentru Niger”, potrivit acesteia.

Ministrul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat joi că soldaţii ruşi s-au instalat într-o bază a forţelor aeriene ale Nigerului care adăposteşte şi soldaţi americani, în apropiere de aeroportul din Niamey.

Regimul militar din Niger – rezultat în urma unei lovituri de stat din 26 iulie 2023 – a denunţat în martie acordul de cooperare militară în vigoare cu SUA, afirmând că acesta a fost „impus în mod unilateral” de către Washington.

La jumătatea lunii aprilie, Washingtonul a acceptat să retragă din această ţară peste 1.000 de soldaţi.

La ora actuală sunt în curs de desfăşurare discuţii între SUA şi Niger cu privire la modalităţile acestei retrageri.

SUA dispun de o importantă bază de drone în apropiere de Agadez, construită cu un efort financiar de circa 100 milioane de dolari.

După lovitura de stat care l-a răsturnat pe preşedintele ales Mohamed Bazoum, regimul militar a cerut rapid plecarea soldaţilor din fosta colonie franceză.

Acesta s-a apropiat de Rusia, la fel ca statele vecine Mali şi Burkina Faso, care sunt conduse de asemenea de militari şi care se confruntă cu violenţe jihadiste, comise de grupări afiliate Al Qaida şi Statului Islamic.

La sfârşitul lunii aprilie, Idrissa Soumana Maiga, directorul cotidianului privat L’Enqueteur, a fost încarcerat la Niamey pentru „subminarea apărării naţionale”, în urma publicării unui articol despre „presupusa instalare de echipamente de ascultare de către agenţi ruşi în clădirile oficiale”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...