G4Media.ro

VIDEO Dezbatere între principalii candidați la președinția Comisiei Europene, la sediul Parlamentului…

Foto: Facebook Parlamentul European

VIDEO Dezbatere între principalii candidați la președinția Comisiei Europene, la sediul Parlamentului European / Extrema dreaptă nu a fost invitată / Ursula von der Leyen, întrebată ce linii roșii are pentru grupurile politice cu care va lucra: “Pro-Europa, pro-Ucraina/anti-Putin și pro-stat de drept”

Hemiciclul Parlamentului European a găzduit joi o dezbatere la care au participat principalii candidați la președinția Comisiei Europene, în frunte cu Ursula von der Leyen, între orele 16.00-17.45 (ora României), o dezbatere la care nu au fost însă prezenți candidații extremei drepte. Presată de ceilalți contracandidați să-și prezinte liniile roșii în ceea ce privește colaborarea cu grupurile considerate de extremă dreapta , actuala șefă a Comisiei Europene a precizat că are trei criterii în această chestiune: “Pro-Europa, pro-Ucraina/anti-Putin și pro-stat de drept”.

Ursula von der Leyen a spus că partide precum Raliul Național și AfD pot avea nume și principii diferite, dar sunt prieteni ai lui Putin și vor să distrugă Europa.

Întrebată dacă Giorgia Meloni se potrivește criteriilor sale, Ursula von der Leyen a spus că a lucrat bine cu Meloni în actualul său rol.

Ea este clar pro-europeană și a fost împotriva lui Putin, a adăugat ea.

Ora 17:45 Dezbaterea s-a încheiat

Ora 17:35 Sesiunea dedicată inovării și tehnologiei

Nicolas Schmit, de la Partidul Socialiștilor Europeni, a făcut apel la mai multe investiții europene în acest sector crucial, afirmând că Europa este în urmă în multe domenii.

Trebuie să încurajăm inovatorii, creatorii, startup-urile, a spus el și avem nevoie de finanțare adecvată, de o uniune a piețelor de capital.

Walter Baier, reprezentantul Partidului Stângii Europene, a declarat că UE a luat măsuri rezonabile, cum ar fi Legea privind serviciile digitale.

Nicolas Schmit a declarat că nu este împotriva inteligenței artificiale, dar aceasta trebuie să fie centrată pe om.

Întrebat despre deepfakes, Terry Reintke, de la Verzii europeni, a spus că platformele trebuie să își asume mai multă responsabilitate și că aplicarea legii va fi esențială.

Ea a spus că știe că unii oameni se tem de viitor și că nu știu ce va urma după aceste alegeri. Europa este casa voastră, a spus ea.

Sandro Gozi, reprezentând Renew Europe Now, a declarat că nu dorește să restricționeze libertățile, dar trebuie să existe transparență.

Ursula von der Leyen a afirmat că UE are pârghii asupra Big Tech: „Cu legea noastră privind serviciile digitale, am putut să-i spunem lui TikTok, ascultați, vom investiga modul în care dăunați sănătății mintale a tinerilor noștri, cu TikTok Lite, de exemplu”, a declarat von der Leyen, referindu-se la o investigație recentă deschisă de executivul său.

Ora 17:17 Dezbaterea dedicată migrației

Ursula von der Leyen a declarat că Europa trebuie să își îndeplinească obligațiile internaționale, dar că europenii decid cine intră în UE, nu traficanții de migranți și de persoane, iar persoanele care se află aici în mod neregulamentar și nu sunt eligibile pentru azil trebuie să se întoarcă acasă.

Walter Baier, reprezentantul Partidului Stângii Europene, a declarat că migranții ar trebui să fie primiți cu demnitate și cu respectarea drepturilor omului. Comentariile sale au stârnit aplauze în sală.

Sandro Gozi, de la Renew Europe Now, a spus că este necesară salvarea oamenilor care încearcă să ajungă în Europa pe mare.

Terry Reintke, din partea Verzilor europeni, a declarat că Europa este un continent îmbătrânit și că este nevoie să se creeze căi legale și să existe un sistem de azil rezilient.

Trebuie să avem politici care să respecte standardele umanitare și să fie implementabile, a spus ea, susținând de asemenea că este necesar să se pună capăt morții migranților pe mare.

