G4Media.ro

‘Doar Hamas ne poate apăra’: Sprijinul pentru mișcarea teroristă crește în Cisiordania,…

Sursa foto: Pexels

‘Doar Hamas ne poate apăra’: Sprijinul pentru mișcarea teroristă crește în Cisiordania, pe fondul raidurilor israeliene și ale eșecurilor Fatah

În timp ce se învârtea în jurul casei familiei sale de pe dealurile din Ramallah, Khalil era vizibil nervos după ce fusese eliberat din închisoare cu o zi înainte. Mama sa era, de asemenea, îngrozită că va fi arestat din nou. Khalil (nume schimbat), un tânăr timid în vârstă de 21 de ani, a fost arestat în octombrie anul trecut, în timpul unui raid efectuat înainte de răsăritul soarelui, fiind suspectat de apartenență la Hamas. Dar când forțele israeliene au spart ușa casei familiei sale, nu i-au spus de ce îl rețin. A fost încarcerat timp de șase luni fără nicio acuzație, în condiții pe care le-a descris ca fiind „incredibile”, scrie The Guardian.

„Israelienii încearcă să ne constrângă și să ne terorizeze folosind aceste metode”, a spus el. „Oamenilor le este frică. Nu există libertate de exprimare… Mi-e frică să călătoresc în oricare dintre orașele din Cisiordania de teamă că aș putea fi reținut. În continuare, am impresia că ar putea face un raid în casa mea în orice moment”.

Oficialii israelieni, în special premierul Benjamin Netanyahu, au jurat să elimine Hamas după ce gruparea a organizat un raid fără precedent în octombrie anul trecut, ucigând 1.200 de persoane și răpind alte 250.

Dar, în timp ce forțele israeliene continuă să lovească Gaza, susținând că țintesc brigăzile Hamas rămase, ele au reținut mii de palestinieni în raiduri din Cisiordania. Potrivit comisiei palestiniene a prizonierilor, majoritatea nu sunt afiliați la Hamas. Chiar și așa, raidurile și un număr tot mai mare de atacuri ale coloniștilor au reușit să creeze un climat de teamă care subminează rivalii Hamas, Fatah, care administrează Autoritatea Palestiniană aflată la putere, subliniind incapacitatea acesteia de a proteja palestinienii și alimentând în mod discret popularitatea Hamas.

„Aceste raiduri generează neîncredere față de Autoritatea Palestiniană, dar și teamă de atacuri din partea lor – nu ne pot proteja, dar în același timp ne-ar putea ataca și pe noi”, a declarat Khalil, amintind de istoricul autorităților de a reține membri ai Hamas în Cisiordania.

Pentru Khalil, valul de raiduri israeliene nu a reușit decât să înfurie oamenii. Student la universitatea Birzeit, el a remarcat că aproape toți cei 24 de lideri ai consiliului studențesc sunt fie deținuți, fie se tem de detenție. Blocul susținut de Hamas de la Birzeit a câștigat fără drept de apel alegerile anuale ale studenților în ultimii ani, într-o victorie considerată adesea ca fiind un indicator democratic rar pentru întreaga Cisiordanie.

Hamas consideră că aceste succese sunt un semn clar al sprijinului său popular, în absența alegerilor timp de aproape două decenii.

Sondajele efectuate de Centrul palestinian pentru cercetare politică și sondaje din Ramallah au arătat o creștere a sprijinului pentru Hamas în lunile de după atacul din octombrie, urmată de o scădere în ultimele luni. Dar ceea ce a rămas constant a fost antipatia față de președintele autorității, Mahmoud Abbas, și căutarea unor alternative politice la conducerea sa.

Într-o casă din satul Al Mughayyir, cu pământul înnegrit de la un atac al coloniștilor încă vizibil pe drum și pe mașinile de afară, Ahmed era la fel de dornic să își descarce furia împotriva Autorității Palestiniene ca și împotriva soldaților israelieni sau a coloniștilor. (Numele său a fost, de asemenea, schimbat).

„AP apare aici cu arme – de ce nu le folosesc atunci când coloniștii atacă? Ei vin aici doar pentru a colecta taxe de pe urma noastră. Ei iau totul, ne promit protecție și nu ne oferă nimic. Dar dacă încerci să te protejezi, vei fi arestat de către AP înaintea israelienilor”, a spus el, înfuriat, în timp ce privea spre sat.

„Adevărul este extrem de clar: Hamas ne oferă o fărâmă de speranță”, a spus Ahmed. „Sprijinul meu pentru Hamas nu face decât să crească – ceea ce a fost luat cu forța nu poate fi recuperat decât prin forță. Doar Hamas ne poate apăra de coloniști”.

„Ne luptăm cu Autoritatea Palestiniană – nu primim niciun beneficiu de la ei. Ei sunt în mod clar inamicul nostru … nu are niciun rost existența lor”, a spus el, adăugând că Autoritatea și-a „intensificat” propria represiune împotriva susținătorilor Hamas în ultimele luni, vânând arme și prinzându-l pe tatăl său.

„Oamenii sunt prea speriați chiar și pentru a ridica un steag”, a spus el. „Nu îndrăznești nici măcar să menționezi Hamas, chiar și faptul de a avea barbă este o infracțiune. Dar, pe măsură ce încearcă să îndepărteze oamenii de Hamas, sprijinul lor nu face decât să crească.”

Qadura Fares, membru de partid  Fatah de lungă durată, care conduce comisia pentru deținuți și foști deținuți a autorității, s-a temut că eșecurile mișcării i-au încurajat pe rivali. Al Mughayyir, a adăugat el, este un loc în care Fatah se bazează în mod tradițional pe un mare bazin de sprijin, dar se teme acum că atacurile tot mai numeroase ale coloniștilor, la care uneori au asistat sau chiar s-au alăturat soldați israelieni, au subminat cooperarea în materie de securitate a autorității cu Israelul.

„Această cooperare de securitate continuă nu este agreată de majoritatea palestinienilor”, a spus el. „Adăugați la aceasta corupția și lipsa alegerilor care înseamnă lipsa de legitimitate, acestea se adaugă la motivele pentru care oamenii optează pentru Hamas.”

„Popularitatea Hamas în Cisiordania a crescut în mod clar”, a spus el, adăugând: „Una dintre principalele noastre greșeli este detenția membrilor Hamas și (acest lucru) trebuie să înceteze.”

În centrul preocupărilor lui Fares se afla faptul că decizia Fatah de acum trei decenii de a intra în negocieri de pace cu Israelul nu a ajutat în cele din urmă prea mult la situația palestinienilor din Cisiordania.

Fares a descris rezultatele ca fiind „mai puțin decât zero… trebuie să facem niște schimbări profunde și să reevaluăm mesajul nostru național pentru a arăta că suntem serioși în privința schimbării și poate că oamenii ne vor da o șansă”, a spus el.

„Palestinienii cred acum mai mult în agenda Hamas, că rezistența la ocupație este singura strategie posibilă”, a spus el. Dar, a adăugat el: „Dacă poporul palestinian ar avea propriul stat și ne-am simți liberi, cred că Hamas ar redeveni un partid minor”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...