Ora 17:56  Dezbaterile trec la democrație și leadership

Nicolas Schmit, din partea Partidului Socialiștilor Europeni, și-a reiterat apelul ca Ursula von der Leyen să fie clară cu privire la liniile sale roșii privind posibilele parteneriate politice în următorul Parlament European.

Nu-mi pot imagina că ideea de Europă a lui Meloni este aceeași cu a dumneavoastră, i-a spus el președintelui Comisiei Europene, cerând modificarea Articolului 7 pentru a fi mult mai dur cu țările care nu respectă statul de drept.

În replică, Ursula von der Leyen a răspuns că are trei criterii pentru grupurile cu care va lucra: “Pro-Europa, pro-Ucraina/anti-Putin și pro-stat de drept”.

Ea a spus că partide precum Raliul Național și AfD pot avea nume și principii diferite, dar sunt prieteni ai lui Putin și vor să distrugă Europa, iar noi nu vom permite ca acest lucru să se întâmple.

Întrebată dacă Giorgia Meloni se potrivește criteriilor sale, Ursula von der Leyen a spus că a lucrat bine cu Meloni în actualul său rol.

Ea este clar pro-europeană, a fost împotriva lui Putin, a spus ea.

Trebuie să construim o majoritate pentru a duce Europa înainte, pentru a construi o Europă puternică, a spus ea.

Ora 16:44 Dezbaterea a intrat în secțiunea schimbărilor climatice

Ursula von der Leyen a declarat că schimbările climatice sunt un fapt și de aceea a inclus în acest mandat neutralitatea climatică până în 2050. Am construit foaia de parcurs pentru a ajunge acolo, iar acum suntem în faza de implementare, a spus ea, menționând că există un dialog în curs de desfășurare cu industria și cu fermierii.

În cadrul dialogului cu fermierii, răspunsurile sunt clare: ne dorim neutralitatea climatică și vrem să ajungem acolo, dar vrem să trecem de la condiționalitate la stimulente, să trecem la tehnologii moderne, a spus ea. Și același lucru este valabil și pentru industrie, a spus ea. Aceasta este sarcina pentru următorul mandat, a spus președintele Comisiei.

Nicolas Schmit, din partea Partidului Socialiștilor Europeni, a declarat că trebuie mobilizate investiții uriașe pentru decarbonizare.

Ora 16:39 Gozi o avertizează pe fond der Leyen asupra pericolului pe care îl reprezintă partidele de extremă dreapta: ”Vor să dezmembreze Europa”

Acesta a invocat informațiile legate de un potențial acord al lui von der Leyen cu unele părți ale grupului ECR de dreapta dură în viitorul parlament.

În ECR se regăsesc grupări precum Vox din Spania, Reconquête din Franța și Fratelli d’Italia din Italia. Iar von der Leyen a dezvoltat o relație strânsă cu Giorgia Meloni, care și-a îndulcit poziția eurosceptică de când a ajuns la putere în Italia în 2022.

Reintke a afirmat de asemenea că potențiala alianță PPE-ECR ar reprezenta un „dezastru”.

„Va fi un dezastru pentru climă, va fi un dezastru pentru natură, pentru generațiile viitoare, dar și pentru economie”, a spus ea.

Cu toate acestea, Verzii sunt în scădere în sondaje, semn că angajamentele lor nu mai rezonează cu cetățenii în același mod ca în 2019.

Un studiu recent al Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR) sugerează că aceste alegeri vor fi determinate de îngrijorările a două „triburi” de alegători, primul fiind preocupat în principal de schimbările climatice, iar celălalt de imigrație.

Ora 16:37 Ursula von der Leyen a replicat că știm cu toții că situația din Gaza este dramatică, dar nu trebuie să uităm de unde a apărut, respectiv atacul Hamas din 7 octombrie.

Israelul are dreptul de a se apăra, respectând în același timp dreptul internațional, a declarat von der Leyen, menționând asistența umanitară europeană acordată populației din Gaza.

Soluția celor două state este singura lumină la capătul tunelului, a declarat președintele Comisiei.

Ora 16:34 Walter Baier, reprezentant al Partidului Stângii Europene, s-a declarat uimit de faptul că la dezbatere se discută despre pace și securitate și nimeni nu menționează Gaza și Israelul. Comentariile sale au stârnit câteva aplauze în sală.

Ora 16:27 Ursula von der Leyen, membră a Partidului Popular European de centru-dreapta, a declarat că este nevoie de îmbunătățirea industriei de apărare a Europei, de asigurarea opririi fragmentării, de proiecte europene comune, dar mai întâi de toate de a fi alături de Ucraina. Ucraina duce un război care înseamnă libertate împotriva opresiunii, Ucraina luptă pentru valorile noastre și ale tuturor națiunilor libere, a spus ea.

Ora 16:25 Terry Reintke, din partea Grupului Verzilor Europeni, a pledat pentru un fond european pentru apărare, solicitând totodată să se pună capăt regulilor de unanimitate pentru politica externă.

„Nu putem sfârși doar prin a cheltui bani împreună, trebuie, de asemenea, să punem capăt, în sfârșit, unanimității în Consiliu atunci când vine vorba de apărare și politică externă, nu putem da oamenilor precum Viktor Orbán un drept de veto asupra securității noastre”, a declarat Reintke.

Ora 16:20 Extinderea UE este o chemare a istoriei – Gozi

Răspunzând la întrebarea unui student de 24 de ani din Le Havre, Franța, cu privire la impactul pe care procesul de extindere îl va avea asupra economiei europene, Sandro Gozi, de la Renew, a declarat: „Dar este clar că este imposibil să te extinzi fără reforme. Este clar că trebuie să răspundem da istoriei, dar cetățenii noștri nu pot plăti prețul”, a spus el.

Ora 16:11 Întrebat dacă ar colabora cu Ursula von der Leyen dacă aceasta ar lucra cu Conservatorii și Democrații Europeni sau cu Identitate și Democrație, Nicolas Schmit, din partea Partidului Socialiștilor Europeni, a declarat că nu consideră ECR și ID drept forțe democratice.

Ora 16,00 Dezbaterea a început cu discutarea problemelor economice

Nicolas Schmit, din partea Partidului Socialiștilor Europeni, a declarat că este nevoie de mobilizare pentru a combate sărăcia iar oamenii trebuie să beneficieze de oportunități de muncă și să fie calificați.

Terry Reintke, din partea Verzilor Europeni, a cerut ruperea contradicției dintre climă și economie și a subliniat că cea mai mare greșeală acum ar fi să ne întoarcem la austeritate.

Walter Baier, reprezentant al Partidului Stângii Europene, a cerut concretețe în ceea ce privește problema sărăciei, punând accentul pe problema prețurilor locuințelor și a chiriilor. Potrivit acestuia UE ar trebuie să impună o directivă care să oblige statele membre să impună plafoane pentru chirii.

Ora 15:45 De ce nu sunt prezenți candidații Partidului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) sau Identitate și Democrație (ID)? Regulile EBU stipulează că numai partidele care au prezentat în mod oficial un candidat Spitzenkandidat – cel pe care l-au ales pentru a conduce Comisia Europeană – pot participa la dezbatere.

 

La dezbaterea organizată de Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) sunt prezenți:

  • Walter Baier (Austria, Stânga Europeană)
  • Sandro Gozi (Italia, Renew Europe Now)
  • Ursula von der Leyen (Germania, Partidul Popular European)
  • Terry Reintke (Germania, Verzii Europeni)
  • Nicolas Schmit (Luxemburg, Partidul Socialiștilor Europeni).

Acești cinci candidați vor dezbate următoarele subiecte:

  • Economie și locuri de muncă
  • Apărare și securitate
  • Climă și mediu
  • Democrație și leadership
  • Migrație și frontiere
  • Inovare și tehnologie

Întrebările vor fi adresate de către publicul din sala de plen, de către telespectatorii care urmăresc evenimentele organizate de Birourile de legătură ale Parlamentului în statele membre ale UE, transmise prin intermediul rețelelor de socializare, precum și de către cei doi moderatori. De asemenea, candidații se vor confrunta cu întrebări individuale din partea moderatorilor în așa-numitele segmente „Spotlight”, o nouă caracteristică a dezbaterii Eurovision 2024.

Dezbaterea va fi moderată de Martin Řezníček (televiziunea cehă) și Annelies Beck (VRT, Belgia).

(Surse: AFP, Reuters, The Guardian, Le Monde, Euronews)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...